Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 693
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • Добрич
FreshBreeze и Bels, за кор биопсията има значение размера на тумора и колко дълбоко е разположен. Единият хирург ми каза, че моето образувание е на границите на възможностите на иглата (тумор, според него 10-15 мм, дълбоко разположен, а гърдите ми са големи и плътни) и няма как той да ми направи кор биопсия. Препоръча ми друга болница. Ако бях избрала него, операцията щеше да е първо и после биопсия на извадения тумор.

Вълкан Иванов в Сити Клиник направи кор биопсията, но вместо с две, със 7 щраквания, като на последното сестрата ми държа гърдата,  защото щом иглата я доближи, туморът се мести. Нито по време на процедурата, нито после имаше болка. Само леко изтръпване за кратко (например, като прострях 5 тела с пране).

Хистологията я прави д-р Факирова във ВМА, като си занесох пробата от Варна в София.

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 15:28 от Вела

# 391
Цитат
Леко съм втрещена момичета, д-р Сечанова от МБАЛ Надежда, която е прочела заключението каза, операция защото находката е много малка 10мм/4,6мм (9,5/7,3 в сагитален план) за кор биопсия и по време на операцията се прави бърза биопсия и се решава на място дали да се маха гърдата или само частично. 🤦🏼♀
А от всичко прочетено тук, бях останала с впечатление, че нак-правилно е първо биопсия

Тук според мен може да имат предвид не биопсия, а директно опереация - квадрантектомия или мастектомия.

# 392
Така че, Фреш, щом имаш вяра на доктора си, него слушай!

То аз доктор още нямам, пък вяра ... Laughing Ама обиколих няколко и обмислям. Мисълта ми беше, че никой не каза различно от кор биопсия. Аз една отворена имам (преди, за друг участък) и не съм доволна, при избор бих я избегнала.

# 393
Момичета, благодаря за отзивите за Амидирекс-а.
Искам да попитам проблем ли е, ако се вземе генерик на Амидирекс?
Предложили са в аптеката някакъв генерик, дори не знам кой точно, просто нямали в наличност.

# 394
Говорих с д-р Йорданов, останах с впечатление че не е доволен от това, че сме направили ЯМР на друго място. Не иска да назначи биопсия, преди това иска да направим консултация по документи като си платим 110лв и той да даде становище от ЯМР.
Айде сега…. Ние какво сме виновни, че ямр в сити Клиник беше развален, а за този в токуда ни предлагаха час, който не беше удобен за мама. А тя е в особено психическо състояние поради други причини и беше немислимо за нея да чакаме повече от 2 седмици за изследването.
Момичета, освен в началната страница инфото, има ли къде другаде да търся информация. Не ми е удобно да питам за всичко вас. А ако питам то поне да съм пробвала преди това да разуча нещата. ❤

# 395
    Bels и другите нови момичета,
Прочетете тази и поне 4/5 теми назад като си водите бележки.
Има безценни съвети за лекари, процедури, съвети за операции, за химио, за лъче, буквално всичко е коментирано през годините.
И не забравяйте, че никой от нас не е лекар.
Намерете доктор, на който имате доверие и се осланяйте на неговото мнение!
Успех в лечението на всички! Heart

# 396
  • Русе
Дами, наистина прегледайте темите. Поне последните две. И пак питайте. Каквото, където съм чула ще споделям.

Белс, старя се да добавям ново инфо в първия пост и да го поддържам що годе актуален, но аз самата изоставам с новите лечения и ако някоя не пусне инфо, няма как да го добавя.

# 397
Благодаря ви! Още веднъж се извинявам, че нахлух така с въпросите❤

# 398
Момичета, благодаря за отзивите за Амидирекс-а.
Искам да попитам проблем ли е, ако се вземе генерик на Амидирекс?
Предложили са в аптеката някакъв генерик, дори не знам кой точно, просто нямали в наличност.
Не е проблем, да го взима.

