Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 067
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Мандаринка, благодаря за милите думи. Ние действително си живяхме там 5 години почти, а мъжът ми - още няколко, преди да се запознаем. Всичко е правено за лично ползване, а не за наематели.

С брокери изобщо не ми се работи. Едно, че не познавам читав, а на случаен няма да се доверя. Второ, че аз самата съм карала стаж в 2 агенции и целия процес ми е ясен. Знам как да предлагам имота. Сама съм си изготвила подробен договор. Явно само с подбора на наематели се дъня. Не ми се плаща за услуга, която мога и имам време да извърша сама. Но ако наистина ще е все така... може би ще трябва да се пречупя и да ви послушам.

# 661
Пробвай евентуално с друга Фейсбук група, ако има такива. Може наистина конкретната да привлича калпави наематели, а с другото жилище с читавите наематели просто да си имала късмет.

# 662
Didi, апартаментът ти е страхотен и изглежда много уютен. Лош късмет, явно. Моите наематели са все от ФБ-групи и дотук всички за били читави. Така че дай пак шанс на ФБ-групите. С брокер ми се струва по-рисковано.
Застраховай се пак с двоен депозит и стискай палци.

# 663
И на мен ми е интересно какво не им е хапесало толкова в апартамента. За мен  си е добре. Сега вече като цена не знам, не ми е познат пазара във Варна, но не ми изглежда висока. Моето предоложение е заради това с пералнята. Сигурно момичето не е знаело и не му е харесало. Предполагат докато работи не може да се ползва тоалетна. Другото е шума - може да е бил повече отколкото са си предтавяли първоначално.

# 664
Диди, не познавам Варна и не знам зс локацията, но ми изглежда много добре апартаментът. Странно как хора с КУЧЕ се отказват. Аз имам две наемателки с куче и имам чувството, че много се стараят всичко да е окей, защото ще им е трудно да намерят друго. Много е неприятно за разправията от трите случая, надявам се да попаднеш наистина на дългосрочни хора следващия път, защото е изключително напрягащо това.
Браво, че си задържала депозита. Това с приспадането е от човечност, не го заслужават много.

# 665
Те са двойка, на огледът беше само момчето. Подписала съм замо с него. Уговорихме се утре да ми предадат обратно имота. Понеже са с куче, оставиха 2 депозита. Съгласно договора при предсрочно напускане ще задържа единия депозит. Другия ще върна при липса на щети. Едва ли ще има за 5 дни, но все пак ще огледам. А от платения наем за август много ми се примолиха да им приспадна оставащите дни. Съгласих се... Все пак ще остана с пълен размер депозит за компенсация. Говорих и с момчето по телефона. Личеше му, че умира от срам. Приятелката му щяла да го напусне, цяла нощ ревала, луда работа...

В какви отношения сте със съседите? Възможно е някой на когото наемателите ви пречат да прави "добронамерени" коментари пред тях, примерно че апартамента е наследствен и другия съсобственик гони наемателите или че вие сте конфликтна наркоманка и затова предишните ви наематели са избягали и подобни. Пуснете някои приятели да преспят за няколко дни уж че го наемат и ще разберете. Не че няма хора, които на всеки пет минути си сменят мнението, но да се отказват всичките ви наематели е странно, особено и щом губят депозита.

# 666
Досега не са губили депозит, доколкото разбрах. По-скоро - непостоянни млади хора, които си променят решенията нон стоп. При капризната девойка нищо чудно и да се е появила възможност да се нанесат при родителите на някого от тях.
Интересно ще е Диди после да сподели каква причина са изтъкнали пред нея.

# 667
  • Варна
В какви отношения сте със съседите? Възможно е някой на когото наемателите ви пречат да прави "добронамерени" коментари пред тях, примерно че апартамента е наследствен и другия съсобственик гони наемателите или че вие сте конфликтна наркоманка и затова предишните ви наематели са избягали и подобни. Пуснете някои приятели да преспят за няколко дни уж че го наемат и ще разберете. Не че няма хора, които на всеки пет минути си сменят мнението, но да се отказват всичките ви наематели е странно, особено и щом губят депозита.

В нормални отношения съм със съседите. Те 90% от обитателите в сградата също са наематели. Докато ние живеехме там, винаги сме били изрядни платци и сме съдействали за всичко.

Досега не са губили депозит, доколкото разбрах. По-скоро - непостоянни млади хора, които си променят решенията нон стоп. При капризната девойка нищо чудно и да се е появила възможност да се нанесат при родителите на някого от тях.
Интересно ще е Диди после да сподели каква причина са изтъкнали пред нея.

