Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 225
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
Аа чакай малко. Фуч, муч…НИКОЙ от нас не избира наистина тия неща. Дават ти декларация че ИСКАШ иуч по БЕЛ, щото нямат друг свободен учител. И уж избираш, щото си попълнил, ама нищо не избираш, защото избора е 1 от 1.
И така някои ще се на-фуч-ат, а други никак.
И така пак стигаме до бясното надбягване с уроците и школите.

# 361
  • София
Цитат
Натрупването на огромно количество резултати под 25% е ясен знак, че в теста е прекалено труден за голямо количество деца. Другото голямо натрупване е над 93%.
За мен проблемът е също в това. И го виждам не в трудността на теста по принцип, а в подготовката за него. Не казвам, че деца и учители не полагат усилия, казвам, че нишката се къса някъде по пътя от четвърти клас нагоре.

Дидева, съгласна съм. Както в написах и в темата за СМГ, тази графика показва, че тестът не мери това, което се преподава и усвоява по мат в училище. А защо се случва това разминаване е по-сериозната тема. Но очевидно в този си вид НВО МАТ не работи за нито една от целите си.

Картинката от 2018 е показателна, че е възможно да се направи адекватно НВО и да няма драма за никого. Не е нужно да се отрива топлата вода. Хем средният брой точки е съизмерим с тази година, хем няма струпване в последните 5% на скалата по МАТ.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 17:02 от esma

# 362
Не можеш да подготвяш деца за задължителен изпит в часове, които не са задължителни. Не всяко училище предлага ФУЧ, а ИУЧ ( които са задължителни) са различни на много места. Смея да твърдя, че дори и тогава, резултатите няма да са много по-различни. Сериозно количество нов материал, малко упражнения, за учебниците да не отварям дума...Последните промени обикновено не са свързани с нищо по същество. Разместване на раздели в рамките на един или няколко класа. По учебното съдържание - тц.

# 363
Дидева, 6 клас е кошмар, не знам какво ще е седми. Учила съм 80-те години и по математика дори ходех на училищния кръг олимпиади, защото бях твърдо над 5,00 дори и да не ми е стигало за Отличен. Но на тези тестове не знам дали мога да покрия и 50т. И при положение, че имат 5 часа седмично математика в 6 клас. Обаче програмата е ужасна - наблъскана с прекалено много материал. Ще помнят ли, ако не го ползват в работата някой ден, как се смята обем на цилиндър или околна повърхнина на пирамида? Ами модулите?
Говорих с ученици от ПГ за НВО в 10 клас тази година. Гимназията е втори ешалон в града, влиза се с бал 280-460. И масово учениците казаха, че е било трудно и не са имали време да упражняват всички видове задачи, паднали са се такива, на които не са били наблегнали. И имат два часа седмично математика.
За София при по-малките мета, че някои училища с целодневно обучение вмъкват по 10 часа математика и БЕЛ. Не е все едно дали едно дете има 5 или 8-10 часа по предмет. Същото е и в гимназията. Не може всички да са по един учебник и програма, но да имат залегнал различен брой часове.

# 364
  • София
На мен точно частта с олимпиади и математически състезания ми се струва доста дискриминационна и не бих подписала петицията в този й вид. СМГ като общообразователно училище трябва да е достъпно за всички, а не всички ходят на олимпиади и състезания.
Нека тези,  които искат и могат да учат там, се докажат в изпит наравно с всички останали. НВО в сегашния му вид е ясно, че не е подходящ вариант. Отделен изпит за мен е удачното решение.

# 365
  • София
Малкият ми син би трябвало да е седми клас, но тъй като тръгна на 6 години, 7класната сага я минахме сега. Съвсем съзнателно избрахме да не ходи на допълнителни школи и уроци. Учи в обикновено квартално училище в Павлово. Резултатът му по математика с подготовката от училище и помагане от време на време от моя страна е 88.5т. Съвсем спокойно можеше да е 90.5 заради тъпа грешка в първа част.
Съветът ми за подготовката е да следите децата да изрешат всички задачи А група от някой сборник - Коала или Книга за ученика на Архимед например. Трудно някой може да ме убеди, че А група са трудни задачи. Така би трябвало да усвоят достатъчно материал за прилично справяне с първи модул. За цялостно добро справяне трябва да се реши и Б група.
Дори и родителите да не разбират от математика, може да проследите дали детето е решили 15-20 задачи от А група и да сверите отговорите на детето с дадените в сборника. Без самостоятелно упражняване вкъщи, никакви школи, частни учители и много часове в училище не могат да помогнат.

# 366
Давам пример какво ме плаши догодина мен. Дъщерята е отличничка по БЕЛ още от първи клас, това не се промени 5-ти(първа учителка),6-ти с две различни(Сменяхме училището). По математика е около 5-ца, но със сигурност не е изявен математик.
Обаче е бавна...бавна в четенето на условия, бавна в решаването на задачите.....а изпита освен всичко друго има и време, което при нея ще е фактор.

# 367
На мен точно частта с олимпиади и математически състезания ми се струва доста дискриминационна и не бих подписала петицията в този й вид. СМГ като общообразователно училище трябва да е достъпно за всички, а не всички ходят на олимпиади и състезания.
Нека тези,  които искат и могат да учат там, се докажат в изпит наравно с всички останали. НВО в сегашния му вид е ясно, че не е подходящ вариант. Отделен изпит за мен е удачното решение.
Олимпиадите са достъпни за всички.  Друг въпрос е на кого му стиска да се пробва. А това, че не всички ходят, съвсем не означава че са дискриминирани.

