Тук е вече лятото горещо, ФЕВРУАРЧЕ смее се и пее за морето нещо

• 17 572
  • 721
  •   1
Отговори
# 435
И аз започнах захранването преди 2 седмици (веднага след навършени 5 месеца). С пюрета. Днес вече имам заместен обяд. Не бих казала, че девойката е ентусиазирана, но успявам да я нахраня. Но много странно яде... не хапва като хората от лъжицата, ами се опитва да "дъвче" докато й е още в устата Flushed Не мога да го обясня, малко като прасенце.  Явно ще й трябва време да се научи да яде нормално, но ми е малко притеснено.

# 436
И нашето бебе е така, понякога дори издиша в лъжицата 🤷‍♂️😄
Аз си го обяснявам с това, че нали уж сега се развивал инстинктът за дъвкане/дъвчене - аз купих един комплект вилички и лъжички за пикник (малко по- стабилна пластмаса от обикновените) с идеята да си ги ползвам в офиса , за да не губя време с ходене до столовата ... нооо дребчо много ги хареса - слагам малко каша и му оставям сам да си уцели устата - когато това изобщо стане ги гризе настървено 🙈
Изскочи ми реклама във фейсбук за някакви за упражняване ... едни късички такива- но дали ще си маже главата с тези за пикник или специални (не знам марка, но рекламата твърди, че са специални)... 🤷‍♂️ за сега не мисля да ги купувам. Някой да е ползвал такива с предишно бебе?

И аз започнах захранването преди 2 седмици (веднага след навършени 5 месеца). С пюрета. Днес вече имам заместен обяд. Не бих казала, че девойката е ентусиазирана, но успявам да я нахраня. Но много странно яде... не хапва като хората от лъжицата, ами се опитва да "дъвче" докато й е още в устата Flushed Не мога да го обясня, малко като прасенце.  Явно ще й трябва време да се научи да яде нормално, но ми е малко притеснено.

# 437
Здравейте момичета, минахме през зъболекаря и минавам да споделя, че кървенето е било от зъбчето. Доктора препоръча редовни прегледи след поява на първото зъбче. Подари ни напръстник и чесалка като ръкавичка(ще прикача снимки). Каза, че е хубаво често да се чеше, така избивали по-бързо зъбчетата. Каза и да си вземем паста Ненедент и вечер преди лягане да мием зъбчетата. Дано съм била полезна

# 438
За какви редовни прегледи??? Каката е на почти 4г. И все още не е ходила на зъболекар, но и няма нужда. Такава четка има в комплект и с вякои марки пасти за зъби. Аз ползвам на сплат пастите за цялото семейство и съм много доволна. Каката започнах да и мия зъбите след 2ро зъбче сутрин и вечер. Сега чакам на малкия малко да му се успокои венеца след 2рия зъб и започвам и него. Най-малкото това е вид масаж за венеца.

Здравейте момичета, минахме през зъболекаря и минавам да споделя, че кървенето е било от зъбчето. Доктора препоръча редовни прегледи след поява на първото зъбче. Подари ни напръстник и чесалка като ръкавичка(ще прикача снимки). Каза, че е хубаво често да се чеше, така избивали по-бързо зъбчетата. Каза и да си вземем паста Ненедент и вечер преди лягане да мием зъбчетата. Дано съм била полезна

# 439
Редовен преглед означава два пъти в годината. Както е и за възрастните между другото. Вие ако решите, може и до 10г да не я водите. Това е отговорност на родителя. Мен ако ме бяха водили своевременно, нямаше да ми се налага да дам 6к за красива усмивка Simple Smile Споделих информативно само!

# 440
Чак след първия зъб няма да го водя на преглед,  но като се появят повечко не е лошо. И то не защото ще има кариеси от толкова рано, а за да свикне и да не се плаши от самия преглед.

# 441
Децата е добре да се водят на зъболекар когато можете да им обясните да си отворят устата, което е около 3-4 г (ако разбира се нямат някакви изявени проблеми преди това). 6 месеца е много дълъг период за прегледи при малки деца. Добре е да е през 3-4 месеца, особено ако имат кариеси. От малка дупчица, която сте забелязали до пулпит нещата се развиват много бързо.

# 442
Имам няколко приятеля зъболекари и многократно сме си говорели на тази тема.
Развалянето на зъбите може да се дължи на няколко фактора - генетично (това няма как да се предпазиш и обикновено са тежки заболявания), лоша устна хигиета и неправилно хранене. Аз за последните 6 години имам 4 кариеса. За този период имам 2 бременности и 2 кърмения, след първото дете нямах нито 1 кариес. В къщи ползвам според моите познание много добра серия за орална хигиена - с тати ползваме зъбен душ, вода за уста, течен емайл, паста за зъби, конец, ползваме звукови четки (но това не е фактор), на каката мием зъби 2 пъти сутрин след закуска и вечер преди лягане. Та всички зъболекари, с които говорим казват че пред 4-5 г. Е излишно ходене на зъболекар, защото ако се мият зъбите и джабури дори с вода няма проблеми. Също така след 4г започват даси отварят устите без да ги стискат  
А това за свикването... дете под 3г. Няма трайни спомени и след 6м не само ще е забравило, но може и по-зле да го приеме от предния път.
ПС: много се ядосвам на лекари/зъболекари, които гледат човека като касичка. В твоя случай е видял колко си притеснена и загрижена и е решил да се възползва от теб 😞.

