Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 724
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
Пък и къде ти първа линия, къде ти кв. Победа. Къде ти сравнение на краткосрочни наеми в активен сезон в морски курорт, с дългосрочно наемане.

# 211
  • Варна
Да. Сравнението е неуместно. Също да уточня, че сградата е стара тухла, не НС. Те боксониерите (еднопространствените) с подобна локация и обзавеждане са по 350 - 400 лв. Не може моите три стаи да струват 450. Преди две години цената беше тази, но и доматите бяха по 2,50. Днес са по 6 лв… Време е за актуализация. Мисля си да ги изчакам да започнат новата учебна година и тогава да им кажа, че сега лятото би било по-лесно да офейкат.

# 212
  • Бургас
Днес си приех апартамента от наемателя, който го ползваше над 5 години. За това време наемът почти изплати основния ремонт, който бях направила преди да го пусна.
Беше предаден не от него, а от негов познат брокер, който трябваше да го представлява. Много добра идея. Така се освобождаваш от излишни емоции и разправии "ама туй защо е счупено" и "ама тук крушката защо не свети" и "аспираторът е целият мазен".
Добрата новина е, че мога да вдигна наема с около 250 лв. И има относително малко амортизации. И двоен депозит. 
Лошата новина е, че беше предаден мръсен, по-точно замазан отгоре-отгоре и нищо от описаното в договора детайлно почистване не беше спазено освен един санитарен възел, предаден без забележки.
Хубавото е, че все пак има детайлен договор и предаващият го беше длъжен да се съобрази с написаното, както и да разпише протокола с подробните забележки. 
По тавана в хола има следи от храна. Как става туй и досега не ми е ясно. Освен да се напиеш или надрусаш до безпаметност и да хвърляш чинии по тавана, не ми идва друго наум. Във вратата има две дупки от крак. Това явно е някаква мода от страна на наемателите, защото и друг път съм чела в темата за подобни изпълнения.
На терасата живеят гълъби, даже мътят и яйца. Сложил човекът мрежа, ама не ги е спряла. Сега трябва да мисля как да ги изселя оттам.
Паркетът е ужасно надран. Не е добра идея да се дава под наем жилище с паркет, но много исках да го запазя. Ще метна отгоре един голям килим. Няма да инвестирам в ново циклене.
Трябва и да се освежава боята на стаите. Имало е конденз, има следи от него по ъглите. Ама не е бяло, а купувах готов оцветен латекс тогава и не му помня цвета. Я го налучкам сега, я не. По този пункт ще мисля още.

Равносметката - надявам се двойният депозит да покрие смяната на вратата и тези дребни поправки.
Ще го пусна отново наесен, че сега се търсят основно апартаменти за лятото, а не ми се влиза в този филм. Вече се замислям за троен депозит. И за разлика от преди, когато го посещавах от дъжд на вятър, сега ще ходя при новите всеки месец.
То не че е гаранция, че няма да ритне вратата на следващия ден след посещението ти, ама...

# 213
Тоест, да разбирам че депозита няма да го върнеш, а го задържаш изцяло?

# 214
  • Бургас
Ще върна толкова, колкото остане след смяна на врата, основно почистване с изпиране на дамаски и матраци, подмяна на крушки и счупена лампа, липсващо дистанционно за климатик, протектор за матрак и частично освежаване с боя.
Силно се съмнявам нещо да остане. Не съм включила изциклянето на паркета, защото ако го включа и него, няма да стигне ни двоен, ни троен депозит. Стъргането на манджата от тавана даже не знам как точно да осчетоводя, че сигурно и част от тавана ще трябва да се остърже с нея.
Сега звънях да питам колко ще ми струва вратата - за щастие са купувани от Porta Doors, даже пазят поръчката в базата данни и ще сменим само крилото. Но и само то да е, заедно с труда на майстора - минимум 300 лева.

# 215
Така както описваш, няма да стигне.

# 216
Аз не вярвам нещо да остане. Тя писа, че е нает преди 5 г. Колко пък да е бил депозитът тогава?!Като слушам какви щети има и как е предаден - чрез приятел, не вярвам да очаква пари от депозита, а по-скоро се е скрил да не му поискат разликата отгоре, за золумите, които е направил.

Ако ходиш всеки месец и ти счупят вратата ще искаш да я покрият със следващия наем, ако не - довиждане. Депозитът е за накрая, текущите щети се покриват при възникването им.

