Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 117
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
Здравейте,

Направо се включвам в темата с моя студент - днес получи известие за прием в Universität zu Köln, специалност на английски език Management, Economics and Social Sciences. Нямам нищо против да ме добавите в списъка на потребителите, чиито деца учат в Германия, в началото на темата Kissing Face
Кандидатства чрез агенция за образователно консултиране, та консултантката каза, че понеже това му е първо желание, дори и да не приеме веднага, до утре най-късно статусът автоматично ще се промени на Потвърден. Тогава предполагам тя ще задейства и процедурата по записване, докато търсенето на общежитие или квартира си остава изцяло за нас. По-нагоре прочетох мнение, че след като потвърдим приема е добре да се свържем със Studierendenwerk (той има регистрация от месец май, която с малки перипетии си запази Flushed ). Ще пробваме и така, ако пък не сполучим с общежитие - ще трябва да търсим квартира. Чудя се докога е удачно да изчакваме с общежитието, семестърът почва от 01.10.

# 271
  • На планетата Земя
Честито и на вас! За общежитие не бих чакала въобще. Дори може да запишете, че търсите от 01.09.

# 272
  • Пловдив
Честито и на вас! За общежитие не бих чакала въобще. Дори може да запишете, че търсите от 01.09.
Благодаря! Т.е. да търсим директно квартира?

# 273
  • На планетата Земя
Разбира се! Трябва да започнете търсенето веднага. Началото на наемния срок не трябва да ви е водещо.

# 274
  • София
Благодаря! Т.е. да търсим директно квартира?

Аз не го разбрах така.. Не мисля, че Милето Ви разколебава за общежитие, под квартира включва според мен и общежитията - на Studierendenwerk  и частни.. И просто казва да не губите време. Пишете първо на тях, те може би ще върнат отговор, че  към момента примерно нямат свободни капацитети, тогава подхващайте И квартирите..

# 275
  • На планетата Земя
Да, Русалче, имам предвид всички видове жилища. Ние търсим успоредно и в общежитията, и в сайтове за квартири.

# 276
  • София
Върти ми се банална мисъл в главата от вчера - какъв багаж е необходим да се помъкне от тук. Освен куфар с дрехи и обувки за сезона, разбира се. Завивки, възглавници, чаши, чинии, прибори, ютия (??), някакви други домашни вещи...Вероятно всичко там ще бъде по- скъпо да се пазарува на място. Пък и младежа едва ли ще се ориентира веднага къде какво има и ще обикаля по магазините за дребни неща от бита. Споделете опит от някоя ваша кака или батко. Стайчетата вероятно са малки и си трябва добра организация на пространството. Аз като съм била студентка, съм си живяла в къщи, така че не ми се е налагало да мисля за тези неща

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 20:15 от *kalimbi*

# 277
  • München, Deutschland
Чинии и прибори си носехме ние, за да има в какво да се храним в жилището (в общежитие има общи прибори и посуда на етажа), за дрехите ясно, но не всички наведнъж, не е нужно. Също носехме и завивки и възглавници за първите дни, макар че има и тук евтини, но други години бяха... А, носехме един моп, за да не тънем първите дни в боклук. Също и инструменти. Толкова.

Твърде съществени са инструментите за квартира, защото в апартамент под наем тук, виси кабел от тавана. Ако някой е така добър, може да е вързал крушка в някоя стая, но не е типично.... Без нещо фазомерче, отвертчица, няма светлина вечер. Моят приятел от самото начало се хвана да връзва лампи и си купихме и една стояща от Икеа, да не седим на тъмно. Ако пък няма кухня (както четох, че се давали към 60% от жилищата в Германия), то извън инструментите, трябват някакви базови умения тип домашен майстор за монтажа, за свързване на трифазна печка, рязане с прободен трион или циркуляр... Не е нещо екстремно, сами сме го правили на 20+ години и без да сме се занимавали преди, но без инструменти няма как... Носехме само базови - основни отвертки, клещи, чук, флекс, прободен (за флекса не помня от самото начало ли беше с нас)...

