Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 222
  • 763
  •   1
Отговори
# 390
Разпечатах първи модул, сложих Х на всички задачи от седмокласен материал и му засякох 30 минути ( макар че трябваше да са по-малко) Единствено на 19 заби и разбрах, че задачите от работа куцат. Имаше първоначално въпрос за лист за смятане и предвид, че на изпита такъв има за 2 модул казах да свиква да разписва на теста.

П. С. Госпожата по БЕЛ даже ни е оставила съобщение в дневника с "летни домашни" и молба да следим за изпълнение на задачите.
Дребната мъчи Бай Ганьо трети ден...
А ние ни списък с книги ни домашни....

# 391
Аз също го дадох, реши всичко което посочих без работата. Прелистихме заедно училищната тетрадка, защото твърдеше, че не е учено. Намерихме цифром и словом една задача от работа мимоходом разписана.

# 392
  • European Union
Аз не съм много сигурна за какво точно е спорът. Някъде изпуснах нишката и не съм сигурна кой каква теза застъпва.  Много ми е интересно обаче как определяте, че задачите за НВО са лесни?

Аз нямам поглед над всички седмокласници. Имам обаче преки наблюдения над съучениците на дъщеря ми - 26 броя и около стотина осмокласници, на които тази година преподавах. За нито един от тях задачите от НВО-то не са лесни (имам предвид нивото на техните знания, наясно съм, че никой от тази група не е решавал тазгодишното НВО). Значи и аз мога да се изправя, да кажа, че тестът е отчайващо труден. Затова призовавам да не се правят излишни обобщения - всеки гледа от неговата камбанария, неговото дете и неговото обкръжение.

Само за сведение, работя в средностатистическа професионална гимназия, деца от различни населени места, различни училища и различни учители. В моя осми клас миналата година са приети 29 деца (в училището не са приети всички кандидати, т.е кандидатите с най-нисък бал са отпаднали). Статистически погледнато колко деца трябва да имат над 50 точки? А колко са те реално?
Скрит текст:
Над 50 точки по математика имат двама ученици

# 393
Санака, права си, че има срив в прогимназиалния етап. Да ти кажа, че в гимназията идват все по-често ученици, които не могат да умножават и делят дали ще е изненада за теб? Защото в село У или в някое училище в града родителите нямат визията за мастни уроци или средства за тях и разчитат на училището да подготви децата, особено, ако са и на занималня. Самите родители вече издишат на този материал, ако не се занимават с математика. Щом деца с Добър от училище не могат да решат задачите от първи модул, значи има проблем - дали материалът е неусвоен или времето е малко, но има проблем. И този проблем трябва да се признае и да се работи по отстраняването му. Понеже аз цяла година решавам с детето, смея да твърдя, че материалът е доста и доста бързо се сменя с нов. Детето преписва от дъската задачите, което показва госпожата, изписала е три или четири тетрадки голям формат, но почти нищо не е разбрала. За усвояване да не говорим. Средните резултати в нейното училище (от желаните) е около 51 - 54 точки последните години. Несъм гледала на четвърти клас какъв им е бил резултатът, но там винаги има известно съмнение, защото четвъртокласниците са на НВО в собственото си училище и квесторите са учители от училището.
Аз бих преразгледала учебното съдържание по години първо и бих намалила обема задачи, които включва модул 1.
Бих поставил въпроса и така - какво искаме да знаят всички ученици? Какъв трябва да е минимумът от знания, така че 50т да не са мираж? Колко време е необходимо да се усвои този минимум? Защо учениците не могат да покрият минимумът от 40 - 50т, ако имат Среден (3), защо ученици с Добър (4) не могат да покрият успешно първи модул? Със знания само от час, без частни уроци и школи.

# 394
  • София

Децата учещи в МГ са положили много усилия за да бъдат там от 5кл,  упражняват ежедневно десетки или стотици задачи ....често за сметка на други интереси. Те дали са дискриминирани щото нямат толкова свободно време?

За каква дискриминация говорим в случая, след като посоченото от Вас има доброволен и избирателен характер?
Става въпрос не за това да е лесен изпитът за прием след 7клас в СМГ, така че да се намъкнат и външни елементи, които според вас, след 5клас не са положили чак толкова усилия, защото не са били в СМГ, а за това да е равнопоставен. Нека го има, но да бъде за всички, които имат интерес да са сред “богоизбраните”.

