Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 115
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Остава въпросът с това, дали учителите ще смогнат да предадат необходимия материал
и да упражнят децата за НВО.
Все пак, не ходят всички на частни уроци. Добре е да се събрази и това.

# 661
Аз съм за дати през май. Децата през юни са вече на ръба. Няма нужда след цяла година тичане, нерви и напрежение още повече да ги тормозим.

# 662
Кой е този много важен празник, който ни спъва?

# 663
Аз навързах снощното изказване с търсене в Гугъл и ми излезе това.

# 664
  • София
Знам, Дидева, но и Наредба 11 подлежи на промяна. Няма пречка да се предложи като се мотивира, че колкото по-рано, толкова по-добре за децата, а ако преценят, че няма достатъчно време за нормативна промяна, поне да определят датите възможно най-рано спрямо действащата нормативна уредба.

# 665
Аз навързах снощното изказване с търсене в Гугъл и ми излезе това.
Уф!

# 666
  • София
Е, стига, де! А християнските църковни празници какво да ги правим? То не останаха свободни дати. Joy

# 667
Няма време освен ако ...Министърът спомена, че до следващия петък ще качат за обществено обсъждане разни предложения. И доколкото се коментира промяна в броя на текущите оценки при определени обстоятелства, вероятно Наредба 11 ще е едната. Месец за обсъждане, значи края на август. Има време преди края на учебната година. Въпросът е дали има желание и намерение. Толкова съм ги чела, че мога да напиша три евентуални отговора още сега. Най-лесно изпълнимо ми се вижда размяна с десетокласниците, но чакам първо да видя писменото предложение на любимата ми организация. Често откривам уж случайни връзки между предложено и прието.

# 668
  • София
И аз щях да напиша, че Наредба 11 може да се промени. Или поне, ако не я променят, да се определят първите възможни дати според нея.
Допълвам
Месец за обсъждане, значи края на август. Има време преди края на учебната година. Въпросът е дали има желание и намерение. Толкова съм ги чела, че мога да напиша три евентуални отговора още сега.
Дидева, ти си ги чела, а аз (срам не срам, съм работила в МОН - за мое оправдание, не в средното образование и се занимавах  с финанси Grinning ) И чудесно знам как може  бързо да се измени една наредба или да се протака, докато се забравят предложенията.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 18:15 от sali

# 669
Преди няколко седмици същите тези ТВ лица пуснаха и мухата, че може да има 2 дати:
1ва дата в края на първи срок, върху материала от първи срок и 2ра дата в  края на годината. Подхвърлено бе и за възможността да се взима за кандидатстване по-високата от двете оценки.

# 670
Мисля, че пусках линк към официалното становище от шести юли - НВО да е през последната учебна седмица и определяне на алтернативна дата, като може да се обмисли внимателно кога да бъде втората дата.
Вчера министърът каза, че е заложена възможност за втора дата при форсмажорни обстоятелства ( в графика не видях такова нещо и предполагам, че ще е в наредбата), а за здравословните причини трябвало още да го обмислят. Втора дата за всички не мисля, че ще има. Особено пък в края на първи срок.

# 671
Здравейте, може ли някоя от компетентните дами, да каже , защо НВО- тата са преместени от м. май през месец юни?

# 672
Здравейте, може ли някоя от компетентните дами, да каже , защо НВО- тата са преместени от м. май през месец юни?
Не съм компетентна и нямам по-големи деца. Логиката обче ми казва поради невъзможността да вземат всичкия необходим материал до края на месец май.
Въпреки това според мен най-добрите дати са максимум до последната седмица на месец май.

# 673
Относно ваканциите. Хайде да си припомним кога започнаха тези компенсации, на празници, които се падат в почивен ден (събота и неделя). Това яде от дните - тази година през април имаше един учебен понеделник, през май - първите два отново бяха неучебни и почивни.
Въведоха се в календара доста червени дати.
Началото на учебната година по традиция е на 15.09, краят й е фиксиран - 31.05 за 1-3 клас, 15.06 - за 4-6 клас и 30.06 за 7-11 клас. Също така от дълги години е фиксиран броят учебни дни - 32 учебни седмици (не е задължително да съвпаднат с календарните) * 5 дни, 34*5 и 36*5 или 160, 170 и 180 учебни дни. Първият срок е от 18 учебни седмици или 90 учебни дни за всички ученици 1-12 клас. Вземете един календар и предложете ваканции, като съобразите всичко това. На този етап бих дала само един ден на 2.05 допълнително от някъде, за да се слее 1 май с великденските празници. Просто няма откъде да се вземат дни за увеличаване на ваканциите, освен от лятната, която за гимназистите, особено професионалните гимназии е далеч по-малка, защото имат и производствена практика 10 или 20 дни (дуалната). Те също са изморени. Климатът на България също усложнява нещата и няма да е много удачно да се изтегли началото на новата учебна година на 1.09, за да се спечелят 8-9 дни. А опит го казвам - като е горещо (септември, мй и юни) децата мислят за басейн, а не за уроци и е доста по-трудно и неефективно ученето.
Аз съм от поколението, което учеше 80-те години. Започвахме на 15.09 и завършвахме на 15.06, но учехме и в събота. Ето ви още около 34-35 дни в повече. Имахме две ваканции по 10 календарни дни, почивахме 3 дни за Нова година 31.12 и 1 и 2 януари и на 25 май. 3 март беше въведен като празничен чак някъде през 1988-1989 година. Не помня за 1.05 и 7.11, но на 9.05 имаше шествия, т.е присъствен ден е било.
Сега учениците имат неучебни дни, които са и празнични - 22.09, 1.11, 24-26. 12, 3.03, 1.05, 6.05, 25.05 + 4 дни за ДЗИ и НВО (ако те самите не се явяват, естествено) + дни, които са компенсации, че празничен ден се е паднал уикенда.
Също така им се събират 28 календарни дни ваканция, срещу 20 по наше време. И далеч не сме учили по-малко.

# 674
То сега ако се върнем до килийните училища ще докараме и още и още… само за жътвата и за не знам какво си ваканции.
Тук говорим че само преди 10(десет!) години е имало изпити през май.
И от първо лице мога да кажа че дори тогава при майски дати, децата към края на април масово вече бяха прегоряли.

Общи условия

Активация на акаунт