Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 980
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Brayan_ Simple Smile
Близко дете  (също девойка)завърши в  Бреда, синът на GD също. Нямам претенциите да съм веща, но според видяното като нейни проекти  девойката  се занимаваше, занимава се и сега,  сякаш повече с  арт страната на нещата.  Но пък може да има вътрешно  деление, не знам. Не помня много да  е говорила за мат, за физика пък съвсем. Но  GD може да каже. В Германия имам чувството, че едва ли не само в хуманитарни специалности не изучават математика. Дори медиците учат медицинска статистика и още нещо подобно на нея..Laughing

Aila, споко, и с английския са така нещата в  повечето случаи. Записване някъде през август след 12 клас Stuck Out Tongue Closed Eyes, кандидатстване със сигурност също в 12-ти.

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 19:42 от пенсионирана русалка

# 556
Аз като родител настоявах за Бреда. Смятам, че за Холандия е най-доброто място. За Кьолн още не се знае, но той така си реши. Ако се кандидатства с арт е много сериозна цедката. В дискорт където са си общували децата има много оплакали се, че не са приети. Иначе взимат 10 с арт, 10 с програмиране и другите  10 създават сценарии на игри. Общо са 30. Предимството, е че няма висока такса в Германия, близко летище, по лесно се намират квартири. Аз разбрах за Кьолн от G..D.. за което и благодаря. Относно какво и качество на обучение ще се разбере през тази година. Дано съм била полезна. Тази група ме спаси няколко пъти вече. Да се похваля с подписан договор за наем. Човека се е подписал на всички листове, както е изискване за договор, къдри се и някакъв печат. Мислим и да платим тази седмица, пък каквото излезе.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 07:59 от Maitrix

# 557
Браво за намирането на място за настаняване , Мaitrix, отметнахте много задачи за кратко време . Убедена съм, че ще го чакат само хубави емоции и преживявания и разбира се, успехи.
Приятелката на моя син завърши digital games  със специалност арт, точно 2D/ 3D моделиране - взима един герой и му разказва играта , меко казано Simple Smile  Така си прави портфолиото.Колкото повече герои има, толкова по добре за нея .   Ако девойката ти има въпроси относно изучаването на тази специалност с това направление в Бреда , мога да я свържа с нашата девойка,  brayan _ . Тук сме за да си помагаме едни други. Без значение къде учи и на какъв език. Щом е попаднала в темата и някой може да помогне, защо не   .

# 558
  • София
G..D.. благодаря 🤗  Има още 2-3 месеца време да си избистри желанията. Сертификатът по англ. език е подсигурен, започнала е да пише personal statement, ръчкам постоянно за портфолиото, но още е до никъде с него. Иска ми се тя да "води хорото", но в нейният свят с игрите тези проблеми не съществуват 😴

# 559
При нас всичко започна след нова година Ни cv, ни нищо. Когато излязоха темите реши само нещата за Саксион  да прави. Аз настоявах за Бреда. Там бяхме в денят на дипломирането на студентите през лятото. Могло е да се видим с G.. D.., . Хората бяха заети с организацията, а мойто реши, че не му харесва. Но той си е така. Трябва да се чувства добре иначе игнорира. Така сам си уволни частната учителка по немски. Казал, че имат различен подход на учене. И съответно уроците приключиха без да имам представа, какво му се върти в главата. Та, както е кротък, добър и благ, така научаваме нещата постфактум. Всичко се прави в последен момент на крачка от краен срок. Сертификата на английски се изкара в 11 клас, като прескочи ниви и за три месеца покри Ielts с 7.5. Те така всяко си има свое темпо. Сега се недоспива, защото се играе до 4 по нощите, а на мен ми трябваше помощ от 9 , че съм се хвърлила в едни ремонти и местим и мебели.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 08:03 от Maitrix

# 560
Това 2022 -ра ли бяхте ? Леле, как не съм знаела ...
И тая година бяхме там по това време, но на самото дипломиране на девойката не ходихме, беше си запазена територия за родителите й , и смятам че така е ок.  Вечерта с техните се почерпихме, а младежите си празнуваха по техния си начин. Обаче миналата   година се потопих в церемонията и атмосферата . Беше много вълнуващо.
В тоя ред на мисли, не се вижда края на бакалавъра на малкия германец. Отиде сега на Хохенхайм да прави изпитания на колата която конструираха цяла година . Стаж , втора работа в М отдела на БМВ, отделно ще работи втора година в отбора студентска формула като съпорт . Не бърза - според него по важно е с какво ще му е пълно CV то , а не за колко време ще вземе бакалавър . Ние  освен на уважаваме решенията му, какво друго можем да направим. Да се надяваме да са правилни .

# 561
  • На планетата Земя
G.D., съвсем правилно си е! Този опит ще е безценен! Няма бързане за никъде. Този бакалавър не е просто една хартия, ще го запълни със смисъл - знания И практически умения. Много да се забавлява!

