Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 085
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
При записването немски адрес за кореспонденция ли трябва да се посочи? Понеже още не е достъпен онлайн формулярът, там сигурно пише. И какво изпращат на този адрес? Документите че си записан ли?

На самия сайт на унито четох, че студентската карта (която служи и за плащане в стола, за вход в библиотеки, намаления в кина, театри и т.н.) ще бъде изпратена по поща в чужбина, ако живеете в Белгия, Холандия или Люксембург, иначе ще трябва немски адрес. За целта трябва да се ъплоудва и снимка в системата.

# 406
  • София
Какво е Schufa? Някакъв документ, с който се доказват доходи? Как един студент ще докаже доход при положение, че не работи?
SCHUFA най-общо казано е удостоверение за платежоспособността  на даден човек. На заек, непребивавал още в Германия, какво ще му  опишат..

Кристели, това  е може би частен случай за Аахен, понеже градът е в непосредствена близост до  Нидерландия и Белгия. Даже там е така нареченият Dreiländereck (Германия -Нидерландия-Белгия). Иначе най-вероятно си искат навсякъде немски адрес. Предполагам, че може да се ползва такъв на приятел/познат/роднина..

И е разбираемо, до България не би им излязло евтино. Преди броени дни купих билети за концерт от немския Ивентим, нямаше опция за електронни. Ужас, искаха 35 Евро за доставка до БГ.  Дадох адреса на една от девойките в Германия и хоп, 4 Евро Wink

# 407
Ясно. Мисълта ми беше да не искат немски адрес, на който да изпращат важни документи, свързани със срокове и т.н., което да ангажира човека, чийто адрес сме дали, да чака.

# 408
Какво е Schufa? Някакъв документ, с който се доказват доходи? Как един студент ще докаже доход при положение, че не работи?

Кристели, това  е може би частен случай за Аахен, понеже градът е в непосредствена близост до  Нидерландия и Белгия. Даже там е така нареченият Dreiländereck (Германия -Нидерландия-Белгия). Иначе най-вероятно си искат навсякъде немски адрес. Предполагам, че може да се ползва такъв на приятел/познат/роднина..

Да, можеби е специфично само за Аахен.

Иначе, във връзка с освобождаването от здравна застраховка (т.н.  health insurance waiver) на сайта на унито дават следните инструкции:

Please submit the following documents to your chosen statutory health insurance (примерно АОК, но има и други посочени на сайта им) by e-mail:

1. a copy of your EHIC /GHIC / AT 11 (if possible, it should be valid for the entire 1st semester) - т.е. ЕЗОК
2. a copy of your identity card / passport
3. your German address (alternatively your home address)
4. indication of the desired university (RWTH Aachen University, number: H0000784) - Това е за Аахен. Както каза Русалка, всако уни си има код.

Your health insurance will now send a notification to RWTH Aachen University that you fulfil the insurance obligation.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 14:42 от Christeli

# 409
Миналата година изхабихме доста нерви покрай записването заради немската здравна каса. Въпреки всички изпратени документи касата така и не бяха уведомили университета и дъщеря ми замина без да е получила документ, удостоверяващ записването. На място в университета се оказа, че не са получили съобщението от  касата в предвидения срок и се свързаха с тях по телефона. Вследствие дъщеря ми трябваше да чака около 2 седмици, за да получи студентската си карта. Доста неприятна ситуация, не зная как би могло да се избегне, писахме имейли, отговорът беше, че университетът ще бъде уведомен служебно.

# 410
Има още 1 дете от класа, с което търсим заедно  квартира. И още 2, които чакат отговор за прием в Мюнхен. Те са си намислили заедно да наемат апартамент. Т.е. 2ма сигурни + още 2ма под въпрос.
Когато се наема апартамент за колко време се сключват тези договори? 6 мес, 1 год, безсрочен? Чувала съм, че това е вариант за работещи, но приложим ли е за студенти, които не могат да докажат доход? Евентуално с препоръки или нещо друго ще стане ли? Има ли разлика в договора за наем на апартамент  и наема на общежитие?
Вариант частно общежитие ВГ- Гезухт препращат към хаузинг ениуер които са стайчета са по 10 м2, където моя дългуч ще си държи краката свити за по 800-900 евро с общ кенеф с още 7-10 човека. Вероятно можеш да се изпикаеш в 3 през нощта, а ако успееш да вземеш душ веднъж месечно, направо трабва да почерпиш.
Това ли са двата варианта или има и друго. Опитвам се да си представя какво търсим като място за настаняване и къде да го търсим. В нета? На място в града по-успешно ли ще бъде?

https://studentenwohnheime-muc.de/DE/Default.aspx
Пробвайте тук.

