Фенове на тениса - тема 9

• 25 228
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Карлос Алкарас покори и Ролан Гарос!
За съжаление не стана качествен финал.
Много нерви, много грешки и от двамата.
Разочароващ финал, НО победителите не ги съдят.
Алкарас продължава с феноменалния си баланс стигне ли се до 5 сета.
Има един термин на английски, 'Клъч' тенисит.
От тестото на най-големите.
И това прави разликата при равностойните сблъсъци.
Ключовия момент бе онзи обрат от 0-40 в петия сет при 1-2. Няма как да не се спомене и скандалното съдийско решение, което ощети Зверев в ключов момент. И вместо 2-2, стана 1-3.
Саша проспа началото на четвъртия сет, но и Алакарс може да се каже, че върна Зверев и необяснимо загуби третия сет.
В крайна сметка, Саша имаше 23 шанса за пробив, но успя да реализира само 6.

# 721
Доста страсти в темата, нищо лично към никого.

Обърка се Рено Лихтенщайн, факт. Което не го прави лош съдия - нормално е от стотиците отпечатъци, които гледа, да сбърка някой. Не е нормално в 21 век на фона, на всичките налични технологии, РГ още да се чуди дали да използва Hawkeye или друга подобна алтернатива. Има достатъчно опит на други клей турнири.

Относно мача…не беше добър финал на иначе хубавия турнир. Много грешки и от Алкарас, и от Зверев. Което по никакъв начин не омаловажава начина, по който стигнаха до тук - първият побеждавайки Синер, а вторият побеждавайки Надал и измъквайки се на косъм от Грикспор. Лошият мач днес не може да изтрие всичко хубаво, което направиха преди това.

Относно победата на Карлос - без значение от грешката на Лихтенщайн, той щеше да спечели. Беше много по-добре сложен в петия сет. Имаше енергия, бързина и най-важното - нищо лично към Зверев - е много по-комплексният играч от двамата, който има план А, В, С и т.н. Това си пролича с течението на мача. При Саша, ако план А не работи - да блъскаш здраво - следва план А2, който значи да блъскаш по-здраво. Но толкова. Няма нито движението, нито играта на мрежата, нито трикшотовете, за да направи нещо друго, консистентно, а не спорадично.

За мен най-интересното/плашещото от днес е, че Алкарас, на 21г, дори да играе на 70% от възможностите си пак може да бие най-добрите играчи в тура. Той влезе в РГ с де факто 0 подготовка заради травмата и излезе с трофея. Ако не беше реалност, щеше да е абсурдно.

Честито на Карлос и феновете му. И много успехи на Зверев - завръщането му след контузията може да буди само адмирации. Simple Smile

# 722
Знам, че ще прозвучи грубо, но за мен не можеш да бъдеш съдия на финал на турнир от шлема, ако си затваряш очите за елементарни неща, а само днес имаше много ситуации. Да забравим за тази грешка за момент. Зверев просрочваше неведнъж времето за сервиране, а предупреждение нямаше. Главно преди негов сервис и от време на време преди този на Алкарас публиката не спря да бърбори и не успя да я накара да млъкне. Карлос също така поиска медицински таймаут при крампи, което е забранено по принцип, отново никаква реакция. Трябва си твърда ръка, а не мекушаво поведение, което демонстрира и то не само днес. А за липсата на познание на едно от правилата на тениса дори и не искам да коментирам. Мисля, че ясно се изразих.

# 723
Пролича си шампионския манталитет на Карлос и липсата на такъв на съперника му.
Истинският финал беше полуфинала  Яник срещу Карлос. Живот и здраве ще ги гледаме и на други финали следващите години.

Зверев направи мнгоо добър сезон, но да видим дали тази загуба ще го мотивира допълнително или ще го счупи психически. Аз лично не му симпатизирам и грам, споразумял се е да заплати 200 бона на бившата си и така се признава за виновен без да има присъда... Но последствия за него няма да има, освен, ако не сгафи пак със сегашната.

