Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 088
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Записване в уни ли?

Да, унито ни даде само десет дни да се запишем (online) и да пратим допълнителните документи.

За онлайн не са малко 10 дни,  ако ставаше дума за  записване на място,  вече би било по-друго..Simple Smile

# 391
Здравейте. Актуален ли е мейлът от стр.1 на АОК? И за колко време връщат отговор?

# 392
Честито на приетите и попътен вятър!!!

Има ли някой, чието дете е преминало през кандидатстването за семестъра в чужбина в Уни Манхайм?
Моят човек тотално е подценил нещата и не е отишъл на нито една запознавателна сесия и сега, разбира се, хабер си няма кои са университетите, на какъв принцип се кандидатства (според допълнителния език или друг), в колко университета може да кандидатства, какъв е критерият за прием?
Ще съм благодарна, ако споделите опит

На дъщеря ми ѝ предстои кандидатстване този семестър, имам някаква представа - може да се изброят 7 партньорски университета като при класирането имат значение подредбата им, успеха от миналите семестри, броя ECTS от взети изпити.  Системата за класиране е като в 7-ми клас, общо взето класираш се за където ти стигне успехът. Интервю няма, не съм чула да има изискване за език (дори да е изучаван  допълнително, нивото едва ли ще е достатъчно), но при всички положения високото ниво на английски е задължително.
Предполагам, че Русалка е предоставила списъка на партньорските университети. Важно е да се подберат такива, за които има шанс, примерно за Bocconi, Австралия, Сингапур, САЩ трябва успех 1.0-1.3.

# 393
  • Пловдив
Здравейте. Актуален ли е мейлът от стр.1 на АОК? И за колко време връщат отговор?

Ние пратихме на този мейл: Service@rh.aok.de вчера, днес дойде отговор.

# 394
  • София
Да, в линка, който пуснах на Ania_T преди ден-два, ги има партньорските университети. Simple Smile

# 395
Знам, че е коментирано, но не мога да го намеря. Става въпрос за семестриалната такса и картата за транспорт в Мюнхен. Трябваше да се доплати нещо, за да се ползва целият транспорт без ограничения в часовете на ползване, нали така? И тази опция споменават ли я, когато указват кога и как да се плати таксата?

# 396
Писах ти, но пак казвам - в сайта на унито точно е описано какво покрива семестриалната такса , проверете и там това което ти написах , защото синът ми не е съвсем сигурен в информацията си. Той така или иначе взима месечна карта и  каза, че няма идея дали платения семестър покрива нещо от транспорта. Но както е намалена таксата , предположи че вече не покрива нищо.
Допълвам се :

# 397
  • София
За  Бавария (молих дъщеря ми за инфо за първокурсник, затова знам), за другите провинции нямам идея, намалиха таксата за записване/презаписване в горен семестър, студентите  с отстъпка си купуват месечния билет зa 29 EURO за пътуване из цяла Германия (иначе струващ 49 евро) и от зимния семестър 2023/2024  го НЯМА  вече допълнителния билет.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 10:52 от пенсионирана русалка

# 398
За новоприетите студенти във фейсбук групата - Българи в Ахен се предлага квартира за няколко месеца. Които има интерес може да се свърже. Текста гласи-
Здравейте,

отдавам апартамента си от общежитие Am Weißenberg за периода 01.10-01.02. Има самостоятелни баня, тоалетна и малка кухня. Изцяло обзаведен е и наемът възлиза на 380 евро с включени NK.
Ще се радвам да помогна на някой първокурсник студент с намирането на дом, тъй като всички знаем колко трудно е това тук. Ако познавате такъв, може да ме свържете с него.

П.С. апартаментът се отдава само и единствено на студенти!

Пишете ми при интерес или нужда от повече информация.
Успешен ден Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 11:08 от big_67

# 399
Благодаря, G.D.и Русалка. И дъщеря ми прочете, че отпада допълнителният билет.
Да питам, от АОК документ ли ни изпращат или подават информация на университета? Мисълта ми е дали да чакаме нещо. Голяма игра на нерви е това записване. Сега пък онлайн формулятът е достъпен чак три дни след писмото за потвърждение. И бях чула, че за медицина искат документ за ваксини, а в писмото не пише. Дали трябва и ако да в какъв вид?

# 400
  • София
Да питам, от АОК документ ли ни изпращат или подават информация на университета? Мисълта ми е дали да чакаме нещо. Голяма игра на нерви е това записване. Сега пък онлайн формулятът е достъпен чак три дни след писмото за потвърждение. И бях чула, че за медицина искат документ за ваксини, а в писмото не пише. Дали трябва и ако да в какъв вид?

Нищо не чакате в ответ Simple Smile Така беше преди. Сега всяко уни си има код. АОК по служебен път ще си изпрати инфо и в регламентирания срок ще бъде променен здравният статус на студента, би трябвало да  се види в портала на университета.

Документ за ваксини се иска при влизане в клиничната част, в унитата с Modellstudiengang твоа става по-рано (при дъщеря ми май още във втория семестър). Но в  Мюнхен е Regelstudiengang, та нямате проблем. Иначе става дума за имунизационен паспорт, който се  вади в  РЗИ след представянето на нужното от личния лекар.  За другаде не знам, но за  RWTH се оказа  на практика ненужен. И който го имаше, и който го нямаше, го изследваха. Според показателите  огромна част от студентите, българите май всичките, бяха реимунизирани за нещо, не помня какво, което явно не е изискване по нашия имунизационен календар. Но за да сте по - спокойни, извадете го това чудо в РЗИ...

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 11:36 от пенсионирана русалка

# 401

Нищо не чакате в ответ Simple Smile Така беше преди. Сега всяко уни си има код. АОК по служебен път ще си изпрати инфо и в регламентирания срок ще бъде променен здравният статус на студента, би трябвало да  се види в портала на университета.

Аааа. Ясно. Сега разбирам какво имат предвид под "dispatch number" (щото аз го чета на английски). За Аахен е H0000784.

Лека полека ще стигнем до истината Smiley

# 402
  • София

Да, точно за този номер става дума Simple Smile

# 403
При записването немски адрес за кореспонденция ли трябва да се посочи? Понеже още не е достъпен онлайн формулярът, там сигурно пише. И какво изпращат на този адрес? Документите че си записан ли?

# 404
  • София
Какво е Schufa? Някакъв документ, с който се доказват доходи? Как един студент ще докаже доход при положение, че не работи?
Има още 1 дете от класа, с което търсим заедно  квартира. И още 2, които чакат отговор за прием в Мюнхен. Те са си намислили заедно да наемат апартамент. Т.е. 2ма сигурни + още 2ма под въпрос.
Когато се наема апартамент за колко време се сключват тези договори? 6 мес, 1 год, безсрочен? Чувала съм, че това е вариант за работещи, но приложим ли е за студенти, които не могат да докажат доход? Евентуално с препоръки или нещо друго ще стане ли? Има ли разлика в договора за наем на апартамент  и наема на общежитие?
Вариант частно общежитие ВГ- Гезухт препращат към хаузинг ениуер които са стайчета са по 10 м2, където моя дългуч ще си държи краката свити за по 800-900 евро с общ кенеф с още 7-10 човека. Вероятно можеш да се изпикаеш в 3 през нощта, а ако успееш да вземеш душ веднъж месечно, направо трабва да почерпиш.
Това ли са двата варианта или има и друго. Опитвам се да си представя какво търсим като място за настаняване и къде да го търсим. В нета? На място в града по-успешно ли ще бъде?

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 14:32 от *kalimbi*

Общи условия

Активация на акаунт