Предната наемателка също си заряза депозита и напусна след 6 месеца. Лични причини каза. Предполагам, че си е намерила гадже и се е пренесла при него.
А тези казаха че си живеят заедно от няколко години и последния им хазяин им казал, че ще му трябва апартамента, за да гледа болната си майка. Дал им 2 месеца предизвестие. Дадоха ми и телефон на човека, ако искам да се обадя, за препоръки, но не съм звъняла. То всеки може да вдигне насреща...

# 668
Във ФБ групите има читави наематели, но има и мошеници.
Много мисля по въпроса къде са по-готините наематели, но като пресметна, май по-читавите, на мен лично, са ми доведени от брокер.
Не плащам комисионна, казвам им да си вземат от наемателя.

# 669
  • Бургас
Диди, апартаментът е чудесен.
Съседите едва ли са някакви чудовища, колкото и да е шумно. От деца колко да е шумно? Силна музика не бих понесла, ама деца...
Присъединявам се към тези, които те съветват да отдаваш с брокер. Не защото не познаваш процеса и не искаш да плащаш за несъществуващи услуги. Поради психологически причини. Наемател с брокер знае, че губи пари. И е по-дисциплиниран откъм лиготии и претенции. Отделно и брокерът е длъжен да намери нов наемател без да му плащаш комисиона, ако неговият напусне предсрочно. Поне така работят моите брокерки.
Желязно правило ми е да отдавам с брокер. Досега не ме е подвело.
Поразпитай за читав брокер в групите, например "Майките на Варна", сигурно имате такава. И действай.

# 670
  • Варна
Връщам се от апартамента.

Палачорите са успели да сътворят това докато местят багаж. Стената е олята със съборен стек олио. Лампата даже не питах как са успели да я изтръгнат, защото бях втрещена от първата гледка.

Имат късмет, че съм сръчна и че имам още от боята. Купих един специален запечатващ грунд и ще оправя мизериите, но ще трябва да отделя три сутрини по 3 часа преди работа. 150 лв си приспаднах допълнително за труд.

Девойката не харесала апартамента, понеже:
- Всичко било старо и мръсно ?!? (Апартаментът бе предаден в състоянието от снимките 1:1, а блокът е НС, не повече от 10 годишен.)
- Цветовете били много тъмни. Laughing  Ами те бяха "тъмни" и по време на огледа, както и на снимките.
- Тавичката на сушилника за чинии била пожълтяла. (5 лева струва нова. Сложила съм окачен сушилник, който барабар с релсата и дреболиите струва към 100 лева. В апартаментите от среден клас в най-добрия случай има обикновени сущилници за 20 лева, а често изобщо няма никакъв и наемателите сами си купуват.)
- Сифоните в банята били ръждясали. (Не са ръждясали, хромираното покритие е нарушено от силни препарати.)
- Не могла да преглътне проблема с маркуча на пералнята. (Детайлно показан по време на оглед.)
- Състоянието на апартамента не отговаряло на наема от 650 лв.

Това, което девойката очаква - чисто ново, с найлони, недокосвано, струва около 1000 лв тук.
Стана ми жал за момчето. Личеше си, че на него много му харесва всичко.

Писах на една от другите двойки, които бяха на оглед миналия уикенд. Те ми бяха втория избор. Още не са си наели нищо и се разбрахме. Очаквам да подпишем в събота. Ще имам време да ремонтирам и ще си спестя срама от повторно публикуване на обявата и навалицата в месинджър.

# 671
Дано да е само това, да не се замаскирали още нещо. Ужас.

# 672
Абе голяма грешка се оказва това, че на огледа е било само момчето. Момичето много претенциозно.. еле пък да каже на това старо и мръсно.. Dizzy Face хубаво, че бързо и лесно си намерила друг човек, дано тоя път няма проблеми.

# 673
  • Варна
Аз няколко пъти съм наемала квартири за себе си в отсъстрието на гаджето и през ум не ми е минавало, че може да се окаже такъв проблем... Лигла!

# 674
Ново иска, пък го залива с олио...то дали новото е за нея..май не точно...
Дано не избие мазното...но щом си проучила за специалния грунд, сигурно ще стане да се покрие....

Сушилник аз не давам, нямам...

Нека новата двойка и двамата да дойдат да огледат.

Тези шампиони някакви...за 5 дена да успеят да омърлят така...

Общи условия

Активация на акаунт