Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 140
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
  • München, Deutschland
Токущо дъщеря ми получава имейл, който започва така:
"Bei uns ist zum 01.08. noch ein Zimmer frei. Es handelt sich um
eine 4er-WG. Die drei Bewohner der WG sind männlich............. Das Zimmer wird an den Interessenten vergeben, der als Erstes fest zusagt."
Леко се притесних, нормално ли е в апартамент с три момчета да настаняват момиче??
Освен това не могли да покажат снимки, защото още се изнасял предишният обитател.
Какво да правим? Запазваме ли си мястото, ако се откажем?
Надали запазвате мястото.

За мен ням анищо странно в офертата, мой приятел живя известно време във ВГ с 2 момичета, не е имало никакви проблеми. После приятелката му се премести от Бг в Германия и заради това се изнесе - защото си взеха жилище заедно, не е имало друга причина. Знам и за немалко други случаи, в които е един човек от един пол и повече от другия пол. Нищо необичайно не е.

# 286
Токущо дъщеря ми получава имейл, който започва така:
"Bei uns ist zum 01.08. noch ein Zimmer frei. Es handelt sich um
eine 4er-WG. Die drei Bewohner der WG sind männlich............. Das Zimmer wird an den Interessenten vergeben, der als Erstes fest zusagt."
Леко се притесних, нормално ли е в апартамент с три момчета да настаняват момиче??
Освен това не могли да покажат снимки, защото още се изнасял предишният обитател.
Какво да правим? Запазваме ли си мястото, ако се откажем?
Надали запазвате мястото.

За мен ням анищо странно в офертата, мой приятел живя известно време във ВГ с 2 момичета, не е имало никакви проблеми. После приятелката му се премести от Бг в Германия и заради това се изнесе - защото си взеха жилище заедно, не е имало друга причина. Знам и за немалко други случаи, в които е един човек от един пол и повече от другия пол. Нищо необичайно не е.

След кратък семеен съвет решихме любезно да благодарим и да преотстъпим мястото на дете, което вече има оферта и със сигурност ще ходи в Аахен. Ще му мислим от другата седмица, като започнат да се конкретизират нещата при нас.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 03:41 от Christeli

# 287
  • тук-там
Иха, това е смело според мен! При цялото това нямане и сложнотии в намирането на общежитие. Аз бих потвърдила смело и дори бих рискувала едни пари, особено ако е прогнозируема що-годе вероятността за прием. На аби ли очаквате оферти?

# 288
  • столицата
Важно е какво има в стаята. Аз предварително проверих  какви са цените в тамошната Икея и си бях направила онлайн списък за необходимите покупки. Установих, че за повечето неща цените са като в Бг ако не се изхвърляш на най-скъпите продукти. Като Русалката във вакуумни пликове сложих завивка и по-дебелите дрехи. Възглавница и посуда на място. Във Виена има и магазини Action с всякакви джвъчки на прилични цени. Не знам дали ги има и в Германия. От там си купи разни кошчета, чаши, саксийки и подобни. Просто разгледайте онлайн какво предлагат тамошните магазини, за да носите само това, което наистина си заслужава оттук.

# 289
  • София
Дъщеря ми вчера ( за Аахен) : Пак актуализират наемите, при мен с 35 Евро.
Аз: Ееее, не са ли тези увеличения твърде чести вече?
Тя: Не, бе, намаляват го с  35 Евро.
Аз: Брей, голяма изненада..

Galimar, в Германия  има и Action, и Teddy Simple Smile

# 290
И аз да се включа в списъка на приетите от вчера. Синът ми имаше само едно желание да учи Digital games в TH Кьолн. Днес трябва да разгледа, как става самото записване, плащане, срокове и нужни документи. Но се фейна на София при приятели днес. Дано се самозапише успешно. Малко ми е притеснено, че ми е разсеян. И още нещо искам да попитам относно общежитие в Кьолн. Ако е трудно и шансовете са минимални да търсим направо квартира, че да ми е мирна главата?

# 291
  • München, Deutschland
Мейтрикс, твоето ли дете кандидатства със специален изпит за някаква гейминг специалност в Кьолн и Холандия? Приеха ли го където искаше?

# 292
Да. В Холандия кандидатства само в Саксион в Енсхеде, не пожела Бреда, а в Германия в Кьолн. Темата за Кьолн беше изкуствен интелект. Малко притеснително, е защото сроковете са различни. Има много добър университет в Швеция. Не сме го проучвали. Упсала университет. Прилича на замък. Строен е май шестнадесети век. Имат доста програми на английски. Ние не знаехме, че се кандидатства там преди февруари и се иска SAT. Синът ми изкара достатъчния резултат, но се оказа, че сме изтървали срока.

