Покупка на ваканционен имот на южното черноморие

• 17 074
  • 275
  •   1
Отговори
# 225
...Първо купуваха англичани, после ги поизмамиха, дойдоха руснаци, поизмамиха и тях.
В момента най-масовата група купувачи са българите...
Много интересна тенденция Grinning

Паниката пред еврото. После ще се чудим кое за какво ни е.

# 226
Според мен доста хора ги понакупиха понеже нали "трябва да спасим парите от обезценяване" и ако имаш примерно 50к те не стигат за имот в голям град, та дай да купим апартамент на морето.
Но ако не стоиш там цяло лято, тоест не е за лично ползване, а за инвестиция, трябва тия 50к да ти носят барем 5% доход, тоест 2.5к евро на година. Започваш с -1к такса поддръжка, тоест 3.5к брутно трябва ти носят. Но колко от тях дават такъв приход на сезон? Трябва много активно да ги менажираш.
Другият вариант да спечелиш е от 50к да стане на 55к догодина, после 60к и т.н.
Това предстои да видим. Доста от тези комплекси можем да ги видим тревясали след някоя година, ако не се пълнят редовно. Това са стотици хиляди апартаменти, които няма как да се запълнят. Ако почнат да тревясват, едва ли ще поскъпват.
Но кой съм аз, че да предвидя бъдещето? Може пък това да е новото Елдорадо. Аз мога само да решавам къде да влагам своите пари, и не ги влагам там. Като ми се ходи на почивка, отивам на хотел, а друг да му мисли за поддръжката и смяната на чаршафи и хавлии.
То ако се печелеше от отдаване, инвеститорът щеше да си върти обекта като хотел, а не да го пусне за продажба като апартаменти.

# 227
  • Бургас
Веднъж да се съглася с Крис Simple Smile
Инвеститорът разпродава, ама си запазва една част, за да има мнозинство в управляващата компания.
И оттам - ела да видиш какво става. Такси, таксички, безумни правила като гостите да си плащат за басейна и една кола на апартамент.
Някои вече почнаха да тревясват.
Има и един призрачен комплекс - Коста Дел Кроко, точно в Царево, даваха го и по Нешънъл Джиографик:)

# 228
...Първо купуваха англичани, после ги поизмамиха, дойдоха руснаци, поизмамиха и тях.
В момента най-масовата група купувачи са българите...
Много интересна тенденция Grinning

Да,държавно си остава... "Системата" беше като в роман на Джордж Оруел..

Говориш пълни глупости, защото знам какво пишеше в нотариалния акт. При продажбата му държавата не си поиска нищо.
Ще вметна само едно – веднага след 09.09.1944г. комунистическия режим закрива Нотариата и така си продължава до 1989г...

# 229
А това на попа какво беше ?
 Да не говорим, че всички вписвания направени преди 89 могат да се намерят в архивите. Иначе как става този пазар с панелките? Те не са от преди 9.9.44

# 230
А това на попа какво беше ?
 Да не говорим, че всички вписвания направени преди 89 могат да се намерят в архивите. Иначе как става този пазар с панелките? Те не са от преди 9.9.44
Сградата на Попа (много красива) през 80-те години беше на Министерството на правосъдието в което работеха и съдебни служители занимаващи се със завещания,прехвърляне на лека кола от един собственик на друг,но тези служители НЕ бяха нотариуси...
Иначе имотния регистър са хвърчащи карирани листове... Не го казвам току-така,а те наистина са тетрадки с карирани листа,(старите регистри...)...

# 231
Ами такива са? Тогава това е имало. И като гледам функционира след като някой може да продаде на майка си и баща си панелката.
Аз съм виждала описана собственост като от еди кой баир до еди кой друг баир ... от брега на поток някой си. И все турски имена.
Такива са били времената . Какво да направиш.

# 232
Някои вече почнаха да тревясват.
Има и един призрачен комплекс - Коста Дел Кроко, точно в Царево, даваха го и по Нешънъл Джиографик:)
Само един да е... В Поморие има няколко, на входа откъм Бургас огромен комплекс. В Свети Влас и Сл.Бряг има също. Но дори и да не е тревясал още, иска си поддръжка. Първите такива в Сл.Бряг са отпреди 20 години, казват се Браво 1-2-3... Люпи се фасада, покрив, остаряло... Новите на по 5-10 години как ще са като минат още 10? Ако в София в панелката е трудно да се съберат пари за протеклия покрив или люпещата се фасада, как ще е по морето, където единия съсед украинец, другия руснак, третия англичанин, четвъртия никой не го знае къде е, апартамента му заключен?
Таксата поддръжка покрива да ти косят тревата и да ти чистят басейна, ама не покрива ремонт на покрив, мазилки, тръби, инсталации, олуци, и всичко друго, което се амортизира с времето.

# 233
Не пишете глупости, че нотариуси е нямало. Нямало е нотариуси на часна практика след 1944 г. Нотариусите са били на държавна служба към съответния районен съд и са изповядвали сделки с НИ според закона. Аз имам НА 1967 и по нищо не се различава от днешните. Винаги е имало продажби, наследства и делби на имотите.
Сделки със зем земи бяха замразени, останалото НИ е било предмет на нотариална сделка. Дори НИ закупени с договор от предприятие, накрая на договора пише, че има силата на нотариален акт.

# 234
Държавен нотариус е оксиморон и подигравка с юриспруденцията...

# 235
Държавен нотариус е оксиморон и подигравка с юриспруденцията...
Това го кажи на бай Тошо или преди него.

# 236
  • София
Сега разбирам, че до 1997 г. сме живели в държавен нотариален оксиморон, щото от тогава действат частните нотариуси Confused

Както и да е, имотите по морето е темата. Някой да продава? За Бяла някаква информация? Гледах няколко къщи преди време, а и ми харесваше там.

# 237
  • София
И аз заглеждам Бяла. Тихо и спокойно градче, без навалици. Има вероятност да имаш гледка море заради баирите. Близо са Карадере и Иракли. Обзор е доста близо, почти на пешеходно разстоянние. Паркирането е безплатно навсякъде и има места. По-ниски цени в сравнение с другите курорти. Недостатъците ми са, че е на баири цялото градче, плажът не е много хубав, далечко идва от София.

# 238
  • Бургас
Не бих си причинила шофиране до Бяла и Обзор по собствено желание от Бургас, камо ли от София.
Вие сте мазохисти Simple Smile

# 239
  • София
Шофирането не ми е проблем. Къщичките там са хубави, не искам вече апартаменти, а за други места не се сещам с подобни условия.
Алтернативата е Гърция.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 14:06 от Exter

Общи условия

Активация на акаунт