Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 996
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Maitrix, браво на вас.
Аз съм в групата на мента+валериана, ще взема нещо по-силно. Очакваме потвърждение още за записване в TUM. Дъщерята е говорила с офиса им, да очакваме са казали. Безценни съвети за здравното и АОК от всички вас, свързала се с и тях, и там чакаме. Статус-квартира-досега греда навсякъде. Опитвам се да се владея, че не мога да контролирам процеса. А в главата ми само мисли за багаж, вакумиращи пликове, дати за заминаването, хотел за нас. Започнаха децата вече да се изпращат. Интересни дни ни очакват.

# 526
Относно хотела в Мюнхен по време на октоберфеста. Като гледах обявите, на прилична цена има само палатки на поляната😄 Какво пък, може да е топла есен. И при нас нищо за квартира. Не мога да спя вече.

# 527
СЛ,
Цените на хотелите в Мюнхен по нашето време, биреното, са направо мноого неприлични. Миналата седмица бяхме в Мюнхен. Същият хотел за Октоберфест е с цена 4 пъти нагоре. Квартира да намерим само.

# 528
Ако на някой му трябва палатка имам. И спални чували и надуваеми легла...

# 529
  • На планетата Земя
Честит статус, Maitrix!
Вярно, че октоберфестът съвпада точно с дните за настаняване на новите студенти. Може би аз бих пробвала да отида да търся на място в началото на септември, ако наистина от 20.9 нататък е непоносимо.

Ние пък имаме самолетни билети, пак е нещо Simple Smile

# 530
СЛ,
Цените на хотелите в Мюнхен по нашето време, биреното, са направо мноого неприлични. Миналата седмица бяхме в Мюнхен. Същият хотел за Октоберфест е с цена 4 пъти нагоре. Квартира да намерим само.

Опаа, ама вЕрно, че и Октоберфест имаше.. Sweat Smile

Ab Mitte September ist es wieder soweit und es heißt: "O'zapft is!" Aber nicht nur in München wird zünftig gefeiert. Bringe dich in Aachen genauso in Oktoberfest-Stimmung auf einem der zahlreichen Oktoberfeste in deiner Nähe.  Beers

# 531
  • София
Баварският диалект кърти, особено по Октоберфеста....Laughing Дъщеря ми  има  приятелче от Мюнхен, той й ги беше  казвал долните... Вероятно той ги е и писал с този правопис, аз само копирах...Когато ги прочетох в чата тогава, се запитах " А бе, жено, ти какъв език си учила миналия век в немската?"

O'zapft is ; I moag die Wiesn; ein Maß; Oans, zwoa, g’suffa; Mei Bua, fesche Wadln host; Bist du a feschs Derndl; Mogst a Busserl?; A brezn und a hendl;  Liawa bsuffa und lusdig, ois nichdan und bläd; An Guadn; Ich muss schbei’m..

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 22:15 от пенсионирана русалка

# 532
Здравейте! В момента се записваме в уни и един от документите, които искат преди започване на лекциите, е Nachweis gemäß § 20 Absatz 9 Infektiosschutzgesetz (IfSG). Някой тук сблъсквал ли се е с него и знае ли как си процедира? Български доктор може ли да го попълни? Благодаря ви супер много от сърце за темата!!!

Искат ви доказателство за имунитет срещу морбили (документирани имунизации или положителна серология). Български доктор едвали може да го попълне, но личният лекар може да ви издаде документ за направената имунизация (евентуално с превод през заклет преводач), който документ да предадете в университета, ако са добронамерени. Ако не са, ще ви подложат на "приятната" бюрокрация, изисквайки да идете на немски лекар, който да си сложи подписа и печата Simple Smile Има и хитър начин, като например вече в Германия да мине през служебния лекар на университетската болница и там да направят серология (безплатно). Или просто на частно в България да си пусне едни антитела.

