Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 078
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Те са двойка, на огледът беше само момчето. Подписала съм замо с него. Уговорихме се утре да ми предадат обратно имота. Понеже са с куче, оставиха 2 депозита. Съгласно договора при предсрочно напускане ще задържа единия депозит. Другия ще върна при липса на щети. Едва ли ще има за 5 дни, но все пак ще огледам. А от платения наем за август много ми се примолиха да им приспадна оставащите дни. Съгласих се... Все пак ще остана с пълен размер депозит за компенсация. Говорих и с момчето по телефона. Личеше му, че умира от срам. Приятелката му щяла да го напусне, цяла нощ ревала, луда работа...

# 646
Имахме подобни наематели, но брат и сестра. Родителите подписаха договора, явно те даваха парите за наема.
Братът беше ОК, но сестра му все беше недоволна от жилището. Задържаха се година, май. Накрая сестрата надделяла и напуснаха. Поне нямаше някакви особени щети, и всичко платиха.

Диди, прав им път, да се махат. Повярвай, щяха да почнат едни претенции - това не им харесва, да махнеш онова, да сложиш трето. А защо да плащам за еди си какво.

С депозита поне си покриваш разходите до момента.

# 647
  • Варна
То е ясно, че "прав им път, да се махат", но това са трети поредни наематели, които освобождават предсрочно. Първите (двойка, които скъсаха) останаха 2 или 3 месеца. Вторите (едно момиче само) остана само 6 месеца. Сега тези - 5 дни... Затова се чудя какво не е наред.

Реално нямам разходи за покриване, защото и от предната наемателка остана един депозит, обаче това не е хотел. В обявата с големи букви пиша ДЪЛГОСРОЧНО.

# 648
Сигурно на кифлата нещо не й е допаднало Stuck Out Tongue Winking Eye
Може би като ще живият двама, да се иска и двамата да го огледат и видят, преди подписване.
Не че и това е гаранция де..

Случват се такива ситуации, не бих се обвинявала на твое място.

Без емоции просто на следващите огледи...това е извод който за мен си направих. Simple Smile

# 649
Имали пари за даване... ако са с брокер, дотук са с хилядарка назад, от чиста глупост.

# 650
  • Варна
Без брокер бяхме.

# 651
Считам, че трябва и двата депозита да загубят, ако така е уговорено. Това са доброволни договорни отношения. Ти своята част изпълняваш добросъвестно.
Като са подписали договора и си избрала тях, това означава, че си се лишила от възможността, да подпишеш с друг.

Момчето дано осъзнае с кого общува, поне да има полза от загубените пари.

Не ми прилича на спокойно и възпитано момиче от обезпечено семейство.

# 652
Ех, Диди! Съжалявам.
Първо, девойката не е страна по договора - съответно не може да го прекратява и това не се счита за предизвестие.
На твое място бих задържала единия депозит за предсрочно напускане, както е по договор. Второ, дължи ти се едномесечно предизвестие. Тоест ти трябва да удържиш пропорционално от втория депозит тези 5 или колкото дни са, а не да им връщаш наема.

# 653
Вече се чудя аз ли нещо не съм наред, само на хаховци ли попадам, с апартамента ли има някакъв проблем, какво ми убягва???
Бе вземи хвърли малко осветена вода Wink

Сега сериозно Диди - Жилището изглежда точно така, както аз бих обзавела за да отдавам в такъв квартал - семпло и с всичко необходимо, ( сега ако правя идеален център ще го метна като на Аззи ) не ги знам до сега къде са живели, и така като се отказват къде ще отидат. И то с куче.
от обясненото от теб мисля, че "проблема" е в момичето, или има много големи очаквания или ако е видяла снимките на жилището и е била запозната с това как изглежда - то проблемите със шумните съседи. Аз съм се изнасяла от квартира по тази причина ( съседният започнаха да го отдават през букинг и беше ад )
Каквато и да е ситуацията по която гадаем, бих задържала един депозит, както ти си постъпила.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 20:54 от Casual

# 654
  • Варна
Ех, Диди! Съжалявам.
Първо, девойката не е страна по договора - съответно не може да го прекратява и това не се счита за предизвестие.
На твое място бих задържала единия депозит за предсрочно напускане, както е по договор. Второ, дължи ти се едномесечно предизвестие. Тоест ти трябва да удържиш пропорционално от втория депозит тези 5 или колкото дни са, а не да им връщаш наема.

Щях да пиша, че първо и второ са едно и също, но като се позамислих, осъзнах разликата и реално си права и имам основание да постъпя така, но вече се разбрахме по телефона а и не ми се издребнява. Ще върна единия депозит и 3/4 от наема за август.

Сега пък малко се притеснявам да кача пак обявата. Какво ще си помислят хората? Че отдавам несъществуващ имот или че правя някакви схеми и измами? Или че има някакъв сериозен проблем? То и аз да съм наемодател, който търси, и аз ще се усъмня...

п.п. Casual, утре със сигурност ще попитам какво точно не ѝ е харесало на госпожицата. А за съседите - винаги още на огледите казвам, че на горния етаж в същия апартамент живее семейство с две деца, които понякога са шумни. И на този наемател не пропуснах да го кажа, тъй като ми обясняваше как смята да остане поне 2 години, как с приятелката му мислят за деца и т.н. и даже обдъждахме дали жилището е подходящо за деца - дали има място за кошара и други неща. И в тази връзка казах, че горе си живеят с две в същата квадратура и не е невъзможно, но според мен е тясно.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 20:14 от Didi168

# 655
Ако трите предсрочно напуснали двойки са все от фб групи, може би проблемът е там. Четвъртият път бих пробвала с брокер.

# 656
  • Варна
В другия ни апартамент, който отдаваме, децата също са от фб група, пък седят вече 2 години и са отлични наематели във всякакво отношение.

# 657
Casual, утре със сигурност ще попитам какво точно не ѝ е харесало на госпожицата.
Питай момчето !
И аз мисля като ЕММА - ако не брокер, то остави ФБ групите и пусни обява в имот.бг

Да питам къде търсите и пускате обяви imot. bg или imoti. net
Една приятелка от София ми каза, че предпочита вторият и при тях бил по вървежен

# 658
  • София
Ако трите предсрочно напуснали двойки са все от фб групи, може би проблемът е там. Четвъртият път бих пробвала с брокер.

Това е и моето мнение. Не ги жали, поразпитай за читав брокер и действайте заедно, но под твой контрол.
На сегашните нищо не бих връщала. Гледал е младежа, одобрил го е, прието е и кучето. От тук нататък да си прави сметката с каква се е свързал, как го върти на пръста си и дали ще се ангажира с нея за деца. Че тя като роди може да ореве света, ако бебето плаче или е злоядо. И какво - ще го дадат за осиновяване ли?
Не познавам кварталите на Варна и нивото на наемите. Но апартамента ми се струва много добър, бих живяла в него.

# 659
3 от 4 случая е доста знаково за качеството на кандидатите от тези групи. Ако един е ок, а трима са проблемни, рискът значително надвишава евентуалните ползи.

Общи условия

Активация на акаунт