На море в Турция - тема 79

 • 66 776
 • 742
 •   1
Отговори
# 420
 • Мнения: 429
Здравейте ! Доколкото усещам вие шофирате в Турция и искам да ви помоля, тъй като аз за пръв път ще шофирам август месец,живот и здраве, може ли да нахвърлите за какво трябва да внимаваме ,скоростта колко е разрешена на магистралите, за камерите, които записват, изобщо всичко ,което бихте сметнали ,че ще ми е полезно с цел да избегнем глоби и неприятни случки, когато ви е удобно, да напишете, ще съм много благодарна.
Основно спазвайте ограниченията-магистрала 120,извънградско 90 и в нас.места основно 50.
Направете си маршрут предварително и го разучете в гугал мапс. Следвайте си табелите и не се притеснявайте Турция е много по добре устроена от към пътища. Зареждайте на големи вериги бензиностанции,аз зареждам на ШЕЛ.
Купете си стикер HGS и го заредете спрямо маршрута си.
Не се доверявайте на мними майстори по бензиностанциите ако ви казват че имате някакъв проблем!

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 08:30 от mitko_dvd

# 421
 • Мнения: 1 291
Аз ще дам отзив за Мегасарай Сиде но след като се върнем.От днес сме в хотела,първите впечатления са добри.Освен че стаите не са напълно реновирани/за което разбрахме от вече посетители го/Другото което ми се случи за първи път но и за първи път пътуваме с автобус. Сутринта бяхме в хотела в 4.30ч.сложиха ни гривните и към 6ч ни казаха че могат да ни настанят по рано срещу 100 долара .
Очаквам с нетърпение!

# 422
 • Варна
 • Мнения: 3 970
цел да избегнем глоби и неприятни случки, когато ви е удобно, да напишете, ще съм много благодарна.

Тук в БГ си знаем че можем да си сложим едни +10 км./час над ограничението без да ни спират и/или глобяват. В Турция могат да ви глобят за +3 км./час

# 423
 • Мнения: 7
Хайде,очакваме отзиви от хотели.Толкова хора бяха вече и в момента има.Нали трябва да избираме за догодина.Разказвайте.
Славейче, това го "играем" всяко лято - разказваме едни и същи хора..Останалите масово нахлуват с въпроси, търсят мнения, а после, изведнъж, забравят за форума...
Май 2023 пътувахме с Емералд, Selectum Family Resort Belek. Хотелът е невероятен, много чисто, зелено, всичко беше на ниво. Имахме доста големи изисквания, защото бяхме с дете малко под 2 години. Единственият проблем беше висенето час и половина в самолета на летището на Анталия, на самата писта- детето се изнерви и подлудя. Но после със същата авиокомпания виждам, че има по-големи закъснения.

# 424
 • Мнения: 156
Здравейте! Искам да споделя нашия опит с Емералд и чартъра им на 02.07. от Анталия. Взеха ни в 03:00 часа сутринта от хотела и в 06:15 часа сутринта ни оставиха на летището, а полета се оказа, че е отменен за 14:45 часа. Всички вдигаха ръце е не даваха нормално обяснение на ситуацита. Сега Емералд казват - не сме виновни ние. Преди да заведа иск може ли някой по-запознат да ме информира за подобни случай как се процедира и какво се случва.
Благодаря!

# 425
 • София
 • Мнения: 23 130
Аз също се съмнявам пряко виновен да е туроператорът, при все, че Емералд ми е в черния списък.
В договора ви има ли описана клауза относно чартъра и евентуални закъснения? Не съм ползвала чартър и не съм запозната, но случилото се е меко казано неприятно.

