Какво повече НЯМА да купя - 23

• 97 589
  • 757
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Темата за нейодирана сол тръгна от съфорумка с Хашимото, на кояото лекар е предписал да ползва нейодирана сол. Няма значение защо се търси, всъщност - ако не можем да сме полезни, можем и да помълчим.

# 241
  • София
А защо пък да не е йодирана?
Нали това и е идеята на солта, всъщност..
Които има здравословни проблеми, просто слага по-малко.

Защото болните от Хашимото не трябва да употребяват  йодирана сол и всякакви продукти с йод. А в БГ е задължително йодирането. Това значи, че във всички солени продукти  и храни, които купуваме   се съдържа йод. Сирене, кашкавал, салами , консерви, хляб и т.н... и т.н. Та няма как  там да сложа по-малко Smiley .  Бих искала, поне в къщи, да си готвя с  нейодирана сол. Освен това йода, който слагат в солта е  синтетичен йод и не е ясно в какви концентрации е този калиев йодид .Може да е малко, може и да е много, няма как да знаем .Ето и малко инфо за чист калиев йодит.

Калиев йодид не се препоръчва за следните заболявания и състояния:

Токсичен аденом;
Скрит хипертироидизъм
Тежък хипертиреоидизъм;
Нодулна или дифузна токсична гуша
Херпетиформен дерматит;
Бременност и кърмене (когато се използват в дози от 1-2 mg на ден)..
Приемането на калиев йодид от пациенти с бъбречна недостатъчност може да предизвика развитие на хиперкалиемия в тях.
Когато се използват високи дози (повече от 1 mg на ден), понякога се развиват болки в гърдите и хипотиреоидизъм, причинени от йод.
Накратко - Излишъкът на йод в организма може да бъде токсичен.

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 09:21 от мързеливка

# 242
Също съм с Хашимото от 20г. Соля съвсем, съвсем малко, не ям салами и пр. И не мисля, че солта с йод трябва да се спре съвсем. Всичко умерено.

# 243
  • София
Също съм с Хашимото от 20г. Соля съвсем, съвсем малко, не ям салами и пр. И не мисля, че солта с йод трябва да се спре съвсем. Всичко умерено.

Ок, не ядете салами , но но ядете хляб.
Всяка сол , дори и каменната съдържа някакви количества йод,  няма сол съвсем без йод. Има го и в храни  като например :
1.Боровинки
2. Ягoди
4. Cĸapиди
5. Tpecĸa
6. Pибa тoн и други морски риби
7. Πyeшĸи гъpди
8. Kapтoфи
9. Бял бoб
10. Mopcĸи вoдopacли
10. Mляĸо
12. Kиceлo мляĸo
13. Извapa
14. Cиpeнe
18. Яйчните жълтъци   също са добър източник на йод, тъй като той често се добавя към храната за пилета.
19.Хляб, ядки   и т.н.

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 22:41 от мързеливка

# 244

Ок, не ядете салами , но но ядете хляб.
Всяка сол , дори и каменната съдържа някакви количества йод,  няма сол съвсем без йод. Има го и в храни  като например :
1.Боровинки
2. Ягoди
4. Cĸapиди
5. Tpecĸa
6. Pибa тoн и други морски риби
7. Πyeшĸи гъpди
8. Kapтoфи
9. Бял бoб
10. Mopcĸи вoдopacли
10. Mляĸо
12. Kиceлo мляĸo
13. Извapa
14. Cиpeнe
18. Яйчните жълтъци   също са добър източник на йод, тъй като той често се добавя към храната за пилета.
19.Хляб, ядки   и т.н.
Точно затова лекар ме посъветва да избягвам йодирана сол. Защото йод се собавя и във фуража на животните и от там отива в месото, млякото, яйцата и т.н. И никой не ги изследва колко йод има в тях. От там се получава много големи количества йод, които вече са вредни. Дори ми беше дал линк в ю туб , една немска телевизия, която беше правила изследване на млякото и яйцата. Вече не си спомням подробности, но доста йод съдържаха.

# 245
По-назад се обсъждаше качестото на дрехи. И аз да споделя последната ми покупка от Kensol. Купувам си панталон, летен, леко ми е широк, както повечето панталони, които успявам да си намеря. И леко дълъг, но го обувах няколко пъти така. Изпирам го, вадя го за това лято, с намерение да го скъся. Пробвам. Панталонът вече няма нужда от скъсяване и вместо леко широк, вече ми е тесен след едно пране. Щях да си помисля, че съм напълняла, но няма как да съм станала няколко сантиметра по-висока.
Хубавото е, че мога да го нося без корекции. Но вече нищо няма да си купувам от тях, че не знам след пране колко размера ще се промени.

# 246
  • София
Е, как колко - явно към един Grinning Купуваш горния размер вместо желания, переш веднъж и си готова - спестила от шивашки услуги Grinning Помислили го хората!

# 247
  • Mediterraneo
Всички ленени дрехи видимо омаляват след изпиране. Обличаш и след 10 минути са както преди.

# 248
И на мен ми умаляват след едно пране, и май потребителката не говори за ЛЕН, а за летен панталон?
Просто са започнали да използват много кофти материи и гаден памук, защото и памукът вече ще се окаже кът и ще стане много скъп материал. Четох такава статия. А тези марки, колкото и да рекламират, че искат да произвеждат устойчива мода, не им се получава точно.... как се вадят и как ще се продават цели 2 колекции на година? Повечето марки по моловете са световни брандове и за да произведат за всеки магазин в 1-2-3 континетна и за онлайн магазините си стока, не ми се мисли в какви количества е... в такива, че накрая на разпродажба да продават дънки за 12лв. и суичър за 10. За това и качеството няма как да е кой знае какво.

# 249
Не е лен, а памук с малко смес, ако се вярва на етикета.

# 250
Почти съм сигурна, че ако го изгладиш с парна ютия ще си върне размерите

# 251
Аз само веднъж си купих дреха на Кенсол - едни панталони. Точен размер ми бяха и след няколко часа носене като взеха, че се отпуснаха... Едва се прибрах с ръце в джобовете, че нямах колан Joy

# 252
Няма да купя един онлайн продукт от OLX - пакет 5 обяви.
В категория "обувки" имах право на 3 безплатни обяви, реших да купя пакет от 5, като мислех че си купувам право на още 5 обяви и така ще имам общо 8бр. обяви, оказа се, че имах право само на още 2 (след 3-те безплатни, за да е = на 5). Много подвеждащо беше представена и информацията на страницата с пакетите и не ставаше ясно, че ще имам само още + 2..., пишеше си "купи ПАКЕТ 5 ОБЯВИ".

# 253
OLX са станали много стискави още преди години. Досега съм продавала успешно основно през bazar.bg, там и условията им са по-добри, ако пускаш по 1-2 обяви.

# 254
  • София
За разлика от почти всичко друго на Биодерма, този крем изобщо не ми хареса. Докато се мажа ми мирише на боя за обувки, после наистина миризмата изчезва (по описание е без аромат). И не е с невидим завършек - лъщи си като всеки друг слънцезащитен (всъщност Биодерма имат един, който лъщи по-малко и щях да си купя него, ако знаех за недостатъците на този ).

Общи условия

Активация на акаунт