Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 465
  • 754
  •   1
Отговори
# 135
Да, тук се е коментирало, че тази клауза била нищожна. Май най-добре да се заведе дело срещу наемателя и след Х месеца да го изведат пронудително.

# 136
Адвокат ми беше разяснил по този начин въпросната точка от договора:

"... имате право да прекратите Договора за наем и да влезете във владение на недвижимия Ви имот. С прекратяването на договора за наем наемателят няма законово основание за държане или ползване на жилището, съответно смяната на ключалката и недопускането е Ваш избор."

Аз не го разбирам като самоуправство, а би трябвало да го спомене..., или адвокатът не е запознат?

Каквото и да пишете, си остава самоуправство. Коментирали сме го и тук неотдавна.

# 137
как го прекратявате, всеки договор си има клаузи за прекратяване и те са различни.

# 138
  • в пералнята
Понеже сте на тема данък, имам въпрос. Аз не съм подавала от 2 години декларация, защото нямам ел. Подпис и не съм се прибирала. Сега лятото ще се прибера. Възможно да го направя за 2 години в последствие? Аз всъщност държа да си плащам данъка, но не намерих друга възможност.
Също така, има ли някой представа колко е глобата?
Подават се много отдавна с ПИК от НАП тези декларации и всякакви други.

Подавай от тук нататък, но не и със задна дата. Ще те глобят. Това беше съвет даден ми навремето по друг казус от служителка в НАП.

Имам приятелка, която не е данъкоплатец в БГ и по презумпция, според счетоводителя ѝ там, трябва да декларира в държавата по местоживеене, не се занимава въобще.
Пик също се вади на място, аз нямам.

# 139
С влизане във владение (в договора е записано):

"При забавяне от страна на НАЕМАТЕЛЯ с повече от 10 дни на плащане на наем, ток или вода, НАЕМОДАТЕЛЯ има право да прекрати договора едностранно и да влезе във владение на имота и да задържи депозита. "

# 140
  • Варна
То ок ще го прекратиш договорът, ще си влезеш във владение на имота, но чуждите вещи не мож ги изхвърли на казана. Майка ми отдава едно жилище в чужбина и така складираха в гаража някакви сакове и диван на некоректна наемателка, която си тръгнала просто така. Мисля че 2 години ги пазеха. Сега... вярно е, че всяка държава си има собствено законодателство. Но по отношение на чуждия багаж наистина не знам как е редно. (В хотелите например са длъжни да съхраняват забравени вещи 6 месеца.) Някой ако е наясно, нека внесе яснота. Но влизането във владение и менажирането на чуждия багаж са си разграничени събития. Не съм сигурна как се комбинират.

# 141
  • Бургас
Аз също затова съм писала, че договорът се счита за предсрочно прекратен при определени обстоятелства.
Досега не ми се е случвало, дай Боже така да е и занапред.

# 142
При прекратяване договорът едностранно с некоректен наемател не е така лесно да влезнеш, изхвърлиш багажа и смениш патрона. Дори и да е записано в договора се оказва, че законът го защитава и се води самоуправство.
Трябва да има писмено предупреждение, да го е разписал (той се крие и отказва естествено), отделно трябва да го издебнеш и да не подозира, че ще сменяваш патрона, а може и да е сменил и той (твоите резервни ключове да не стават) При масивна врата е по-трудно , не е невъзможно , но понякога може да се наложи да се взима ток от съседи, които пък не искат да имат нищо общо и ще се скрият. Ако ключът ти става и не го е сменил е лесно, само трябва да издебнеш да не си е вкъщи и ключар да дойде навреме (ако мъжът ти не може да го направи и е по-сложно слагането на нов патрон, което пък също си е добър разход и перо) Преди това , ако му изключиш тока пак си наказуем. Но пък имало някаква услуга в електрото разбрах, не съм проверила, да обявиш там , че апартамента е под наем и да го прекъсват при първа неплатена сметка (смятам да се възползвам по-натам)
За багажа също е сложно. Хубаво ще ги сложиш в коридора дрехи, обувки, посуда, лаптоп или там каквото има. Да, ама може да си измисли за злато, голяма сума пари, ценни вещи че има и няма как да докажеш, че не си го окрал. Затова трябва да направиш снимки на жилището при влизане, да имаш и свидетели, да направиш опис на вещите и лично да му ги предадеш с протокол, за да няма претенции. Та..такива работи, не е проста работа. Преди полицията е съдействала, но сега вече няма общо и се води частен спор, не се намесват и няма кой да ти помогне. Ако следваш процедурата и законно го вадиш от собствеността си ще минат години. Сметките ще се трупат на твое име, защото си титуляр и собственик и никой не го е грижа , че си потърпевш. Да водиш дело и да се погасяват също от наемателя, изобщо.... По-добре да го изгониш и той да те съди, отколкото ти да водиш дела се оказва.