# 411
  • София
wg gesucht НЕ са частни общежития..Това е платформа, една от многото такива, в която хората качват обяви, че си търсят съквартирант. Но става дума обикновено за WG-та, които са превърнати в  такива от студенти, тоест за апартамент, който се дели от двама- трима-четирима, но няма нищо общо с общежитие. Шансът оттук да ви одобрят, дори и за мини стая в такова ВГ,  е нищожен, обикновено се ходи на оглед,  кандидатът да види за какво и кого иде реч и вече живущите там него да огледат..Отделно първокурсниците не са сякаш най-предпочитаните при тази форма на настаняване....Пробвайте се с частните общежития, има списък на  сайта на Studierendenwerk.Ако не  е проблем пътуването, огледайте се и в близост до Мюнхен, 29-евровият билет ще покрива транспорта. Разглеждайте и варианти за Untermiete.Едва ли има град в Германия с по-трудно намиране на подслон за  студент от Мюнхен, та се заредете с търпение.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 16:41 от пенсионирана русалка

# 412
Здравейте, чета с удоволствие вашите коментари от години и винаги са ми били полезни. Сега искам да споделя, че моето момиче ще кара подготвителна година в Хайделберг. Всички чакаме общежитие, естествено, но ако не ни приемат се събираме група за наемане на апартамент. Вече сме две , ако има желаещи да участват,да ми пишат. Благодаря,че ви има.

# 413
# 414
Ясно. Мисълта ми беше да не искат немски адрес, на който да изпращат важни документи, свързани със срокове и т.н., което да ангажира човека, чийто адрес сме дали, да чака.
Миналата година, на немския адрес изпратиха студентската карта на дъщеря ми, става въпрос за ЛМУ, Мюнхен. Дадохме адрес на наша позната в Мюнхен.

# 415
Здравейте, чета темата от известно време, изключително полезна е, за което много Ви благодаря! Синът ми кандидатства информатика в Аахен, приет е, и получи преди малко оферта за интервю за общежитие, но за стая, която е 11 кв.м. без санитарен възел, в общежитието Hilton. Аз го накарах да пише на общежитията, и ето, предлагат му стая, но той е в чудене дали да приема, при условие, че е кандидатствал от миналото лято, и за по-хубавите стаи с баня и WC е по-напред в списъците /и все пак най-предната позиция е 135/. В тази връзка искам да попитам дали има деца в това общежитие, вие какво бихте направили на наше място, бихте ли приели тази оферта? Също така, ако го харесат отпадат ли другите стаи автоматично, ако приеме оферта.
Благодаря за всичко, което споделяте тук!

# 416
  • София
135 -та позиция не е непременно  напред.. Това от опит Simple Smile

Какво значи, че е без санитарен възел? В стаята няма, да.  Погледнах на сайта им обаче, става дума според описанието Ви за стая във ВГ за двама,  имат обща тоалетна.
https://www.hilton.rwth-aachen.de/project/2er-wg/
Тези в тройното ВГ са по-големи, значи не става дума за тях.

Аз бих приела, а след време младежът ще си пусне ново заявление и ще си чака, така състуденти на дъщеря ми се преместиха от най- семплото в  най-модерното Каво.

ПП Тя не мисли и да се мести от своето, въпреки че дели кухня  с толкова много хора - стига до уни клиниката по пантофи.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 18:39 от пенсионирана русалка

# 417
Благодаря Ви, Русалка Purple Heart Ще участва в интервюто, дано да го харесат, защото времето доста напредва!

# 418
  • На планетата Земя
И аз не бих отказала. Ще има подслон, после промяната е по-лесна.

# 419
  • София
Щом имате предложение за общежитие, не отказвайте! При отказ, автоматично отпадате от чакащите. Предложили са Ви, отказали сте, значи нямате нужда. Това е логиката! Младежите се оправят и с много малко. За Германия е нормално в един апартамент с обща баня и кухня да настаняват смесено момчета, момичата. Живеят си добре, няма драма. Често момчетата са по-големи чистници от момичетата. Ако пък има включено почистване на общите части, съвсем няма проблеми.
Дано всеки си намери неговото място, както университет, така и квартира!

Общи условия

Активация на акаунт