# 293
Честито , Maitrix !! Вълнувам се все едно аз пращам дете там. Пожелавам му да е много доволен от програмата , от обучението. Да има чудесни студентски години , и успешна реализация след това . Ще поддържаме връзка , децата в тази специалност са рядкост .

# 294
  • München, Deutschland
Упсала е силен университет попринцип, за точни науки поне, но мисля, че животът в Кьолн ще му хареса. Мястото е готино, с много млади хора, нощен живот, има различни опции за летища на нискобюджетни, т.е. има и полети по 10-20 евро до Италия примерно - колкото карта за градски транспорт в Мюнхен за ден... Също ми се струва, че там и в Берлин повече биха се зародили старт-ъпи или фирми за подобни технологии, а не например в Мюнхен или Щутгарт. Та изпускането на срока за Упсала не е голям проблем, особено щом е намерил място, което харесва.

За Кьолн отсега започвайте да търсите настаняване, пиша в немската тема тук във форума и преди няколко теми ставаше дума за търсене на жилище в Кьолн и околности - много тегава работа и доста поскъпване в последните години. Решите ли и този въпрос, вече детето може да отваря платна към нови приключения с една идея повече спокойствие. Simple Smile

Русалче, какъв е този Action? В кой регион? В наше село не съм виждала. Simple Smile Но има КИК. Теди, Woolworth, от евтините мебелни също съм взимала такива дреболийки (има и по-евтини от Икеа).

# 295
G..D.. много благодаря. Ние пък от теб се запалихме да кандидатстваме там. Синът ми казва, че май са две българчета. В дискорд си общуват новоприетите. Тормозим го да се записва. Туй  не знам, какво значи за там. Агентката е казала да се записва сам. Къде се плащ, какво се попълва, аз като не знам дори немската азбука , само мога да ръчкам
 А той днес замина на София да се види с приятели. Между вижданията трябва все някъде в сайт да се влезе, някой документ да се напише, все трябва да се и потвърди нещо. Ако някой има информация за имейли на общежития в Кьолн, ще бъда благодарна. Има апликация в сайта за общежитията, писа им, но са отговорили, че имал много претенции. Аз си мисля, че си имат готови имеили дето си ги пращат без да гледат. А ние като незнаещи избрахме всичко с идеята да има по-голям шанс. Лошото е, че не снимахме екрана и сега не знаем, какво сме нацъкали. То беше в периода"едва ли ще го приемат". И се чудя, дали наново може да се пусне, май не може да се коригира или да си чакаме, каквото сме сътворили. Успех на останалите. Има и друга Кьолнска майка, но май детенце е икономическа специалност. Хубав и д добри новини ден ви желая.

# 296
  • София

Русалче, какъв е този Action? В кой регион? В наше село не съм виждала. Simple Smile Но има КИК. Теди, Woolworth, от евтините мебелни също съм взимала такива дреболийки (има и по-евтини от Икеа).

A, и из баварско го има според картата им с магазини - Nürnberg, Stein,  Fürth, Regensburg, Landshut, Ingolstadt, Freising, Amberg, Dachau и т.н...Иначе аз  лично видях такъв в Аахен.

# 297
Иха, това е смело според мен! При цялото това нямане и сложнотии в намирането на общежитие. Аз бих потвърдила смело и дори бих рискувала едни пари, особено ако е прогнозируема що-годе вероятността за прием. На аби ли очаквате оферти?

Ох, знам. Много бързо стана цялата работа. Тя, като видя, че ще съжителства с три момчета, тотално се спече. Ние също. А, стаята два часа след нашия имейл вече беше заета.

Да, надяваме се на аби, ама Тома неверни, докато не видя, не вярвам. Знам ли как ще разджуркат квотите От немци съм чула, че ако е силен наборът, и с единица няма гаранция.

# 298
  • София
Силен или слаб има значение за AdH повече. Сега по новата система с многото желания (де факто може и всичките 39 факултета да се изброят, ако  човек има  С2 за 5-6 от тях) ако не  стане на абибесте за  един университет, то ще стане в доста други..

# 299
  • тук-там
Броят на офертите ще зависи главно от провинцията, в която ще ви прати лотарията.

Общи условия

Активация на акаунт