Общото ниво е ниско и няма как да си затворим очите за това. Не можем да мерим нивото с 10тина процента в горния регистър, които наистина са положили страшно много усилия да са там. Днешните деца са все по-малко мотивирани да учат.
Колкото и да се опрости матурата, все ще има едни повече от 25% на опашката. А ако пък се усложни, пропастта ще зейне още по-голяма. Това не е от вчера и от днес, а години в “работа, работа, работа” без да е свършено нищо съществено.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 16:00 от jenap

# 395
Успях да ви изчета.
Най съм съгласна с анализа на esma. За да е адекватен тест, който хем трябва да определя общо ниво, хем трябва да служи за прием и по-нататъшно продължаване на образование, то най-големият сегмент от резултати трябва да е в средата, а не в двата края. Определението "обидно лесен" е обидно за близо 90% от кандидатстващите деца, да не говорим, че и за доста голяма част от родителите. Но очевидно пък не е достатъчно труден, за да осигури разслоението в горната част. По-лесен и постепенно усложняващ се първи модул, който има обаче по-голяма тежест в общия резултат, малко по-труден втори модул (1-2 задачи тип Б от сборниците) и една последна задача, тип олимпиада/състезание, за математиците за последните 6-7 точки и би могло да се получи.

# 396
Синът ми ги реши всички задачи от НВО, според него не са трудни, но той е в МГ. Отделно е на школи и учители от 1ви клас, състезание по мат. не е пропускал, а бе неговото е мания.
По БЕЛ ще му е зора, не обича нито да пише, нито да чете.
Иначе лятната домашна по мат. е готова от миналата седмица, ама по литература е прочел има няма 2страници. Мъка, мъка....

# 397
  • Варна
Ние май краснопис ще учим лятото. Моята е художничка, но
със собствено виждане за изписването на буквите.
Аз не мога да и разчитам. Това ми е големия страх да
не и оставят 0т. на преразказа ако не го разчитат.
Чували ли сте за такъв случай?

# 398
  • София
Това ми е големия страх да
не и оставят 0т. на преразказа ако не го разчитат.
Чували ли сте за такъв случай?
Не, все нещо ще разчетат Simple Smile
И каката, и племенниците пишат грозничко и нечетливо според мен и зълва ми. И тримата са получили точки на втората част.

# 399
  • Sofia
Не е точно така. Моята дъщеря имаше самочувствието на краснописка - даже участва в състезание по краснопис. Правеше едни големи тумбачета на ръкописни 'д', 'у', едни камшичета... Когато започна уроците по БЕЛ в началото на 6-ти клас, учителката, на която имам 100% доверие, направи забележка за повечето букви. Каза ѝ, че трябва да се научи да пише четливо - да, красиво е, но трудно се чете. Оценителите само подчертават нечетливата дума и продължават нататък. Преди няколко дни имахме среща с нея за големия - първото, което му каза "пишеш нечетливо к, н, е". На много от 12-токласниците и 7-мокласниците не са дадени полагаемите точки заради нечетливо писане. Не е умишлено - ако не се чете, подчертават и прескачат. Проверката на една работа е макс 20минути.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 16:01 от aniK

# 400
  • София
По повод дискусията за избора на гимназии, - позволявам си пак да задам въпроса:
Гимназиите длъжни ли са да предлагат ФУЧ? Колко часа или това си го определя всяко училище самостоятелно, извън МОН? Това са разходи, вероятно зависи от управлението на бюджета. Възможно ли е да стана така: сега гледаме учебни планове, всичко хубаво часове ФУЧ, профили, но след 2-3-4 години настава финансова криза, сменя се директора или др. и тези часове биват орязани?

# 401
В тази тема ли ще се обсъждат предстоящите вълнения относно НВО на бъдещи седмокласници?
Ако не - извинете и бихте ли ме насочили, ако има друга?

# 402
  • Пловдив
В тази тема ли ще се обсъждат предстоящите вълнения относно НВО на бъдещи седмокласници?
Ако не - извинете и бихте ли ме насочили, ако има друга?
В тази, в тази... Simple Smile
Добре сте дошла!

# 403
Темата е наборна, т.е. обсъждат се всякакви вълнения, успехи и трудности, свързани с децата ни в този набор. Които най-вероятно ще се въртят основно около НВО тази година, но все пак много се надявам да не забравяме, че има и живот извън и след НВО и да запазим един нормален тон на темата си.

# 404
По повод дискусията за избора на гимназии, - позволявам си пак да задам въпроса:
Гимназиите длъжни ли са да предлагат ФУЧ? Колко часа или това си го определя всяко училище самостоятелно, извън МОН? Това са разходи, вероятно зависи от управлението на бюджета. Възможно ли е да стана така: сега гледаме учебни планове, всичко хубаво часове ФУЧ, профили, но след 2-3-4 години настава финансова криза, сменя се директора или др. и тези часове биват орязани?
https://www.gerganov.org/?p=11395
- в професионалните гимназии раздел В е РПП - разширена професионална подготовка.
Трябва да имат право на избор от няколко предмета, с ориз възможностите на училището. Доколко ще имат право на избор зависи и от броя паралелки все пак, защото, за да се сформира група трябва да има поне 13 желаещи шот един клас или 11 от две иповече паралелки. И това е минимумът ученици, ако някой смени училището да речем или отпадне по някаква причина се разтуря групата, затова ръководството ще иска да се застрахова с някакъв резерв от 2-3 ученици над изискуемият минимум.

Общи условия

Активация на акаунт