Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 734
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
Химия се прави преди операцията, за да се смали тумора и останалото колкото е възможно. При мен химията унищожи даже и метастазите, операцията беше после, повече с цел превенция.

И при мен химията унощожи тумора и метастазите в лимфните възли. На ПЕТ скенер преди операцията бях чиста.

# 316
  • Добрич
Момичета, днес казах на онколога, че отказвам неоадювантната химиотерапия. Отговорът беше, че това е мое право и да го декларирам писмено пред хирурга  защото той ще носи отговорност за операцията. Органи не се махали толкова лесно... Пред онколозите не трябвало да декларирам нищо.

Дадоха ми епикриза от 14.06.2023 г., в която пише:

Цитат
...
с решение на онкологичен консолиум подлежи на неоадювантна химиотерапия ...
Да се яви на 30.06.2023 г. за първи курс неоадювантна химиотерапия в отделението

Протокол с решението на "медицинския консолиум"  не ми е предоставен....

Обясних, че няма да отида на 30-ти и съм отишла днес, за да поговорим  предварително.

За 30.06.2023 г. се уговорих да представя документи пред онкокомисия  в друго лечебно заведение и ще ми дадат протокол за мастектомия.
 Там не мисля да давам въпросната епикриза от болницата.

След целия разговор днес, останах с "особен привкус" за това, което се случва.

Хирургът, който ще ме оперира и онкологът, настояващ за химиотерапия работят в една и съща болница.
Надявам се, с протокол от друга онкокомисия да се справя със ситуацията.

Има ли някакви ограничения за брой онкокомисии (брой за някакъв срок или друго ограничение,  подобно на  едно направление на месец за специалист)?

Ще ми бъде много полезно, ако споделите какво мислите.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 21:17 от Вела

# 317
Чета ви и се плаша отново. Аз съм от хората, които искат да са информирани и питат за всичко. И мисля, че така е редно. Но още в началото на лечението на майка се сблъсках с жестоката действителност по болниците. Неведнъж съм писала за грубото отношение на лекари и сестри и невъзможността за комуникация с тях. Ето утре предстои операцията на майка. Нямаме никакви документи, никаква информация. Утре ли ще е операцията или на следващия ден, каква ще е тя, какво ще се реже, колко ще се реже, как протича, пълна мъгла ни е. Зададем ли въпрос, получаваме отговор - " ще разберете на място ". Та ние даже в момента се чудим защо трябва да е жадна утре, така пише. За гладна разбирам, но и обезводнена ли трябва да пристигне. И при вас ли е било така?

# 318
  • Русе
Вела, надявам се да си взела правилното решение. Можеш да се явиш на колкото комисии искаш, докато си намериш твоята. Повечето минават поне още едно мнение от онколог. Мисли го внимателно.

Стефани, никой не е длъжен да търпи лошо отношение и неинформираност. Жалба до директора/началника веднага. Като си траем, промяна няма да има. Жалби, жалби, жалби... до всички възможни институции. И някой ден ще видиш, че имало надежда в тая държава. Но не и докато покорно навеждаме глави. Жалба! И ще гониш доктора до дупка, докато си каже всичко. Ако се прави на отворен - жалба! Болници дал Господ в тая държава.
Аз не бих останала в такава болница. По смъртно. Избрах софийска частна и получих адекватно отношение. После я смених с друга и съм супер доволна, и знам, че съм направила за моето здраве най-доброто, при това с любезно отношение.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 22:05 от Ели_дечкин

# 319
  • Варна
Мен ме искаха на определена дата в болницата, много рано сутринта, май беше в 7 часа и в 8.30 беше операцията. Наистина трябваше да цъфна жадна и гладна.

Вела, утре ще пиша малко повече за онкокомисиите, правата ти за достъп до цялата твоя документация, защото ми е много трудно от телефона, включително ако някой те накара да попълниш декларация, че в рамките на 1 месец не си се явявала на друга комисия, защото това го има в онкоболницата във Варна.

# 320
Лесно ти е да кажеш "болници много" като имаш пари за частни болници. Една жалба до директора и може да ѝ оставят някое и друго заразено парче "без да искат"...
stefani^ - няма да е зле да се успокоите. На мен преди първата операция ми правиха изследвания и затова ми казаха, че трябвало да съм и жадна и гладна. Чак пък обезводнена за няколко часа без вода нищо няма да ѝ стане на майка ти. Плюс това и за да я хване упойката по-добре.
С трети стадий се съмнявам да е частична операцията, но каквото такова. Такива операции вече се правят на конвейр, всеки ден са по няколко в болница сигурно. Спокойно и давай кураж на майка ти, не я панирай, всичко ще е наред, стискам палци.

