Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 713
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
Отдавай го така. Чак пък фирма да викаш...
Бих изпрала пердета да позамирише на свежо, килима го нося на фирма за 20 лв го изпират и пускам огледи.

Иначе излиза да им чистиш, а те да мърлят само. Не си заслужава..

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 22:06 от teta75

# 226
Tintina, от любопитство, някой наемател искал ли е да доказваш с фактура или друг документ, например, че матраци и тапицерия на дивани и столове са изпрани?

# 227
частично освежаване с боя.

За вратата ОК, удръж му ги, но не смяташ ли, че след 5 години трябва да направиш поне основно пребоядисване на целия апартамент???? И не за негова сметка

# 228
  • Бургас
Minni, досега не съм имала такъв казус, защото и в двата имота имах дългосрочни наематели, които бяха де факто първи такива. С първите нямах подобна клауза в договора. Сигурно си спомняте как боядисах сама цял апартамент миналата есен Simple Smile
Сега, с втория, имам такава клауза и ще представя фактура, защото наистина ще викам фирма за дамаските.
teta, не ми е удобно да го давам омърлян. Което не мога да изчистя сама, ще дам на фирма.
Conchita, ако спазваме договора стриктно - трябва да е за негова сметка. Защото не го е наел с подметки по стените.
Житейски - боядисването няма да му го удържа, няма и нужда да се боядисва навсякъде, само на места. То няма и да му стигне депозита. Вратата, чистенето и липсващите вещи ще го изядат целия.

# 229
На Хепи казвах аз...

# 230
Благодаря, Tintina! Simple Smile

# 231
Да, да, минах каквото можах, но нямаше време за детайлно чистене. А като го предавахме за тях, беше детайлно изчистен и лъснат, дезинфекциран, 3ма човека 2 дни чистихме всяко ъгълче.
Срам, не срам, нямах друг избор сега, вече имах уговорка с другите и така.
Иначе на 5 години пребоядисване (освежаване) си е в реда на нещата. Около 700 лв труд за 2 стаи ми оферираха, с материалите над 1000, понеже трябва някакъв по-специален грунд. Последно през 2019та това беше цена и с шпакловка и шкурене, ама цените са яко нагоре.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 23:24 от HappyHeartbeat

# 232
за боядисването с латекс, трудно се намира същия цвят латекс.  Като, че ли по-лесно е с бял латекс.

# 233
частично освежаване с боя.

За вратата ОК, удръж му ги, но не смяташ ли, че след 5 години трябва да направиш поне основно пребоядисване на целия апартамент???? И не за негова сметка
Кой каза? То от хората зависи. Като е забранено пушенето и не е на булевард и след 5 години може да е ОК. Ако е луксозен имот ще го боядисат 100%, ако е среден клас и е чист без наритано по стените и жълти петна може да пропуснат. Храна по тавана не е нормално захабяване. Да не говорим, че може да е нещо мазно, което да избива.

# 234
Между другото, четох наскоро в една тема, че имало специален грунд или боя беше, които са за мазни петна. Не избивали след това. Казвам го, ако някой не знае. Може да е полезно.

# 235
  • София
Никога не съм надзиравала имот и обикаляла по стаите... Може да е правилно и така да се прави, но това не е моят тертип. Да не говорим, че всичко е по банков път и въобще не ми се налага да ходя. Слава Богу съвестни хора са ми всички, а и най-важното за мен е да се почувстват у дома, а не хазяйката да им обикаля стаите час по час...

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 00:47 от elix

# 236
За мен като наемодател най-важното е наемателите да си плащат всичко в срок и да не съсипват жилището. Какво е съсипване - примери са дадени вече. Кой как се чувства - няма значение. Мен пита ли ме някой как се чувствам?

За латексите и петната - има и миещи се латекси, в 99% от случаите, когато няма мазни петна и подобни неизтриваеми, с миене се получава. Но самото миене също е гаден процес, отнема си време и усилия. Писала съм преди - върху такъв латекс едни наемателки (двойка) бяха намацали леко-меко-нещо такова в цвят прасковка.  Без да питат, вероятно са смятали, че е тяхно право. Както и да е, след тях аз се нанесох в жилището. Отне ми няколко уикенда с гъба да отмивам стените на хол около 30-и няколко квадрата. По 2-3 пъти се наложи да мина, аз мия, гъбата тече и се стича по ръцете и не само, вони на гадост леко-меко латексът. Докато стигнах до моя си латекс. Само в ъглите нямах вече сили да търкам допълнително и само там се виждаха бледи следи от гадния латекс. Моят си латекс беше непокътнат отдолу, въпреки че другия го отмивах с вода с веро и малко доместос. И яко търкане с гъба. А защо го отмивах ли - защото лошокачествен латекс стои на бабуни, вместо гладка стена на фина шпакловка имах бабунеста, а и не можех да си представя тази розовка гадост да ми е по стените под новия латекс. Не е някакъв супер скъпарски латекс моят (Краун пейнтс), от ценовия клас на Дулукс е, но е качествен. А аз съм му консервативна фенка.
Иначе като цяло не беше много мръсно след тях - не бяха чистили основно, но и не бяха цапали основно.
Но това с латекса ме съсипа, физически и времево. Само си представете колко пъти ще се  покатериш и слизаш от стълбата,  колко движения нагоре-надолу и наляво-надясно ще направиш по стените, за да минеш 2-3 пъти целите стени.
С Боро контакт предполагам, че, ако се намаже, след бърсане/миене и след това се боядиса, вероятно няма да избие. Боро-то запечтва с тънък филм стените, знам го от това, че пръски върху мен (и върху очила), като изсъхнат, се махат само с яко търкане/изчегъртване.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 07:17 от man_darin_ka

# 237
За мен най-важното е да се спазва договора, което включва и поддръжката на жилището. Дали са се почувствали у дома си не е моя грижа.

# 238
  • София-в сърцата на моите деца
За мен също е важно в какво състояние е жилището. Не обикалям по стаите , но ходя поне един път месечно, за да разбера дали има проблеми. Един път имаше наводнение отгоре и ми ги показаха съсипаните нови тапети в кухнята- взехме заедно решение как да се оправи проблема. Друг път ми показаха ,че пералнята има проблем. Пак заедно решихме проблема. За такива неща става дума.

# 239
Правило няма.
Всеки си прави негово таково на база опита си, бил той лош или добър.

И elix ако попадне на мундари, след тях предполагам ще почне да влиза Nerd...правилата се менят Wink

Общи условия

Активация на акаунт