Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 235
  • 763
  •   1
Отговори
# 330
Ами в езикова гимназия не очаквам да се учи профилирана математика, а по-скоро предметите на чужд език.
Ако за езиковите гимназии БЕЛ има по-голяма тежест, а за МГ - математика, тогава е ок.
Факт, че до 2018 НВО е било по-трудно, ама като им гледах програмата тази година на шестокласниците съм в тих ужас. То бива, бива, ама чак толкова не бива. Как се очаква да се усвои толкова материал? Говорим за масови училища в провинцията, не за софийските кандидати за СМГ. И на фона на всичко все по-често в училищата има деца с дислексия и дискалкулия, на които програмата само доказва колко са зле. Ако за МГ е логично да се подбират деца, което имат по-големи възможности в математиката, то за масата други деца и училища не е нужно да се задълбава чак толкова. Подбор трябва да има конкретно за математическите гимназии, така както има за музикалните, изкуствата, НГДЕК, а не подпобщ знаменател с останалите над 90% от учениците.

# 331
  • София
Аз пък очаквам в ЕГ да се учи профилирана математика и се учи - по същата програма, по която се учи и в МГ. И дори обикновено е най-избираният от учениците профил. И не е ОК и няма никакво основание за прием в ЕГ БЕЛ да има по-голяма тежест. ЕГ не са хуманитарни гимназии. И пак казвам, по-трудното НВО няма да е пречка за децата да влизат в ЕГ или където и да е друтаде. Просто ще влизат с по-нисък бал. Що се отнася до материала, не мога да говоря за математиката, но поне до 2018 в материала по БЕЛ влизаха неща, които впоследствие бяха преместени в гимназиален курс.

# 332
Два учебни плана за ХІ. клас в профилирана гимназия. Едната е езикова, другата - математическа. Профилираната подготовка е в раздел Б. Всеки може да сравни броя на часовете по ПП. Учебното съдържание в задължителните модули също е едно и също. Както казах, разликите идват от други места - ФУЧ и ИУЧ в първи гимназиален етап, извънкласни дейности, вкл. различни школи за подготовка, учителите, учениците... В конкретните планове в 11. клас формалната разлика идва от ФУЧ.
Иначе е факт, че за да може една гимназия да има в наименованието си " езикова" едно от условията е да предоставя обучение на основния чужд език в IХ и в Х клас по минимум три учебни предмета извън учебния предмет чужд език.

# 333
А какъв е бил средният брой точки в страната при по- трудно НВО?

# 334
  • София
А   гимназиите длъжни ли са да предлагат ФУЧ? Колко часа или това си го определя всяко училище самостоятелно, извън МОН? Това са разходи, вероятно зависи от управлението на бюджета. Възможно ли е да стана така: сега гледаме учебни планове, всичко хубаво часове ФУЧ, профили, но след 2-3-4 години настава финансова криза, сменя се директора или др. и тези часове биват орязани?

# 335
Училището, което искаме за моята дъщеря на първо място, е публикувало статистика минимален - максимален бал по години за последните 6-7 години. До преди 4 години минималният бал е бил от 40 до 100 точки по-нисък, а максималният 20-30 точки надолу. Първите години, когато започват по-лесните тестове по математика, максималният бал скача с около 40-50 пункта нагоре, покачва се и минималния, като НВО Мат е веднъж.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 09:22 от Mama Ru

# 336
МОН да тръгне от началото тогава. Каква е целта на НВО, дали е вход за гимназии, дали е проверка на знания до 7- ми клас и да си определя задачате? Но явно искат с един куршум два заека, та после деца и родители страдат.

# 337
  • София
Не си спомням. МОН тогава публикуваше данни само за първи модул и трудно може да се направи сравнение. Така или иначе е видно, че по-лесните изпити не решават проблема с ниските средни резултати - те пак са си ниски.

С последното си много права.

# 338
Това е - с един куршум , два заека. По-добре беше старата система - след 7 клас, който иска да кандидатства се явява на изпити, а останалите след осми клас кандидатстват само с оценките от свидетелството за основно образование. Ама сега нали смъкнаха основното до 7 клас? И пак може да се намери начин - да се кандидатства в МГ с изпит по математика, който да е на по-високо ниво от НВО, все пак там се търсят деца със специфични умения и интереси в областта. За езиковите нека има изпит по БЕЛ или да се взема предвид и оценката по чужд езика към балообразуването. Така и така да всяко училище и паралелка се формира самостоятелно балът.

