Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 814
  • 740
  •   2
Отговори
# 240
  • ПЛОВДИВ
Здравейте момичета, да пожелая на всички Ви скорошно оздравяване, едно хубаво и прохладно лятото. При мен и на двата ЯМР не са искали да съм гладна ама аз чак след кръвта и срещата с онколошката си хапвам когато съм по-спокойна, че ще мина и през поредната вливка, че тази седмица отидох на другия ден, че сестрите в стационара стачкуваха. А миналата седмица онколошката се измоли да мина същия ден, че бях с отворен порт. Иначе при мен новините да добри. Тумора намалява с Таксола по-малко, живи и здрави, ще си довърша вливките, ще помоля хирурга да ме планува за Септември за операцията, за да се прибера в България поне за един месец, че съм от Януари в Белгия и вече ме хващат "лудите". Да Ви питам, ако се наложи да махат гърдата може ли да нося външна гръдна протеза със моите сутиени или трябва да са специални. Също как мога да си изчистя организма след последната вливка? Благодаря Ви предварително!

# 241
  • Добрич
В Сити Клиник в Младост и аз платих 635 лв за ЯМР с контраст на гърдите и лимфните възли.

Аlik, останала съм с впечагление, че HER2 негативен е по-добър вариант.
Според хистологията след предварителната биопсия пак така ли беше?

# 242
Отрицателен 1+ беше и според двете хистологии, които правих след биопсията. След операцията д-р Факирова го определи като 2+ (неопределен), а проф. Поповска за негативен. Сега се чудя да направя ли още едно изследване в София - може би Трансхеликс или във Варна при Калчев.

# 243
  • Варна
Отрицателен 1+ беше и според двете хистологии, които правих след биопсията. След операцията д-р Факирова го определи като 2+ (неопределен), а проф. Поповска за негативен. Сега се чудя да направя ли още едно изследване в София - може би Трансхеликс или във Варна при Калчев.
Неудобно ми е да се повтарям...
Задължително още една.
В Трансхеликс съм правила BRCA.
При Калчев ревизия на имунохистохимия. Той получи различен резултат от този на Поповска за Хер.

# 244
  • Добрич
Alik, при толкова различен резултат е логично да направиш още едно изследване. Поне единият от двата резултата на хистологията след биопсията да се потвърди.

А след операцията в Уни Хоспитал хистология само д-р Факирова ли прави? Мислех, че всяка болница прави хистология след операция.

Последна редакция: нд, 18 юни 2023, 12:20 от Вела

# 245
Д-р Факирова работи всеки четвъртък в Уни Хоспитал Панагюрище. Тя им прави хистологиите.

# 246
  • Добрич
Д-р Факирова работи всеки четвъртък в Уни Хоспитал Панагюрище. Тя им прави хистологиите.

Благодаря за информацията!
Това не го знаех. Моята хистология при нея беше във ВМА.

# 247
Здравейте, момичета! 🙂
Включвам се само да кажа, както и по-горе сте коментирали, че ЛТ е напълно възможно да мине и без кожни усложнения. Аз имах само зачервяване, с нищо не съм мазала, така ми заръчаха в Онкологията в Дървеница.
Успех! 🍀

# 248
  • Добрич
Момичета, в сряда (14.06) правих скенер с контрастно вещество, туморни маркери и други кръвни изследвания.
Нямам идея какви са резултатите от тях и ще разбера чак на 30.06, когато ме викат в болницата за преглед, на който ще ми обяснят. От регистратурата по телефона ми казаха, че съм за терапия първи курс, каквото и да значи това и ще науча подробности от лекаря в деня на прегледа. Да си нося багаж за три дена хоспитализация, ако се наложи.

Проверявах в сайта на НЗОК, но там пише само какви изследвания са правени и няма качени резултати от тях. За един ден хоспитализация не пращали епикриза...

Сега 10 дена ще мисля за какво идва ред...

Химио? Таргетна? Хормонална (ама първи курс)? Лъчетерапевтът беше категоричен, че съм за тотална мастектомия и не може да помогне (направих консултация за всеки случай).

Според четирима доктори, които посетих туморът е много добър вариант и макар, че се налага мастектомия, не трябва да се притеснявам. (лобуларен инвазивен, Ki67 e 7, естроген 7, прогестерон 8, HЕR2 негативен, луминален тип А)

До момента лимфните възли са чисти. Образуванието според ЯМР е 24х19 и 22х20.

Определено мисля, че след операцията и новата хистология, може да се подложа на химиотерапия, но в момента ми изглежда неприемливо.

Според вас, какво трябва да разбирам под "терапия първи курс" с евентуална тридневна хоспитализация?

Все пак повечето от вас този път вече са го извървели и имате опит и бихте се ориентирали по-добре от мен.

