Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 344
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Не ме разбрахте май.. нагоре написах, че дъщеря ми отиде в НАП, обясни, че е здравно осигурена в ТК, попита кой формуляр трябва да представи, какво друго евентуално се иска от нея или касата и служителката й каза, че ще си я осигурявят тук, щом е студент..Накара я да си донесе документа от унито, а реално беше там с двете удостворения на сестрите си само - 2 в 1, да не е само ходене с цел питане.. Сега вече така или иначе няма да е  студент и ще се отърве автоматично от комуникация с непознаващи  наредбите. Да го мисли сестра й, която от съвсем скоро е с немска.. Дали може да се ходи в друга служба на  НАП?
Дъщеря ми е с постоянна адресна регистрация в София. Студентка е в Швейцария. Наша близка счетоводителка подава удостоверение към НАП за нея от друг град в България вече 2 години.

# 106
  • София
Галимар, сега ме учуди за Австрия..Това, че изпитите са свършили, не значи, че семестърът е свършил.. Обикновено летният е до деня преди да започне зимният и няма дупка, така поне е в Германия. Май и в ТУ Виена. Simple Smile

Марион, благодаря Simple Smile

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 13:42 от пенсионирана русалка

# 107
  • Варна
Здравейте мами. Днс моето момче става на 20 години. И сега му е изпита DSH.  Поплаках си малко сутринта. Но след   месец се прибира до края на септември.
Но имам един въпрос, той не можа вчера  да ми обясни. За бакалаварски програми каква е разликата B Sc и В А ?

# 108
  • München, Deutschland
B.Sc. = Bachelor of Science
B.A. = Bachelor of Arts

Попринцип не следва да си осигурен двойно в ЕС.

При спешност в Бг, си ползваш немската здравна карта, като обикн лечението първо си го плащаш, а после нещо ти се връща.

При неспешни случаи, но желание да се лекуваш въпреки това в Бг (ползвала съм за частен зъболекар в Бг), подаваш едно заявление на немската здравна каса, пращаш Kostenvoranschlag, т.е. документ по бланка (има го на 4-5 европейски езика), който се попълва от лекаря и казва каква процедура ще извършва и тя колко ще струва, немската каса одобрява и казва колко пари ще върне и се пристъпва към лечението.

Това казват правилата поне.

# 109
  • София
Галимар, както и Русалка е писала, семестърът е до 30 септември. Аз подавах за дъщеря ми този семестър и въпреки че на сертификата пише само "летен семестър", служителката от НАП попълни в техните документи, че е подаден серификат от 01.03 до 30.09.2023.

# 110
  • столицата
То и на нашето удостоверение не пишеше дата, но служителката попитала дъщеря ми докато й е семестърът и детето казало, че е до юни. Трябвало да има дата.

# 111
  • София
Легализираната диплома с апостил и тя ли трябва да се завери в немското посолство?
Или само немския езиков сертификат? Какво се прави като се вземе ЕЗОК - заверява ли се някъде?

fani34, да е жив и здрав младежа и успех на изпита.

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 08:10 от *kalimbi*

# 112
  • София
Легализираната диплома с апостил и тя ли трябва да се завери в немското посолство?
Или само немския езиков сертификат? Какво се прави като се вземе ЕЗОК - заверява ли се някъде?

И дипломата, и DSD2 сертификатът се заверяват в посолството. Заверява бъдещият студент толкова копия и от двете, колкото са университетите , в които ще кандидатства и към които ще праща набор от документи на хартиен носител. По повод ЕЗОК - нещата са сменени спрямо преди. Някога  (сега в първата част пак е  същото) човек сканираше картата от двете страни и я пускаше като прикачен файл по мейла на някой служител на немска здравна каса, gesetzliche, не private (масово обаче циркулират мейли на  служители на АОК), с молбата да му бъде издадено уверение, че е здравно осигурен в страната си и съответно е освободен от задължително  здравно осигуряване в Германия.  В отговор по мейла се получаваШЕ автоматично генериран документ-удостоверние без подпис и без печат.  Разпечатваше се и се представяше на унито при записване. Разликата с преди е именно тук. Не изпращат вече по мейла това удостоверение, а по служебен път дават информация на университета. Пример миналата година с един младеж от Уни Щутгарт : Попълни в портала на унито, че е  von der Versicherungspflicht befreit, писа на касата и по електронен път тя посредством уникалния код за уни Щутгарт  предостави на  учебното заведение статуса му в рамките на  регламентирания срок от мисля 5 работни дни.

fani34, честит да е младежът!Chrissy e написала какво се крие зад двете абревиатури за бакалври, аз само ще допълня каква е принципната разлика между тях. При Bachelor of Arts в процеса на обучение се акцентира повече върху хуманитарни дисциплини, социални  науки, изкуство...При Bachelor of Science  фокусът е върху мат и други точни науки. Но това разделение е малко или много условно, зависи си от унито. Една  и съща специалност в две различни унита може да е ВА  в единия и ВS в другия.

