СЕДМИ КЛАС - часът на истината - ИЗПИТНА ТЕМА (12.06 - 18.06)

• 137 539
  • 1 587
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София

Не може на още ошашавени родители, чудещи как да успокояват стресирани деца да им размяташ мнението си колко е елементарна матурата, как второкласника ти за закуска ги решава тези задачи и т.н.

Аз никъде не съм оспорила това, също никъде не съм определила НВО-то като лесно /трудно. Просто споделих едно такова лично мое  усещане,  дори малко трудно за точно описание, че някак много натежава чистият 6 клас. И не в посока това, че материалът от него е забравен и неупражнен непосредствено преди изпита, а че при отсъствието на седмокласната нотка в много от задачите децата са се шашардисали и са ги превърнали сами в "трудни".

В другата тема си позволих да изразя мнение, че НВО за 10 клас  не е по-трудно от миналогодишното, но там няма драми, дори и някой да е оплескал порядъчно  задачите, от това почти нищо, да не кажем даже нищо,  не му зависи.

# 1 351
Русалка, въобще не визирах твоите включвания за задачите, както и на други потребители правещи сравнение с предни години, на които мнението не е поднесено в стила "ама това е елентарно и се решава за 20-30 минути".

# 1 352
  • Някъде на край света
Дайте да си запълним времето с нещо различно от обсъждане на трудността на изпита и вайкането...
Някой прогнози иска ли да предложи за балове без да са излезнали статистиките? Joy

# 1 353
  • Sofia
Само ви четях досега. Имам питане: Детето е доказало четири еднакви страни, но думичка няма за успоредност и взаимно разполовяващи се и перпендикулярни диагонали. Чета обаче в нета теорема, че четириъгълник с 4 равни страни е ромб. Дали е вярно? Теорема е, ама дали е в учебника за 7ми клас?

# 1 354
  • София
Дайте да си запълним времето с нещо различно от обсъждане на трудността на изпита и вайкането...
Някой прогнози иска ли да предложи за балове без да са излезнали статистиките? Joy
Боб да Фърляме, викаш..Joy

# 1 355
  • Някъде на край света
Русалке , кой какво може. Някои боб, други леща, трети може топка да извадят.. Stuck Out Tongue Winking Eye

Само ви четях досега. Имам питане: Детето е доказало четири еднакви страни, но думичка няма за успоредност и взаимно разполовяващи се и перпендикулярни диагонали. Чета обаче в нета теорема, че четириъгълник с 4 равни страни е ромб. Дали е вярно? Теорема е, ама дали е в учебника за 7ми клас?

Може да е квадрат ако е с 4 равни страни. Има някакви описания в учебника, но трябва някой математик да каже какво точно е определението. Аз в нета намирам това, но дали трите едновременно трябва да са изпълнени мога да питам утре Simple Smile

Ромбът притежава всички свойства на успоредника.

Начини за доказване, че един четириъгълник е ромб:
1. Четириъгълник с четири равни страни, т.е. AB = BC = CD = AD.
2. Успоредник с перпендикулярни диагонали, т.е. ABCD – успоредник и AC  BD.
3. Успоредник, при който диагонал е ъглополовяща на един от ъглите му, т.е. ABCD – успоредник и AC – ъглополовяща на A.

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 01:06 от Buzzy

# 1 356
  • Sofia
Да, де. Може да е квадрат, но все пак квадратът е ромб! Идеята е , дали 4 еднакви страни са достатъчни за ромб! Благодаря Ви! Видяла е всички ъгли, но не знам защо е доказала 4 еднакви триъгълника...На чертеж всичко има, но описание не, освен тези еднакви 4 триъгълника..

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 02:09 от tami1111

# 1 357
  • Някъде на край света
Някой с повече геометрични познания от мен трябва да се включи. Sad

# 1 358
Има такава теорема, но ако не е изведено като извод,, а просто са доказани еднакви страни, няма да е пълно.
Може да се види в учебника за 7 клас какво е дадено за ромба.
С еднаквите триъгълници излизат и равенствата на ъглите, доказващи успоредните страни,, от където следва успоредник и оттам  с равните съседни ромба.
И в двата случая на решението му липсва само ред.

# 1 359
  • Sofia
Тоест,лисва му ред, значи липсват му точки Wink 1,2 . Аз мислех, че теоремите не би следвало  да се доказват...Благодаря Ви! Каквото, такова, дет се вика

# 1 360
Имам предвид не да се докаже Т, а да се цитира, че по Т четириъгълник с 4 еднакви страни е ромб.
С доказаните  четири равни страни, имаме 2 еднакви равнобедрения триъгълника, с равенството на които излиза успоредността на срещуположните страни и това си е като доказателство на Т.
Отворете учебника за 7 клас и вижте урока за ромба има ли я тази теорема. Аз нямам пред себе си такъв и не мога да кажа със сигурност.
При всички случаи ми звучи като решена подточката (почти) и ще има точки за нея.

# 1 361
  • Sofia
И аз в момента нямам учебник, но утре ще отворя. Определено е написала, че тази е равна на тази и онази, и онази, следователно е ромб. Наистина нямам идея дали ще се признае, но се надявам,че все някакви точки ще вземе. Ядосвам се, защото знае свойствата на ромба, а в обратната връзка не го е направила. То нейното по-сложно, при положение, че е видяла перпендикулярните и разполовяващи се диагонали , доказва равни страни...Деца, ма  то се вижда, че е ромб, бе мамо;)

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 02:12 от tami1111

# 1 362
Боб да Фърляме, викаш..Joy
Мятам първа! 😁
За балове в предпочитаните гимназии не смея да гадая,  но като цяло подозирам по-ниско средно ниво, в сравнение с минали години. Този випуск е първи и единствен без НВО в 4 клас, а това неминуемо се отрази. Много деца преминаха в 5 клас с пропуски, особено по математика. Онези, които така или иначе се целят в гимназии с високи балове са компенсирали, но на общия фон са незначително малко. Общата картина обаче няма да е розова. Съвсем лаишка прогноза, не претендирам за достоверност, тепърва ще видим.

# 1 363
И аз подозирам по ниски балове за набор 2009. Труден текст за подробния преразказ и според мен и малко по труден втори модул от предходните 2 години.

# 1 364
  • София
И какво като нямаха НВО4?Ако се има предвид, че децата не са се подготвяли по тази причина и затова имат пропуски, то това не е вярно. Решението за отпадането на НВО стана ясно чак в края на годината. Дотогава всички се подготвяха все едно ще има. Видя се, че не свърши светът и без него, обаче. А ако се предполага, че децата трябва да учат и се подготвят само заради едното НВО, то тогава образованието ни е....
За мен причините за натрупване на пропуски у децата са други и комплексни.  И много трябва да се работи в тази посока, но не и с измислянето на нови и нови оценявания. Защото там където се работи и сега, компенсира се от страна на родителите, ако щете, то резултат има. Въпросът е как да се повиши средното ниво, да се обхванат групи, които без външна помощ (а няма и кой да им я окаже) се "загубват" в училище.

Аз, обаче, мисля, че ще са по-високи баловете, поне за първите по бал гимназии.

Общи условия

Активация на акаунт