Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 686
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
  • гр. Варна
teta75, това съм и написал, кметът издава заповед да се сформира комисия, която след оглед прави предписание и указва срок( около 14 дни) за отстраняване на нередностите. След този срок, ако не е изпълнено предписанието следват други процедури.
Предписание е само предписание, общината няма да направи нищо повече от това да напишат и подпишат, евентуално да връчат с бодване на таблото в общината това листче. Реални действия след това предписание няма да има.
Лично си го връчват по постоянен/настоящ адрес на собственика. Ако 3 пъти не го открият, то тогава го "бодват" на табло.НАП действат аналогично. Съставя се протокол със свидетел, че не е открит на адрес.
Преди е бил с наемател, не го е имало проблема до момента, когато сигурно при буря или нещо са се счупили, от тази зима
Апартаментът над този, който отдаваме под наем, от много години е празен ( всъщност май никога не е ползван, т.к. си е все още на замазка, тоест поне 25 години или повече).
?

# 166
Към поста на Мандарина ми беше уточнението.

# 167
  • София
По въпросителната на pkol - празният апартамент със счупените прозорци е този над нашия. Нашият е имал наемател преди да го купим преди година и половина

# 168
Имате ли застраховка на апартамента? Аз мисля , че застрахователите по принцип биха изплатили някаква  малка сума ако ви наводнява и заплашили собственика отгоре да си оправи апартамента за негова сметка.

# 169
Не,застрахователите не са плашило.Наводнението е станало,защото собственика не се е погрижил за имота си-счупени прозорци.Вината е изцяло негова и от него трябва да търсите обезщетение.Я му заведете едно дело,бързо ,бързо ще оправи всичко.

# 170
Много моля и на мен на лични да ми изпратите теста за актуализиране на наема с процента инфлация.

# 171
  • Варна
Есента едните ни наематели ще направят две години в апартамента. Момче и момиче приятели студенти (не са двойка). Изключително много ги харесвам, но обмислям вдигане на наема. Те са си на цената, на която го наеха - 450 лв, обаче след кратка справка в интернет аналогични тристайни в същия квартал (Победа) вече започват от 700 лв нагоре. За 50 лв увеличение категорично не бих се занимавала, но вече се получава едва ли не че са на двойно по-нисък наем от пазарен...
Имам малко нужда от помощ какъв наем да поискам. Със сигурност не 700, целта ми е да останат на изгодни условия при нас.

# 172
  • София
Колко години следване им остават?
Аз бих пробвала 550 лв.
Но не съм запозната с варненските наеми.

# 173
  • Варна
Още две. Есента ще бъдат трети курс. И аз си мислех за 550. По 50 лв повече на човек не би трябвало да ги провокира да се пренасят. То няма и къде на по-хубаво да се пренесат за 550 лв.
Другият ни апартамент, който даваме под наем в горе долу подобен квартал е двустаен и е на 600 лв... Обзавеждането там е малко по-добро обаче.

# 174
Didi168, направих същото като теб - вдигнах наема със 100 лв и хората се изнесоха. Хем процентно е доста под инфлацията дори само за последната година. Намерих нови на 200 лв по-висок наем за около 6 дни. Нито 1 не се пазари за цената, пак беше най-изгодното в района. На мен ми костваше обаче стотици разговори по телефона с различни брокери. Общо взето мога да повторя мнението на Танграта с последния му опит.
Сменихме някои неща, понеже не ни бяха казали, че са счупени. Банята не изглеждаше да е чистена някога.

# 175
  • Варна
Ох, моите чистят много, няма щети, дообзавели са се с бая неща - гигантско бюро, масички, килими, етажерки, никак няма да им е лесто преместването. Момчето е с кола, паркира се свободно зад блока. Устроили са се добре. Плащат всичко навреме. Наистина не искам да ги губя. Но пък и не искам да губя от подпазарен наем...

# 176
Винаги има риск да се изнесат.Аз също увеличих наема само с 50 лв и квартиранта се изнесе.Писах по-горе,че ми предстои основен ремонт и още се чудя дали да запозвам.Колкото вземеш от наем,ще го дадеш за ремонти.Май ще ударя ключа.

# 177
Пробвай без ремонт да го пуснеш...

# 178
Мога да споделя моя опит като наемател. Преди години съм се изнасяла от апартамент поради увеличаване на наема. Но апартаментът беше с много стари мебели, баня, кухня и вече не ми се живееше там. Спираше ме само ниската цена и занимавката със самото преместване. След увеличението установих, че за още 100лв над новата цена, мога да си позволя много по-добре обзаведен апартамент, приех го като знак и се изнесох.

От друга страна в момента живея в страхотна квартира с чудни хазяи. Да, няма да горя от щастие, ако ми вдигнат наема, предвид колко са увеличени всичките ми други разходи, но пък не бих си я сменила. Освен ако не е наистина необосновано висока сума.

# 179
  • София
Не само твоите разходи са увеличени, а и на наемодателите.

Общи условия

Активация на акаунт