Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 728
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Писала съм и преди - влизам само в коридора, веднъж месечно. Често вратите като са отворени, се виждат отдалеч част от банята и дневната. Налагало се е в тяхно отсъствие, но с тяхно позволение, да ходя за ремонт. Тогава съм хвърляла по едно око във всички стаи, от вратата, без да влизам. Всичко като е наред, имам доверие и не се притеснявам, не оглеждам всеки път.

# 241
  • София
teta75,  моята философия е малко по-различна от тази на повечето наемодатели...Правим имотите да са комфортни над средното ниво, не говоря за супер лукс, но ги правим така, че все едно ние ще живеем там... И това не са само мои думи, това са ми го казвали много хора на огледи.  Искам наемателите да не се чувстват притиснати и да не усещат, че са под наем. Съответно си подбирам хората, а и контингентът е от сериозни хора. Каквото повикало-такова се обадило,  това е моят принцип...и работи. Отнасям се така, както бих искала да се отнасят с мен, ако съм наемател.

# 242
Късмет, че не си попадала на некоректни.
Уверявам те, че и най-прекрасничарски да се отнасяш към тях, калпавото си е калпаво. Та това за повикалото и обадилото се не е точно така. Друго е разковничето...и то е думичката в началото на поста Simple Smile

# 243
  • София
Късмет да, но малко или много трябва човек да поработи, за да има късмет. Да предложи хубав продукт и да търси хубави хора. Бих сравнила имотите с ресторанти, ако предлагаш бира-скара, ще дойдат клиенти за бира-скара, ако предлагаш по-изискано меню/не гурме, но нещо ло-качествено/ няма да дойдат хората, които обичайно си ходят на скарата... Има маалка вероятност, не е невъзможно, но едва ли...

# 244
Да ти кажа честно, некоректността и простотията ходи и по богатите и хората с възможности. 

И има прекрастни, честни и чисти хора с не толкова много пари.

Не искам да убеждавам никого в нищо, отдавна съм минала този етап в живота си. Щом на някого му помага да спи спокойно, да вярва в нещо, нека си вярва.

# 245
  • София
Не става дума за бедни и богати, става дума за манталитет. Не взимам хора с мутренски фасон и пари...преди бях писала, че идваха едни чеченци за един мой обект и въпреки,,че имаха възможности, въобще не стигнахме до преговори. Бъркаш нещата...
Много ясно,,че има мърша във всеки контингент,  но една идея има по-голяма вероятност да попаднеш на читави хора, когато предлагаш читав продукт...

# 246
Да предложи хубав продукт и да търси хубави хора.

Ако имаш някакъв въпросник за избор на хубави хора, моля сподели го!

# 247
  • София
Всичко е до усещане и преценка, въпросникът ми е в главата. Не може да ме разберете явно, но идеята е имотът на живо да изглежда по-добре, отколкото на снимка от обявата...но за съжаление, често се среща обратният вариант. И ще дойдат точните хора...
Не искам да убеждавам никого, как да си търси и намира клиенти, всеки си има изграден модел и щом му е ок-нека си продължава така..

# 248
Всичко е до усещане и преценка, въпросникът ми е в главата. Не може да ме разберете явно, но идеята е имотът на живо да изглежда по-добре, отколкото на снимка от обявата...но за съжаление, често се среща обратният вариант. И ще дойдат точните хора...
Не искам да убеждавам никого, как да си търси и намира клиенти, всеки си има изграден модел и щом му е ок-нека си продължава така..

Моля, споделете какви въпроси им задавате. Би било много полезно.

# 249
Аз не мисля, че хубавите хора имат нещо общо с поддръжката на апартамента. Досега винаги съм си избирала хубави, културни хора, с които да ти е кеф да общуваш. Жилището е отдадено чисто ново, след ремонт. И въпреки това след всеки има нужда от ремонт.
Просто младите хора не са запознати с поддръжката на жилище,а и е чуждо, защо да го пазят. И аз съм била така, като има кой да чисти след теб, защо да си даваш зор.
Не съм намерила начин досега да проверявам кой ще чисти и кой ще пази най-много, просто взаимно се харесваме с кандидат-наемателите и жилището и до там.
Примерно има хора сами си казват, че искат да пробият един простор на тавана на терасата, при положение че на цялата фасада никой друг не си простира така опнати гащите, то е ясно, че няма как да се разберем с такъв. Другаде имам наемател, който си е пробил 10 дупки за картини, но поддържа, своевременно съобщава за проблем и се ангажира с участие в решаването му, та трябват според мен компромиси и от двете страни. Просто гаранция на какви хора ще попаднеш няма нито ако отдаваш сараи, нито ако отдаваш твърде евтино.
Просто ако сметката излиза на наем минус ремонти - отдаваш, ако не - мислиш други варианти.

