Тук е вече лятото горещо, ФЕВРУАРЧЕ смее се и пее за морето нещо

• 17 581
  • 721
  •   1
Отговори
# 450
Не се заяждам, искрен въпрос е това- защо трябва да се замести обяд?
Наш шишко в яслата изяжда по 200 грама... уж - но мисля че половина е поне по него, но явно се вдъхновява когато гледа другите бебета ( поне на плуването го виждам как ги зяпа )
У дома наблягам на ЗВБ И изобщо не следя количествата- днес му дадох броколи сварено леко ал денте- яде(гриза) с голям интерес . После си пи мляко 🤷‍♂️

Последна редакция: сб, 19 авг 2023, 17:16 от Lucie_

# 451
  • София
Ох, започвам... Smile

За чашките - аз купих един комплект от тези силиконовите: купа, чиния, виличка и лъжичка и силиконова чашка, още не сме я ползвали, давам водата от шише.

За косопада - при мен вече приключи, много съм щастлива, не приемам нищо, но си направих по съвет на майка ми, която страдаше от косопад след Ковид, маска с горчица. Това нещо така пари, все едно някой ми е драснал клечка кибрит на скалпа, но още от първото нанасяне имаше ефект, явно стяга скалпа, нямам идея. Но си е и на хормонална почва. Вече ми расте нова косичка, като таралеж съм в главата, но щастлива!

Аз да ви споделя, че морето мина чудесно, нашето момче толкова се радва, топнахме си го, игра си, смя се. Очаквах да се плаши, но... смелчага! Евала на моите мама и татко, че бяха с нас и ни помагаха. С бебе на море е мноого трудно, бе! Grinning

Зъбите още ни мъчат, нищо не е избило и те така те. Имаме и ние като тази четчица за пръста, споделена от Karina-88 в предните постове, от време на време го чеша с нея.

За храненето - ужас и половина.
Не приема нито едно готово пюре, защото като бяхме на морето- купувах. Ами - хвърлях ги. Пищи, дърпа се, та си му готвехме и там. От домашната храна си хапва, от нашата посяга, ние му даваме да яде от нея, вече не знам какво не е ял, та дори и скумрия на скара яде и си гризка, но тези магазинските пюрета - реве от тях и вече каквото имам като запас ще пробвам пак да му дам и повече няма да купувам. Чудя се даже по- натам за детска кухня, вие какво мислите?
Глутен хапва, месо, не отказва да пробва, но основното му е кърмата и дори да е хапнал каша или десертче или бисквитка, търси си ме и се нервира ако не му дам. Как ще го отбия, нямам идея. Още е далече да мисля за отбиване, но постоянно ме питат роднини и ми намекват, че така съм го научила и нямало да мога да го отбия, шегуват се, че на голямото междучасие ще идва да си "цоцка" от мен ... аз приемам с усмивка, де.. амаа малко яйкс.

Заместено ядене нямам, но не бързам, давам му време на детето и така, каквото иска - това ще хапва.

Разходките навсякъде и на морето бяха предимно с ерго бейби раницата, той седи отпред, зяпа, разглежда и всички сме хепи. Количката ни е само за аксесоар и като заспи на раницата, увисва и просто го премествам в количката. Събуди ли се обаче, няма и 10 мин и мрънка да го взимаме. Кръстовете ни с таткото вече ни болят, но няма как, отново "така сме го научили" според нашите приятели и близки.

Ами, да, така сме го научили - да е гушнат в мама и тати и да е обгрижван, това е положението. Two Hearts
Сега ни предстои пак преглед при ортопед и нефролог.

# 452
Ох, започвам... Smile

За чашките - аз купих един комплект от тези силиконовите: купа, чиния, виличка и лъжичка и силиконова чашка, още не сме я ползвали, давам водата от шише.