# 724
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Какво общо има личния живот на тенисиста с качествата му на корта? Всеки е невинен до доказване на противното.
Никакъв шампионски манталитет няма Алкарас, клонинг на Надал.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 18:43 от Jess!

# 725
Клонинг на Надал? 😁
Никога не съм бил фен на Надал, но харесвам Алкарас. Въобще не е случайно, че първите му 2 титли от ГШ са на трева и на хард, точно защото не е клей кортър и не е копие на Рафа. Смехотворно е да се говори как човек с 3/3 спечелени ГШ финала и 11/12 спечелени пет-сетови мача на 21г няма шампионски манталитет - просто всички други твърдения/мнения олекват с тази декларация. Алкарас не просто има шампионски манталитет…той е голям шампион и психиката му - да се върнеш вчера след 2 загубени сета по този доминантен начин - е огромен фактор в настоящия и бъдещия му успех.

# 726
  • София
Доста слаб финал, с много грешки и от двамата. Бях неутрален наблюдател, тъй като не съм фен и на двамата, и си признавам, че ми стана скучно някъде по средата на двубоя. Като за финал на шлем даже не си спомням кога последно ми е било така безинтересно. Мачът за мен на този РГ беше Джоко - Музети, страст, драма и красиви отигравания, а при дамите - Наоми - Ига.

# 727
Какво общо има личния живот на тенесиста с качествата му на корта? Всеки е невинен до доказване на противното.
Никакъв шампионски манталитет няма Алкарас, клонинг на Надал.

Може би да се установи дали случайно не е от Тенеси?

# 728
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Всеки има право на мнение, представете си, че не всички харесват Алкарас и играта му. Синер в бъдеще, където го хване ще го бие.
Колкото до Зверев мога само шапка да му сваля, че след зловещата контузия пак играе и печели мачове, личния му живот не ме интересува. Разпространяването на клюки и инсинуации по негов адрес няма нищо общо с тениса.
Финалът трябваше да е Зверев срещу Синер.

# 729
Леле Зверев как можа така да се изложи?! В потрес съм. Тарикат на дребно.Trollface
Гледам клипа и не вярвам на ушите си. Да лъжеш при жребия, за малкото предимство да избираш и да си плюеш на авторитета. Безценно Rolling Eyes
На финала стисках палци на Карлито по ред причини,  не само гореизложената. Испанците пак изкараха Асо от ръкава. Кралят пред пенсия и вече нов претендент загрява на тъчлинията.
Тиролецът и Карлито са новите доминанти в тениса, другите трудно ще вземат ръка.
Апропо Синер е баси леденото спокойствие и непокизъм. Австриец, майна! Innocent

# 730
Jess, няма клюки отностно Зверев, има ново съдебно споразумение, което доказва ,а и той самия си признава, че е виновен. Интересува ме, защото не смятам за нужно такъв човек да е пример на децата. То и на корта се забелязва що за човек е.

Синер и Алкарас са бъдещето, имат шампионската жилка, и са добри момчета. Още не виждам в тях харизма като на Федерер, жилавостта на Рафа или характера на Ноле, но са още много млади и сигурно ще си изненадат с техните си качества.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 17:45 от Ibsena

# 731
В Алкарас ги виждам и трите - харизмата, жилавостта и характера. Буквално е като някакъв Франкенщайн с по малко от всеки от Биг 3. Мисля, че така го бях описал и в тази тема преди 4-5 години, когато никой още не говореше за него и играеше по Чалънджъри. Да речем, че за физиката и безразсъдната креативност младостта е обяснение. Но как успява на тези години да не се предаде след 1 загубен и 1 изхвърлен сет на финал на ГШ, нямам идея. Много тенисисти (вкл. Григор) и до днес не го могат, а са с по 10+ години напред.