# 562
Кристели може да каже дали сега са искали за Аахен конкретно.

Здравейте, не, нищо свързано с ваксинации не са ни искали при записването в Аахен.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 11:07 от Christeli

# 563
  • София
Значи правилно помня за Аахен.  Simple Smile

Сега гледах списъка с документи за записване в друг медицински факултет.  За морбилите си имат  качен на сайта  формуляр във вид на служебна бележка,  който се попълва, подписва и подпечатва от личния лекар. Въпросният доктор слага просто отметка на една от  трите опции.
1. правени са две имунизации
2.  наличен е сертификат от серология за имунитет
3. налични са контраиндикации за имунизация и следва лекарско освобождаване от нея

Точно това имах предвид , Грант Simple Smile Записването по този критерий е улеснено, а после и да искат нещо, то ще е вече на място.

# 564
Аз пък по въпроса с настаняването:

1. на профила в Щудиеренверкето пише Current status: re-registered by 15.08.2023, имейл за препотвърждаване не сме получавали, да не би да са сменили системата?
2. Понеже с общежитията нещата изглеждат крайно нереалистични на този етап, гледам и на свободния пазар. Не че там ситуацията е по-добра. В обявите искат някакъв си SCHUFA. Мисля, че имаше питане преди време за SCHUFA. Доколкото разбирам, е някакъв документ, който защитава интересите на наемодателите. Аз тръгнах да го правя онлайн, ама спрях, щото започнаха да задават много чувствителни въпроси. Да си качиш копие на личната карта, банкови сметки, договори за кредити.. Какви са тези неща не знам. За първи път се сблъсквам с такова нещо. Някой има ли опит с това чудо?

# 565
  • София
Не мисля, че има смисъл да се прави  SCHUFA. Бъдещата студентка до момента не е била в Германия, а те в удостоверението отразяват следното за потенциалния наемател:

1.Personenbezogene Daten (Name, Anschrift, Geburtsdatum, Geburtsort) Тук, ок, това са лични данни.
2. Verträge & Konten: Girokonten, Kreditkarten, Ratenkredite, Leasingverträge, Telefonverträge, Bürgschaften  Тук става дума за банкови сметки, кредитни карти,  кредити, лизингови договори, договори с мобилни оператори..
3. Angaben zur Zuverlässigkeit der Zahlung: z.B. Zahlungsstörungen, Informationen zu Insolvenzverfahren sowie Schuldnerverzeichniseinträge. Тук става дума  пък за проблеми с плащания и за  справки за производства по несъстоятелност и вписвания в регистъра на длъжниците

Може  като пишете  по обяви , да упоменете, че студентката ще представи Elternbürgschaft. Ако единият/двамата родители сте във Франция (предвид образованието  на девойката някъде из Елзас, извинявам се, ако не съм доразбрала), сигурно ще са по-благосклонни, отколкото при такъв документ от родител в БГ и с  бг сметка, от която не могат директно да теглят при неплащане от студента...

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 12:49 от пенсионирана русалка

# 566
Не мисля, че има смисъл да се прави  SCHUFA. Бъдещата студентка до момента не е била в Германия, а те в удостоверението отразяват следното за потенциалния наемател:

1.Personenbezogene Daten (Name, Anschrift, Geburtsdatum, Geburtsort) Тук, ок, това са лични данни.
2. Verträge & Konten: Girokonten, Kreditkarten, Ratenkredite, Leasingverträge, Telefonverträge, Bürgschaften  Тук става дума за банкови сметки, кредитни карти,  кредити, лизингови договори, договори с мобилни оператори..
3. Angaben zur Zuverlässigkeit der Zahlung: z.B. Zahlungsstörungen, Informationen zu Insolvenzverfahren sowie Schuldnerverzeichniseinträge. Тук става дума  пък за проблеми с плащания и за  справки за производства по несъстоятелност и вписвания в регистъра на длъжниците

Благодаря! Да, аз се бях засилила да попълвам формуляра, но като видях какво искат, дадох заден. Ще мислим варианти как да ги убеждаваме, че не сме мошеници Sweat Smile

А от Щудиерендеверкето да чакаме ли имейл за потвърждаване или нещо друго трябва да се прави?

