Покупка на ваканционен имот на южното черноморие

• 17 940
  • 275
  •   1
Отговори
# 105
Защо нямат собствени партиди за ток? Всъщност със какъв статус са тези жилища?

# 106
  • В.Търново
Много се извинявам, точно с този имот съм подвела Simple Smile
Има и годишна такса от 1000лв. Grinning

Такса от 1000лв е изключително ниска. Обикновено започват от около 2500 и могат да стигнат до х2. Маса от тези жилища са без собствени партиди за ток и вода, плащаш всичкото басейни поливки течове, помпи осветление на комплекс по цени на промишлен ток. Не вярвам нещо да се е променило последните 2 години откакто спрях да се интересувам от ваканционни имоти в комплекси по морето.
Единствените апартаменти, които съм виждала над 1000лв с такса са Сънсет Резорт Поморие. За там май бяха към 1500лв.Има и за по 1000лв. Но масово за 2000лв, не мисля.

# 107
  • Sofia
Green Life и Санта Марина в Созопол са по над 1000лв. Лагуна Бийч е по 14евро/кв.м , така че и там е доста над 1000лв. Същото важи за Лили Бийч и още един до него, не му помня името. Но и не започват от 2500, обичайно за двустаен са около 1500лв.

За водомерите - обикновено си има индивидуален в имота, дори да не е прехвърлена партидата, та си плащате каквото ползвате, не плащате басейни и т.н

# 108
Green Life . Но и не започват от 2500, обичайно за двустаен са около 1500лв.

Даже 1000 евро

# 109
  • Бургас
Защо нямат собствени партиди за ток? Всъщност със какъв статус са тези жилища?

Това може да се каже конкретно за всяко жилище, като му видиш документацията.
Сънсет Резорт - жалко за хубавия плаж и добрия замисъл...

# 110
Имам интерес и следя за Св Влас - но не на всяка цена.
Не ми е рентабилно да държа имот за 80К+ евро за под 30 дни ходене в годината. Ще следя мненията

Green Life Созопол това лято моя роднина взе студио за 40К евро - от амортизираните, но все пак цената е добра, тя е доволна. Мисля, че е "изпаднало" от руснаци/украинци, които не ходят. По обява цената е била 10К евро отгоре и са смъкнали при "кешово" плащане/без кредит.

# 111
И аз се въздържам от покупка на този етап точно по същата причина - ако е за лично ползване няма да е рентабилно при заетост 30-40 дни макс годишно. А разходите си вървят - данъци, сметки макар и минимални, такса поддръжка ако има такава. В Свети влас почти всичко е с такса поддръжка, от дясно на пътя ако влизате в Свети Влас т.е. към морето няма нищо без такса поддръжка. От ляво вече е Инцараки - там има шанс да намерите нещо и без такса поддръжка. Сещам се сега за един комплекс, който дори няма акт 16, но има такса поддръжка буквално преди Меркюри от ляво  с едни габиони отпред, слабо населен, някъде ми попадна обява наскоро - явно няма опашка от купувачи, иначе е близо до пътя и на комуникативно място, но не е актувано. През годините са ми попадали имоти без акт 16 и за моя изненада се продават бързо, вероятно защото са на подпазарната цена. Винаги съм се питала купувачите не се ли притесняват от липсата на акт 16, която води доста усложнения след себе си и поставя в риск ликвидността, ако искам да се освободя от имота някога.

# 112
  • при него
На Баба Детето, доколкото съм чувала, този комплекс няма акт 16 и има проблеми със собствеността. Да не говорим, че за мен е безумно тези огромни прозорци при западно изложение, лятото вътре сигурно е ад.

# 113
Кое е по-евтино? Да си купите ваканционен имот на морето или всяка година да наемете хотелска стая за 30 дни за по 100-150лв.?

