Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 993
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Colibri, и сега искат за хепатит, ама не при записването. Та затова не е ясно какво искат и за морбилите. Според мен най-добрият вариант е веднага след получаването на бешайда, ако го има упоменато това изискване, да се пита по мейла дали на  този етап би им стигнала бележка  от личния лекар за бебешката ваксинация и последвалата на 12-13 години по нашия имунизационен календар реимунизация (преведена на немски). Ако не стига, ще си кажат. Пък ако кажат, че стига и после се заинатят  нещо, студентът черно на бяло ще разполага с отговора им. Същото важи и за Ковид, някои са ваксинирани с две, не с 3 ваксини, и последната примерно е от началото на 2021. Иска ли се според башайда  и сертификат за това, пак е най-добре да се пита. Но за Ковид все си мисля, че няма да искат, може и да не съм права, разбира се.

Иначе за хепатита - ваксината е упомената в цитирания от теб имунизационен паспорт от РЗИ, да.  Без да знам как е другаде и да обобщавам, споделям само, че в Аахен въпреки това направиха  изследване на всички и после ги реимунизираха българите в комплект, явно не съвпадат нещата у нас с немския имунизационен календар и им излизаме без нужните антитела, знам ли .. Но това се случи на място с вече записани студенти.

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 09:59 от пенсионирана русалка

# 541
  • München, Deutschland
Мейтрикс, прочетохте и подписахте ли вече договора? Имате ли някакви въпроси?

# 542
Мейтрикс, оглед правихте ли? Реален, не онлайн. Много измами има, от личен опит казвам. Ако нямате възможност някой да отиде на място, блъфирайте, че ваш познат ще отиде.

# 543
Изпратихме подписан договор. Собственика е 60годишен. Нямаме човек, който да го види на масто. Онлайн е правен оглед.още не е споменал нищо за плащане. Ще ни изпрати финален договор.

# 544
Съветът ми е преди да платите да попитате дали може оглед. Независимо че няма кой да отиде. Просто да видите реакцията.

# 545
  • София
Здравейте,  интересувам се от TH Köln - University of applied sciences със специалност на англ.език.
Какво е мнението за университета и има ли български студенти там в момента?

Конкретно ме интересува специалност Digital Games.

# 546
Та затова не е ясно какво искат и за морбилите.

Скрит текст:
Цитат
1. eine Impfdokumentation nach § 22 Absatz 1 und 2 oder ein ärztliches Zeugnis, auch in Form einer Dokumentation nach § 26 Absatz 2 Satz 4 des Fünften Buches Sozialgesetzbuch, darüber, dass bei ihnen ein nach den Maßgaben von Absatz 8 Satz 2 ausreichender Impfschutz gegen Masern besteht,
2. ein ärztliches Zeugnis darüber, dass bei ihnen eine Immunität gegen Masern vorliegt oder sie aufgrund einer medizinischen Kontraindikation nicht geimpft werden können oder
3. eine Bestätigung einer staatlichen Stelle oder der Leitung einer anderen in Absatz 8 Satz 1 genannten Einrichtung darüber, dass ein Nachweis nach Nummer 1 oder Nummer 2 bereits vorgelegen hat.

Цитат директно от закона:
1) Документ за направена (пълна) имунизация (по немския имунизационен календар) или
2) Документ, доказващ имунитет (резултат от положителна серология, потвърден от лекар) или документ от лекар, който удостоверява, че има медицински причини имунизация да не може да бъде направена
3) Потвърждение от друга институция, която вече е искала доказателството за имунитет

Следващият параграф от закона обяснява също, че ако никой от трите документа горе не бъде предоставен, институцията (в случая университета или клиниката) трябва да съобщят на локалното РЗИ в града - само то може да издава забрани за достъп до съответното място. Ако пък например имунитета е непълен, има срок от 1 месец да бъде наваксан.

# 547
  • София
Ясно, Грант, никога не съм се съмнявала в написано от теб, знаеш .Имам предвид, че не е ясно какво искат при записване. Затова и беше съветът ми да видят какво точно е упоменато в бешайда..Доколкото знам детето на питалата те майка още няма бешайд, иначе би се похвалила тук, надявам се  Simple Smile За после нещата вече са други, номерът е  всички да успеят да се запишат в срок. На място ще се решава другото, ако се налага. И много интересно дали  е от последните години това,  дали е от провинция, дали е от уни, ама нищо такова не е искано на  дъщеря ми при записването, на набора след нея също. Кристели може да каже дали сега са искали за Аахен конкретно.

# 548
Здравейте,  интересувам се от TH Köln - University of applied sciences със специалност на англ.език.
Какво е мнението за университета и има ли български студенти там в момента?