...
Другото, което си мисля е, че истерията е заради последващата емиграция на умните деца, защото едни 2 по 100 т. и последващото образование в СУ или ТУ в България нещо не ми се връзват. Целта на повечето хипер амбициозни е децата да завладяват чуждестранните унита.
Ако погледнете завършилите през последните няколко години, ще се изненадате колко много деца от т.нар. от вас хипер амбициозни, учили в топ училища,
влезли с много труд, полагали постоянно такъв в гимназията избират съвсем осъзнато да останат и да учат в България, въпреки примамливите чужди предложения и възможности. Чуждите университети в немалко случаи приемат с диплома,  без особени изисквания.

# 368
Дори и родителите да не разбират от математика, може да проследите дали детето е решили 15-20 задачи от А група и да сверите отговорите на детето с дадените в сборника.
И ако ги изреши, но грешно? Тогава родителите, които не разбират от математика, какво правят? Разбират че са безгранично закъсняли да намерят не читав, а какъвто и да е учител по математика.

# 369
Аа чакай малко. Фуч, муч…НИКОЙ от нас не избира наистина тия неща. Дават ти декларация че ИСКАШ иуч по БЕЛ, щото нямат друг свободен учител. И уж избираш, щото си попълнил, ама нищо не избираш, защото избора е 1 от 1.
И така някои ще се на-фуч-ат, а други никак.
И така пак стигаме до бясното надбягване с уроците и школите.
Аз съм доволна че при нас ИУЧ са БЕЛ и математика и трите години, имам познати, които имат ИУЧ История, изобразително  или програмиране, ами те децата тръгнаха на уроци и пак не се получават нещата.
Качвам видео, в  което е обяснено решението на всички задачи от 1 модул  НВО математика ако някой мисли че ще е полезно.
https://www.youtube.com/watch?v=TE1ykhmW7S8

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 19:33 от J_M_M

# 370
Не е лошо да има различни варианти за ИУЧ, все пак има деца, на които ще им трябва повече история или рисуване, колкото и малко да са те на фона на останалите. При нас пък ИУЧ е за чуждите езици. Мен също ме устройва този вариант, затова съм избрала и това училище за децата си. То си ни е по адресна регистрация, но в радиус от 500 м в квартала има още две училища, в които можеха да вляза и без адрес, но пък и ИУЧ нямаше да е за чужд език.

# 371
  • София
link=topic=1562634.msg46645586#msg46645586 date=1688223410]

Олимпиадите са достъпни за всички.  Друг въпрос е на кого му стиска да се пробва. А това, че не всички ходят, съвсем не означава че са дискриминирани.

Дискриминационни са най-малкото затова, че в Националната олимпиада например, че и в Областен кръг, не се застъпва материал от ООП. Това автоматично означава, че няма как да е за всички, а само за такива, които се готвят целенасочено и предимно за този тип задачи. Като майка на дете, което е било в СМГ мога да кажа, че няма как дете от СМГ или от друго Математическо училище да е равнопоставено на дете от квартално училище, при все че на второто да речем дори “му стиска” да се яви на олимпиада.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 20:10 от jenap

# 372
  • София
Дори и родителите да не разбират от математика, може да проследите дали детето е решили 15-20 задачи от А група и да сверите отговорите на детето с дадените в сборника.
И ако ги изреши, но грешно? Тогава родителите, които не разбират от математика, какво правят? Разбират че са безгранично закъсняли да намерят не читав, а какъвто и да е учител по математика.
В сборниците има отговори. Ако се види, че детето прави много грешки в тези задачи тип А, вече може да се мисли и за други мерки. Но главната ми идея е, че ако ще и на 5 учителя и 3 школи да запишете детето, ако то не решава само вкъщи, всеки ден, голяма полза от тези допълнителни напъни няма да има. В клас от 28 деца, синът ми беше единственият, който не ходеше на допълнителни занимания, но аз следях едни 15-20 задачи на ден да има разписани. В един момент дори вече не се налагаше да му помагам аз, а той предпочиташе ако не може са реши нещо да пита учителката си в клас.

# 373
link=topic=1562634.msg46645586#msg46645586 date=1688223410]

Олимпиадите са достъпни за всички.  Друг въпрос е на кого му стиска да се пробва. А това, че не всички ходят, съвсем не означава че са дискриминирани.

Дискриминационни са най-малкото затова, че в Националната олимпиада например, че и в Областен кръг, не се застъпва материал от ООП. Това автоматично означава, че няма как да е за всички, а само за такива, които се готвят целенасочено и предимно за този тип задачи. Като майка на дете, което е било в СМГ мога да кажа, че няма как дете от СМГ или от друго Математическо училище да е равнопоставено на дете от квартално училище, при все че на второто да речем дори “му стиска” да се яви на олимпиада.
Ама нали никой не очаква, че олимпиада е лесно? Общински кръг е достъпен за всички ученици и това важи по всички предмети. След това областен за показалите нужните резултати, за които са нужни усилия. И спортистите не стигат до олимпийски игри с часовете по ФВС.

# 374
При дребния ИУЧ е математика. И пак при този материал не е достатъчно. С учителя работят по сборника на Архимед.

Общи условия

Активация на акаунт