Мебели, други дреболии, тип закачалки, купички, покривки, неща за следването (папки, хартия за копиране, принтер...), неща за банята, кухненски пособия, всичко си купихме тук, няма как да се пренесе цялата къща.

При тръгването гледахме общо взето да имаме всичко за първите дни, колкото да може да се спи и яде. На 2я ден взехме легло и матраци на старо, първата седмица докупихме диван, масичка и шкафче на старо. Също гардероби. Пак в първите 2 седмици минахме през Икеа и подобни вериги за тигани, тенджери, кухненски пособия, дреболии за банята... Бюра намерихме хубави някъде след месец и нещо... Та така, малко по малко си събира човек нещата, не е особен проблем, че известно време ядеш на холската маса...

Гледайте основните неща и решавайте според квартирата какво да вземете. На нас личен автомобил ни спести хиляди евро от мебелите - от една страна купихме мебели на старо, които са в пъти по-евтини от нови, от друга - доставката, а елементарна сръчност - стотиците евро, които искат тук за монтаж на мебели. Не е решение за всеки, но понеже регулярно се коментират първите нужди в битово отношение, аз редовно го споменавам.

# 278
  • София
Върти ми се банална мисъл в главата от вчера - какъв багаж е необходим да се помъкне от тук. Освен куфар с дрехи и обувки за сезона, разбира се. Завивки, възглавници, чаши, чинии, прибори, ютия (??), някакви други домашни вещи...Вероятно всичко там ще бъде по- скъпо да се пазарува на място. Пък и младежа едва ли ще се ориентира веднага къде какво има и ще обикаля по магазините за дребни неща от бита. Споделете опит от някоя ваша кака или батко. Стайчетата вероятно са малки и си трябва добра организация на пространството. Аз като съм била студентка, съм си живяла в къщи, така че не ми се е налагало да мисля за тези неща

Kalimbi, няма еднозначен отговор на тези въпроси, понеже зависи какво ще  получи младежът. Има  напълно оборудвани стаи, с кухненски бокс и собствена баня, има други, в които принципно няма легло, а само бюро, стол и гардероб, със собствена баня, но обща кухня  (или обратното,) има  WG-та не към Studentenwerk, в които  може да се разбере човек с предишния наемател срещу приемлива сума да му остави мебелите.. Голямата ми дъщеря имаше късмета с първото от изброените,  купихме от IKEA само лампа за бюрото, чинии и чаши, почистващи препарати и ортопедична възглавница. Завивки, чаршафи, дрехи за сезона и лекарства бяха в моя и нейния куфар във вакуумиращи пликове. Май за начало и тенджера  + тиган. При втората имаше също всички мебели и кухненски бокс с хладилник, печка, мивка, абсорбатор и рафтове, но печката беше само с  котлони, та си купи тя малка фурничка...И пак от IKEA се допълниха същите дребни неща. При третата, в частно, нямаше мебели, купихме от IKEA всичко - легло, гардероб, маса, стол,  шкаф..Кухнята  обаче беше изяло оборудвана, даже с микровълнова и ел. кана...Когато на по-късен етап се пренесе другаде, си взе само леглото и шкафа... Така че вижте какво ще получи и тогава ще мислите какво да купувате и откъде. Има и там евтини неща..Но наистина базови инструменти са нужни в някои случаи, дъщеря ми и 2 по-големи деца  сглобиха купените мебели, понеже самолетът ми за София беше в деня на доставката им..