# 250
Да добавя - у дома си предполага да можеш да правиш каквото решиш по жилището (стига да не го събаряш и унищожаваш). Когато си под наем, се съобразяваш с изискванията на наемодателя какво може и какво не може да се прави в жилището.
Ето дадени са примери - пребоядисване в някакви ярки безумни цветове, дупчене на дупки по стени и тавани (имаше такъв реален пример - дупки в тавана с куки за закачане на хамак), сушене на дрехи в помещенията без проветряване (в резултат - влага и мухъл) и т.н. В собствено жилище това е ОК, но в наетото - не е ОК. Като минимум, ако не е изрично упоменато в договора, трябва да се пита наемодателя дали е съгласен.

Едва ли някой хазяин ще възрази наемателите да си накачулят вазички и снимки на стойка (не с пробиване на стените) по секции и шкафове. Ако обаче падне кристална ваза на пода и направи дупка на настилката - ако си собственик, си е твой проблем, може да остане, може да смениш настилката. Ако си наемодател, обаче, ако оставиш така за следващите наематели, най-малкото те ще си кажат, че жилището вече има нужда от ремонт, защо искат такъв наем. Така че е редно наемателят, който е причинил щетата, да си я поеме. Като хазяин хич не ме интересува дали ще си купят 15 възглавнички в различни цветове за дивана, но ако решат да претапицират дивана в друг цвят и с друга дамаска - не може без мое съгласие.

Така че има разлика между това да се чувстваш у дома в собствения си дом, където имаш огромна свобода, и да се чувстваш у дома в жилище под наем, където имаш ограничения в свободата да правиш доста неща.

Ако потребителката иска да каже, че е обзавела много добре жилищата си, с много вкус, и затова намира читави наематели, а ние, които се оплакваме от наемателите, явно не успяваме да обзаведем така - това е друг въпрос.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 12:46 от man_darin_ka

# 251
  • София

Моля, споделете какви въпроси им задавате. Би било много полезно.
Може да прозвучи скандално, но почти не им задавам въпроси Laughing Те сами си казват...с какво се занимават, къде са били преди това, какво им се е случило за да отидат под наем, имат ли-нямат ли домашни любимци... Аз ги слушам внимателно и си правя изводите. Възрастта е определящ фактор, т.е. да не са на по 20г и да имат стабилни професии, въпреки че съм имала изключения от това правило. Преди време имах 2 момичета-ученички, не студентки, а ученички в елитна гимназия,  които бяха много съвестни и добри деца...Стояха 10 години!! Дори след като завършиха и станаха студентки..Всичко е относително...
И за нас това е бизнес, не си мислете, че всичко е на симпатия, но трябва да има и отношение и от едната и от другата страна.

# 252
Другаде имам наемател, който си е пробил 10 дупки за картини...
и аз вече взех да мисля, че в областта на картините, вкусовете са толкова различни.
Но наемателите искат да си персонализират пространството.
Веднъж ми залепиха едни големи макове от Икея на стената (до тавана стигаха). 
Друг път ми заковаха полица от Икея (без да питат).
Едни млади, искали друг интернет и пробили жилището, дори при излизане не ми казаха за смяната, като дойде следващ наемател, тогава открихме.

# 253
Някой може ли да сподели коректни майстори за освежаване?! Много ли се замърсява, ако не се прави през пет години?!

# 254
  • София
Ако потребителката иска да каже, че е обзавела много добре жилищата си, с много вкус, и затова намира читави наематели, а ние, които се оплакваме от наемателите, явно не успяваме да обзаведем така - това е друг въпрос.
Ако визираш мен, ще отговоря...Да, точно така ги правим нещата. Хубаво обзавеждане, хубави уреди, тавани с гипсокартон и скрито осветление, но дискретно, не някакви формички и цигании по тавана. За основната част викаме позната дизайнерка, която има вкус и поглед над нещата и въобще не е толкова скъпо това удоволствие, при условие, че тя променя така нещата, че после излиза обратното...Т.е. излиза по-евтино и ефектно това, което тя е помислила и проектирала, отколкото ако си беше останало в първичният вариант.
 Също така много залагам на хубаво осветление, да не е само един плафон с крушка 6000К в средата на стаята... Държа на ефектно и нежно осветление, което дава уют. Плочки-гранитогрес от по-висок клас, латекс и дори мазилки, както и една стена с ефектна текстура.
Мебелите са по поръчка и най-важното, което хората много оценяват е голяяям гардероб Laughing

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 13:21 от elix

Общи условия

Активация на акаунт