Покупка на ваканционен имот на южното черноморие

• 17 447
  • 275
  •   1
Отговори
# 15
  • СИ

...
Обмисляме покупка на ваканционен имот на южното черноморие, двустаен, между 40-60 хил. Евро. Търсим обзаведен, не държим да е на първа линия.
Въпросите ми са в няколко посоки.
...

Мислил съм от време на време за нещо от типа на така наречените ваканционни имоти, но парите които ще ми струва за да покрие в по-голяма степен моите разбирания за такъв имот са над 100 хиляди в евро. На мен всичките еднотипни комплекси с басейни нахвърляни по нивите или натъпкани във Влас, Равда или Слънчака са ми неприятни.
Трябва да си прецените доколко ще го ползвате този имот и дали няма да ви е в тежест поддържането. Ако си на пенсия и можеш да прекарваш по 2-3-4 месеца в този имот ще е най-добре. Ако работиш и се чудиш как да прескочиш в събота и неделя на 300-400 километра и да бързаш обратно е по-сложно.
За да не ти омръзва този имот и мястото, трябва да ги чувстваш много близки и да си вложил нещо от себе си, за да се връщаш с удоволствие. Поне така мисля аз.

# 16
Благодаря Слаши, Борислава и Ема!
Детето е голямо и може самО да се движи около басейна/ в комплека.
Верандата вероятно ще затворим със стъклена конструкция (как се казваше.. по заведенията правят такива, които се "сгъват"). Пише, че комплекса е с 24 часова, целогодишна охрана, така че от гледна точка на сигурността, би трябвало да е ок.

Борислава, моля, кажете ми кой комплекс в Лозенец имате предвид. Благодаря!
Оазис Ризорт и Спа, имат сайт за продажба на имоти може да ги разгледате https://homeforyou.bg/ru/s-lozenec-0-0-0-3/p-1  Успех!

# 17
Оазис Ризорт и Спа, имат сайт за продажба на имоти може да ги разгледате https://homeforyou.bg/ru/s-lozenec-0-0-0-3/p-1  Успех
Дали има начин като даваш линк към български сайт да е на български език, а не на руски?
Малко в повече ми идва руския напоследък...

Иначе бях на 90% сигурен, че за Оазис говориш - то това май е единственото що-годе читаво място около Лозенец.
Макар че там трябва много да се внимава в имената за кой Оазис се говори, защото в тоя район всичко се казва Оазис. Аз съм бил в съседния комплекс Oasis Beach Club като турист преди 4-5 години.
Плюсовете и минусите са тия, които изредих в предния коментар - супер удобно, на първа линия на плажа, пресичаш басейна и си на пясъка. Двора и алеите бяха красиво направени и що-годе поддържани, имаше даже и зарядна станция за електромобили, което в 2018г. беше рядкост. Вътре обаче строителството е от най-евтините - тънки стени, всичко се чува, всичко бие на кухо, евтини мебели, евтини уреди. Не бих си го причинил за покупка за собствено ползване.

Може в другите "Оазиси" да е различно, не знам.

# 18
  • СИ

Иначе бях на 90% сигурен, че за Оазис говориш - то това май е единственото що-годе читаво място около Лозенец.
Макар че там трябва много да се внимава в имената за кой Оазис се говори, защото в тоя район всичко се казва Оазис. Аз съм бил в съседния комплекс Oasis Beach Club като турист преди 4-5 години.
Плюсовете и минусите са тия, които изредих в предния коментар - супер удобно, на първа линия на плажа, пресичаш басейна и си на пясъка. Двора и алеите бяха красиво направени и що-годе поддържани, имаше даже и зарядна станция за електромобили, което в 2018г. беше рядкост. Вътре обаче строителството е от най-евтините - тънки стени, всичко се чува, всичко бие на кухо, евтини мебели, евтини уреди. Не бих си го причинил за покупка за собствено ползване.

Може в другите "Оазиси" да е различно, не знам.

Мен също ме възпира много това. Еднотипното грозновато и евтино строителство ме дразни. На места е толкова евтино и набързо правено, че да се чудиш как стои изправено. Както казваш всичко дрънчи и кънти на кухо. Пестено е от всичко и после се чудиш как да го поддържаш, защото всичко се лющи, бели и разпада. Имам приятели с имоти покрай морето и поддържането си е фактор. Като го затвориш за няколко месеца и започват проблеми с влага, мухъл, мазилки и така нататък. Да не говорим за проблеми с водата, канала и тока, които са почти задължителни в имоти за сезонно ползване.

# 19
Преди години ако не се лъжа комплекса беше наводнен. Отделно от това леко встрани от него минава рекичка, която не се знае как ще се 'разпростре'в случай на сериозни валежи. Аз лично не бих гледала там. Пък и да финансирам разни структури с покупката - мерси.

# 20
  • при него
Ще огледаме за рекичката, благодаря за информацията! През гугъл щателно огледахме, не видяхме, но на място ще разберем. Иначе, ще има застраховка твърде вероятно, за такива случаи именно.