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 15:57 от Christeli

# 567
  • София
За Щудиренденверк не знам, питайте по мейла дали има някаква промяна, за да не пропуснете срока.

# 568
  • тук-там
Нека се опитам в пълнота да опиша процесът по кандидатстване за медицински специалности в общия портал на хохшулстарт. На първо време да кажа с какъв резултат стартирахме ние - диплома 1.3 (с 50% тежест на матурите в нея) и ТМС (изпита за медицина) отново 1.3 или 108 точки, приравнени в нашия случай на 79%. Една вметка, че се ползват тези 108 точки, които по някаква причина се приравняват на 3 различни % - 79, 80 и 81. В крайна сметка това няма значение, защото немците пресмятат точките. Та с този резултат ние в аби квотата за отличници очевидно не участваме. Единствено си дебнем ранга, по който само да пресметнем колко са общите участници. Та по него успяваме да сметнем, че са около 40000 за всички мед. специалности. Като една не малка част предполагаме, че пишат по няколко, не само една специалност. Но тук сметките спират, защото данните са недостатъчни. Съсредоточаваме се в адх класирането, където участва нашия ТМС с различна тежест в различните уни. То започна на 04.08 следобед. Излизат поетапно за всяко посочено в нашата листа уни следните параметри: ранга на девойката, отпаднали (приели друга оферта или получили такава за по-горе поставено уни) и бройка, която приемат. Нейният ранг е между 2000 и 3000 в почти всички уни, които е писала. А отпадналите са в началото двуцифрено число, след няколко часа стават трицифрено. Бройките, които приемат, са между 20 и 150 души във всеки уни. Формулата е следната: ранг - отпаднали - бройка за прием. Така изчисляваме колко човека има преди нея. Така и наблюдаваме с какво темпо намалява тази бройка. Вечерта на 04.08 си лягаме отчаяни, че няма да стигне раздаването до нея. На другата сутрин ставам обезверена и споделям на приятелка, че няма да ги гледам тези таблици, защото шанса ни е нулев. Тя понеже също следи профила на девойката, възкликва: ще гледаш и още как, вече имате оферта за фармация (това ни беше 2-ро желание и писахме няколко уни). Хайде връщаме се в играта и започваме да наблюдаваме час по час какво се случва. Цифрите при отпадналите се повишават главоломно. Вече са четирицифрени и в няколко уни все повече се доближават до нейния ранг. Следобед вече имаме и втора оферта за фармация (по-горна). Задържат се за малко активни, след което се появи 3-та по-нагоре и долните две си смениха статуса на елиминирани. Има и не повече от 150 души до първо уни за медицина, което не е от последните писани, а е по-скоро по средата. След час имаме и първата оферта за медицина в уни Бохум. Нямаме време да се зарадваме и дебнем Марбург, защото сме го писали 2 позиции по-долу и не знаем дали изобщо ще се появи активна оферта или директно ще изчезне. Аз стоя до посред нощите да регистрирам този факт - е, няма активна оферта, директно се появява статус на елиминирана оферта. Ясно - ако ни стигне бала за по-долно желание и оферта на по-горно, нямаме шанс да си променим мнението и да приемем оферта от по-ниско поставен уни. С това прозрение си лягам. На другата сутрин имаме вече 6 елиминирани оферти за медицина, 4 за фармация и една активна за медицина в уни Улм, което е нашето желание от самото начало. Поздравяваме се за успеха. Бързо се обърнаха нещата. Два дни по-късно се появиха още оферти, които се елиминираха веднага, защото са по-долу от Улм. Общо станаха 6 за фармация и 10 за медицина. До 12.08 следяхме Ерланген и Манхайм, от които ни деляха малко души преди нас, но предвид, че почти вече не отпадаха участници, решихме да преустановим следенето и девойката прие офертата на уни Улм. Сега като се замисля, леко ми липсва постоянния преглед на тези таблици.
Направихме си следните изводи: подредбата е много важна. Класират те за където ти стигне бала, без значение кой по ред е въпросния уни в твоята подредба. И не получаваш активна оферта, ако вече имаш такава за по-високо поставен уни. Много е важно да си писал максимален брой уни, така участваш навсякъде. Важно е и да има тези уни, умно подредени, за които имаш шанс според статистиката през минали години. Има сайтове и приложения, където може да се види доста точно. Ако някой се интересува, може да ми пише на лични.
Надявам се да съм писала разбираемо. Сигурна съм, че Тотони и Русалка могат да ме допълнят.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 14:17 от mtz

# 569
Два дни по-късно се появиха още оферти, които се елиминираха веднага, защото са по-долу от Улм. Общо станаха 6 за фармация и 10 за медицина. До 12.08 следяхме Ерланген и Манхайм, от които ни деляха малко души преди нас, но предвид, че почти вече не отпадаха участници, решихме да преустановим следенето и девойката прие офертата на уни Улм. Сега като се замисля, леко ми липсва постоянния преглед на тези таблици.
Направихме си следните изводи: подредбата е много важна. Класират те за където ти стигне бала, без значение кой по ред е въпросния уни в твоята подредба. И не получаваш активна оферта, ако вече имаш такава за по-високо поставен уни. Много е важно да си писал максимален брой уни, така участваш навсякъде. Важно е и да има тези уни, умно подредени, за които имаш шанс според статистиката през минали години. Има сайтове и приложения, където може да се види доста точно. Ако някой се интересува, може да ми пише на лични.
Надявам се да съм писала разбираемо. Сигурна съм, че Тотони и Русалка могат да ме допълнят.

Mtz, браво на вас и честито! Нерви има, но е важен крайният резултат!

Започвам да си мисля, че немците са измислили направо гениална система за кандидатстване. Да, има малко стрес и напрежение, но в крайна сметка резултатът е, че децата получават максимано добро място според подреждането на университетите.

Попътен вятър и успех на всички ни в това ново приключение!

Общи условия

Активация на акаунт