Фенове на тениса - тема 9

• 25 257
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
Не случайно техния h2h е най-утвърдения в света на тениса. Новак му води с 1 победа. 1 не 10.. Жалко че тази година не стана да се видят, миналата година на Wimbledon ако не беше тази контузия на Рафа щяха да се видят на финала, но дано АО 2024 е добро начало за финални битки от двамата.

# 91
Браво на Рафата. Да ви кажа и аз много го уважавам. Виждам в него същия боец със зъби и нокти не се предава докрай както Ноле. Стила на игра е по-различен те испанос всичките имат по-физически стил на игра по-мощен но като играч много го харесвам. Да кажа само че и аз мисля като Дяволо ама същото мисля за бъдещите шлемове. Много точен анализ. Рафата не се е отказал да гони шлемове все още, което показва колко много значат те за тенисистите. Ще се върне след няколко месеца и може и да вземе титли от Ноле на клей или от младоците. Той има същите предимства в момента като Ноле - брутално добра игра и опит. Вече зависи Ноле колко ще е здрав и как ще играе но в момента изглежда като да няма кой да го спре.

# 92
  • София
Благодарна съм на Рафа. Чест му прави. Голям спортист е, да! Но не го ценя, не ми е модел за подражание.

# 93
По вашата логика тогава и Новак не ми е модел на подражание.

# 94
  • София
Разбира се! Напълно нормално. Точно така е. Всеки си има избор. Рафа никога няма да ми харесва. Федерер и той. Но признавам, че и двамата са големи тенисисти.

# 95

Сега пак ще има 2 км епистоларно изложение за всичките му постижения на корта, в живота и отвъд живота. 😁

# 96
  • София
Hope4C, смях се на глас! В тази тема никога не съм се смяла толкова! Joy

# 97
  • София
Горкичкия, US Open, хихи. Никой не го харесва. 😉

# 98
Горкичкия, US Open, хихи. Никой не го харесва. 😉

Аз гласувах за Ролан Гарос и трева…още ми е трудно да рационализирам в главата си този вот. Но така го чувствам. 😜

Дяволо, може ли да припомниш…някъде из темите с теб обсъждахме настилките на АО и USO. То ясно, че и двата ги забавиха с цел по-дълго игрово време (т.е. зрелище). В момента АО беше по-бавен и с по-голям отскок, а USO - сравнително по-бърз с по-нисък отскок?

Много интересно защо и Федерер, и Джокович са по-успешни на АО от USO, предвид че тревата (където са суперсила) е по-близо до кортовете на USO.

ПС: За мен USO не е чак толкова любим, защото ми е твърде подобен на Индиан Уелс и Синсинати. Уимбълдън и РГ са доста по…внушителни от турнирите на съответната настилка преди тях. А и има много традиция там, някак по-магично е. Освен това на клей и трева се играе по-малко, което може да е причина за повишения интерес - хард се играе през всичкото друго време.

# 99
  • София
Тц, значи:
АО е по-бавна настилката, но с по-нисък отскок. А УСО е по-бърза настилката, но с по-висок отскок. 😊
По принцип всяка година е малко различно, но това е официално и си е така.
На тревата е най-нисък отскока, но тревата през втората си седмица става картофена нива и играта става доста бавна и това дава предимство на Ноле, Мъри, Рафа, за да имат тези успехи. Специално при Ноле не е толкова решаващо това, защото той е силен и в зала, където отскока също е по-нисък. Но ярко атакуващите играчи с мощни сервиси и атака като цяло са по-ощетени на Уимбълдън отколкото в миналото, защото самата трева беше забавена на цели 2 пъти. Именно за да не си разменят само сервиси играчите... Както бе през 90-те години (разбира се, грубо казано).
Ролан Гарос също е променен. Значи Ролан Гарос през 80-те и 90-те години бе бавен. Т.е. с повече слой клей, като това забавя топката при отскока. Това се правеше с цел да има наистина разлика. Уимбълдън много бърз, но Ролан Гарос е много бавен. Обаче това вече не е така. В момента Ролан Гарос ако пекне слънце и духа лек вятър (т.е. издухва слоя клей) всъщност си става като хард корт и е дори по-бързо от втората седмица на Уимбълдън с картофената нива. Само че на Ролан Гарос имаме най-високия отскок на топката. За това и там е много сложно да се печели с бекхенд една ръка. Така че това което постигнаха Федерер и Вавринка е наистина уникално. Макар Федерер да не победи нито Надал, нито Ноле в тази година. Но пък победи Хаас в супер мач, както и Дел Потро в пик момент в 5 сета. Вавринка пък победи Джокович в един велик финал, като Стан просто пердашеше уникални уинъри и Ноле просто не можеше да стигне топките.

Кардинално:
Най-бърза настилка: US Open ; Уимбълдън
Най-бавна: Ролан Гарос ; AO
Най-висок отскок на топката: Ролан Гарос ; US Open
Най-нисък отскок на топката: Уимбълдън ; AO

Ако трябва да сравним само хард корт ГШ шлемовете, то US Open е по-бърз от AO, но на AO топката отскача по-ниско и по този показател само Уимбълдън е пред тях.