Синер ми е по-труден за консумиране все още. Много го харесвах в началото. После ми доскуча, твърде много се отдаде на просто блъскане. Нямам предвид типичните сервис ботове (като Зверев, Иснер, Карлович), но все пак фен на максимата “удряй силно” и горе-долу толкова. След присъединяването на Дарън Кехил се промени драстично, положително, и отново ми е интересен. Жилав е и има характер…само над харизмата има да поработи, но то и Федерер на 20г не е бил най-харизматичният играч. С времето създава имиджа, който познаваме днес, и го казвам като негов фен.

Финалът трябваше да е Алкарас - Синер. Уви, не се случи заради ранкинга, но вече всичко си е на мястото - номер 1 и 2, само там могат да се срещнат.

Бъдещето на тениса е в добри ръце. Simple Smile

# 732
Норе, и за мен това как се събира и продължава е направо неразбираемо, това ме удиви миналата година на Уимбълдън, когато след 6:1 за Джокович мислех, че това е краят му.  Спомням си, че тогава той казваше, че след първия сет си казал - Стегни се, Карлос, хората не са дошли да гледат това! Joy
Изглежда сякаш нищо не може да го накара да падне духом. Освен това изглежда като човек, който истински се забавлява и се радва на играта, пробва всякакви удари, на моменти доста безразсъдни, точно като едно дете си играе и голям кеф, като му се получи. Надявам се, че няма да се превърне в скумрия като доста от тенисисти.

И Синер харесвам и вярвам, че ще имат интересно съперничество.

# 733
  • София
Пусната е новата анкета!

Дойде времето за третия ГШ турнир за годината. Неофициалното световно първенство по тенис, голямото надяждане с ягоди или просто Уимбълдън!
Вики Томова, която сътвори чудеса в Бах Хомбург ще започне с китайката Ван Шиню, номер 32 в света. Тежък жребий, но нашето момиче има всички шансове да прогресира.
Григор Димитров започва със слабия на трева Душан Лайович. Нашето момче е твърд фаворит, а и с добър жребий в първите кръгове.
Яник Синер изтегли късата клечка и има много тежък жребий, но аз вярвам в него и смятам, че няма кой да го спре по пътя към титлата!
Карлос Алкарас е в неговата половина, така че отново няма да видим мечтания финал между тях.
Новак Джокович на хартия има много лек жребий, но пък той е прясно опериран и до последно под въпрос.
Странно, че изобщо Новак се включва в този турнир при положение, че никой вече не може да го стигне по брой ГШ титли, а неговата голяма мечта е златното олимпийско отличие и сега само рискува усложнения преди олимпиадата, но той си знае най-добре...

При жените ще ми е много любопитно как ще се представи Ига Швьонтек на най-неудобната си настилка.
И дали ще направи мечтания дубъл: Ролан Гарос + Уимбълдън в един сезон.

И по традиция моите прогнози за 1/4 финалите
Синер - Григор
Алкарас - Томи Пол
Себастиан Корда - Александър Зверев
Хуберт Хуркач - Новак Джокович
-
Швьонтек - Хадад Мая
Рибакина - Пегула
Радукану - Сабаленка
Носкова - Наваро

Полуфинали:
Синер - Алкарас
Зверев - Хуркач
-
Ига - Елена
Сабаленка - Наваро

Финали:
Синер - Хуркач и титла за Яник!
Швьонти - Арина и титла за полякинята!

# 734
Мерси за анкетата, Дяволо! Нямам търпение за Уимби. Simple Smile

На РГ гласувах за Алкарас и Ига. За пръв път познавам и двамата шампиони. При Карлитос беше по-скоро пожелателно, но той взе, че се събра и си спечели титлата. За Ига бе някак очаквано.

На Уимбълдън залагам отново на Алкарас, пак пожелателно. По-скоро виждам Синер като шампион, очаквам изненади и от Дрейпър. При жените, обаче, смятам, че ще е Сабаленка. Стискам палци и на Ига, и на…Ема Радукану. Надявам се след травмите да видим отново онази шампионка, която отвя US Open.

Още в първи кръг ни чакат приятни мачове, така че да се започва по-скоро.

Общи условия

Активация на акаунт