СЕДМИ КЛАС - дишайте дълбоко, последна седмица (5.06 - 11.06)

• 21 195
  • 287
  •   1
Отговори
# 135
В профилите трябва да е наличен ( ако още не е, ще се появи) утвърденият план-прием.

# 136
В "План-прием" изглежда така:

Ама то още е мнооооого рано. Нека децата минат изпитите, пък да излязат резултатите Hands V
Още имаме други неща, за които да се притесняваме, вие за паралалките вече се оглеждате Wink

Първо оценките ще чакаме, после въведени дипломите, после някои че чакат въвеждане точките от олимпиади/състезания... Драма ще има, за всички от сърце Smiling Imp

Да минават изпитите вече, че аз съм се изнервила повече от детето (добре, че е така, де!)

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 14:31 от peneva_a

# 137
Да се отчета и аз предизпитно…
Моята дъщеря не е ходила на нито един ПИ. Не, че нямам желание, но в нашия град няма частни школи. Затова ми бяха много полезни материалите, които пускахте тук. Благодаря на всички, които го правиха!
Иначе в училище правиха два пробни и по БЕЛ и по математика.
Днес са я изпитали по география, по другите предмети вече я изпитаха и са й казали, как ще я оформят.
Другата седмица си я оставям вкъщи. Това ставане в 6 часа сутринта я прави почти неадекватна. Успява да се събере, докато е на училище, но след обяд вече е много разсеяна.
Пожелавам на всички деца успех и късмет другата седмица! А на родителите здрави нерви!

# 138
  • София
При синковец вече почнаха да идват първите годишни оценки - физика, химия, биология и изобразително са отметнати.
Проблемни остават ИТ и история, по БЕЛ тайничко се надявам, че ще се случи чудо, но докато не го видя в дневника ще го мисля.

# 139
Здравейте,
днес получихме бележките за НВО. Влезнах на сайта infopriem.mon.bg  и преди "вход" има класове (5,8,11 клас) и като влезнеш в меню осми клас се отварят училищата.
(....)

Не се влиза на някой от класовете а на "Вход".

# 140
Има ли някъде образец как точно ще изглежда идентификационната бланка тази година?
Преди искаха да е попълнена с печатни букви и в стаята на голямото ми дете няколко деца се бяха чудили как точно се пишат тези букви ... Сега гледам, че изискването е само да е "четливо" попълнена, но ми се ще детето да не я вижда за първи път на изпита. Той скоро научи, че има ЕГН и всеки път го издирва в паспорта къде го пише ... Досега на нито един от пробните изпити не са им давали да попълват такава бланка.

И образеца на листа с формулите по математика за тази година има ли го публикуван някъде или ще излезе в деня на изпита? Миналата година бяха объркали формулите на десетокласниците.

# 141
Има ли някъде образец как точно ще изглежда идентификационната бланка тази година
Би трябвало да е същата, като в предишни години.

Би трябвало бланката да е същата.
И образеца на листа с формулите по
математика за тази година има ли го публикуван някъде или ще излезе в деня на изпита?
Да, има го на края на модела за НВО, публикуван на сайта на МОН.

# 142
Вчера говорихме с моята щерка за разликата между 3 те паралелки, между които се колебае как да подредим на първите 3 неща и се разбрахме да го мислим след втората матура. Но в тази връзка да попитам, ако някой е запознат, ако детето е прието в паралелка, за която в 12 ти клас се държи втора матура, а не изпит по професия, от всички предмети ли може да се избира или само от тези, за които се предлага разширено изучаване в 12 ти клас? И ако в училището не се предлага матура по определен предмет, а  детето реши точно с неги да кандидатства за български университет може ли да се яви на допълнителен изпит? Иска ми се да я насоча, защото не е много ориентирана, така, че хем да учи нещо, което сега й е интересно, хем ако си промени желанията по натам да има шанс да влезе в университет, където поиска. И да се отчета с два теста днес в училище и една пробна матура по БЕЛ.

# 143
Ако детето е прието в профилирана паралелка (не професионална), в 12 клас ще държи 2 задължителни матури - БЕЛ и предмет, който е профилиращ. Т.е. не може да избира втората задължителна матура от всички предмети, а само от профилиращите. В езиковите гимназии първите 2 профила са двата езика, другите два профила се избират в 10 клас, в МГ-тата обикновено са Мат и Инф/Физика, Природните науки са Х и Б, Софтуер и Хардуер са Инф и ИТ, трети и четвърти (където има) профили пак децата избират в 10 клас. В някои училища смятам, че не дават много избор на децата, съобразяват се с учителите, които могат да водят профилите - например дъщеря ми е 11 клас в ЕГ, миналата година в тяхната гимназия не предложиха профил Физика, нямат квалифициран преподавател, който да го води.
Ако дъщеря ви отиде в профилирана паралелка, избере профилите за 11 и 12 клас и въпреки това иска да се яви на матура по друг предмет е възможно, това са допълнителните матури по желание и те са върху материала, изучаван по ООП. Ако изберете професионална паралелка ще трябва да се явява на БЕЛ и на матура по професията.

# 144
  • София
Втората задължителна матура е по един от профилиращите предмети, които са 3 или 4. Може да се яви и на два допълнителни ДЗИ по желание, като ако предметът е изучаван като профилиращ, матурата ще е върху материала от ПП, а ако не е изучаван като профилиращ - върху материала от ООП. Вече има възможност да се яви на профилирана матура и ако предметът не е изучавн като профилиращ по реда на валидиране на компетентностите.
ПП. Матурите не се предлагат от училището, те са определени на национално ниво.

# 145
...ако детето е прието в паралелка, за която в 12 ти клас се държи втора матура, а не изпит по професия, от всички предмети ли може да се избира или само от тези, за които се предлага разширено изучаване в 12 ти клас? - вторият задължителен ДЗИ се избира между трите или четирите профилиращи предмета, които изучава ученикът и които са изброени в ЗПУО -  Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информатика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика, Предприемачество, Музика, Изобразително изкуство и Философия.
 И ако в училището не се предлага матура по определен предмет, а  детето реши точно с неги да кандидатства за български университет може ли да се яви на допълнителен изпит? - училището не предлага матури, предлага профилиращи предмети. И да, има възможност ако предметът не е изучаван като профилиращ  или  учебният предмет Чужд език като профилиращ е изучаван на по-ниско ниво от Общата европейска езикова рамка, ученикът да се яви на изпит за валидиране на компетентностите върху учебното съдържание от профилираната подготовка. Резултатът от всеки успешно положен изпит се отразява в отделно удостоверение, а не в дипломата за средно образование, но може да послужи за кандидатстване в български университет.

# 146
И у нас се появи бележка! Ей не остана! Раздавам го лежерно пред девойката,но ми е свито сърцето.Тааа..наздраве от мен CocktailCocktailCocktail

# 147
Пак съм аз, но ми се струва, че може да ви е интересен подробен примерен график по дни и часове за НВО
Произволна извадка от файла за тези, които няма да отворят линка.

# 148
Добро утро. Последен въпрос за 12 клас, децата от професионалните паралелки, освен матура по БЕЛ и матура по професията, също ли могат да се явят на допълнителни матури?

# 149
  • София
Да, могат.

Общи условия

Активация на акаунт