СЕДМИ КЛАС - часът на истината - ИЗПИТНА ТЕМА (12.06 - 18.06)

• 137 584
  • 1 587
  •   1
Отговори
# 630
По принцип цитирам наредби, но миналогодишното писмо на РУО София трябва да свърши работа.
Във връзка с писмо на МОН с № 9105-251/01.07.2022 г, с вх. № РУО 1-25394/01.07.2022 г. относно зачестили запитвания от страна на родители, Ви уведомявам, че резултатите от изпитите от националните външни оценявания в края на VII и в края на X клас се отразяват само като брой точки с точност до 0,01 в съответния документ за завършена степен или етап.
Напомням, че приравняването им към оценки по чл. 9, ал.1 от Наредба №11/01.09.2016 г., издадена от  министъра на образованието и науката за резултатите от оценяване на резултатите от обучението на учениците и отразяването им като текущи оценки противоречи на нормативната уредба.
В писмото на МОН се обръща внимание, че разпоредбата на чл. 62, ал. 1 от Наредба №11/01.09.2016 г., издадена от министъра на образованието и науката за резултатите от оценяване на резултатите от обучението на учениците /Когато оценката от изпит от национално външно оценяване при записване с качествен и с количествен показател е слаб(2), оценката не се записва в документа за завършване на съответния етап и не оказва влияние за преминаване в по-горен клас/ се прилага само в случаите на националното външно оценяване в края на IV клас.

# 631
  • Sofia
Здравейте, колко точки на НВО са шестица и може ли учител да напише петица за годината, ако точките от НВО са за шестица?

Таблицата е от 2021г. Навсякъде обаче се казва, че не се приравнява.

# 632
Благодаря, страхотни сте! От указанията на МОН да разбирам ли, че дори да имаш 100 точки на НВО, може да имаш петица за годината?

# 633
Вероятно снимката е от 2021. За последно резултатът от първа част се приравняваше към оценка и се вписваше като текуща през 2017 или 2018 година. Вече не помня. Но балообразуването и класирането си беше в точки.

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 08:50 от Анонимен

# 634
Точно се зачетох в темата и се чудех на мен Ангелинка ли ми се падна. 93-та съм кандидатствала за гимназия и аз. Но никакъв спомен няма за тест по български
"Ангелинка" беше, да. Имаше и елементарен тест - такова не се беше случвало никога дотогава.

А за школите, в които се е "развявал" тестът въобще не се учудвам. Неслучайно децата от пети клас тръгват на уроци в "сигурни" школи. Аз отказах да въвличям моето дете в това.

# 635
Таблица за преобразуване на НВО 7 клас няма от 2017.
Вижте си Наредба 11/2016г. , цитирана по-горе в писмото на МОН.
(Дидева отново точна и с детайли Flowers Hibiscus
Благодаря!)

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 22:56 от peneva_a

# 636
  • ВАРНА
Точно се зачетох в темата и се чудех на мен Ангелинка ли ми се падна. 93-та съм кандидатствала за гимназия и аз. Но никакъв спомен няма за тест по български
"Ангелинка" беше, да. Имаше и елементарен тест - такова не се беше случвало никога дотогава.
[/quote]

Не беше Ангелинка Simple Smile
И аз съм от кандидатствалите 1993.
Елементарен тест по български и преразказ на "Войнишка нива" от Елин Пелин. Задачите по математика пък бяха от учебника. Още помня задачата за пощальона  Simple Smile

# 637
  • София
Здравейте, колко точки на НВО са шестица и може ли учител да напише петица за годината, ако точките от НВО са за шестица?
Може, разбира се.

# 638
  • София
Благодаря, страхотни сте! От указанията на МОН да разбирам ли, че дори да имаш 100 точки на НВО, може да имаш петица за годината?

Зависи от оценките за двата срока, от нагласата на учителя, но при 100 точки на НВО е малко вероятно детето да не се справя отлично и в училище.По-скоро петица в такъв случай ще е някаква проява на лично отношение.

А това сега ми напомни нещо, каквото до момента не бях чувала. Но за всяко нещо си има първи път. В училище  в близост до София, нарочно няма да казвам къде точно,  имало 3 седмокласни паралелки.  Само в една от тях  6-7 деца ще бъдат оставени на поправителен по мат, казано е директно на родителите. В другите два класа били и повече. Има подадени сигнали. Учителката ли не е наред, не знам,  или от управата я натискат, за да си задържат така деца в гимназията заради делегираните бюджети, понеже им е ясно, че на тази възраст разбираемо вече много от децата ще си щъкат спокойно и сами от /до София, ще си търсят и нещо според интересите, но не ми се струва нормално при всички положения..Отделно неизменно тя им е преподавала от 5 клас  - ми да ги е научила на нещо за 3 години.Това е оценка и на нейните "постижения"..

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 22:56 от пенсионирана русалка

# 639
  • София
През 2017-та трябва да е било, Дидева. През 2018 вече със сигурност нямаше преобразуване в оценки.

# 640
2017, набор 2003, бяха първите, минали "в движение" към новата програма и балообразуване направо с точки, без преобразуване. Поощрително при над 80т някои учители им написаха по една шестица като текуща... Моя синковец със 70 и малко точки по математика си беше с 6 за годината, много ги беше натедил за срока и учителката не го "спъна" Hands V

# 641
Може би не сте ме прочели внимателно. Всъщност до 2018 е било. След малко ще редактирам горе, че 2107 е малко напред в бъдещето. Joy
https://bg-mam.ma/p/1041458/36845707

# 642
2018 големия имаше ДЗИ (оценки, неговото НВО беше две части с две оценки - НВО и оценка за кандидатстване 2013), 2017 малкия беше 7клас НВО само с точки... Голямо "връщане" на статистиките от оценка към точки беше, че да видим "къде сме"...

Ей така изглеждаха "оценките" в далечната 2017, изпитите само в точки...
Скрит текст:

От баткото нямам скрийн шот, а и кандидатстването беше през училища гнезда все още, в системата се виждаха само оценките, а после "Класиран по... желание"

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 08:10 от peneva_a

# 643
  • София
Ех, Дидева, къде ме върна да чета! Joy

# 644
Аз продължавам да не разбирам няколко неща:
- как за формиране на бал имаме преобразуване на точки от оценка в точки за бал, но нямаме преобразуване на точки от НВО в точки за оценка? Това не създава ли предпоставки за субективна преценка и възможности за корупция, доколкото преобразуваната оценка влияе значително като точки на балоообразуването?
- какво оценява НВО и какво оценява годишната оценка? Не оценяват ли и двете знания в края на годината? Кой от критериите е по-обективен - на НВО или на учителката?  По каква логика и критерии?

Благодаря Heart

Общи условия

Активация на акаунт