# 217
  • Бургас
Два наема е депозитът, 1000 лв.
Абсолютно си права, drago_2008.
Наемателят наистина от дълго време не ползваше апартамента, защото след раздялата с половинката се е прибрал при родителите си в едно крайморско градче. Държеше го ей тъй. Понеже аз плащам сметките, токът беше под 10 лв. месеци наред. Подозирам, че го е дал на някой да си спретне купон и тогава са се появили и пиянските изцепки по тавана и вратата.
Което е без значение, отговорността си я носи той и ще си ги плати щетите.
Радвам се, че напусна, защото ми беше неудобно да вдигна наема, а отдавна е подпазарен.

# 218
По моя личен таван има следи от пюре. Злоядото човече хвана бурканчето с оранжевиникаво пюре, трясна го в таблата на столчето за хранене и половината пюре изхвърча и се лепна за тавана.
Споделям само за онагледяване.
Ако таванът е бял, малко замиване с белина може да помогне. Поне при нас помогна.

# 219

Ако ходиш всеки месец и ти счупят вратата ще искаш да я покрият със следващия наем, ако не - довиждане. Депозитът е за накрая, текущите щети се покриват при възникването им.

Преди време зададох тук въпрос: в кои помещения влизате когато ходите в апартамента.
Имаше само един отговор и той беше - само в хола.
Та си мисля, че дори и холът да е в прилично състояние, как знаете дали няма золуми в банята, или в спалнята, или в кухнята?

Надявам се този път да отговорят повече хора Simple Smile

# 220

Преди време зададох тук въпрос: в кои помещения влизате когато ходите в апартамента.
Имаше само един отговор и той беше - само в хола.
Та си мисля, че дори и холът да е в прилично състояние, как знаете дали няма золуми в банята, или в спалнята, или в кухнята?

Надявам се този път да отговорят повече хора Simple Smile
Навсякъде. Даже врати отваря ММ, за да провери за изкъртени панти, за които не са споделили, а му се струват провиснали или не са затворени. Има "професионално" око и досега не е бъркал за проблеми в имота.

# 221
Лошата новина е, че беше предаден мръсен, по-точно замазан отгоре-отгоре и нищо от описаното в договора детайлно почистване не беше спазено освен един санитарен възел, предаден без забележки.
Хубавото е, че все пак има детайлен договор и предаващият го беше длъжен да се съобрази с написаното, както и да разпише протокола с подробните забележки. 
Какъв е този детайлен договор, като чета това, чак ме е страх да наема апартамента ти Simple Smile
От моя опит, имала съм наематели, които почистват по-добре от мен,  и други, по-зле от мен. Никога никой не чисти точно, както аз бих почистила. Субективно е.

# 222
Е този наемател ако се прости с депозитите доброволно, евала. Аз досега си връщам депозита в пълен размер, все ми е неудобно да удържа за крушки, чистене, ремонти. Те и не си признават - според тях е изчистено и нищо не е за ремонт. И трябва да влизаме в някакви дискусии сега аджеба повредено ли е или не и кой е виновен. Предпочитам да извикам майстор и да продължа напред. Но и аз имам проблем с врата, потенциален разход за над 2 наема и по-скоро се замислям за продажба на имота все повече.

# 223
  • Бургас
Пепина, споделяла съм преди няколко страници. Пише - имотът се връща във вида, в който е нает и основно почистен. Основно почистен значи - измити прозорци, изпрани пердета, матраци, килими и дамаски. Почистени и профилактирани уреди, избърсани шкафове отвътре, почистени стени и санитария в баня. Няма от какво да те е страх. Не съм съгласна, че е субективно, когато е написано "измит прозорец", а той е насран от гларус. Или аспиратор с един пръст мазнина по филтрите, или миялна с остатъци от храна по филтъра.
Като си иска депозита, да си беше прочел договора.
Представителката му снима детайлно всички щети и се подписа под протокола.
Хепи, грам не ми е неудобно. Дала съм го с крушки, искам си го с крушки. Влезли са на чисто, да го връщат чист. Не държа фирма да чисти, всяка нормална жена знае как се чисти и поддържа апартамент. Всеки може, ако има добро желание. Ако няма - фирми бол.

# 224
Tintina, абсолютно си права и ти се възхищавам и на договора, и на детайлния преглед на имота при предаването, и на това, че си държиш на договора. Просто аз съм по-мекушава и май не съм за тази работа. Като ми кажат "изчистих", а на аспиратора за да му сменя крушките, където ми се опираше ръката беше цялата в мазнина. Е, сега как да се разправям, че е мазно, като те не го виждат. Или 1 пръст прах по вратите и мрежите за терасите. Паяжина зад пердето. Килимът с някакви сиви петна.
А да не ви казвам офертите за чистене как започват от 400 лв.

Общи условия

Активация на акаунт