# 533
  • тук-там
Грант, благодаря! А ако го изискват при записване и има риск да не се запише, поради неприета форма на документа, какъв би бил твоя съвет?

# 534
Здравейте, сина е намерил wg. Говорил е с наемодателя и му е изпратил договор. В него има лични данни само за сина ми. Наемодателя фигурира само с име. Иска И Parental Agreement. Това е родителско съгласие за плащане, предполагам. Намерихме готов вариант в интернет. Питането ми е, трябва ли да искане в договора да има и негови лични данни и какъв е обичайния срок за сключване на договор. Добре че договора е на английски и ще го разберем. Но ще ми е по- спокойно, ако някой го погледне. Ще го изпратя на желаещи да помогнат. В следващата тема, може да си сложим и примерни договори.

# 535
  • München, Deutschland
Мейтрикс, първо честито за предложението! Не е толкова лесно да се намери нещо!

Какво имаш предвид под обичаен срок? Масово договорите са безсрочни и имаш предизвестие за напускане на жилището. За родителското съгласие - явно иска да се подсигури, явно знае ситуацията на чуждестранните студенти (че масово родителите им пращат пари) и е свикнал да работи с такива, щом като дог е на английски.

За родителското съгласие, и аз бих потърсила нещо по интернет. Лични данни на наемодателя не съм следила, но то вероятно или има име в дог вече въведено, или ще го впише след като вие попълните вашите данни. То повече от име на собственика/представителя или агенцията така и така няма, то това ви стига.

# 536
От  нас се искат данни от лична карта, а от него в договора само имена. Синът ми казва, че  е писал на 70- 80 имейла и само този му е отговорил. Аз питах в какъв срок да подпишем договора? Да не го изтървем, а и все пак да го прочетем внимателно.

# 537
  • München, Deutschland
Обикновено за ден-2 се очаква да върнете отговор, той все пак договорът е 2-3 до 4 странички обикновено, не са фермани и са стандартни. Това за данните мисля, че е нормално, на наемателя се искат данните, а наемодателя често не го и познаваш, затова написах, че обикн даже най-много имена да получиш. То това не е и основният договор, а явно тип анекс, защото синът/дъщеря ти не е основният (първи) наемател, а просто един от останалите, щом е вг, та може и имена да няма.

Гледайте да няма неправомерни клаузи, да не изискват повече кауцион от това по закон, да няма някакви странни условия... Но ако е от някакъв щудентенверк или подобна организация, няма какво да ви притеснява толкова, не бих очаквала някакви машинации.

# 538
Грант, благодаря! А ако го изискват при записване и има риск да не се запише, поради неприета форма на документа, какъв би бил твоя съвет?

Не ви знам университета и секретарките, които работят там, за да дам конкретика. Попринцип записването за студент не е равноправно на директен достъп до лекции. Това с имунизацията е за достъпа до униклиниката и пациентите, които ще им предоставят в рамките на следването. С други думи, ако обясните ситуацията, че може да има забавяне заради превод или т.н., според мен ще отстъпят и не би следвало да откажат записването. В Германия има много изисквания, ама с настоятелни телефонати и мейли в повечето случаи се намира междинно решение.

# 539
  • Deutschland/HE
Здравейте! В момента се записваме в уни и един от документите, които искат преди започване на лекциите, е Nachweis gemäß § 20 Absatz 9 Infektiosschutzgesetz (IfSG). Някой тук сблъсквал ли се е с него и знае ли как си процедира? Български доктор може ли да го попълни? Благодаря ви супер много от сърце за темата!!!

Ако е за морбили, може да направи тест за антитела. Наш познат му трябваше при първо интервю за започване на работа и като няма имун. паспорт, го доказа с кръвен тест.
За студентите по медицина искат и ваксини за хепатит, но инфото ми е старо и е от Вюрцбург.

В РЗИ могат да издадат справка на английски за сложените ваксини.

Общи условия

Активация на акаунт