# 143
  • София
То това е ако дадеш назаем 5000 лв, и си го описал в договор, така и така, трябва да ти ги върне.
Ама "трябва" е едно, да му извиеш ръцете зад гърба и да му извадиш парите от портмонето за да се обслужиш си е незаконно.
То и ако ти открадне някой майстор пари, дори да ги има на разписка не можеш да го причакаш и да го изнудиш със собствена сила да ти ги даде, дори да са твои.
За мен е самоуправство да се влиза в имота, не че ми харесва, ама това е положението. Той като седи и се натиска вътре, с бой ли ще го изкарваш?
Наистина, ако има незаконна клауза, например да пипаш чужди вещи, тя става нищожна, защото противоречи на закон, което е по-главно от договор.

# 144
  • Бургас
По-скоро се разчита, че един гузен наемател няма да тръгне да те съди.
Макар че имах познат с такъв казус, че накрая той беше с условна присъда. Кофти имот под наем в кофти квартал, нисък наем, наема го някакъв мизерник, дребен крадец от мазета, който дори продава крадените вещи в olx - дрелки, бургии и тем подобни. Не плаща наем с месеци, човекът се ядосва, издебва го пред входа, удря му два, прибира си ключовете и му взима пари от портфейла за дължимия наем. Оня звъни на 112 и пуска жалба в полицията за грабеж. Следва арест за 24 часа за наемодателя, пет бона за адвокати, дело и условна присъда.
Още в началото е сбъркано всичко - кофти квартал, лош подбор на наемател, нисък наем... Че беше продал и полилеите от апартамента мизерникът.

# 145
  • Варна
Каквито и мизерии да е сътворил наемателят, това че хазяинът му е тръгнал да раздава правосъдие с бой, за мен го прави по-големия мизерник от двамата.

# 146
  • Бургас
Много добро момче, кротък, обаче му падна пердето. Направо не можех да повярвам, че се е случило. Така става, когато човек действа импулсивно и не мисли.

# 147

"... имате право да прекратите Договора за наем и да влезете във владение на недвижимия Ви имот. С прекратяването на договора за наем наемателят няма законово основание за държане или ползване на жилището, съответно смяната на ключалката и недопускането е Ваш избор."

Аз не го разбирам като самоуправство, а би трябвало да го спомене..., или адвокатът не е запознат?

Каквото и да пишете, си остава самоуправство. Коментирали сме го и тук неотдавна.

Ако наемателят не се изнася, явно има спор по отношение на този въпрос - дали наемателят е некоректен и на това основание му е прекратен договора. Наемателят твъпди че той е прав. Наемодателят същото твърди =спор. И отиваш директно в дефиницията на самоуправство по НК.

Решението - бързо производства по чл.310 ГПК за извеждане на наемател.

За неплатеното - отделно дело.

# 148

Ако наемателят не се изнася, явно има спор по отношение на този въпрос - дали наемателят е некоректен и на това основание му е прекратен договора. Наемателят твъпди че той е прав. Наемодателят същото твърди =спор. И отиваш директно в дефиницията на самоуправство по НК.

Решението - бързо производства по чл.310 ГПК за извеждане на наемател.

За неплатеното - отделно дело.

Приблизително колко време отнема бързо производства по чл.310 ГПК за извеждане на наемател?
И колко време отделното дело за неплатеното?

# 149
Би грябвало да е бързо...вижте посочетия текст и следващите в ГПК, там са посочени сроковете за насрочване на първото заседание, кога след него трябва да излезе решението и т.н. Накрая с изп.лист се оцразува и изп.дело и съдебния изпълнител извършва въвода във владение.

Аз си бях написала исковата молба по чл.310 ГПК, но по път за съда минах през районното, говорих с кварталния /бяхме се срещали с него по повод предна наемателка, та се знаехме/, и ми помогна, разказвах тогава и тук.

Та личен опит колко отнема нямам, само теоритичен такъв...

Честно казано много ме беше яд на тоя мизерник и се питах защо аз трябва да се набутвам с такса за делото, та за това направих завоя към районното....човекът НЕ беше длъжен, но съм му адски благодарна за жеста към мен.

Общи условия

Активация на акаунт