С какво ви дразнят свекървите? - 148

• 39 173
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
Аз пък се замислих за тази женица, която работи, през вечер взима внуче за по час-два + всеки уикенд е ангажирана с него. Ми хич не ѝ е лесно, да ви кажа. От желание да помогне на младото семейство, бабата се претоварва. А младите прекаляват!
Пък нека после снахата/дъщерята я дават за пример...

# 421
Изобщо не се претоварва с нещо, което човек върши с удоволствие и най-вече по собствено желание!

А и все пак между майка и свекърва има една не чак толкова малка разлика в отношението изначално.

П.П. Дори току що ми се обади да ме пита дали пускам детето с нея и баща ми да го заведат някъде след като свършат работа… но ти, Птица си злослови, то си е само за теб.

# 422
  Опосум, ако отношението , на който и да е , когато се занимавам с детенце, докато той си свърши нещо , или просто си почива е такова, ми няма да го правя. Хубаво е да можеш да благодариш/ не ти, хипотетично/ .
Да, това не го разбирам, как може отношението ти с детето да зависи от думите на трети човек.
Преди няколко месеца ми се обади свекървата, племенничката ще има концерт и трябвало да се сплете, а тя не може. Дали аз не мога да го направя.
Въпреки, че тъкмо се бяхме прибрали и бяхме много изморени и премръзнали, отидохме и я сплетох. Не бях сплитала рибена кост от години, та се наложи и клипчета да изгледам, и два пъти пробвах и разплитах. После и венче правихме, защото се оказа, че няма подходящо в близкия магазин, та сглобявах от няколко стари.
Ще отбележа, че майката работи за себе си и може да се прибере по-рано, когато поиска. Също така са много добре финансово и тези няколко часа, в които не работи, изобщо няма да им се отразят.
Та, както и да е, майката изобщо не ми благодари, но детето ме прегърна и ме целуна и беше безкрайно хубав момент за мен. Изобщо не го считам за грижа, гледане и прочие. Даже смятам, че наистина майката няма за какво да ми благодари, а аз на нея, защото тя неволно ми подари нещо прекрасно.
Следващия концерт беше на един национален събор в събота сутрин, много силен ден в нашия бизнес. Бабата, дядото и ние с ММ бяхме там, майката и бащата ги нямаше. Загубихме пари от това, а сега точно ни е сложно, но отново безценни моменти с племенниците. Пратих клипчета и снимки на майката, тя отново и едно благодаря не каза.
Даже напоследък ни прави големи номера в бизнеса, а уж сме роднини и даже не сме пряка конкуренция.
Но това изобщо няма да ме спре да прекарвам време с това дете, защото моите отношения с него нямат нищо, ама нищо общо с майка му. И ако следващия път не прекарам време с него, от това ще загубя най-много аз.
Разбира се, ти можеш да търгуваш твоята помощ срещу благодарности от майките, щом са ти толкова важни.
За мен обичта е безусловна, иначе не е обич.
Аз пък се замислих за тази женица, която работи, през вечер взима внуче за по час-два + всеки уикенд е ангажирана с него. Ми хич не ѝ е лесно, да ви кажа. От желание да помогне на младото семейство, бабата се претоварва. А младите прекаляват!
А коя е тази женица, че и аз се обърках?
Чия свекърва или майка имаш предвид?

# 423

Направо не я знам как е жива горката... То сегашните баби с тия лоши снахи живи да ги ожалиш. А какви баби е имало едно време, ама ги няма вече.

# 424
Бабата се изхвърля, за да помогне на майката, ама на тази майка не ѝ ли е съвестно?
Тя какво прави всеки уикенд?
О, да, почива си. От собственото дете.
Има нужда, горката!

# 425
  • Варна
Бабата се изхвърля, за да помогне на майката, ама на тази майка не ѝ ли е съвестно?
Тя какво прави всеки уикенд?
О, да, почива си. От собственото дете.
Има нужда, горката!

Знаеш, защото си там всеки ден, нали...

# 426
В развихрилия се спор съм, да не повярваш, на страната на Карина Simple Smile

Помощ за един-два часа при нужда, вземане за разходка, водене на екскурзия и прочие свиждане на баби и деца е нещо много хубаво, но не е гледане.

Гледане от баби е както ни гледаха нас едно време -;до първи клас и после всяка лятна ваканция докато пораснем и откажем да ходим. И както майка ми и свекърва ми  изгледаха моето дете, след като се върнах на работа след майчинство - сутрин оставям у едната, вечер си вземам, чак до предучилищна група, когато, както и първите класове, го вземаха от училище. От своя страна аз никога не съм оставяла болно дете,  както и за да си почивам, или да се развличам, щом не съм на работа , всеки уикенд, както и всички отпуски, редували сме се с баща и лятото и така го изгледахме, затова мога да кажа, че са ми гледали детето и то изцяло.

