Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 684
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Мисля, не съм абсолютно сигурна, но не е по-малко от година такова дело. Бързо, бързо, ама за година и нещо ни наем взимаш, ни си ползваш имота, рушат ти го, не плащат сметки и ти се подиграват. Как няма да "бръмнеш". И пак плащаш на адвокат, и пак губиш време, и пак нерви и т.н. Той се крие, не се явява, не знам ..аз лично не стигнах дотам, но това май беше най-бързото (според адвокат) Не е вярно, че имаш право да си влезеш в имота, ако той не се е изнесъл. Не знам кой адвокат го е казал, но може да те подведе под отговорност, че са му изчезнали вещи, пари, ценности. Затова само със свидетели. Такива обаче трудно се намират и се прави протокол и опис на жилището, подписват се, хубаво е и домоуправител да присъства (това не знам някой да се съгласи) Изобщо да не се стига до такива ...Иначе разбрах едно. В тази държава по-добре е да те съдят теб, отколкото ти да съдиш и да си търсиш правата. Аз бях в такава ситуация , избрах самоуправство или там какво е. Хич евтино не ми излезе, а за нервите да не пиша колко ми излезе. Не знам как така попадам все на такива, като чета тук хората хич нямат грижи и проблеми (повечето), аз съм като магнит за ...

# 151
Моят беше сменил патрон без мое знание. И се криеше.

Но късмет че знаех къде работи Trollface

Евала на смелчагата дето му шибнал два шамара Nerd

# 152
  • София
При следната ситуация как според вас е удачно да се подходили? Апартаментът над този, който отдаваме под наем, от много години е празен ( всъщност май никога не е ползван, т.к. си е все още на замазка, тоест поне 25 години или повече). Стъклата на прозорците са изпочупени и през тях влиза вода, студ, вследствие, на което се получава конденз или някакъв теч и започва да се появява мухъл. Собственикът е стар и не му се занимава да дойде и да осигури достъп, поне за да поправим прозорците и да се реши проблемът. Говорено е с него няколко пъти, предстои пореден опит. Ако пак откаже, се замисляме дали в присъствието на домоуправител и други свидетели да влезем с ключар и да ги оправим, но доколко това е законно? Всеки съвет ще ни е от полза.

# 153
Кварталният.
И жалба до община като цитирате чл.195 ЗУТ, като впишете евентуално че може вие да поемете ремонта, искате съсействие само за достъпа.

Влизането ми е доста крайно.

А на дядката казахте ли че сте съгласни вие да подмените прозорци, а той трябва само да отвори?

И негаторен иск по чл.109 ЗС, но са много разноски, за това по-скоро не.

# 154
Не може в частен имот да влезнете. Това според мен. То в своя под наем не можете, какво остава в друг. За община и други институции предполагам , че няма да съдействат. Това само чрез етажната собственост, домоуправител, подпис на съседи съгласни и завеждате към общината или там да ви посъветват. Известяване на собственика също писмено с обратна разписка или знам ли. Трябва да има начин, но си е пак ходене по мъките. То и да живее отгоре съсед и да те наводнява пак не можеш нищо да направиш с години, а тук липсва такъв да обитава жилището. Може би етажната собственост и с разни там подписи, молби и т.н.

# 155
  • гр. Варна
И жалба до община като цитирате чл.195 ЗУТ, като впишете евентуално че може вие да поемете ремонта, искате съсействие само за достъпа.
За община и други институции предполагам , че няма да съдействат.
Действат. Задължени са до 1 месец да сформират комисия, която да направи оглед и предписание. Жалбата е до кмета на общината.

# 156
  • София
Благодаря за идеите! Ще ги споделя и ще обмислим как да действаме. Ще дам обратна връзка като успеем да разрешим казуса. По-горе имаше въпрос - да, за наша сметка сме готови да оправим прозорците, единствено има нужда от съдействие за достъпа

# 157
Но той знае ли..така в прав текст ли му го казахте?

# 158
  • София
Още нищо конкретно не сме решили да предприемем. Засега търсим варианти, кое ще е най-добре. Иначе няколко пъти е говорено със собственика, че има такъв проблем, но той просто не иска да съдейства. Дори ключ по някой да предостави, ако не да дойде. Разбирам да беше обзаведен апартамент, а то просто голи стени. От съсед ни беше осигурен достъп до покривното пространство, откъдето се видя какво е положението горе. Ако има някаква законна процедура, която да му кажем, че ще задействаме, може и да склони...надявам се

# 159
Тоест не сте му казали, че вие ще сменяте. Питам, защото ми стана странно да не приеме, ако вие ще му смените прозорците...а той всъщност не знае за това ви евентуално намерение.

Не че сте длъжни да го правите.

Може с нотариална покана да го сплашите, че ако не се задейства, ще заведете дело. Обаче едни стотина лева ще хвръкнат вероятно за поканата..

Не виждам как някой ще ви даде ключ без да знае какво ще правите вътре.
Влизането е абсолютно незаконно .

# 160
  • София
tedie, преди 30 г. имах подобен проблем. Започнаха строеж на 4 етаж/надстройка/ скараха се и започнаха да се съдят. Ние, на 3 ет. подгизнахме - конденз, течове и подобни. Ами постегнах апартамента ми, пребоядисах стаите и го продадох. Купувача не е осети какво го чака. Беше пленен, че купува в малък блок в Лозенец.
С парите си купих друг имот, над мене има още 6 етажа, топъл, южен и забравих проблема. А имам съседи, на които половин живот мина в мухъл и конденз. С подобни старчоци няма оправия.

# 161
  • София
Teta, не сме се разбрали...Човекът знае, че ние искаме да оправим прозорците. Не да му сменим дограмата, а само стъклата...ще е достатъчно...и не иска.
Aisha, ами то ние точно го купихме преди година и половина. Заради едни счупени стъкла още е рано да обявяваме капитулация, но съм съгласна, че има случай, когато това е решението. Преди е бил с наемател, не го е имало проблема до момента, когато сигурно при буря или нещо са се счупили, от тази зима

# 162
Аз бих действал с емоционален тормоз и психо атаки. Много голям нещастник е този дъртак.
Вие може да му кажете много неща пък да не ги направите. Със сигурност мога да го изнамеря в регистъра и да го тормозя дори у тях. Здрави нерви трябват.

# 163
С психотормоз не става, както и с жалби до някъде.
Предписание е само предписание, общината няма да направи нищо повече от това да напишат и подпишат, евентуално да връчат с бодване на таблото в общината това листче. Реални действия след това предписание няма да има.
Знам за подобен случай, въпреки че не засяга имот под наем. 3-стаен в центъра на София, собственост на самотна жена, която го е напълнила с боклуци, има и изпочупени прозорци. Тя самата е по улиците наоколо, сигурно с половин тон чували с още боклуци. Гледам го това жилище в същото състояние вече 25 години сигурно. Съседите са пробвали всички възможни цивилизовани начини за справяне с проблема, който засяга не само апартаментите под и над това жилище, но и всички останали (боклуци, миризма, хлебарки и т.н.).

# 164
А аз познавам домоуправител, изгонил наемател чрез процедурата в ЗУЕС, с решение на общо събрание, застрашавал ЕС.

Апропо, кметът издава заповед, не предписание.

Общи условия

Активация на акаунт