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 08:58 от пенсионирана русалка

# 113
  • тук-там
Да допълня Русалка, че ние легализираме и ще носим в посолството и дипломата от 10 клас.

# 114
  • София
Да допълня Русалка, че ние легализираме и ще носим в посолството и дипломата от 10 клас.
Да, но за медицината  със сигурност се знае, че я искат, при това заверена. Докато за другите специалности  най-добре е да се пита всяко уни конкретно какво иска или не иска. Не че нещо пречи човек да се презастрахова. Simple Smile

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 09:03 от пенсионирана русалка

# 115
Аз нямам идея какво ще се случи , когато моето голямо дете един ден си дойде и представи формуляр че е  било осигурявано И там...
 Всеки път му трия сол на главата да си прави профилактиката там. Това плащане тук трябва да спре докато не реши да си  идва .

# 116
  • София
Щом информацията за ЕЗОК си отива по служибен път и не се налага да се прави нещо допълнително, това е чудесно, по-малко разправии за нас.

Колко време горе долу отнема заверката на диплома и езиков сертификат в посолството? Предполагам не се случва на момента. Питам защото дипломата ще получим легализирана следващия петък, а сертификата вече е налице. Дали ще икономисаме време ако първо заверим сертификата в 2-3 копия и след като стане готова дипломата - и нея.

И се чудя - при положение, че всеки сам си оправя документите, в какво точно се състои услугата която се заплаща към агенцията за кандидатстване? Казаха кореспонденция с унито и общежитията, някой който е ползвал моля да сподели. За момента с унито не сме кореспондирали. Може би  като подадем документи и имат някакви допълнителни въпроси, тогава ще тече някаква кореспонденция

# 117
  • София

И се чудя - при положение, че всеки сам си оправя документите, в какво точно се състои услугата която се заплаща към агенцията за кандидатстване? Казаха кореспонденция с унито и общежитията, някой който е ползвал моля да сподели. За момента с унито не сме кореспондирали. Може би  като подадем документи и имат някакви допълнителни въпроси, тогава ще тече някаква кореспонденция

Принципно агенцията прави много неща,  проучва кои унита  се спрягат за най-добри в желаната област, какво се иска за специалностите в тях, които ви интересуват. Има различни  специфични изисквания/условия.  Примерно за медицина, ако човек не се разрови детайлно сам, може да пропусне, че има унита, в които ДСД 2 не се признава, а ако пък  ще е ДаФ, трябва да е с 4 петици, тоест само с максимален сбор.  За други специалности, предимно инженерни, пък има задължителни практики преди приема,  документите от които трябва да бъдат оформени/попълнени по строго определен начин, за да бъдат признати. За трети се изготвят  папки (портфолио) с рисунки, снимки и т.н.. Задача на агенцията е да  е проучила всичко това и да информира кандидата какво се очаква от него. Следят за срокове, за изменения спрямо процедури по кандидатстване/записване от минали години, принципно трябва да съдействат и при кандидатстване за общежитие, да попълват данни в онлайн портали и т.н.. Зависи всъщност човек за какви услуги им е платил. Но аз като Тома Неверни се познавам, че пак бих следила под лупа всичко паралелно с тях за евентуални пропуски (понеже не е като да не допускат такива), затова не съм си и помисляла за ползване на услугите им. Но ако човек избере варианта без фирма, дете (и родител) следва да са доста ангажирани в този процес, за да не пропуснат нещо.  Същината на кандидатстването е в това проучване и запознаване със спецификите, независимо дали ще се прави лично или с фирма,  а не в тичането по заверката на документите..

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 14:04 от пенсионирана русалка

# 118
  • тук-там
Руслаче, я дай пример за някоя агенция, която прави всичко, описано от теб.

# 119
  • София
Руслаче, я дай пример за някоя агенция, която прави всичко, описано от теб.
Аааа, моля, моля, затова започнах с ПРИНЦИПНО. Wink

Общи условия

Активация на акаунт