Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 224
  • 763
  •   1
Отговори
# 375
Прочетох мнения, че някои учители оформят оценката според резултата на НВО. Имате ли представа при какъв резултат се пише Добър (4)?
Или да кажем така - в какъв диапазон точки се движат децата, които в училище са за Добър (4)? Съответно в кой диапазон се справят децата с Мн. добър (5)?

# 376
  • София
На мен точно частта с олимпиади и математически състезания ми се струва доста дискриминационна и не бих подписала петицията в този й вид. СМГ като общообразователно училище трябва да е достъпно за всички, а не всички ходят на олимпиади и състезания.
Нека тези,  които искат и могат да учат там, се докажат в изпит наравно с всички останали. НВО в сегашния му вид е ясно, че не е подходящ вариант. Отделен изпит за мен е удачното решение.
Олимпиадите са достъпни за всички.  Друг въпрос е на кого му стиска да се пробва. А това, че не всички ходят, съвсем не означава че са дискриминирани.
Понеже не се смятам за достатъчно компетентна по математика, ще си позволя да цитираам Русалка от друга тема, в която коментирахме въпроса:
Цитат на: Слънчевата в сб, 01 юли 2023, 16:18
Олимпиадите са изцяло на училищен материал - 3 задачи за 4 часа. без стрес, бързане и глупави грешки.щ, без тото. Признават по 101 верни решения, а не като на НВО.

Кой кръг...и дали е  съвсем така?
https://www.matematika.bg/olimpiadi/olimpiadi/natsionalen-krag/2021-7.pdf
Кой редови седмокласник БЕЗ пропуски, който  в периода  5-7 клас не е бил в СМГ, НПМГ, 107-мо, 125-то, ПЧМГ или техни еквиваленти извън София, би се справил примерно с подусловие Б на първа, щом нито е чувал за въпросното неравенство от примерното решение, нито за формулата за сума на първите к на брой нечетни числа? Кой  извън тези училища още в 7 клас знае какво е полагане, та да го приложи в трета? Без усилена подготовка такива деца трудно се справят прилично дори и на втори...

Та, олимпиадите са достъпни за всички /поне на общински кръг, след това не е точно така/, но знанията, необходими за справяне с тях - не са.

А по отношение на състезанията, ще цитирам себе си Joy
Да не говорим, че вкарването на математически състезания в балообразуването е доста нечестно по отношение на всички, които не са били в МГ до 7-ми клас. Каквото и да си говорим, математическите състезания отдавна не са за отсяване на самородни таланти. Това не е училищна математика, а състезателна. И тя не се решава само с талант, тя се учи, а извън МГ се учи по частни школи и учители. Т.е. всеки, който не е бил в МГ от 4-ти клас, трябва да ходи по частни уроци, за да има някакъв шанс. А едно НВО като нашето /2018/ съвсем достатъчно си елиминира влиянието на БЕЛ. Изкарай 95т. на мат и с 80т. по бел ще влезеш. Не можем все пак да го елиминираме съвсем. И математиците трябва да бъдат грамотни.

# 377
Посочените в линка задачи са от НАЦИОНАЛЕН кръг, до който се допускат единици.  
За общински кръг, провеждан във всяко бг училище съвсем не е задължително да се ходи на уроци,  но определено е нужно да се тренират тия задачи.  Пък било то и у дома - сам или с родител. Школи, уроци, кръжоци и други са опция, но не и задължително условие. Който има желание  и интерес намира метода и времето да се упражнява и яви. Същото като в спорта, изкуствата или други науки.
Децата учещи в МГ са положили много усилия за да бъдат там от 5кл,  упражняват ежедневно десетки или стотици задачи ....често за сметка на други интереси. Те дали са дискриминирани щото нямат толкова свободно време? Всичко е въпрос на приоритети и ценностна система.

Иначе за усложняване/ балансиране на НВО съм съгласна с вас. Сега никой не печели от лесно НВО, а то очевидно е такова.

# 378
Като е лесно НВО защо средният резултат е 35т? Защо повечето деца не са се справили с модул 1? Лесно НВО предполага болшинството деца да имат резултат 60-70т, т.е да са покрили успешно първи модул. Дори резултатите на София-град са далеч от това да определим НВО като лесно. Не можем да съдим за трудността на нещо от позицията на възрастни, които вече сме го учили, усвоили, затвърдили, а някои и са надградили и го ползват. Когато знаеш нещо то става лесно. Резултат 35т от 100 е слаб резултат и говори, че нещо не е наред в нивото на трудност на подбраните задачи или в материала, включен в програмата по математика до 7 клас. Всеки редови учител по математика, който преподава в масово училище 5-7 клас ще каже, че материалът е много и няма време за осмисляне и усвояване.
За децата, които се занимават с математика извън училище, съответно решават и по-сложни неща, НВО е лесно.
И един спомен.
Когато аз бях ученичка започвахме за учим западен език по 2 часа седмично от 7 клас. В 8 клас е езиковата гимназия (с преподаване на руски и засилено изучаване на западен език) ни разпределиха според западния език. От 23 ученици с немски, 7 идвахме от едно училище, останалите ми съученици бяха учили в различни училища. Естествено бяхме и на различно ниво, защото някои дори казваха, че са сменяли учители или са имали нередовни часове. Имахме и една съученичка, която идваше от НУИ и беше започнала да учи езика от пети клас, т.е две години преди нас. За нея материалът беше супер лесен, тя вече го беше учила. За нас, останалите - труден и нов. Учителката ни мереше според тази съученичка и казваше, че щом тя знае нещо, всички сме длъжни да го знаем и продължаваше напред без обяснения и затвърждаване. Класът бързо се разслои. Около една трета намериха помощ - бяха им наети учители, изпратени на курсове или имаха близки, които да помогнат да наваксат и догонят детето, което беше учило две години повече от нас, останалите връзвахме тройка, максимум четворката. Без допълнителна подкрепа и при тези условия - толкова. Само една година, учителката се пенсионира, но изоставането беше голямо, особено предвид, че ние имахме по 4 часа седмично, а не като другите училища по 2.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 09:11 от Mama Ru

# 379
Моля ви се, има живот и извън СМГ!

Децата учещи в МГ са положили много усилия за да бъдат там от 5кл,  упражняват ежедневно десетки или стотици задачи ....често за сметка на други интереси. Те дали са дискриминирани щото нямат толкова свободно време? Всичко е въпрос на приоритети и ценностна система.

Първо те са отишли там по собствено желание. (Малка част от тях) и по желание на амбициозните си родители (голямата маса).
Много родители почват от първи клас обработката. Не защото децата са извънредно математически развити, а защото “там е най-хубаво” и “няма да ни трябват уроци като стане време за гимназия”-познавам такива, и то не единици. Да, децата решват много. Често пъти решава цялото семейство, за да смогне на темпото.
Ама “ценностна система”??
Изкарахте останалите малоумни.

Моля ви да върнем темата където е , защото моята ценностна система е в елементарен шести, а не в богоизбран

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 08:25 от second

# 380
Като е лесно НВО защо срядният резултат е 35т? Защо повечето деца не са се справили с модул 1? Лесно НВО предполага болшинството деца да имат резултат 60-70т, т.е да са покрили успешно първи модул. Дори резултатите на София-град са далеч от това да определим НВО като лесно. Не можем да съдим за трудността на нещо от позицията на възрастни, които вече сме го убили, усвоили, затвърдили, й някои и са надградили и го ползват. Когато знаеш нещо то става лесно. Резултат 35т от 100 е слаб резултат и говори, че нещо не е наред в нивото на трудност на подбраните задачи или в материала,включен в програмата по математика до 7 клас. Всеки редови учител по математика, който преподава в масово училище 5-7 клас ще каже, че материалът е много и няма време за осмисляне и усвояване.
За децата, които се занимават с математика извън училище, съответно решават и по-сложни неща, НВО е лесно.
И един спомен.
Когато аз бях ученичка започвахме за учим западен език по 2 часа седмично от 7 клас. В 8 клас е езиковата гимназия (с преподаване на руски и засилено изучаване на западен език) ни разпределиха според западния език. От 23 ученика с немски, 7 идвахме от едно училище, останалите ми съученици бяха учили в различни училища. Естествено бяхме и на различно ниво, защото някои дори казваха, че са сменяли учители или са имали нередовни часове. Имахме и една съученичка, която идваше от НУИ и беше започнала да учи езика от пети клас, т.е две години преди нас. За нея материалът беше супер лесен, тя вече го беше учила. За нас, останалите - труден и нов. Учителката ни мереше според тази съученичка и казваше, че щом тя знае нещо, всички сме длъжни да го знаем и продължаваше напред без обяснения и затвърждаване. Класът бързо се разслои. Около една трета намериха помощ - бяха им наети учители, изпратени на курсове или имаха близки, които да помогнат да наваксат и догонят детето, което беше учила две години повече от нас, останалите връзвахме тройка, максимум четворката. Без допълнителна подкрепа и протези условия - толкова. Само една година, учителката се пенсионира, но изоставането беше голямо, особено предвид, че ние имахме по 4 часа седмично, а не като другите училища по 2.
"Времето" също не е маловажен фактор. Някои деца ,колкото и добре да са подготвени не успяват да се преборят със стреса. Според мен трябва да дадат общо време ,да кажем 3 часа  и всяко едно да ги разпределя, както намери за добре. Истината е ,че някои деца под стрес ,просто блокират.

# 381
Съгласна съм,ме и времето е фактор, да. Но тъй като този фактор не влияе на всяко дете, все пак би трябвало да имат по-висок резултат, ако задачите са елементарни, то те се рашавт бързо. И да, за първи модул 20-22 задачи за 1 час са много. Някои деца имат нужда от повече време, просто защото решават по-бавно. На мен не ми харесва и това с избираем отговор по математика. Как така ще се играе на тото? Защото много задачи, половината от които са за ограждане предизвикват децата точно да играят тото. Да дадат по-малко задачи, но за решаване и да се вижда решението както беше преди години. Помните ли времето, когато се проверяваше решението и черновите също? Имаше и такова време, да. Детето решава на чернова, преписва решението на белова, но ако сбърка припреписването или не е решило до край и е зарязало задачата се проверяваше и черновата и пак се даваха някакви точки, ако е било на верен път до някъде или не му е стигнало времето.

# 382
  • София
Ми те и задачите с избираем отговор са за решаване и това, че някой играе на тото не променя този факт.

Моля ви се, има живот и извън СМГ!
То и извън математика изобщо има живот и то не лош, макар и на някои математици да не им се вярва. Joy

# 383
Когато няма време, детото може да се насочи към задачите, изискващи повечко време и накрая да се върне към тези в началото с избираем отговор. На такава стратегия ще заложим и ние. Съответно поради липса вече на време и по-малкото точки, което те носят просто се огражда каквото дойде. Времето за спокойното решаван на всички задачи в модул 1 е малко за деца, което не са отличници и много добре подготвени, за да решават светкавично, само с един поглед. На масата деца им трябва време да извършат пресмятанията, да не объркат знаците, да намерят и отстранят грешката, ако са сбъркали нещо и няма такъв отговор. В резултат на това, ако започнат да решават от първа задача наред не им остава време за текстовите задачи, над които трябва повече съобразяване.
Има и друго, изключвам тези, на които втори модул е по силите и получават високи резултати, масата ученици срещат базови затруднения в математиката още от намален и прогимназиален етап, съответно губят интерес, защото им е трудно и непонятно, а това много демотивира. Но пък се разпространяват видеа с трикове как да се увеличи шансът да се познае отговора и без да се пресмята - как да се елиминират по възможност два отговора. Например действия с отрицателни числа. Знаем, че, ако трябва да умножим три отрицателни числа, то отговорът не може да е положително число. В такъв случай се елиминират автоматично положителните отговори. Шансът да се познае отговорът скача от 25% на 50%. Това писти време. Други просто са на принципа "Така и така ми е трудно, защо да го мисля, по-доцре на тото, че все ще уцеля нещо"

# 384
Еми то това с отрицателните числа не е трик. То си е правило.
Всеки който малко от малко е учил следва да го знае и прилага. Всяко дете което го види, ще отхвърли тези отговори. За секунди.

Ти също гледаш на нещата от към вашия си частен случай. Но в тези частни случаи мисля има право за по-дълго време.

Проблема е че искаме да стандартизираме нещо, което не може изначално да бъде стандартизирано- дори средното ниво ученици.
Само да погледнем колко комплекта с учебници са в обращение- би следвало да няма различия, но има. Отделно учителите - методически подхождат различно.
Малкия ми завърши 5 клас- ми иска се от него да е преписал всичко от дъската с бързина на гимназист. В стремежа това да се случи- същината изобщо е пропусната. Домашни не се проверяват. Резултата би бил плачевен ако не ръчкам. Съседен клас в същото училище със същия учебник, но друг учител - няма засечки, всичко се проверява навреме, целта е да се разбере. Затова нещата са зле сред масата ученици- тези които са в обикновени училища без обучителни затруднения.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 11:56 от second

# 385
  • София
Много добре подготвените отличници решават първи модул за максимум 45 минути, а времето за модула е 1 час. Моят син е бавен по принцип, но това не прави времето не добре разчетено за средния ученик.