# 426
 • Мнения: 924
Върнахме се и ние. Хотелът е Quattro family club dem. Повече със самолет няма да повторя. С автобус ми е добре. Друг вариант е да пробваме с кола. Темата я обаждахме няма какво повече да кажа. Не се чувствахме по-отпочинали със самолет, в сравнение с автобус.
Хотелът ни разочарова в сравнение с миналата година. Това не ни провали почивката, разбира се. Пристигнахме в 5 ч. Освен сладкарницата за ядене нямаше нищо друго отворено, а бяхме умрели от глад. Хапнахме все пак нещо, нямаше как. Хавлий нямаше-затворено. Та плаж първия ден не можахме да направим. Настаниха ни още с влизането. Хотелът не е на много голяма площ. Басейните са пръснати между къщичките. Много добре е, че басейна за най-малките е с навес и пази сянка. Стаите са нормално големи с тераса. Ние бяхме на първия етаж, гледаше стаята към единия басейн, но не беше много шумно. Като се затвори врата на терасата почти нищо не се чуваше. Шезлонги има свободни достатъчно. Не се налага да се запазват, въпреки че имаше хвърлени хавлии тук-там. Стаите не мога да кажа, че се почистваха. Просто зареждаха вода и хавлии и изпъваха леглата. Даже в кошарката не оправяха чаршафчето. Нямаше кафе в стаята, на което ММ много се издразни, взимахме си кафе вечер за следващия ден.
Храната е хубава, въпреки че нямаше супер голямо разнообразие. Намирахме си винаги какво да ядем. Поне готвят вкусно. За бебето имаше пюрета, йогурт, кефир. Баклавата свършваше първа и не зареждаха нова. Много ми хареса, че имаше огромно разнообразие на плодове- череши, диня, пъпеш, банани, ягоди( най-вкусните, които съм яла), круши, ябълки….
Анимацията беше слаба. Всяка вечер имаше тематична вечер, но не беше нещо особено.
През деня също имаше някаква анимация, също нищо особено. Това, което ние търсихме го нямаше.
Озеленяването из целият хотел е прекрасно, много приятно. Има комари. Хотелът като цяло е доста поддържан. Нещо да се счупи и се ремонтира моментално. Сауната не работи постоянно или ако работи е около 50-60 градуса, което не е сауна.
Баровете са ок. Зависи на какъв барман ще случите, за да направи добър коктейл. Инъче си има местен алкохол, има и вносен. Сладоледи от 3-5 пакетирани. Единия ден бяха на крем-разтопени. Не сме взимали всеки ден.
Плажа ми хареса на мен. Едър пясък. Морето беше приятно като температура, бурно. Единия ден имаше доста големи вълни. Става дълбочини след 4-5 м. Тук-там има и по някой камък вътре. Скача се от пиеса-забава за децата, но е дълбоко. Има спасители навсякъде. Имаше един много съвестен досадник дето почистваше плажа. Мете ми пясъка от шезлонга докато се пека понякога 😆. Мете ми между краката. Ката се на разни деца като мокрят пясъка в зоната около шезлонгите.
Интернет има навсякъде. Едната вечер имаше  някакво Гала представление и нямаше свободна маса. ММ вдигна скандал на мениджър на ресторанта, донесоха маса, той после тръгна подире ни да ни успокоява. Масата беше на място, където едва минаваха хората. Обяснихме му, че има 2 вида пюрета, все оак е семейно насочен хотел. Той обяснява, че в склада имало и взе да вади 😆🙄.  Сервитьорите и персонала като цяло навсякъде супер мили, усмихнати и учтиви. Казаха, (питахме ги, как са били “семеен хотел за 2022”) че от тази година са с нови мениджъри и нивото от миналата година няма никаква връзка. Доста е паднало.
Тръгнахме в 3:30 от хотела към летището.
Това е, което се сещам. Оставам на разположение за въпроси.

# 427
 • Мнения: 330
Не съм защитник на ТА, но те работят с посредници. Самолетите не са техни собствени, а наемни. Вероятно в договора пише, че са възможни такива закъснения.
Нормално е да се ядосвате, но не мисля, че този иск е обоснован

*лично мнение

# 428
 • на село
 • Мнения: 853
Ами, зависи кога е отменен полетът. Ако Емералд са знаели и не са реорганизирали или най-малкото информирали, са в нарушение. Да висиш толкова часове на летището, не е работа. Като чета, май най-големият проблем е с комуникацията.

# 429
 • Мнения: 817
Здравейте ! Доколкото усещам вие шофирате в Турция и искам да ви помоля, тъй като аз за пръв път ще шофирам август месец,живот и здраве, може ли да нахвърлите за какво трябва да внимаваме ,скоростта колко е разрешена на магистралите, за камерите, които записват, изобщо всичко ,което бихте сметнали ,че ще ми е полезно с цел да избегнем глоби и неприятни случки, когато ви е удобно, да напишете, ще съм много благодарна.
Основно спазвайте ограниченията-магистрала 120,извънградско 90 и в нас.места основно 50.
Направете си маршрут предварително и го разучете в гугал мапс. Следвайте си табелите и не се притеснявайте Турция е много по добре устроена от към пътища. Зареждайте на големи вериги бензиностанции,аз зареждам на ШЕЛ.
Купете си стикер HGS и го заредете спрямо маршрута си.
Не се доверявайте на мними майстори по бензиностанциите ако ви казват че имате някакъв проблем!
Благодаря! Стикера ми е ясен, ще си осигуря и интернет даже за навигацията, маршрута е записан в гугъл карти с подробности, но не ми бяха ясни ограничението, малко ми се вижда 120 км макс.скорост на магистрала, мислех, че е поне 130 , но си слагам круиз контрола и няма да ги превишавам. Масово ми казват,че карат с 140-150 км/ч, но явно и и се слагат глоби. Аз съм много примерен шофьор, ще видим дали ще си навлека някоя глоба Wink

# 430
 • София
 • Мнения: 3 218
Ограниченията на магистралите са 130 и 140 км/ч. Като гледате знаците, ще се ориентирате.
На много места следят за средна скорост - EDS е обозначението. И в населените места са различни ограниченията, някъде и 82 км/ч виждах. Извънградско на деулентови пътища е 110 по принцип, но на всеки километър има кръгово и 90-70-50.

