Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 697
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Докато сме на тема ТЕЛК: някой явявал ли се е на комисия в Дървеница? Да ми каже къде са кабинетите...

# 406
  • Варна
В тази връзка да ви питам.
На 22 юни се явих на ТЕЛК.
Взех писмото от пощата на 28 юни, като нямам бележка, че на тази дата са ми дали писмото.

От коя дата броя 14 дни И тогава да подавам документи по институции?

Някъде четох, не помня тук ли беше или из фейсбук групите за някаква обратна разписка от работодател?
Какво е това?
Аз просто му оставих копие от решението.

Докторът от ТЕЛК ми каза, че няма нужда да чакам да минат 14 дни за подаване в НОИ. Вярно ли е?

# 407
  • ПЛОВДИВ
В тази връзка да ви питам.
На 22 юни се явих на ТЕЛК.
Взех писмото от пощата на 28 юни, като нямам бележка, че на тази дата са ми дали писмото.

От коя дата броя 14 дни И тогава да подавам документи по институции?

Някъде четох, не помня тук ли беше или из фейсбук групите за някаква обратна разписка от работодател?
Какво е това?
Аз просто му оставих копие от решението.

Докторът от ТЕЛК ми каза, че няма нужда да чакам да минат 14 дни за подаване в НОИ. Вярно ли е?
Разписа ли се в пощата, че си получила писмото?  Мисля че няма нужда да се подава в НОИ решението, защо ТЕЛК го пращат служебно. Само ако имаш картон за паркиране, който изтича тази година отиваш на място, тъй като, ще трябва да се разпише на картончето. Същото и за социалните на място, ако получаваш добавка. Само за винетка, ако имаш кола на твое име може чрез "системата за сигурно връчване". Ако имаш лека кола и жилището в което живееш е на твое име имаш право на отстъпка от данъка. Това знам за гр Пловдив.

# 408
Ако е за първи път- се ходи в НОИ, за да се занесат трудова книжка, актове за раждане на децата( за да се признае майчинството) и ако има УП-та от по-далечното минало...При преосвидетелстване не се ходи. Щом доктора е казал- не чакай 14 дни, че и без това стават бавно работите в НОИ. И в социалните веднага можеш да идеш, също и в данъчното.

# 409
  • Варна
Благодаря, момичета!
Да, за първи път е.

# 410
Съвети за първа вливка червена химиотерапия? Какво да очаквам, какво да нося, колко време е престоя в болница?

# 411
  • ПЛОВДИВ
Щом е за първи път си приготви снимка за картончето за паркиране. За даначното оригинал и копие на нотариалния акт и големия талон. Ако си внесла данъците служебна бележка за банковата сметка да ти върнат надвнесения данък.

# 412
  • Русе
Хера, за червената: вода, солетки или нещо такова, книжка, слушалки или нещо друго за забавление. Самата химия изтича за 2,5 часа, но докато стигнеш да те закачат не се знае колко ще чакаш. В коя болница си? Така по-лесно може да се предвиди колко се чака. Аз я карах леко. На другият ден имах лек дискомфорт в стомаха и това беше. Така леко да я караш и ти Heart

Всички, без социалните искат печат на ЕР. Или поне в Русе е така. Има файл в първия пост. Там съм посъбрала туй -онуй.

Мис, пощенско клеймо нямаш ли? Можеш да ползват данъчна отстъпка за семейна кола, дори да не е на твое име. Важното тя да е СИО.

# 413
  • ПЛОВДИВ
Хера, вкъщи си приготви термометър и парацетамол. Гледай да изпикаваш червената химия. Ще започнеш да усещаш жажда, да ти изсъхват устните и ще имаш промяна във вкуса. За тези странични ефекти пйи повече вода, ползвай балсам а за промяна във вкуса не се назорвай да ядеш неща, които не са ти по вкуса. Кажи на семейството ти да имат търпение и да те оставят да ядеш каквото искаш. Намали си косата ако си с дълга, същото и за ноктите. Ако не се чувстваш добре не излизай навън, да не хванеш някой вирус. На вън не яж салати, тъй като не се знае дали са почистени добре. За сега това се сещам.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 22:10 от Мадам Фрапина

# 414
  • София /Абсурдистан
Много вода трябва да се пия при всякаква химия. А от червената и много се повръща, та е добре и за това да се вземат мерки.
Аз се справих с гадината в гърдата, но от скоро си имам гад на маточната шийка. Та от другата седмица пак тръгвам по установеният ред… Как ми е писнало само…

# 415
  • ПЛОВДИВ
Много вода трябва да се пия при всякаква химия. А от червената и много се повръща, та е добре и за това да се вземат мерки.
Аз се справих с гадината в гърдата, но от скоро си имам гад на маточната шийка. Та от другата седмица пак тръгвам по установеният ред… Как ми е писнало само…
Да и за повръщането трябва да се взима мерки, също и за разтройството. Желязна лейди, желая ти кураж и бързо възстановяване и от тази гад. На мен ми остава още 2 вливки с Таксола и ако всичко е ОК след 2 месеца, ще ми е операцията.

