Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 346
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Дъщеря ми завърши и вече работи в Германия. На мен ми писна всеки месец да получавам писмо,че дължи вноски. Ходих в НАП и питах как можем да спрем тези съобщения. Обясниха ми , че трябва да представя документ, че е осигурена здравно в Германия. Отива се в офис на НЗОК и се подава формуляр S04 /не съм много сигурна, но те си знаят/   с отворена дата, след около месец получихме този документ . Занесох го в НАП без да го превеждам, жената в НАП отбеляза и каза,че вече се води извън нашето здравно осигуряване. Ако някога се върне, трябва да се подаде пак такъв документ с крайна дата , да го занесем и ще започне да се осигурява в Бг.

# 121
  • Deutschland/HE
Този документ кога ви го издадоха? Вече се изисква по служебен път от касите, когато се прекратява осигуряването. Поне ние този отговор получихме в Германия.

# 122
Този документ кога ви го издадоха? Вече се изисква по служебен път от касите, когато се прекратява осигуряването. Поне ние този отговор получихме в Германия.

Този отговор ми го дадоха сега март 2023. Отидох в офиз на НЗОК, (ние сме от София и аз ходих до  този които е близо до метростанция Джейм Баучер). Дадоха ми заявление, трябваше да впиша номер на здравното осигуряване и в коя каса се осигурява и от кога искам да бъде издаден този документ. Написах началната дата и за крайна ми казаха са напиша продължава. Те служебно го изпращат и когато върнаха отговор получих имейл да отида да си го взема. И на мен ми казаха, когато се върне в Бг, но аз и обясних на служителката,че не искам всеки месец да получавам тези имейли, не дай си боже да ти дотрябва  документ за липса на задължения и то по спешно , няма вадене  или тогава трябва да правиш тази процедура. Тогава служителката ми щаза, че им трябва този документ S 04 (не помня да не бъркам), а служителя в НЗОК ми каза, че в НАП  ако им покажеш трудов договор трябва да те отпишат. Всеки си прехвърляше топката. При нас обаче с този документ я отписаха за сега и не пэлучавам имейли.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 14:39 от big_67

# 123
  • София
Периодът е такъв, че покрай кандидатстването възникват всякакви въпроси. Разбираемо е, че точно към  този момент получавам, вероятно и други в темата получават, питания на лични за това или онова. Подчертавам, че НЕ ми тежи да отговарям. Правя го при първа възможност, но все си мисля, че предвид разнообразието  на засегнатите теми  е по-полезно питанията и техните отговори да са тук. Хем остава архив за следващите, хем самото питане ще бъде видяно от повече хора, а оттам и отговорите, базирани на различен опит в годините,  ще са повече. Simple Smile

Пак казвам,  силно се надявам  да не си помислят  двете дами, писали ми днес конкретно на лични, че ги упреквам. Нищо подобно, просто покрай тях се присетих да напиша горното.

# 124
  • тук-там
Добре ни подсещаш да пишем тук, за да остане. И нашето ще мине, но други ще дойдат и е по-добре да могат да открият отговор на въпросите си.
Аз пък се чудя, тази година никой ли не кандидатства или всички всичко си знаем и се спасяваме поединично. Много е вяло откъм кандидат студенти тук.

# 125
На сина от Кьолн са казали, че приемат онлайн документи. Но преди аз да видя не вярвам. Казали са му за резултат, дали е приет в края на юли.

# 126
Е, mtz, нека тогава и аз да се включа. Миналата седмица получихме договор за общежитие от Манхайм. Младежът написа любезно писмо (това го знаем от Русалката, че така се пише), с молба да изчакат до 30.06 - тогава излиза ТМС. И хоп - отговор - грешката е в тях, но така или иначе няма право да кандидатства при тях - медицината в Манхайм е през портала на щудиумверк Хайделберг. А днес го отхвърлиха от Аахен, защото не бил потвърдил, а той е сигурен, че на 15-ти потвърди, даже си спомни, че много дълго зарежда линка (тук пак да да спомена Русалката - дежавю?).

# 127
  • София
А днес го отхвърлиха от Аахен, защото не бил потвърдил, а той е сигурен, че на 15-ти потвърди, даже си спомни, че много дълго зарежда линка (тук пак да да спомена Русалката - дежавю?).
Ужас, съчувствам..Толкова гадно ни беше тогава, помня, че написах в темата следващите да си правят скрийншот на потвърждението.. Ние даже наивно си мислехме, че имаме още една опция и помолихме веднага да се възползва от позицията на сестра си-близначка, за която Аахен не беше първо желание, но не.. Sad

Нека  пусне пак желанията си, регистрацията си му остава валидна, просто ще е  назад в листата с чакащи. И ако се окаже наесен баш в Аахен, да я държи и да потвърждава ежемесечно, дори и да не е голям шансът да получи оферта още първия семестър.  Ще се борите при прием и потвърдена оферта за там за място извън тези на Щудиренденверк, а ако получите междувременно оферта през годината, ще пуснете предизвестие на  наемодателя и за  два месеца примерно ще плащате, уви, два наема.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 22:24 от пенсионирана русалка

# 128
  • тук-там
А как получава отказ от Аахен? Ако не е потвърдил, не спира ли просто да участва в играта? Питам, за да знам за какво да внимаваме.

# 129
  • София
А как получава отказ от Аахен? Ако не е потвърдил, не спира ли просто да участва в играта? Питам, за да знам за какво да внимаваме.

Получаваш мейл, че не си потвърдил в определения срок. Макар че в нашия случай, сега явно и в този на Тотони, е направено потвърждение. Но върви доказвай Sad

Де факто това не е отказ, никой не ти пречи още сега пак да си заявиш същите желания (или други), ама ще си много назад.. Тотално отказват общежития или поне остро предупреждават, не само в  Аахен, ако засекат опити за двойни регистрации. Реален случай в Мюнхен..

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 22:37 от пенсионирана русалка

# 130
За Аахен имаме и резервен вариант, макар и по-скъп, но не чак толкова. С диплома 1,1 нямаме надежди за там.

# 131
.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 08:41 от tanitkata

# 132
  • тук-там
За Аахен имаме и резервен вариант, макар и по-скъп, но не чак толкова. С диплома 1,1 нямаме надежди за там.
Много си ви е добра дипломата! Сега и един хубав ТМС и шансовете ви за Аахен и доста други уни са ви чудесни.

# 133
Може ли да си променяш желанията за общежития в портала на щудиумверк?

# 134
  • София
Може ли да си променяш желанията за общежития в портала на щудиумверк?
Ако питаш за Аахен, във вашата ситуация, твърдо да. Иначе не помня. Би трябвало пак да може, понеже просто ще ти отпадне позиция и ще е заменена с друга, в която ще си назад в списъка.

Малеее, трети случай... SadИма явно нещо бъгаво в системата им.

Надежди дали имате или нямате.. Ми не се знае до последно. Зависи от ТМС, зависи от брой кандидати, зависи от посочените от другите желания, понякога е и до късмет.

Общи условия

Активация на акаунт