# 321
Ели_дечкин, така е, напълно съм съгласна с теб. Майка търпи и мълчи за да не се влиза в конфротация, не смее да противоречи на никой. Но на мен ми писна и на високия тон отговарях с такъв. Омекнаха след 2 скандала от моя страна и обещанието, че ще им докарам Бтв, даже на последната вливка не можах да позная докторката, толкова мила не предполагах, че може да бъде. За съжаление нямаме финансовата възможност да изберем частна болница, иначе отдавна да я бях преместила.

# 322
  • Русе
Не си мислете, че в частните са някакви невероятни такси, а аз си бърша дъ-то със столевки и затова съм избрала частна клиника. Хляб и сол щях да ям и пак там щях да ида. Важното, че съм направила най-доброто за себе си и сега имам възможността да изкарам тези изхарчени пари.

Нека кажат момичетата в Надежда дали плащат нещо? Страхотна частна болница, с невероятно отношение. В Токуда  има една такса при прием, нищо друго не се плаща. Сити Младост са кожодерите в момента, но няма да ги бъде дълго време с това управление.

# 323
  • София
Една жалба до директора и може да ѝ оставят някое и друго заразено парче "без да искат"...
Предлагам да не демонизираме лекарското съсловие до такава степен, а?

Stefani, нека майка ти отиде гладна и жадна (това не значи обезводнена) сутринта. Ако пие ежедневно лекарства, сутринта нека да си ги приеме с 2-3 малки глътки вода, не повече. Заради упойката (ако ще е същия ден) не трябва да има както храна, така и вода в стомаха. Но тези неща би трябвало да ви ги каже анестезиолога в предоперативна консултация. Тя е задължителна и се изисква подпис от пациента, че му е направена такава консултация. Затова съм по-склонна да мисля, че утре ще е приемът, а операцията ще е на следващия ден. При всички случаи е безобразие да не се дава необходимата информация.

Вела, аз пък съм с неприятния привкус, че тези протоколи от онкокомисии, консилиуми и прочие са една формалност, на която си слагат подписа определен брой индивиди, без това да има особена стойност. Не мисля, че това трябва да те притеснява. По-важен е правилният избор на терапевтичните стъпки от тук нататък. Успех в решението ти! П.С. Успя ли да отвориш линка?

# 324
Момичета, какви кръвни изследвания си пускате. Аз съм от 15 дни на Золадекс и ЗЕКУИПРА. Не трябва ли да се следят нивата на хормони и коста плътност. Моят онколог не ми изписа нищо...а съм чела, че се следят някакви показатели.

# 325
  • София /Абсурдистан
А защо трябва да се явявате на онко комисии? Мен никой не е изявил желание да ме вижда Simple Smile Давам документите и лекаря ги представя на комисията.

# 326
Ели,
Не си права за Токуда!
Не плащаш, защото си била там само  на лъче (не се плаща) и на диспансерно наблюдение(не се плаща).
Всяка вливка, ЯМР или обикновен скенер е с болничен престой 3 дни и се плаща по 180 лв за него. Елементарна мастектомия е 2000, с пластична хирургия е над 6000. Биопсия от бял дроб е 2000. Преливане на кръв заради сринати показатели е скъпо, но не знам колко е в момента...да не изброявам още.
До скоро нямаше по-голям защитник на Токуда от мен, но в един момент и аз "прогледнах".
Аз лично пари за здраве не пестя, но има хора, които наистина не могат да си позволят цените в Токуда.

# 327
  • Пловдив
Вела, къде и кой хирург ще те оперира? Стискам палци всичко да е наред!

# 328
  • София /Абсурдистан
И в Токуда, както и в Сити, ще ти вземат пари и за въздуха, който дишаш.
Аз съм в Сити защото ми е в квартала и много близо до вкъщи.  Онкологията също ми е близо, но там не мога да изтърпя мизерията. Също и се вземат пари под масата. Знам го от личен опит, водих там майка ми. Та и там не излиза много евтино. Всъщност, навсякъде се  плаща, иначе никой няма да те погледне.  Горчивата истина.

# 329
Една жалба до директора и може да ѝ оставят някое и друго заразено парче "без да искат"...
Предлагам да не демонизираме лекарското съсловие до такава степен, а?....
Дообре, съгласна съм, синът ми е лекар...
А на мен точно това ми се случи 2011г. Операция на ЩЖ, шест възела, най-големият неизрязан, как пък не го видяха на ехографията.... Защото си мислех, че "благодарностите" се дават след операцията, а не преди, така ми каза лекарката, и ѝ повярвах. Така се израдва при изписването ми, като ѝ дадох 💰. И така се изненада ендо-то ми на контролния преглед след месец като видя, че възелът си стои.

Общи условия

Активация на акаунт