Редовен преглед означава два пъти в годината. Както е и за възрастните между другото. Вие ако решите, може и до 10г да не я водите. Това е отговорност на родителя. Мен ако ме бяха водили своевременно, нямаше да ми се налага да дам 6к за красива усмивка Simple Smile Споделих информативно само!

# 443
Имам няколко приятеля зъболекари и многократно сме си говорели на тази тема.
Развалянето на зъбите може да се дължи на няколко фактора - генетично (това няма как да се предпазиш и обикновено са тежки заболявания), лоша устна хигиета и неправилно хранене. Аз за последните 6 години имам 4 кариеса. За този период имам 2 бременности и 2 кърмения, след първото дете нямах нито 1 кариес. В къщи ползвам според моите познание много добра серия за орална хигиена - с тати ползваме зъбен душ, вода за уста, течен емайл, паста за зъби, конец, ползваме звукови четки (но това не е фактор), на каката мием зъби 2 пъти сутрин след закуска и вечер преди лягане. Та всички зъболекари, с които говорим казват че пред 4-5 г. Е излишно ходене на зъболекар, защото ако се мият зъбите и джабури дори с вода няма проблеми. Също така след 4г започват даси отварят устите без да ги стискат  
А това за свикването... дете под 3г. Няма трайни спомени и след 6м не само ще е забравило, но може и по-зле да го приеме от предния път.
ПС: много се ядосвам на лекари/зъболекари, които гледат човека като касичка. В твоя случай е видял колко си притеснена и загрижена и е решил да се възползва от теб 😞.

Напротив. Нашият зъболекар ни е семеен приятел и лекува нас безплатно. Това първо. Второ-млечните зъби са неустойчиви като постоянните. Трето, познавам деца, чиито млечни зъби излизат развалени. И последно, написах го информативно, всеки си преценява как да подхожда и грижи за детето си. Няма универсална формула. Затова е и тази група, обменяме опит, научила съм много от момичетата тук и се радвам, ако съм им била полезна и аз Simple Smile

# 444
Тези млечни зъби дето излизат развалени към кой тип ги смята вашия семеен приятел?!? Защото типичен пример за генетично лоши зъби е мъжа ми! Той няма мъдреци, няма и зародиши на такива и никога няма да има, това му е хубавата страна. Но лошата е че челюстта се смалява и зъбите се калцират, корените се развалят без да има кариес на повърхността.
Влезнах в темата зъби, не да се заяждам, а да дам и другата гледна точка.
Точно всяка майка си преценя за своето дете, но изказване от по-горе, че задължителна профилактика на 6м. Може да внесе много смут в някои мами тук!!!
Пак казвам и аз съм се консултирала с няколко различни зъболекаря (включително и супер дупер исвестни такива) и всеки ми е повторил едно и също.

# 445
Написала съм много ясно "препоръча редовни прегледи". Изобщо не разбирам защо спориш. И не виждам какъв смут може да предизвика написаното от мен. Не е ли по-добре да си по-информиран и да имаш повече гледни точки? Не знам колко да ти супер дупер специалистите, но щом  4г  не сте посетили зъболекар, ами окей Simple Smile Ти си майката, ти взимаш решенията. Аз просто споделих Simple Smile

# 446
Аз също съм за ранни прегледи!Още при появата на първите зъбки трябва да се започне с почистването им с апликатор четка .Виждала съм дечица по на 3 г с кариеси на първите зъбки.Тук е ролята на родителя да не се стига до там!Вярно е че и генетично си има предпоставки и зъбките са по уязвими.Голямаъа ми дъщеря посети за първи път зъболекар когато беше на 1 и3м,а с апликатор почиствах зъбите всяка вечер след появата им.Така че грижата трябва да се започне още отначало .Някоя мама беше споменала че е добре детето да свиква от малко ,за което съм напълно съгласна.Вече всеки родител си преценя кога е подходящо времето за прегледи .

# 447
Не съм съгласна за липсата на трайни спомени преди 4г. Баткото помни много неща, случили се като е бил на 2 и половина, 3г. Ако са му направили достатъчно впечатление, детето помни и преди 4г.
Да добавя - на 6 и половина е баткото сега.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 15:59 от Elektra.13

# 448
  • София
Момичета, ние бяхме на много дълга почивка, баби, дядовци, морета и вече сме си в София. Grinning
Започвам да ви чета, за да се включа някъде и аз!

# 449
Аз да се включа със "заместения обяд". Голяма драма са тия пюрета. Много трудно ги яде моята госпожица. Но не я дохранвам де, държа позиция Joy Днес обаче изяде 1/3 бурканче. Така я оставих да заспи. Надявам се да се събуди гладна и да дояде остатъка.

Общи условия

Активация на акаунт