# 339
  • София
Ама защо за езиковите да има изпит по БЕЛ? Дори по соц време приемът в тях беше с БЕЛ и МАТ.

# 340
Изобщо нямам поглед над това как се е променил материала през годините, нито дали е по-трудно или по-лесно.
Знам само че масовата истерия е прекалена и това е порочно. Дори хора, които по принцип нямат цел в топ гимназиите за децата си, се поддават на това и също записват по курсове и уроци, защото се плашат, че децата им ще изпаднат от втория ешелон. Тия с топ-целите, записват от пети клас, че в седми и на по две места.
Всичко това разбира се повишава бала още повече и сме в ситуацията на един хамстер който върти непрестанно въртележката и само се засилва…
За СМГ апетита - извинявам се, ще се изкажа малко остро- моля ви разберете, че света не се изчерпва с това училище! Има деца(и родители-конкретно в нашия случай дори учили там)  които не желаят да го доближат дори, имат други интереси. Но в същото време, това че децата са влезли след 4 кл, не ги прави абонирани до безкрай. Приемете че има и други добри математици, които също имат право да се опитат да влязат там след седми. Дори ако успеят- чудесно, работили са достатъчно много и са вложили сигурно повече услилия, тъй като са били извън инкубатора.
И с нищо не оправдавам желанието приема да е различен, защото това е дискриминиращо.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 09:13 от second

# 341
  • София по рождение
Абсолютно съм съгласна, че СМГ не е за всеки, въпреки високия бал. Да, там дават великолепно образование години наред, но е смазващо, ако не си с изявен афинитет към МАТ.
Например големият ми син преди 12 години изкара бал, който му стигаше за навсякъде и аз бях в дилема. Той категорично отказа да впишем СМГ в списъка с желания. Приеха го в 91НЕГ по първо желание. По-късно сам си избра профил МАТ/ИТ. Завърши архитектура в ТУ Виена и за миг не съжаляваше за СМГ.
Малкият сега е доста по-добър математик от брат си, но и за него не обмисляме СМГ. Просто моите момчета не са състезатели.
Мнението ми е, че както за НПМГ, така и за СМГ трябва да има вътрешен изпит.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 09:48 от helli_sun

# 342
Многократно четох за "истерията 7-ми клас". Позамислете се на кого е вината, ако има истерия. Във всеки случай няма истерия при деца, които са си учили през годините, а в 7 клас са ходили на допълнително Бел и Мат за тренировка. А при тези, които не се интересуват от учене, забравете за истерия, изобщо не им пука.
Истерията я правят родителите, с техните болни амбиции.
За да няма истерия родителите е трябвало от по-рано да хвърлят по някое око на детето си по отношение на училището.
А истерията за СМГ ме отвращава и въпреки бала на детето, я разубеждавам да пише СМГ на първо място.
Не ми харесва това, което чета в темата им, нахъсаността на хипер амбициозните родители и коментарите, че направените грешки по мат. от техните деца са от разсеяност, а външните не са сгрешили просто от късмет.
Представям си какъв огромен натиск има върху тези деца, не смятам, че е здравословно.
Другото, което си мисля е, че истерията е заради последващата емиграция на умните деца, защото едни 2 по 100 т. и последващото образование в СУ или ТУ в България нещо не ми се връзват. Целта на повечето хипер амбициозни е децата да завладяват чуждестранните унита.

# 343
  • София

Приемете че има и други добри математици, които също имат право да се опитат да влязат там след седми. Дори ако успеят- чудесно, работили са достатъчно много и са вложили сигурно повече услилия, тъй като са били извън инкубатора.
И с нищо не оправдавам желанието приема да е различен, защото това е дискриминиращо.

СМГ не е манна небесна, но е добро училище, много добро училище. И тъй като всички знаем, че е така и има голям наплив, ако искате го наречете наплив на болно амбициозни родители, то трябва да има подбор. Не може всички да учат там. Какво им пречи на много добрите математици, които не са учили до 7ми клас там, да се пробват и да се явят на допълнителен изпит за прием и да извоюват своето място. Не виждам нищо дискриминационно в отделен изпит за прием.
Моето неамбициозно дете, което е предмет на настоящата тема, няма никакви мераци за СМГ. Аз също знам, че той не е за там. Ако се напъне и аз се напъна и току виж докарал бала за прием, няма да го запиша там. Ако има отделен изпит, няма да се яви.
Също така обаче знам, че ако НВО е с повишена сложност, в помощ на подбора на добрите математици в прословутото СМГ, моят хубостник може страшно много да се демотивира и да не реши и задачи, които в други случаи би решил. Даже допускам, че е възможно тотално да се откаже. Та не смятам, че изпит, в който средният резултат за страната е 35 точки, трябва да се усложнява допълнително в услуга на някое конкретно училище.

# 344
Няма лошо да завладяват чужбината, ако след това се върнат и работят тук, за да дръпнем и ние напред покрай тяхното ноу хау.
Аз наскоро питах един наш дванадесетокласник кои са най-добрите училища в града ни и поне одно от ТОП 3 на родителите не беше посочено от ученика, при това нито нашето училище не е в тоз ТОП, т.е повече или по-малко мненията на учениците оформят по-коректната класация.

Общи условия

Активация на акаунт