И последно:
Като ги говорим тези неща, нека не си мислим, че в Мелбърн е наистина бавно или че в Ню Йорк или първата седмица в Уимбълдън е нещо много бързо. Има разлика и тенисистите го знаят и всеки си го усеща според собствената си игра и постанковка. НО, не са сериозни разлики и ако си достатъчно равностоен и олраундър би трябвало да имаш успехи навсякъде.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 22:58 от Diavolo

# 100
  • София
Значи, аз да си призная, не забелязвам всички тези подробности по време на мачовете. Нямам този усет или там каквото е необходимо. но напълно осъзнавам, че е възможно и тенисистите си го усещат. На мен ми е интересно, че топките за мъжкия и женския тенис май бяха с разлика. Също ми е интересно развитието на самата тенис ракета. Дяволо, какво знаеш за ракетите?  Материал, форма, стандарт?

# 101
Камъни в моята градина ли усещам? Ами ще ме прощавате многословна и обстоятелствена съм Bowtie но пък никого не задължавам да чете ферманите. Търся аз за "любимеца" Федерер едни неща да споделя че съм забравила а да не говоря наизуст.

# 102
С едни и същи топки играят мъжете и жените поне на ГШ турнирите. Миналата година на USO опитаха с “различни” и настана скандал. В кавички, защото тежестта, големината и налягането на топките бяха еднакви. Единствената разлика беше в плътността на покритието - мъжките уж бяха по-устойчиви (heavy duty). Презумцията беше, че мъжете блъскат по-здраво и ги износват по-бързо. Е, да, де…ама като отсреща е Сабаленка, какво правим?

Ракетите - преди от дърво и естествена корда; сега от различни сплави и по-често със синтетични влакна. И с много повече възможности за персонализация - тежест, площ, гъстота на наплитане и т.н. Не знам как могат да се коментират вкупом, защото играчите по върховете до един играят с къстъм ракети, които са пипнати според техните конкретни предпочитания.

Не помня вече на Зверев или Медведев ракетата мернах скоро - направи ме впечатление, че е бая тежка (което е обяснимо предвид ръста им).

Дяволо, много благодаря за уточнението за кортовете. Не знам как ги помниш всички тези детайли - след последната смяна на покритието на АО, направо си се отказах да ги помня. 😁

# 103
  • София
Благодаря, Хоуп.
"с много повече възможности за персонализация - тежест, площ, гъстота на наплитане и т.н"

Точно това не знаех дали е разрешено. Двоумих се дали има строги норми или не. Защото от това зависи играта. Една промяна в ракетата и тенисът ще е друг.
Също си мисля, че на открито и закрито е коренно различно. А за САЩ и РГ централните кортове всеки път казват, че така са строени, че на корта е по- тежко положението ако е топло и влажно и  ветровито.

# 104
  • София
Свърши шоуто между хървати и нидерландци. Хърватите са голяма работа!

Мигла,
Ракетите са голямото предимство на съвременните играчи спрямо тези от далечното минало. Сегашните ракети помагат много най-вече за ретура и контрола над топката. Тенисът се разви страшно много и играчите са много по-мощни и бързи, увеличи се много и спортното дълголетие, но и технологиите не спят и се развиват и ракетите и кордажите са не по-малко важни. Хоуп е права, тенисистите играят с модификации направени специално за тях. Тези ракети, които се продават по магазините са същите модели, но не съвсем. Тенисистите не играят точно с тях. А с версия направена специално за тях.
Предполагам знаете, че навремето са играели с дървени ракети. Аз съм играл с дървена ракета, ужасно е. Ракетата е тежка и с малка глава. А след това си хващах Баболата и направо се прераждах, хаха. Имам Хед, Уилсън, Росиньол и Бабола. Това е друг спорт направо! Така че само респект за големите играчи от 60-те и 70-те години, които са се мъчили с дървените ракети, ламинирани и с естествена корда.

Първата революция налага марката Принс и Джими Конърс (първия истински боец в историята на тениса), които налагат първата ракета с метална глава. Тя е по-лека като тегло и с по-голяма глава. Конърс дърпа напред!
Дървото вече е забравено, но метала на Принс бързо е модернизиран в 'Графит' (смес от въглеродни влакна и пластмасова смола). Това са по-твърди ракети с много по-добър контрол. Идва култовия Дънлоп на Джон Макенроу и Щефи Граф.
Новата промяна идва в края на 80-те години с марката Уилсън. Най-голямата виждана глава и още по-добър контрол. Легендарната ракета на Пийт Сампрас.
Нови материали като керамика, фибростъкло, титан, кевлар и бор се преплитат в комбинация с графита.
Хед отговаря с великия Хед Престиж (най-добрата тенис ракета в историята), а неин господар е Андре Агаси.
Бабола правят революция в началото на новото хилядолетие с Рафа Надал, докато Федерер отговаря с Уилсън, а Джокович с Хед.

Общо взето се започва с дървото, минава се през алуминия и след това идва ерата на графита. Съвременните ракети използват съединения от графит с термопластични влакна и материали, като и компютърната технология помага. За кордаж в момента се използват синтетични влакна и много се набляга на натягането на кордажа.

Общи условия

Активация на акаунт