За косопада - при мен вече приключи, много съм щастлива, не приемам нищо, но си направих по съвет на майка ми, която страдаше от косопад след Ковид, маска с горчица. Това нещо така пари, все едно някой ми е драснал клечка кибрит на скалпа, но още от първото нанасяне имаше ефект, явно стяга скалпа, нямам идея. Но си е и на хормонална почва. Вече ми расте нова косичка, като таралеж съм в главата, но щастлива!

Аз да ви споделя, че морето мина чудесно, нашето момче толкова се радва, топнахме си го, игра си, смя се. Очаквах да се плаши, но... смелчага! Евала на моите мама и татко, че бяха с нас и ни помагаха. С бебе на море е мноого трудно, бе! Grinning

Зъбите още ни мъчат, нищо не е избило и те така те. Имаме и ние като тази четчица за пръста, споделена от Karina-88 в предните постове, от време на време го чеша с нея.

За храненето - ужас и половина.
Не приема нито едно готово пюре, защото като бяхме на морето- купувах. Ами - хвърлях ги. Пищи, дърпа се, та си му готвехме и там. От домашната храна си хапва, от нашата посяга, ние му даваме да яде от нея, вече не знам какво не е ял, та дори и скумрия на скара яде и си гризка, но тези магазинските пюрета - реве от тях и вече каквото имам като запас ще пробвам пак да му дам и повече няма да купувам. Чудя се даже по- натам за детска кухня, вие какво мислите?
Глутен хапва, месо, не отказва да пробва, но основното му е кърмата и дори да е хапнал каша или десертче или бисквитка, търси си ме и се нервира ако не му дам. Как ще го отбия, нямам идея. Още е далече да мисля за отбиване, но постоянно ме питат роднини и ми намекват, че така съм го научила и нямало да мога да го отбия, шегуват се, че на голямото междучасие ще идва да си "цоцка" от мен ... аз приемам с усмивка, де.. амаа малко яйкс.

Заместено ядене нямам, но не бързам, давам му време на детето и така, каквото иска - това ще хапва.

Разходките навсякъде и на морето бяха предимно с ерго бейби раницата, той седи отпред, зяпа, разглежда и всички сме хепи. Количката ни е само за аксесоар и като заспи на раницата, увисва и просто го премествам в количката. Събуди ли се обаче, няма и 10 мин и мрънка да го взимаме. Кръстовете ни с таткото вече ни болят, но няма как, отново "така сме го научили" според нашите приятели и близки.

Ами, да, така сме го научили - да е гушнат в мама и тати и да е обгрижван, това е положението. Two Hearts
Сега ни предстои пак преглед при ортопед и нефролог.

Викси, радвам се че сте си изкарали добре на морето. Аз откакто взех килимче пъзел за пода се родих, вече не го разнасям цял ден 😄 Моя много яде.... На 170гр едва го спирам, и готови и домашни пюрета всичко тъпче. Сега ще въведа и жълтък и ще давам СЗ. Преди 2седмици  беше 9,200 73см,
"само" 700гр е качил този месец 😄 Двата зъба вече са пораснали и не иска много плодове да яде, дайте идея за СЗ освен каша, какво да давам. Страх ме е от тези каши да не се надува излишно. Ваксината я отложихме, че съм без кола и откача вкъщи 😵