# 399
Bels, набързо вмъквам, че бях на ЯМР при Йорданов + му носих старо от друга болница да разчете. След някой друг месец пак ще правя, не при него, но ще ходя при него да ми го разчита за второ мнение. Той е много добър и признат лекар, въпреки, че сигурно и той, като всеки, е правил грешки. Особено ако сте на кор при него.. наистина е някак дори задължително точно той да види ЯМР.

# 400
Bels, набързо вмъквам, че бях на ЯМР при Йорданов + му носих старо от друга болница да разчете. След някой друг месец пак ще правя, не при него, но ще ходя при него да ми го разчита за второ мнение. Той е много добър и признат лекар, въпреки, че сигурно и той, като всеки, е правил грешки. Особено ако сте на кор при него.. наистина е някак дори задължително точно той да види ЯМР.

Ea_,  благодаря ти за споделеното. Искахме той да прави биопсията, но за момента иска първо да направим тази консултация по документи и тогава да насрочим час. А мама е от провинцията и трябва постоянно да стиковаме пътуването до тук за часовете, и да търся детегледачки за двете деца, за да я придружавам.

# 401
Вела, а казаха ли ти защо ще има мастектомия? Как се мотивираха?
С този тип рак и с тези показатели ми е малко странно това лечение. Вярно че е добре да се презастрахова човек, но все пак.
Имам някакви наблюдения тук в тази тема, за последните десет години. Съвсем неангажиращи и съвсем лаишки. Много е вероятно да са грешни изводите ми.
Правят мастектомия, без лъчетерапия, (щото уж нямало какво да се облъчва), с химия и има рецидив след години.
Без мастектомия, с лъче, без химия, няма рецидив, да чукам на дърво.

Показателите са много добри  но туморът е мултифокален. (Лобуларен).
Има един основен тумор 24х19 и 22х20 и още три фокуса по 5 мм. Единият е на 4 мм зад зърното, друг има на 5 мм преди големия гръден мускул. И още един. Туморът е дълбоко разположен, не се напипва по никакъв начин и го откриха случайно ( гърдите ми са големи и плътни). Имам и два доброкачествени фокуса. Всичките тези находки си живеят спокойно в едната гърда. В другата има един доброкачествен фокус.
Специално направих консултация с лъчетерапевт и думите му бяха "Вие сте за тотална мастектомия".
С две думи, хем имам лек и добър рак, хем мастектомия...
   Вела,и аз бях с мултифокален и това наклони везните за мастектомия.Аз съм положителна за ест. и прог.Хер-негативен.Ки-то ми беше на биопсията първо 5%,после след ревизия 10%,след операцията между 15-20%.Сега по епикризите пише 9%. Абе върви разбери кое къде е вярно.Минах си и предоперативна химия,след операцията пак имах,лъче също правих.Сега съм на хормонална.

А намериха ли няколко фокуса в хистологичния материал от операцията?
Питам, тъй като и аз уж бях с два, три фокуса, с неизмерим( на ПЕТ скенер!) размер, вероятно поради много плътните ми гърди.След операцията( мастектомия естествено) в хистологията описаха само един единствен тумор .На ревизията за НЕR-а Поповска видя киста ,вероятно това е бил втория фокус с ниската метаболитна активност.Но пък имаше лимфно- съдова инвазия в отдалечени от туморното ложе места( според онколожка - ,,красоти" от биопсията.Та хем на моменти си мисля,че е ненужно премахната гърдата, хем се чудя, ако беше запазена и ако химията много- много не подейства, с тези ,,красоти" докъде щях да стигна.Щеше ли лъчето да ги убие? За зло или добро, каквото, такова....

# 402
  • Добрич
Момичета, в сряда ще има уебинар, който мисля да гледам.
Линк

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 19:11 от Вела

# 403
  • в сърцето на държавата
Здравейте, може ли някой да сподели с тази болест след операция какъв процент дават при ТЕЛК?

# 404
  • Русе
Стандартно се започва с 80 %, но все пак зависи дали има мети, други заболявания и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт