На море в Турция - тема 79

• 74 373
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
A в самите хотели как е препоръчително да се плаща и с каква валута?
Зависи от хотела. В малките семейни хотелчета, всички се радват като им платиш в брой, предпочитат евро. Предполагам, че така никъде не отчитат оборота. В по-големите като че ли няма особено значение,, явно при тях всичко е официално.

# 391
Точно така,етикетите с две цени са точно това.Важи за турски граждани и е на изплащане.Втората цена е на изплащане.Не е ново а от няколко години.

# 392
  • на село
ПОС терминалите имат опция за избиране на валута, а като знам турците как ги смятат валутите, хич нямам желание да плащам по техните курсове. И им нямам доверие какво цъкат по терминала. Предпочитам картата ми да ги конвертира. Револют, естествено, печели от смяната на валутата, но не е такава брадва. Ако не бяха такива големи разликите, нямаше да ги правя тия гимнастики, но да слагаш 10-12 евро отгоре на един обяд, примерно, си е цифра.

# 393
  • Варна
За пазаруване на дребно, хапване и други дребни разходи, според мен е най-добре да се плаща в брой в лири. Не се разправяш с такси, курсове, и т.н. неща, някои от които може и да не разбереш веднага или даже никога и да си платил като поп. А в брой знаеш колко точно даваш.

# 394
  • Русе
Снощи купих 3 магнита по 1€. Платих с карта 3€. 5,87 лв са ми блокирани, още не е минало осчетоводяването.

# 395
Цените в хотелите са брадва😁 Спешно слязох да купя ножче за Жилат мач 3, два броя в комплект ми таксуваха 20Е🤑

# 396
О да, аз също съм купувала нокторезачка за 8€ 🤪

# 397
ПОС терминалите имат опция за избиране на валута, а като знам турците как ги смятат валутите, хич нямам желание да плащам по техните курсове. И им нямам доверие какво цъкат по терминала. Предпочитам картата ми да ги конвертира.

Нямам никаква идея за какво говорите, ако може да дадете пример. Пазарувам редовно с карта, било на каса, било в ресторант аз знам каква сума дължа в Турски лири. Такава е сумата и на терминала. Плащам си, конвертирането е близко до курса на деня. Никой никъде не ми е искал плащане в евро или долари. Има опция за плащане в брой в друга валута естествено.

# 398
  • на село
На много места в чужбина, преди да въведете кода на картата, терминалът пита в каква валута искате да платите. Ако е коректен търговецът, ще ви пита. Ако не, просто ще натисне копчетата, преди да ви подаде терминала за въвеждане на код. По-изгодно е да се плаща в местна валута, а вашата банка да превалутира. Защото турците имат система, дет не можеш да я хванеш с тяхната непостоянна лира, и общо взето си правят, каквото си искат.

Аз лично ще превалутирам парите си чрез приложението на револют в турски лири и така ще плащам. Ще тегля също с револют, защото май техните такси теглене са по-ниски. Специално в Турция много внимавам, откакто един банкомат ме изтряска с 20 евро такса.

# 399
  • Варна
Знам, че е писано и се извинявам!
Някой ще припомни ли кои бяха туроператорите със собствени програми, както и има ли белег, по който да се познае чия е програмата, когато се гледа през агенция различна от организатора(там предполагам, че всеки предлага само собствените си)?

# 400
Какви собствени програми за Турция - това е почивка. Да, ако пътувате с автобус, може да има значение ТА, но за останалото? Избирате си хотел, четете по сайтовете за мнения, преценявате си изискванията, бюджета и това е. Иначе, основните фирми за Турция са Емералд, Абакс /работят с ТО/, ТЕЗ тур, Онекс, - останалите продават техните хотели.

# 401
  • Варна
Благодаря! Под програми визирах точно с организиран транспорт (автобусен или самолетен), а не само резервация за хотел и собствен транспорт.

# 402
Цитат на: jfjallen link=topic=1561863.msg46643408#msg46643408  Иначе, основните фирми за Турция са Емералд, Абакс /работят с ТО/, ТЕЗ тур, Онекс, - останалите продават техните хотели.
[/quote
едлагат собстее

Мисля, че и Ориент 99 и Турс клуб може да се прегледат.

# 403
  • Sofia
Тез тур, Онекс, Емералд, Аква тур и Абакс са основните, които имат собствени чартърни програми. Останалите продават техни пакети. Абакс не работят с крайни клиенти. След пандемията Тез тур доста ограничиха хотелите, които предлагат и вдигнаха цените (мое мнение), но имат много добра организация и са силни за Турция. При автобусните почивки е важен автопарка, но кои са силните фирми там, не знам.

# 404
  • Варна
Здравейте!
Нахлувам с бърз въпрос, признавам не съм чела назад.
Свързах се директно с Ричмънт Ефесус ресорт в Кушадасъ. Изготвиха ми оферта, платих предния петък,23.06. От банката ми гарантират максимум 3 дни . Хотела твърди, че няма превод. 
Въпроса ми е, към превеждалите директно към хотелите, колко време се бави превода?
Сетих се ,че е и Рамазан при тях, но ми е притеснено ( три семейства ми прехвърлиха отговорността:)

Общи условия

Активация на акаунт