# 416
Аз да се отчета само. Не искам да досаждам и да натоварвам никой, просто ми олеква като споделя тук с вас. Майка я изписват утре, осми ден след мастектомия на дясната гърда. Тя е малко отчаяна и депресирана, но мисля, че е нормално и ще мине. Крие си гърдите с едно елече, мисли че всички я гледат там. Казва, че шева е голям, отгоре до долу, аз не съм го виждала още. С доста големи гърди е. Леко я наболява все още, казва, че и придърпва и пари. Предполагам и това е нормално. И отново сме в пълно неведение. Нейния лекуващ лекар д - р Иванов излязал в отпуска, заместник няма. Изписват я без никаква информация. Сестрата и казала само, че трябва да се сменя превръзката на 3 - 4 дни, не по - рано, защото било лято и не било хубаво. Обикновена медицинска сестра може ли да го свърши това или трябва да търся хирург в нашия град, защото няма как да я водя през 3 - 4 дни в Пловдив? Изписват я и с дренаж. Едната тръбичка я били махнали, но другата трябвало сама да си я махне. Кога обаче? 🙄 Показали им как става, но тя се притеснява. Епикризата щяла да е готова в края на другата седмица. Дали може някой друг да я вземе и да ни я изпрати с куриер? Тя ни трябва и за ЗК за протеза. Очевидно от болницата няма да подадат такова искане към ЗК електронно. Конците след 20 дни трябвало да се махнат. За резултати от хистология никой и дума не отваря. За колко време излизат те? Вас така ли са ви изписвали? Аз очаквах лична консултация с лекаря, разяснение, махнато ли е всичко, колко лимфни възли са отстранени, защото и това не знаем, какво предстои оттук нататък, ще има ли пак химиотерапия, лъчетерапия, комисия, някакво продължаващо лечение, лекарства, а то нищо, пълна мъгла 😔 Нормално ли е това? За ТЕЛК да не говорим, че и там нищо не знам какво се прави и кога. Тя просто няма търпение да се прибере вкъщи. Аз също, но искам и информация, а ето, че пак се надявам на вашите съвети. Имам голям респект и уважение към всички тук, огромни благодарности към вас!

# 417
  • Добрич
stefani^, можете да се уговорите с болницата, да ви изпратят епикризата по куриер, това е обичайна практика според мен.
Хистологията излиза за около 7-10 дена. Едва тогава може да се говори за последваща терапия.
Резултатите от хистологията би трябвало да ги отразят в епикризата.
При изписването задай въпросите, които те вълнуват, за превръзката, за дренажа, за конците и т.н.. Трябва да ти отговорят!

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 01:20 от Вела

# 418
Лейди, ти не беше ли с хистеректомия? Или частично нещо само е отстранено? Какво предстои? Сила и кураж да се справиш и този път.

# 419
  • Варна
Stefani,
Колко лимфни възли са махнати пише в епикризата, както и резултата от хистологията.
Това е задължителна информация, която се вписва.

Ти сигурна ли си, че тръбичката от дренажа трябва сами да махнете?!?!

Аз бях изписана с два дренажа и ходех през няколко дни да видят колко течност се оттича и така преценят кога да се махне дренажа.

Това не го решава пациента, а медицинско лице дали е дошъл момента за махане на дренаж.

Аз сама изпразвах торбичката от долния й край от течността, защото започва да тежи.
Да не са ви казали торбичката да изпразвате?

На мен тръбичките на дренажа  ми ги махна сестра. Не махайте сами тръбичката, търсете сестра. Чела съм за останало парченце от тръбичка в гърдата.
Може сестра да смени превръзка.

В отделението има други лекари, нищо че хирургът е в отпуска. Те трябва да ви отговорят на въпросите, които са стандартни за всеки пациент , нищо че тя е пациент на този Иванов.

За хистологията, зависи какво пише. Ако искате, имате право да си вземете блокчетата от болницата и ги дадете на друга лаборатория (патолог) за второ мнение. То не се поема от касата (второто мнение) и струва около 300 лв, зависи на кое от всипко искате "ревизия".
Аз бих посъветвала ,ако имате възможност, за второ мнение.
Болницата, в която са я оперирали, няма да ви кажат да дадете за ревизия блокчетата, освен ако за ХЕР не са получили "неуточнен".

Последващата терапия зависи от хистологията.

Общи условия

Активация на акаунт