# 114
  • при него
То и зависи човек колко е далече от морето и с колко отпуска разполага. От София е далече за дълъг уикенд, но примерно от Стара Загора или Сливен, си е съвсем ОК. Ако има деца в училищна възраст или по-малки е идеално за ваканции. Но пък хората сме различни, има хора, не обичат на едно и също място. Ако е с цел инвестиция, за да не седят парите в банката и да ги изяжда инфлацията, тогава е друго. Няма значение колко ще се ползва а и един ден, винаги може да се продаде. Не че ще кажа някаква новина, но за такава цел, студио. Най-лесно се намират наематели или купувачи. Иначе, украинците много вдигнаха цените, купуват, наемат.

# 115
Това лято почивах за първи път в Грийн Лайф. Горката аз си мислех, че съм на хотел, докато не се заговорих със една жена, та нещата стоят по следният начин. Абсолютно всички апартаменти са продадени, Грийн Лайф няма нищо. Мисля, че Антарес е само със статут на хотел,не знам. Такса подръжка хиляда евро на година към месец Август. Купуваш имота, но земята е на Грийн Лайф. Имаш право на една кола, гаражи няма, има една огромна поляна на която спираш. Можеш да вкараш в системата две коли на един апартамент, достъпът е със номера на колата, но двете ти коли няма как да са едновременно в комплекса. Ако го отдаваш под наем, може да е чрез тях и те осигуряват поддръжката му, чистене, наемане, всичко. Дават ти процент и ти не се занимаваш. Ние бяхме така, идваха всеки ден да чистят, докато схвана, че не съм в хотел, а в частен имот. После влязох във фб групата на собственици на Грийн лайф и там казваха, че фирмата за управление Орко им казва колко се плаща за ток, вода и т,н. Плажът за собственици е с платен чадър, шезлонг, за гостуващи на собствениците-не. На мен комплекса много ми хареса от гледна точка на удобство, затворен е, има къде да играят децата, има къде да се разхождаш.Бяхме с куче и бяхме на партера, е няма такова удобство да излезеш по пижама и да си разходиш кучето (който има куче, ще ме разбере ). Взех оферти за новите им сгради, въпреки това не смея да направя покупка там. В мен има едно чувство, че просто те командват, не ти. Макар, че всичко е на собственици, правилата на играта се определят от Грийн Лайф. Даваш една маса пари и пак не се чувстваш собственик. И не толкова заради двата бона такса подръжка, на година това не е непосилна сума, а това не може, онова не може, земята не е твоя, една кола, това така, онова така...

# 116
  • при него
Ако има някой юрист да каже, но и при нас, земята върху, която е комплекса е с отстъпено право на строеж ( не съм на 100% сигурна в термина), но земята си е на собствениците и те са били обезщетени с имоти в комплекса, но тя си е пак тяхна. Просто отгоре има комплекс. Доколкото разбрах от нашия адвокат, това се прави доста често и не е нещо нередно. Пак от него помня, че е много важен статута на самата сграда. Беше ми казал, да купуваме само и единствено, ако е многофункционална жилищна сграда. Тук пак някой юрист ако има време и желание, може да обясни.

# 117
Още от времето на Римската империя та до днес,по закон когато купите жилище дори и да е върху чужда земя,собственика на земята не може да ви изгони,нито да ви казва какво да правите със жилището си. Че то всички "панелки" са върху чужда земя,(държавна),и какво от това? Държавата не може да командва обитателите на "панелки". И не го прави.

# 118
В сградата в която живея в София, всички собственици имаме идеални части от земята.
По скоро ми е интересно с какъв статут са тези жилища и как така фирмата домоуправител ще ми казва колко сметка имам за ток, вода и т.н ? Това направо ме плаши. Нали на акт 16 всеки имот си има индивидуална партида и индивидуални уреди за измерване..

# 119
Казват ви на база на показанията ви. Електромерите не си ги самоотчитате- те ги засичат, водомера си го самоотчитате и “ви казват” колко кубика имате от предишното отчитане и колко им дължите.
Собствени партиди няма

Общи условия

Активация на акаунт