# 386
Гледам от страната на масата. Да, моето дете ще има допълнително време, но също така съм и квестор на 10 клас НВО в професионална гимназия. Мисля, че погледът ми е точно върху средно статистическите ученици. Виждам разликата, когато съм квестор ДЗИ в стая със зрелостници от елитните училища. Чела съм и коментари в по-стари теми относно стратегиите за решаване - мен са ме учили да започна от това, което на мен не ми изисква много мислене, а ако нещо ме затрудни да го отхвърля и да продължа нататък по следващата задача. Много ученици в гимназиален етап обаче идват научени да започнат от първа задача и ако тя им отнеме времето, не успяват да се справят с останалите. Резултатът е плачевен. Дори и деца, които нямат затруднения принципни с материала и имат добър успех в училище по предмета, ако не работят бързо може да нямат време за всички задачи в първи модул. Така остават с решени първите 10-15 задачи и не вземат точки за следващите, не защото не могат, а защото не им е стигнало времето, особено, ако са се поеплели в някоя от задачите и са загубили допълнително време да намерят и оправят грешката. Ако са научени да решават наред и забият някъде са до там, няма да преминат към следващата задача. Други, започват о тези, които носят най-много точки, без реално да са сигурни в знанията си. Принципът при тях е - трябват ми Х точки за 3 и задачи 4 и 5 (примерно) носят тези точки, затова ще направя само тях. Но те нямат знанията и не успяват да се справят вярно с въпросните задачи. Резултатът - нямат достъпно точки за Среден (3). Съвсем реално това може и се случва и на НВО. Затова стратегията трябва да се избира според детето.
Аз не съм математик, но в началото на кариерата си работех в едно село. Докато съставят поредното контролно математимкатаме заприказва и ми каза нещо - "Това, което даваш на учениците за 45 минути, ти трябва да можеш да направиш / решиш за 8!".
Ако приложим този принцип към НВО и пресметнем 60*8= 45*х то х= 480:45=10, 67 минути. Хайде да не са 11, но кой съставител на ТЕСТ за НВО може да реши само с лист и молив задачите от модул 1 за 12-13 максимум 15 минути? За БЕЛ пък е още по-зле положението, защото там трябва да се прочете текст, да се осмисли и да се даде отговор, теза, резюме...
Санака, много добре подготвените ученици са не повече от 10%. Това са учениците от МГ и такива, които ходят по състезания и се занимават допълнително. За средностатистическия ученик (тези с Добър 4) трябва двойно повече време, т.е не 60, а 90 минути. Иначе и аз мога да реша за 45 минути част от задачите, които се дават във втори модул, ама аз не съм мерилото и затова на учениците е дадено време от 90 минути.
Средно статистическият ученик има Добър (4) в училище по предмета. И пак той докарва на НВО 35 точки, вместо 60-65 на първи модул. Защото той би трябвало да е по силите точно на средностатистическия ученик. А вече модул 2 да е за отлично подготвените ученици и в него да е включена трета задача със звездичка, която да носи бонус точки за децата, които я решат, но наистина да е по силите само на най-подготвените. Така децата от МГ или борещите се за там ще бъдат отяти и ще компенсират евентуално по-малко точки по БЕЛ.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 12:22 от Mama Ru

# 387
И тогава до какво опираме пак - до уроците и курсовете. Където част от подготовката е точно това -да имаш стратегия за справяне. Защото в стандартното училище това не се застъпва.

# 388
  • София
Добре де, колко по-лесни задачи да дадат на първи модул, от това, което дават в последните години? Ми те са масово от група А. Проблемът с ниския среден резултат не е в сложността на задачите, а в това, че в прогимназиален етап рязко се сриват нещата в обучението в масовото училище. Разликата между резултатите на НВО4-ти клас и НВО 7-ми клас е очеизвадна. И вместо да опростява до безобразни нива НВО или да мислят как да го видоизменят, експертите да вземат да анализират причините за страховития срив в образованието в прогимназиален етап и да работят за тяхното отстраняване. Средните резултати и при по-трудните НВО бяха съизмереми със сегашните. Очевидно не е там проблемът.

# 389
Аз дребната затова я записах на курс по БЕЛ и математика, за да тренира формата на НВО.
П. С. Госпожата по БЕЛ даже ни е оставила съобщение в дневника с "летни домашни" и молба да следим за изпълнение на задачите.
Дребната мъчи Бай Ганьо трети ден...

Общи условия

Активация на акаунт