# 453
Вик си,спокойно ще се отбие,когато му дойде времето. Все пак са все още само на 6 месеца ,бебета са си. Извинявай че го казвам,но мен лично подобни подмятания за кърмене през голямото междучасие или до бала много ме дразнят. Уж са "добронамерени " и се предполага,че трябва да звучат забавно,но не познавам някоя кърмеща жена ,която да ги намира за забавни. С каката моята майка на 6тия месец дупка ми проби на главата защо още я кърмя,че бебето нямало вече нужда,нали ядало пюрета, да я отбивам,че е вече голяма 🙄🙄🙄 ами не я отбих на 6 месеца,а чак на година и нещо,защото видях,че тя си ме ползва за залъгалка и се приспивам така,а реално вече няма физическа нужда да смуче. Сега ще процедирам по същия начин - когато,тогава. Няма опасност да се проточу до голямото междучасие 😂
Иначе при нас е горе долу ок яденето. Яде по 60-70 гр, въвела съм всички зеленчуци ,някои плодове и телешко месо (вчера). Другата седмица обмислям и оризова каша,но ще го мисля още. Хем ми се ще да използвам орозорецът,който се е отворил откъм възприемане на храната,хем не искам да избързвам.
Моят юнак май съвсем скоро ще пролази. Вече почти постоянно стои на колена и ръце и се престрашава от време на време да мръдне коляното напред и после тупва по лице .
Взех от тези барбарони за бебе да свиква да седи,но не съм очарована честно казано. Беше много тесен,едва го напъхвах вътре (после извадих част от дунапрена) ,но като че ли не се чувства ок,мрънка. Ще видя, дали ще го ползвам по-натам.

# 454
  • София
Karina-88 - браво на бебчо, че си хапва така, дано така и продължи ✨ килимче и ние имаме ама вече го слагам в паяк и той се ходи яко из нас. От много ряно зяпочна да су опитва да се изправя на крака директно и вече стъпва с паяка и то не на пръсти. Да ви кажа, педиатърката каза да изчакаме, но той иска да ходи..опъва се като струна 😁😅 с паяка е фурия и днес вече ми направи първата беля. Всичко от масата беше на земята, дръпнал ми декорациите... Чух само как неща падат и бързо отидох, а той се смее ли смее.
От доста време си лази и се обръща навсякъде. Сега е започнал да издава някакви агресивни "Ъъ" звуци като е гладен или иска да му подам нещо. Joy

N333 - ами и мен ме дразнят, аз ги позатапвам ама...явно засега ще е така, хаха Grinning Гледам да не се впрягам за това. Тоя барбарон и аз му се чудих, но не знам дали има полза от него. Нашето момче посядва, но не е супер стабилен дълго време. Опитва се, де.

Не знам при вас как е, но през ваканцията го сйбирахме с много хора, нови и вече познати. НО! От тогава все иска да е в ръцете ми, реве много от длутите хора, само като го вземе друг за секунди е замаен и си играе и смее и изведнъж като ми чуе гласа или ме види в другия край на стаята и почва един рев, подава ръчички и докато не го взема не се успокоява. Grin  Снощи излезнах на терасата да простирам и мъжът ми беше с него на спалнята, ей рев и чудо докато не ми го доведе да ме види, че съм там. Заспива само прав на рамото ми и гушнат в мен...чудна работа. Преди не беше така, изведнъж започна ... При вас има ли такива неща? Rolling Eyes Буквално не мога да го оставя на никого ...

# 455
Аз "бързам" за храненията по 2 причини:
1. Защото не кърмя, а сме с адаптирано мляко
2. Иска ми се да се придържам към препоръките за захранване. Четох разни работи, гледах  лекции на Ирина Владимирова за превенция на злоядство и като цяло за захранването така че да е максимално оптимално спрямо развитието.
Бебка и гладна отказа пюрето от обяд, но като й дадох друго го хапна. Явно конкретното пюре с тиква и картоф не й допадна. Май пюретата с картофи не ги тачи. Те са и по-гъсти. Като й отворих Гербер морков и сладък картоф си го хапна.
С каката нямах никакви трудности и ми се искаше и сега да е така, ама....