# 431
 • Пловдив
 • Мнения: 1 014
Най-накрая ми остана време да се включа по-подробно за нашата почивка в Корумар Ефесус Кушадасъ Simple Smile
Правя сравнение на база скромния ни опит с миналогодишната ни почивка в Туран Принц Уърълд, Сиде.
Започвам с пътуването - този път бяхме със собствен транспорт( затова и избрахме Кушадасъ, като за първи път да е по-наблизо). Карахме по по-дългия маршрут, през третия мост на Истанбул, само магистрала. Пътят беше приказка, изобщо не се изморихме, нито мъжа ми, който кара през цялото време. На отиване карахме със 130, на връщане 140, глоби не сме имали. Честно казано, не видях някакъв строг контрол по пъищата им...но..знае ли се... Купихме стикер след границата, заредихме го, но въпреки всичко на 2-3 места не ни вдигаше бариерата и искаха да платим в брой...не знам какъв беше проблемът. Сега сме се регистрирали в сайта им за проверка, но още нямаме потвърждение на регистрацията. Бензинистанция и храна имаше на всеки 40-50км имам чувството.
Пристигнахме в хотела в 4сутринта. Видяха,че имаме резервация, отвориха бариерата на паркинга. На рецепция ни поканиха в лобито. Вече казах, малко бакшиш свъри чудесна работа и веднага след закуска ни настаниха в стая с гледка море, в най-тихата част на хотела. Стаята сравнена с миналата година...двойно по-голяма! Голяма баня, огрооомн тераса.
Храната- първоначално ми се видя, че няма разнообразие като миналата година, но впоследствие се оказа,че всъщност е мноого по-вкусно приготвена и с много по-качествени продукти, пролича си веднага! Калабълък голям нямаше, чак покрай Байряма като цяло се понапълни хотела и се усети.Сервитьори сервират напитките, каквото желаеш. Но на опашки за нищо не сме чакали. Без събота и неделя, всички други дни имаше тематични вечери. На снак бара не сме сядали, но видях,че има дюнери, бургери спагети и от този сорт. Сладолед във фунийки няколко вкуса от 11сутринта до вечета.Гюзлемета, баровете с коктейли и напитки са ясни...Продукти на Пепси, Алкохол не пием(освен аз Мохито), но видях, че имаше и някакъв вносен. Баклавата им беше топ! Отядох си JoyJoy
Плажът - страхотен! Огромен, ситен пясък, плитко море, разкош! Миналата година беше направо ужасен...
Почистването на стаите беше ок, ама не правеха фигурки от кърпите и пижамите JoyJoy даже и с бакшиш JoyJoy А всъщност само единия ден някой взе бакшиша, после си стоя до края и никой не пожела да го вземе( 2евро). Не знам обидиха ли се нещо... В общите части като че ли не насмогваха с почистването, но нищо фатално или фрапантно.
Басейните също бяха много чисти! Пързалките и те бяха супер.
Много дълго стана, така че питайте конкретно каквото ви интересува.
Като цяло сме много по-довокни от миналата година! Нищо,че Кушадасъ не им е топ курорт като Анталия. На мен мног ми хареса!
Изкарахме страхотно и ми се стори толкова дълго, нищо ,че мина бързо! Двата дни, кото имахме с ранното настаняване и късното тръгване се усетиха много!

# 432
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 4 837
Здравейте! Искам да споделя нашия опит с Емералд и чартъра им на 02.07. от Анталия. Взеха ни в 03:00 часа сутринта от хотела и в 06:15 часа сутринта ни оставиха на летището, а полета се оказа, че е отменен за 14:45 часа. Всички вдигаха ръце е не даваха нормално обяснение на ситуацита. Сега Емералд казват - не сме виновни ние. Преди да заведа иск може ли някой по-запознат да ме информира за подобни случай как се процедира и какво се случва.
Благодаря!
Т.е. полета е бил за 10 часа, а закъснял и е тръгнал в 14:45? Принципно имате право на обезщетение от авиокомпанията. От туроператора - не.

# 433
 • София
 • Мнения: 1 443
Seengirl и аз съм в някакъв проучвателен мандат тая година...цял живот Кушадъсъ, тая година Сиде, не точно Туран, но ако не ме впечатли Сиде се връщам в Корумара и до пенсия ще си карам там. Страхотен хотел е. Тони от аниматорите го няма, нали?

# 434
 • Варна
 • Мнения: 4 977
Seengirl, през кое КПП влязохте и по кое време на денонощието?
Казаха ми, че през нощта на Малко Търново не работел пункта за закупувани на стикер и ако не успеем ще трябва и ние така да плащаме на всяка бариера.

Тази година ще сме в Палм Уинг Ефесус и то заради новия аквапарк, но догодина, ако не слезем към Анталия ще е Корумар.

Чакаме да видим пътя как ще е, но звучиш като чак приятен да е прехода, а и като чета последните постове със самолетните преживявания явно ще се настроим, че Турция ще е с кола или просто ще следим за отзиви за организацията и комуникацията на другите агенции. Във ФБ групата също много се оплакват от Емералд.

Общи условия

Активация на акаунт