Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 831
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
  • ПЛОВДИВ
Благодаря Ви много за информацията, момичета.  Живи и здрави когато се приберем, ще видя в България и по точно в Пловдив, също и тук в Белгия. Предполагам, че мога да спя или да влизам в басейн с епитезата?

# 346
Аз ходих няколко пъти на басейн с епитезата и бански за мастектомия- не ми беше удобно, като се намокри банският и епитезата провисва. Ходя да плувам на басейн заради проблеми с колената. В басейна се запознах с момиче с протеза на крака, сваляше я в съблекалнята и с патерица стигаше до водата. Тогава за себе си реших, че няма от какво да се притеснявам и сега ходя без епитеза, по една гърда Simple Smile. Банският ми е шарен, с набор на гърдите, намятам се с кърпа да не притеснявам другите, а във водата не се вижда. Но мисля, че има и епитези за вода и ако бях млада и се притеснявах по- вече щях да потърся.

# 347
  • София /Абсурдистан
Ели, видяла съм те, не е чак това зле положението, трае се. То и аз хич не съм цвете за мирисане, ама след 9 операции и на мен не ми се занимава повече.
Касата поема операцията, но не и консумативите. Един имплант е 1500 лв. Държавните болници обаче искат и към 1000 лв такса за избор на екип. По каса може едновременно да се изреже жлезата и веднага да се сложи имплант, но импланта се плаща, също и изборът на екип.

# 348
  • Русе
Мадам Ф, аз не съм спала с епитезата, но на басейн да. Аз си взех от тия лепящите сиси и тях бях сложила с банския, да не мокря оригиналната. И да, трябва да се носи, за да не се получи изкривяване, заради дисбаланса.

# 349
В Алиекспреса има лепящи подплънки за бански. Леки са, не се местят и не провисват- аз си ги ползвам и  без да съм на плаж. За  малък бюст са перфектни( защото са леки и има опасност точно от дисбаланс и изкривяване на гръбнака при по-голям). Ето- да придобиете представа( пускам линка само като информация, да не се приема за реклама....те Али-то достатъчно печелят от мен Laughing ) :

# 350
  • ПЛОВДИВ
Благодаря Ви много, момичета!!! Ели, оригиналната епитезата от какъв материял е?

# 351
Ели, видяла съм те, не е чак това зле положението, трае се. То и аз хич не съм цвете за мирисане, ама след 9 операции и на мен не ми се занимава повече.
Касата поема операцията, но не и консумативите. Един имплант е 1500 лв. Държавните болници обаче искат и към 1000 лв такса за избор на екип. По каса може едновременно да се изреже жлезата и веднага да се сложи имплант, но импланта се плаща, също и изборът на екип.

В държавна болница платих 3100 за двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция. Мога да кажа, че се получи добре. Ако трябваше да правя реконструкция по-късно като Ели сигурно нямаше да се съглася. Смели сте момичета 😊 Аз сега за контрактурата хем се навивам, хем не искам повече да ме човъркат там 😆

# 352
  • София /Абсурдистан
Операцията с едновременната мастектомия и слагане на имплантите изглежда всичко наведнъж и да не се занимаваш повече. Боже как боли това! Ако знаех, не знам дали бих си го причинила. Най- вероятно нямаше да правя никаква операция и каквото сабя покаже.

# 353
Огромни благодарности и от мен за всички вас, момичета! 🤗 За първи път чувам за епитези, никой не ни го е споменавал. Значи д - р Иванов трябва да подаде искане за такава, а ако не го направи да се обърнем към ЗК. Магазин в Сливен за специални сутиени след мастектомия, бански, подплънки и подобни май нямаме, а със Алиекспрес въобще не съм запозната, но май ще трябва да се науча да поръчвам от там. Майка ми е с доста големи гърди и сигурно ще е по - трудно.

# 354
stefani^, ти по-горе писа, че майка ти ще се срине за нещо си, не помня какво. Можеш да ѝ помогнеш много като ѝ обясниш, че това е много често срещан рак. Не е хванат рано и ще изрежат повече, но лечението е стандартно и ще е успешно.
Всяка година в България се диагностицират 4000 жени с този рак, т е. всеки работен ден 15-16 жени разбират, че са болни.
Има тема за близките на онкоболни тук, може да ти е полезна и тя https://m.bg-mamma.com/?topic=1538180  Знам че и на вас не ви е лесно Heart успех!