# 456
Мисля че сега "отключват " "separation anxiety " - не ми остана много време да чета по въпроса, но колегите с които говорих казаха, че на всички така са им казали от яслите - на тази на които бебетата са тръгнали на ясла на 4 - 6 месеца 🤷‍♂️
Незнам за бебетата , но нашите като си тръгнат след две седмици аз ще имам separation anxiety 😄😄🙈 ужасно много ми помагат и докато дойдат пак ще видя бая зор ... но c'est la vie  🙈
Между другото да споделя (не смея да се хваля) тъкмо се уплаших, че сополът на малкия цели 7 дена се задържа - бистър, не се увеличава, няма температура нищо, само този сопол - е днес взехме някакви капки за нос за бебе от аптеката и докато разбера как се слагат и той заспа без тях и сега не му пуеам носа изобщо 🙈🙈🙈 горното бебе ще трябва да оцелява въпреки некадърната си майка 🙈🙈 ама как може спрей с някаква защита за бебета - аз изобщо не можах да разбера как се пръска с него 🤷‍♂️🙈

Karina-88 - браво на бебчо, че си хапва така, дано така и продължи ✨ килимче и ние имаме ама вече го слагам в паяк и той се ходи яко из нас. От много ряно зяпочна да су опитва да се изправя на крака директно и вече стъпва с паяка и то не на пръсти. Да ви кажа, педиатърката каза да изчакаме, но той иска да ходи..опъва се като струна 😁😅 с паяка е фурия и днес вече ми направи първата беля. Всичко от масата беше на земята, дръпнал ми декорациите... Чух само как неща падат и бързо отидох, а той се смее ли смее.
От доста време си лази и се обръща навсякъде. Сега е започнал да издава някакви агресивни "Ъъ" звуци като е гладен или иска да му подам нещо. Joy

N333 - ами и мен ме дразнят, аз ги позатапвам ама...явно засега ще е така, хаха Grinning Гледам да не се впрягам за това. Тоя барбарон и аз му се чудих, но не знам дали има полза от него. Нашето момче посядва, но не е супер стабилен дълго време. Опитва се, де.

Не знам при вас как е, но през ваканцията го сйбирахме с много хора, нови и вече познати. НО! От тогава все иска да е в ръцете ми, реве много от длутите хора, само като го вземе друг за секунди е замаен и си играе и смее и изведнъж като ми чуе гласа или ме види в другия край на стаята и почва един рев, подава ръчички и докато не го взема не се успокоява. Grin  Снощи излезнах на терасата да простирам и мъжът ми беше с него на спалнята, ей рев и чудо докато не ми го доведе да ме види, че съм там. Заспива само прав на рамото ми и гушнат в мен...чудна работа. Преди не беше така, изведнъж започна ... При вас има ли такива неща? Rolling Eyes Буквално не мога да го оставя на никого ...

# 457
Викси, паяк и ние имаме, но още на 4м го слагах в бънджи, защото оставах без ръце. Да, знам, лоша майка съм. Сега ще изчакам да му се порадва и ще извадя паяка. Но с килимчето определено се родих.
Аз пюре от картоф не му давам, освен ако не съм взела комбинирано. Аз му правя, морков, пащърнак и броколи за основа, другите са готови. Тоя картоф не стига, че става на дъвка ами и го запича. Скоро ще излезнат и тикви, те са му  любими.

# 458
Лелеее,възхищавам ви се на всички,които имате време да гледате семинари и уебинари. И аз много искам и само си слагам в плейлистите разни видела да ги гледам после,а това "после" никога не идва. Те всички семинари за по мин. 1 час ,а аз имам не повече от 10 мин за подобен тип дейности 😂😂😂

# 459
  • София
Аз всеки ден пък гледам как бебетата си се возят в количките, а ние само бутаме нашата и дребният ни виси на раницата и гледа като шефче Grinning
Направо не знам как така другите деца си лежат спокойно, а нащо... Не издържа в тази количка. И като бебе беше така и сега, независимо от кошчето 😁😅

# 460
Сетих се да питам друго, извън бебетата. Приемате ли витД? Интересувам се за един спрей,ще сложа снимка, дали има доволни от него? Или да препоръчате, този който ползвате. В омагьосан кръг съм с ИР и сега с тоя вит Д в крайно ниски стойности.