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 21:18 от пенсионирана русалка

# 279
В общия случай с обзаведени стаи от щудентенверк, препоръчвам - протектор за матрак, завивки, възглавница, спално бельо. Посуда - тенджери, тиган, прибори, чинии , купички. Според това с какво се храни човека по принцип. На мен много ми помогна Амазон - от там директно поръчах гореизброените , или поне по голямата част . Хавлии, тоалетни принадлежности, лекарства . Меко одеало за по студено време - и двамата ползваха активно, отделно от завивката . Нея я взехме двойна , с копчета - става за лятна и зимна . Ютия , сешоар - поръчах от Амазон директно до адреса . По насетне се натрупаха още сума ти  дреболии, но сякаш това беше основното. Той си напълни чанта с  негови си неща , отделно раница за училище , кутии за храна, компютър и всичко необходимо около него. Удобен стол пак от Амазон . Малка фурничка също - моя син е в стая с кухненски бокс, фурната му е много полезна . Всякакви почистващи препарати за кухнята и банята занесохме при първото си ходене натам. Включително сменихме завесите и се получи много уютно място . . Топли дрехи, домашни и за навън е подразбиране.
Инструменти - бащата  се погрижи. Ножица , канцеларски материали.
От там насетне - всяко ново нещо от Амазон, или те си го набавяха намясто, или колет. За мен най важно е било да е удобно спането и да има всичко за банята. И дрехи за всяко време- октомври може да е топъл, но и студен.

# 280
  • София
Моят син, понеже нямаше жилище до три дни преди заминаването и вече имаше купен билет, сам с два куфара, взе само лични неща. После си купи чаршафи, възглавници от там. Вярно, трудно му беше, почти непрекъснато говорехме по телефона, но се справи.Посуда, ютия, инструменти,  та и мебели имаше в общежитието. Постепенно си дооборудва каквото му трябваше.

# 281
Токущо дъщеря ми получава имейл, който започва така:
"Bei uns ist zum 01.08. noch ein Zimmer frei. Es handelt sich um
eine 4er-WG. Die drei Bewohner der WG sind männlich............. Das Zimmer wird an den Interessenten vergeben, der als Erstes fest zusagt."
Леко се притесних, нормално ли е в апартамент с три момчета да настаняват момиче??
Освен това не могли да покажат снимки, защото още се изнасял предишният обитател.
Какво да правим? Запазваме ли си мястото, ако се откажем?

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 22:21 от Christeli

# 282
  • София
Токущо дъщеря ми получава имейл, който започва така:
"Bei uns ist zum 01.08. noch ein Zimmer frei. Es handelt sich um
eine 4er-WG. Die drei Bewohner der WG sind männlich............. Das Zimmer wird an den Interessenten vergeben, der als Erstes fest zusagt."
Леко се притесних, нормално ли е в апартамент с три момчета да настаняват момиче??
Едната ми дъщеря е във WG с 2 момичета и май 5 момчета. И, уви, обща е не  кухнята, а банята и тоалетната.. Но се свиква, влиза, заключва отвътре, къпе се, облича се и се връща в стаята. Сестра й  е обратното, със своя баня/тоалетна, но с обща кухня за 15+ души.. Разни конфигурации, но стаите винаги са си напълно самостоятелни.

Нищо не се запазва при отказ.

Внимавайте за измамници все пак, не звучи това като оферта на Щудентенверк, поискайте снимки...Отделно ако е с медицина, как знаете, че точно в града с офертата за общежитие ще се приземи девойката, а не другаде?

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 22:31 от пенсионирана русалка

# 283

Нищо не се запазва при отказ.

Внимавайте за измамници все пак, не звучи това като оферта на Щудентенверк, поискайте снимки...Отделно ако е с медицина, как знаете, че точно в града с офертата за общежитие ще се приземи девойката, а не другаде?

Именно, малко като изневиделица идва тази оферта, тъй като тя се регистрира преди 5 дни. Имейлът е с разширение kawo2.rwth-aachen.de

# 284
  • София
Значи все пак е на Studierendenwerk. Simple Smile
https://www.kawo2.rwth-aachen.de/de/

Общи условия

Активация на акаунт