Всякаква помощ, дори и най-малката обаче,  трябва да се оценява и да не се придиря чак толкова, за да не се демотивират бабите от излишни претенции.

# 427
Е, то не е трудно да знае човек. Все пак всички сме гледали малки деца. Дали по-отдавна, дали по-скоро, но помним 🙂

А на някои в темата, и майка да съм им, не свекърва, пак няма да помагам.

# 428
О, то такава прекрасна майка/свекърва, като теб.. не, мерси. 😀
Радвам се, че съм имала късмет.

# 429
  • при късмета
То тези дето искат да гледат внуци, изобщо не ги коментираме. Ако сте забравили, дискусията беше за тези, които декларират такива намерения и желание, а всъщност реално няма нищо такова. То е само за пред комшийката и родата и на думи. И тези дето не искат няма нужда да коментираме, защото не го правят, ама поне си казват

# 430
С риск да бъда нападната, но според мен всяка помощ трябва да се оценява. Дори и 1 час на ден някой да е с детето ми докато аз съм на лекар, на фризьор, до някакъв магазин, нещо друго да правя - ами ще съм благодарна, защото така човекът (свекърва/майка/друг) ми дава възможност да си свърша работата без да се чудим с мъжа ми какви кондики да правим. Може да не е "гледане" в пълния смисъл на думата, но за мен си е помощ. Никого не карам да ми гледа детето, да ме отменя изцяло, да се грижи за детето ми, а аз да си почивам, но на моменти може да се наложи някой да се включи с нещо. По-трудно е при нас, защото родителите ми и свекърите са далеч, а и работят, но пък имат желание и готовност да помагат. Но хич няма да се радвам някой да се прави на много загрижен, а действията му да показват, че не му пука особено. Просто може да си спести приказките, защото мен лично такива истории ме дразнят.

# 431
Чета темата основно за развлечение. Но се замислих по повод гледането от баби, че дъщеря ми не иска, а и не изпитва нужда да общува със свекърите ми. Които напоследък са решили да се изявяват като баба и дядо. Да ви кажа разбирам я много добре. Мен ме е гледала баба ми по майчина линия, при родителите на баща ми ходехме рядко(1-2 пъти годишно),а и те не идваха. Никога не ги почувствах близки даже срещите с тях ми бяха меко казано неприятни.
От личния ми опит мога да твърдя, че очакванията за привързаност и обич към баби и дядовци, които не участват активно(като тук не става въпрос за гледане всеки ден или ваканции) в живота на внуците си са мираж. И да ви кажа не губят децата.

Моята свекърва вече го осъзнава, ама е късно.

# 432
Ох...
ами...
Гледане е. От моя гл.точка на човек, който няма на кой да си остави децата нито за час нито за 2мин. Определено е гледане.
Ако вляза да си измия зъбите докато някой ми е на гости определено първо ще питам, дали е ок и второ ще му балгодаря. Няма да му кажа супер е за тебе стар човеко, че прекара това безценно време с моето дете:)))
Дори не ми беше и хрумвало до сега, че гледане е само в определени някакви граници, времеви и пространствени.
Всичко е помощ хора. Абс.всичко. Като я намаш или плащаш на гледачка за всяка свободна минутка тогава хубаво се разбира.

Извън казуса на Карина, тя е с много малко бебе, това детенце е повече от норамлно да си е с майка си и баща си, за сега.
После като вече не е бебок ще го гледа баба-свеки и тя ще го иска и те ще го дават. Но до тогава има много време.

Аз не съм свекърва, само майка без никаква помощ от баби:)
Децата ми са в супер отношения с баби и дядовци, без ни един сменен памперс, нито едно окъпване.
Пиша само за утеха, на който се тревожи за връзката. Връзката не изисква задължително къпане и преобличане.

Понеже някой пита - не вярвам да имам капацитета да гледам внуците така отдадено както се очаква тук. Три деца, ако имат те по две свои(но може да имат и повече), кой има способностите за 6 внука с тези изисквания.
Обожавам си децата, ще помагам колкото мога, но по цял уикенд за кое по-напред? А за мъжа ми? За приятелки и екскурзии знам, че не е редно да се отделя време. Че и вечер след работа...лудост, аз сега едва имам сили, а на 60-70....

# 433
ЕлиСБ, напълно съгласна и аз това се опитвах да кажа, визирайки историята с майка ми. А и има друго, внуците са малки само за известно време и тези спомени и моменти, които можеш да имаш с тях няма как да ги имаш, когато са на по 18г, защото тогава никое дете няма да търси баба и дядо…

# 434
  • София
Е, така де, семейните модели трябва да се спазват.
Ако свекърите се самопоканят - лоша. Ако не го правят - не се канят, ходи се рядко при тях и после...."Ами то детето не ги чувства близки, аз какво да направя". Правилно, ти вече си направила нужното

Общи условия

Активация на акаунт