# 355
Операцията с едновременната мастектомия и слагане на имплантите изглежда всичко наведнъж и да не се занимаваш повече. Боже как боли това! Ако знаех, не знам дали бих си го причинила. Най- вероятно нямаше да правя никаква операция и каквото сабя покаже.

Като човек, който има нисък праг на болка мога да кажа, че изобщо не беше страшно колкото си мислех 😆 По принцип бях против импланти и винаги съм се чудила защо си го причиняват само заради комплекси. Но ето, че ми се наложи, но мисля че е по - добрия вариант отколкото без гърда, защото аз лично щях да си докарам допълнително много стрес от липсата й.

# 356
Стефани, ще ти отговоря тук, ако и някой друг не е разбрал- доктора не ти трябва, а и няма да се занимава с Вашите епитези и перуки.....трябва Ви епикриза от операция( за първото) и от химиотерапия( за второто). И с нея минавате комисия( във всяко населено място е на различно място), след което те Ви издават документ, с който отивате в Социално подпамагане  и подавате молба, за отпускане на помощ за закупуването.  Като идвате в Пловдив, можете да обиколите магазините- повечето от тях дават да си купиш епитезата или перуката с пари и като ти излезе протокола- връщат ти връщат сумата.
А, за другото- нормално е в началото да се лутате, да сте объркани и изплашени- но всичко ще се намести! Майка ти също ще се поуспокои, като види колко хора се лекуват и как спокойно понасят лечението...
Аз и друг път съм разказвала тук, как една много сладка бабичка ми разказваше, че се е  лекувала от РМЖ преди 40 години- тогава ѝ махнали гърдата и минала химиотерапия, от която от вливка до вливка вървяла с легена, щото се скъсвала от повръщане и болки. Ама се оправила, доста години си работела, през това време сума народ изпратила без да били болни от рак....и когато я завторил и почнала лечение  не можеше да се нарадва колко е напреднала медицината, защото :" сега от вливка се прибирам, преобличам се, хващам мотиката и си копам...., че то това химия ли е- нищо не се усеща"... И постоянно ми разказваше какво си е насяла по двора, колко са ѝ големи и хубави правнуците, къде ще иде като се прибере от болницата....тъй де, той живота си върви- и трябва се живее, по възможност по най- добрия начин!

# 357
  • Добрич
=-=-=-, изключително позитивно!
Благодаря, че сподели!

# 358
Момичета, какви кръвни изследвания си пускате. Аз съм от 15 дни на Золадекс и ЗЕКУИПРА. Не трябва ли да се следят нивата на хормони и коста плътност. Моят онколог не ми изписа нищо...а съм чела, че се следят някакви показатели.

# 359
  • Русе
КАКВИ КРЪВНИ и ОБРАЗНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ РЕГУЛАРНО ДА СИ ПУСКАМЕ?
КРЪВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ (според мен най-добе е на 6 мес. или поне всяка година)
1. ПКК (пълна кръвна картина).
2. Чернодробни- АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Алкална фосфатаза
3. Туморни Маркери- гърда, яйчници.
4. Естрадиол серумен (особено за хормон позитивните )
5. Витамин Д 3- най-важният за нас и единствен препоръчителен за суплементиране. Ниските нива на Д3 са свързани с повишен риск от рак.
6. Щитовиден панел(веднъж на 6 месеца)- има връзка между хипофункция и имунитет, сериозна.
7. Калций ( за костите)
8. ХОЛЕСТЕРОЛ - целия пакет, плюс триглицериди. С атаката на Тамоксифен/Нолвадекс, много често холестеролът е повишен.
9. Креатинин- бъбречната функция.
10. Кръвна захар и инсулин- ако се наблюдава покачване на КГ(често при хормонална терапия)
10. CRP - особено след преболедувания, дори настинка, CRP се повишава и скачат и маркерите- аз винаги го пускам, за да не си изкарвам акъла.
ОБРАЗНИ:
1. Ехография- гърди, корем и щитовидна, гинеколог (особено за тези с хормонална). Добре е първите години да се правят на 3 месеца, после на 6.
2. Скенер- обикновен, с контраст, ПЕТ, Костна Сцинтиграфия- по назначение от онколога, но ПОНЕ едно голямо образно е нужно на година, поне до 5тата година. След това поне КТ на гръден кош. Главата също.
3. Измерване на костна плътност- от особена важност за тези, които са на хормонална терапия. ВСЯКА ГОДИНА. И най-вече при смяна на лекарства.

Общи условия

Активация на акаунт