# 21
Под партера дали има нещо - паркоместа, гараж, мазета. Ако няма нищо - дали има влага, мухъл. Понякога по морето (а във вашия случай тече и река наблизо) на партери без помещения под тях се появява мухъл. В тази сграда може и да няма такъв проблем, разбира се.

Успех с търсенето и покупката Simple Smile

# 22
  • при него
Няма отдолу нищо, гаражи, мазета, няма. По снимки и клипове не се вижда мухъл. За реката, не съм сигурна,  че е там, но в интерес на истината, ще споделя след огледа. Далеч е от морския бряг, може би километър, та може би това спомага да няма влага.

# 23
Куин, това с реката според мен се отнасяше за Оазис, а не за там където търсите вие.
При плаж Оазис, около който са всичките комплекси с това име, наистина има нещо като поточе, което дори не знам дали си има име. Странджа планина е директно зад "гърба" на комплексите и от нея се спускат голям брой рекички, каквито има и на Витоша през 400-500 метра.

Тази река минава измежду комплексите и дори за да стигнеш плажа трябва да я пресечеш, поради  което са сложили няколко моста на нея. Ето как изглежда:

Но и с река и без река, според мен е все тая. На първа линия на морето си на 1-2 метра надморска височина, така че където и да копнеш, ще има вода отдолу. Ако няма качествен дренаж и хидроизолация, ще има влага винаги.

# 24
  • при него
Много благодаря, Слаши!
Това с влагата със сигурност би било проблем за нас, та ще гледаме много внимателно.

# 25
  • Burgas
Влагата по морето е неизбежна-жилището трябва да се проветрява периодично иначе всичко мухлясва.Виждала съм го в апартамент на клиенти в един от комплексите около Созопол.Луксозно и скъпо направен ,но плътно затворен за няколко месеца партер -зад мебелите стените бяха покрити с мухал.Решението е проветрение ,ако има кой да наглежда имота,докато вие не сте там или влагоуловители(също от опит ви казвам).Живея на морето и ви разбирам напълно в желанието ви да имате летен имот ,ние пък купихме такъв в планински курорт Simple SmileВсеки имот на каквато и да е локация си иска съответната подръжка,избирайте умно ,успех с покупката!

Редактирам се за да допълня относно конкретния имот в Свети Влас- изглежда много привлекателно това със "собствен двор"-уверете се дали наистина въпросното дворче в включено по документи към апартамента!Обикновено тези площи са собвственост на комплекса и нищо чудно да се появи съсед,който да има претенции че ползвате това като собствен двор и да си имате неприятности.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 13:06 от borka01

# 26
  • при него
Благодаря Борка! Двора не е към апартамента по документи, в смисъл обща част е. Практически обаче, се ползва само от конкретния апартамент. Това не би било проблем, ако съседите са разбрани и всеки си стои в собствения двор. Ако пък са готини, сигурно могат и съседски партита да станат. За мен по- скоро ще е ей така да пусна кучето за 10 минути спокойно, то е малко и вече възрастно, та нито ще хукне на някъде, нито ще лае, а и с деца е свикнало и не ги закача, по-скоро бяга, защото налитат да го мачкат. Та, по тази част сме наясно Simple Smile
Явно основно за влагата ще се чудим, но то това явно по принцип в проблем по морето. То и в София понякога е проблем.

# 27
Явно основно за влагата ще се чудим, но то това явно по принцип в проблем по морето. То и в София понякога е проблем.
В София подпочвените води не са "понякога" проблем, ами перманентно във всички райони, където започват баирите към Витоша в южните части - в Лозенец от Хемус нагоре, всичките нови квартали (МанЛи, Кръстова вада, Малинова долина), Витоша, Студентски град, също крайните части на Младост 2 и целия Младост 4, и така нататък. Там където и да изкопаеш 5-6 метра ров и почва да се събира вода както като изкопаеш дупка в пясъка на плажа.

Иначе дворчетата към партерните апартаменти винаги са обща част, няма как да са отделно УПИ, защото са твърде малки. Но се подписва договор за ползване между всички собственици, с който се съгласявате, че всеки има право да си го ползва ексклузивно, и никой не може да влиза, вкл. тези от горните етажи. Те са малко прецакани, защото формално имат идеална част от всички общи части, вкл. и дворовете, но не могат да влизат там.

# 28
  • СИ
... Двора не е към апартамента по документи, в смисъл обща част е. Практически обаче, се ползва само от конкретния апартамент. Това не би било проблем, ако съседите са разбрани и всеки си стои в собствения двор.
...

Никога не разчитайте на това. Няма ли го вписано в документа за покупка или договор, нищо не означава. Минават години и всичко се променя.

# 29
Какво значи да не разчитат на това? Какво предлагаш да направят?

В нотариалния акт няма как да фигурира двора като собственост, защото не е отделен имот. И няма как да бъде, защото УПИ-тата имат минимален размер, който е от порядъка на 400-500 кв.м. , по морето не знам колко е, а тези дворчета към партерите са макс. 50-100 кв.м.
Ползването им се регулира с договор между всички съсобственици на идеални части (т.е. целия комплекс).

Общи условия

Активация на акаунт