Конкретно ме интересува специалност Digital Games.
Здравей,
В момента пиша от профила на майка ми и на тази есен ще бъда първа година студент в същата специалност. Кьолн в моя рейтинг беше първи за тази специалност пред Бреда и Саксион. Миналата година посетихме и трите университета и мога да ти кажа впечатленията си. Ако желаеш можеш да си изпратиш координатите на лични и да се свържем lol * - *

# 549
  • тук-там
Смятам, че ще е полезно да ги напишете тук. Ще се ползват бъдещи потребители!

# 550
Така ходихме на "почивка" да гледаме различните университети със специалност в сферата на видеоигрите, сега ще ви разкажа за Саксион, Бреда и Кьолн. Саксион и Кьолн се фокусират в инди/indie игри ползвайки главно Unity (на C#), докато Бреда са по корпоративно настроени фокусирани в AAA еидеоигри, използвайки Unreal Engine. Чувал съм, че в Бреда са по-стегнати и искат да си записваш точно как си разпределяш времето докато работиш по проект, докато в Саксион са по-разпуснати, и самите преподаватели, с които се запознах бяха по-приветливи. Аз до последно се колебаех между Саксион и Кьолн, защото смятам, че позволяват за по-разчупени игри. Избрах Кьолн, защото бях на тяхно организирано събитие, на което студентите си представяха игрите, които бяха уникални, имаше направена конзола за пин-бол игра ползваща 3д телевизор, накратко всеки проект беше страшно креативен и имаше цел, послание. Отделно на това града е по-голям и ми се стори като място с по-добра реализация. Има и четвърти университет, за който разбрахме прекалено късно, че да има смисъл да го разглеждам, казва се Упсала и се намира в Швеция, крайния срок за кандидатстване беше около февруари, обаче ви съветвам да погледнете и вие.
На добър час бъдещи студенти и нека нещо там отгоре да ви пази, докато си търсите квартири ;-;

# 551
Да дам и аз пет стотинки по темата - перефразирано от сина ми,  завършил миналата година digital games в Бреда. Всичко за което пише младежът на Maitrix  е вярно уловено. Бреда подготвят добре за директно влизане в индустрията и възпитаниците им намират бърза и добра реализация . Завършилите бакалавър имат сто процентова бърза реализация в  гейминг индустрията в Европа . Според моя син няма база за сравнение между Саксион и Бреда , когато се говори за digital games. Тази специалност конкретно в Нидерландия се изучава и в Грьонинген.  От наблюденията на сина ми - най добра е реализацията на завършилите в Бреда . digital games Бреда единствена от  обсъжданите се нарежда в  десятката на  университетите , които я изучават.
Когато синът ми кандидатстваше ,  Кьолн беше първото му желание  но съдбата го изпрати в Бреда , и според него - това е било за добро.  Той самият е любопитен да разбере каква  реализация намират креативните, indie игри на студентите от Кьолн  и каква е идеята в дългосрочен аспект да правиш indie игри , а не проекти обвързани с индустрията и имащи реализация на пазарно ниво. В края на месеца в Кьолн се провежда световен форум на гейминг индустрията , ако има интерес тук , ще споделя впечатленията му относно реализацията на студенти от цитираните университети .

# 552
  • София
Мънничко майтап,  надявам се  brayan_ да не се сърди  Simple Smile

Сутринта мернах в една друга тема негов/неин пост с питане за обучение  на английски в TH Köln  и го/я приканих да заповяда тук. Допълних, че даже има прясно прието момче там,  чиято майка вероятно няма да откаже да разкаже за стъпките до приема ( а то стана още по-добре, самият младеж се включи ). Но  brayan_  изрази притеснение, че темата е за обучение  в Германия на немски .Laughing

Та питам, за да не е  самоволно решение, дали в следващата тема освен да актуализирам списъка с всички новоприети студенти, за които се знае къде и какво ще учат,  да не променя малко и заглавието, упоменавайки и трите страни (Германия, Австрия, Швейцария)  и двата езика за учене. Или предвид наличието все пак И на отделни теми за Австрия и Швейцария да си оставя тази само с Германия в заглавието +други държави, но с уточнението, че са добре дошли и учещите на английски. Казвайте, че  13 страници има дотогава..

# 553
  • София
Пенсионирана русалка, няма за какво да се сърдя 😘
Майка съм на една запалена геймърка, която иска да даде своя принос в Game индустрията, но в Арт частта.
Търси се специалност с възможно най-малко математика и физика и много рисуване и 2D/3D моделиране на герои. Английският език е единствената възможност за момента.
Отчетох се 🙃

# 554
  • София
Аз бих била много доволна, ако може да пишем и родителите на деца, които евентуално ще учат в Германия на английски. Днес цял ден разглеждам предлаганите специалности и се опитвам да се ориентирам Simple Smile
А сега един въпрос, нали каквото и да е кандидатстване реално, колкото и да е рано за даден университет е едва в 12ти клас?
Близначките септември ще са 11ти клас и се надявам да имаме още известно време и те да се ориентират и аз да проуча нещата.

Общи условия

Активация на акаунт