Ясно ми е, че не сме лекари, но мислех, че предстоящите терапии се обсъждат предварително с пациентите, а не непосредствено преди тях. Имам навик да търся информация, за да съм подготвена за предстоящите събития, а сега това ми е невъзможно.

Ще ви бъда благодарна, ако споделите какво мислите.

# 249
Вела, не знам какво значи в този случай терапия първи курс, може би така съобщават като шаблон, без да съм сигурна, разбира се. Не може ли да се свържеш с лекуващ лекар, за да уточните важните за теб подробности? Поне аз така правех, звънях на двама лекари от екипа и всеки път при някакви съмнения се чувах с тях.
Предварително ми казаха на мен с всички документи на място, че предстои такава и такава схема на две различни места направих консулатция /почти единтична беше схемата, само честотата на вливките беше различна/, без да е присъствала мама. Назначиха дата за първа вливка и така започнахме. Аз нищо не разбирах от имената на терапевтиците, но разпитах комисията и ми обясниха какво да очакваме като резултат и нежелани реакции. Само първият път остана да пренощува мама, нямаше смисъл следващите пъти. Аз също стоях на първата вливка в стаята с нея за подкрепа, а и за да си снимам банките. Но след около 30 минути ме помолиха да напусна стаята.
Ако при теб няма да има химия, поискай да разбереш защо ще стоиш 3 дни?!

# 250
  • Добрич
Благодаря,  .skip.id.!

На мен "терапия първи курс" ми звучи, като "химиотерапия" и определено се чувствам неподготвена за нея. Даже стадия не си знам и смятам, че прегледът, на който ще ми съобщят, е редно да я предшества....

Какво се случва, ако я откажа?

# 251
Вела, в коя болница и при кой лекуващ лекар се случва това приключение с много неизвестни? Не може просто така да Ви кажат да си вземете багаж за три дни и да заповядате за първа терапия. Трябва всичко да е обсъдено с лекуващия лекар като план на лечение, да имате решение на онкокомисия, в което си пише точно и ясно каква ще бъде химиотерапията-колко броя, на какъв период и с какви точно лекарства. Поне на мен ми се струва, че става дума за неоадювантна химиотерапия. HER2 Ви е негативен, така че не може да е таргетна. Не сте оперирана, значи не може и да е лъчетерапия. Хормоналната е опашката на всички изброени, и тя отпада.

# 252
  • ПЛОВДИВ
Вела, и аз не го разбирам как може да те държат в неведение. При мен още в началото ми каза онколошката как ще мине курса. При мен беше 4 пъти през две седмици на червената химия и 12 пъти всяка седмица на Таксола. В деня на първата химия ми каза страничните ефекти, но нямах избор и се съгласих, тъй като прочетох в очите ѝ страх. Сега вече се радва за мен и се усмихва. Имах и не малка подкрепа и координаторката в стационарна. Сега малко ме е страх от операцията.

# 253
  • Добрич
Благодаря ви за включването, момичета, Alik и Мадам Фрапина!

Да, това е предоперативна терапия.

Първият лекар, с който разговарях подробно ми обясни, че докато не определят стадия, не може да се говори за терапия.
 В сряда той беше в отпуск  и съответно ме прие друг лекар, който останах с впечатление, че само го замества в момента.
На болничния ми лист, като лекуващ лекар има трето име и аз съвсем се обърках, с кого точно трябва да говоря.
По телефона ми беше обяснено, че работят в екип. Тъй, като настоявах да зная за каква терапия става въпрос и ще има ли хоспитализация, ми отговориха, че на прегледа ще ми бъде обяснено (надявам се преди терапията)  и да се подготвя за евентуална хоспитализация.

Нямам идея кога документите ми са били представени пред онкокомисия.

Надявам се, че терапията ми ще е само хормонална. Четох, че има такава предоперативна, ако HER2 е негативен, както е при мен. За хормонална няма да споря. На 51 г.съм, но все още имам цикъл и очаквам да ме вкарат в химическа менопауза.
Линк
Цитат
Ако тумора не е с много агресивни харектаристики и е показал данни за чувствителност към хормони и няма свръхпродукция на рецептор ХЕР, може да се предложи лечение с антихормони, които се приемат през устата. При жените с рак на гърда задължително се съобразява приема на енодкринни препарати с менопаузалния им статус. При дами в менопауза не се препоръчва прилагане на инжекции за прекъсване на цикъла, но такива са препоръчителни при тези които менструират.

Но "терапия първи курс с евентуално три дни хоспитализация" ми звучи странно за хормонална терапия. Дано да става въпрос за такава! Амин.

# 254
Най-вероятно под първи курс терапия имат предвид първо вливане (1 от 4 или 6), предоперативна химиотерапия.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 10:01 от koren63

Общи условия

Активация на акаунт