# 461
Vikksi, за каката всички ми завиждаха: "Ах, какво спокойно и усмихнато бебе", "Ах, как кротко си седи в количката и се смее "... и т.н.
Е, сега ми излиза през носа, защото няма спирка. Ако и бебето стане така....догодина не знам какво ще правя. Та може твоето да е на обратно Grinning

# 462
  • София
Vikksi, за каката всички ми завиждаха: "Ах, какво спокойно и усмихнато бебе", "Ах, как кротко си седи в количката и се смее "... и т.н.
Е, сега ми излиза през носа, защото няма спирка. Ако и бебето стане така....догодина не знам какво ще правя. Та може твоето да е на обратно Grinning

Ооо, ма така кажиии, хахах! Стискам си палци така да бъде и да си права Joy
 За витамин Д-то - аз си давам Вигантол, по 2 капки дневно. За този специално от Ремедиум не съм чувала.

# 463
Здравейте! Ние в петък се прибрахме от почивката. Беше дългичка, 12 дни. Морето беше страхотно, топло и спокойно и къпехме бебето всеки ден. Много му харесваше. Там правеше 3 часови следобедни дремки.  Добре му беше. И хубавото до тук. Къщата беше на брега на морето и това беше много удобно, но беше  ужасно мръсна, всичко в прах и паяжини. А имаха такса почистване 55 евро. Почистихме си ние. Мрежите за комари бяха толкова калпаво сложени, че комарите си влизаха постоянно и ни нарешетиха. Докато разберем, че трябва да стоим на затворени прозорци с пуснат климатик, за да не влизат, почти стана време да си ходим. Изтормозихме се... Сега почивам от почивката 😁

Луси, на твоя въпрос за заместването на хранене. Аз няма да бързам да замествам. Чела съм, че до годинка млякото си остава основна храна и бебето само се запознава с новите вкусове. Така е и ако захранваш по ЗВБ.
Аз лично нямам намерение да гоня грамажи или да го тъпча насила ако не иска да изяде еди колко си грама (а той засега не иска). Другото, което ме спира да замествам хранения е кърменето. Искам поне до годинка да си го кърмя, а ако заместя две хранения, кърмата много ще намалее - като няма търсене, няма и производство. Или трябва да цедя, а не съм фен, плюс това отдавна си подарих помпата.

На кухня задължително ще го запиша. Батко злоядко прояде именно държавната кухня, а преди това бях опитвала най-различни частни, пюрета, готвене вкъщи и нищо. Но има много време до тогава.
Между другото, даването на каши не е задължително. За СЗ може и само плодове/плодови пюрета да се дават.

Викси, от това, което пишеш за "висенето" на бебето от раницата, оставам с впечатление, че го носиш напред? Изминявай ако греша, но не мога да се въздържа да не кажа, че въпреки че производителите пишат, че може, такава поза не е ергономична и никак не е добре за гръбнака. Той в момента се развива и ако се притиска на другата страна, може да се увреди. След 6тия месец, бебето може да се носи и на гръб и по този начин пак може да си зяпка наоколо.
Баткото го носех така и много му харесваше. Бебето засега обърнато към мен нося и си гледа настрани. Ползвам слингова регулируема Исара, която е още от батко му

# 464
Сетих се да питам друго, извън бебетата. Приемате ли витД? Интересувам се за един спрей,ще сложа снимка, дали има доволни от него? Или да препоръчате, този който ползвате. В омагьосан кръг съм с ИР и сега с тоя вит Д в крайно ниски стойности.

Спрей вариантите на better you са много добри. На мен лично доктор Сигридов ми ги изписваше, когато бях бременна. Но за да се усвои Вит. Д трябва да се приема с Вит. К и с нещо мазно. Има спрей на better you, който е в комбинация с Вит. К. Можеш да си вземеш от него и да го приемеш с една лъжичка кокосово масло например:)

Общи условия

Активация на акаунт