В момента чета ... 85

• 53 089
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
Подсетихте ме за "Какавидите" от Джон Уиндъм. Обичам да си я препрочитам. Сага  реших да я прочет отново и не мога да открия къде съм я подредила.

# 106
Почнах да чета “ Чоки от Джон Уиндъм”
Разказва се за едно 12 годишно момче което има “ въображаем приятел” Родители му започват да се притесняват за него,отдавна би трябвало да мине тази фаза. Баща му обвинява “ въображаемото приятелче” и се чуди какво да направи. Но истината се оказва съвсем различна, приятелчето си е напълно реално но от друга планета. ❤
Страхотна книга от моето детство. Имаше и сериал по нея.  Тя ме запали да прочета и други заглавия от Уиндъм.
От каква възраст е подходяща книгата?

# 107
На финала съм на "Твоето име" на Макото Шинкай. Много приятна история за това как едно момиче от провинцилно,малко градче в Япония по някакъв начин се разменя и  попада в тялото на Таки - момче, живеещо в Токио. В последно време съм на някаква вълна с японска и корейска литература. В същото време чета по малко от "Тази благодатна земя" на Уилям Крюгър от издателство Лабиринт. 
Очертава се като доста тежка книга - деца с индианско потекло са затворени в интернат, нямат право да говорят езика си, никой не се грижи за тях, минимални дажби храна, в същото време къртовски труд трябва да полагат; как ги затваярят в "тихата" стая за наказание, как някои от децата са претърпели и пдсихическо, и физическо, и сексуално насилие от тези хора, които са в интерната и уж трябва да се грижат за тях... Още съм много в началото за да кажа нещо повече.

# 108
Почнах да чета “ Чоки от Джон Уиндъм”
Разказва се за едно 12 годишно момче което има “ въображаем приятел” Родители му започват да се притесняват за него,отдавна би трябвало да мине тази фаза. Баща му обвинява “ въображаемото приятелче” и се чуди какво да направи. Но истината се оказва съвсем различна, приятелчето си е напълно реално но от друга планета. ❤
Страхотна книга от моето детство. Имаше и сериал по нея.  Тя ме запали да прочета и други заглавия от Уиндъм.
От каква възраст е подходяща книгата?
Четох я в четвърти или пети клас и за мен беше подходяща, но аз не съм критерий.
Скрит текст:
Никой никога не ме е контролирал какво чета, а и не ме е насочвал с много малки изключения, които не се оказаха подходящи. Аз стимулирам четене на всичко на всяка възраст, стига да има интерес.

# 109
По повод на интереса. Нашите по принцип никога не ми се бъркаха какво чета, но като дете няколко пъти ми се случи да видят как посягам към някаква книга от семейната библиотека и да ми я отнемат с думите: „Тази не е за теб“.
Естествено, в резултат на това първата ми работа беше да грабна въпросната книга и да започна да я чета. И о, ужас, оказваше се голяма тъпотия (според тогавашните ми критерии), т.е. не беше за малки деца. Simple Smile
Оцених въпросните книги десетина години по-късно.

# 110
И на мен ми се е случвало да се мъча да чета книга за възрастни като малка - не само че ме затрудняваше сюжетът (беше ми неразбираем и скучен), но и в много случаи самият език ми беше труден.

# 111
  • Галифрей
За възрастни си е “Чоки” не е детска книжка. Интрестна  е и мисля,че става и за по-големи деца ако харесват научна фантастика. Но все  пак някой термини са трудни, аз ги разбирам ако бях дете нямаше.  Метю си е най- обикновено дете и понякога не може да разбере Чоки и това внася безпокойство.

# 112
  • Варна
На финала съм на "Твоето име" на Макото Шинкай. Много приятна история за това как едно момиче от провинцилно,малко градче в Япония по някакъв начин се разменя и  попада в тялото на Таки - момче, живеещо в Токио. В последно време съм на някаква вълна с японска и корейска литература. В същото време чета по малко от "Тази благодатна земя" на Уилям Крюгър от издателство Лабиринт. 
Очертава се като доста тежка книга - деца с индианско потекло са затворени в интернат, нямат право да говорят езика си, никой не се грижи за тях, минимални дажби храна, в същото време къртовски труд трябва да полагат; как ги затваярят в "тихата" стая за наказание, как някои от децата са претърпели и пдсихическо, и физическо, и сексуално насилие от тези хора, които са в интерната и уж трябва да се грижат за тях... Още съм много в началото за да кажа нещо повече.

Заинтригувахте ме с "Тази благодатна земя", звучи като мой тип книга само ме притеснява, че не мога да чета за сексуално насилие над деца. Можете ли да ми кажете до колко темата се развива в книгата, само се споменава или е описана подробно?

# 113
Реших, че все пак ми се чете за магия, но ще отложа ХП за момента.

Все още чета Мълчанието на Белия град, започнах успоредно Джонатан Стрейндж и мистър Норел, която съм чела само веднъж преди години.
Знам, че има някои моменти, които са неприятни и освен това е много дълга, но въпреки това начинът по който е написана, както и стилът ми допадат много.

# 114
Трилогията за Белия град съм забелязала и ще следя с интерес за още впечатления и отзиви. Но първо да довърша поредицата и реших да взема и “Приказките на барда Бийдъл” също. Снощи до късно четох на децата “Затворникът от Азкабан”, едното от децата каза, че било много интересно (тъкмо сме към края, появява се времевърта; добре че имат прекрасни учители и имат препоръчителна, а не задължителна литература за лятото).

# 115
Заведох Олива Денаро на плаж... Толкова много ме плени, че я прочетох както викат "на един дъх" и ми изгоря гърба...
Невероятна книга! За книгите, които най-много ми легнат на сърце, ми е най-трудно да пиша... Прекрасен роман, чието действие се развива през 60те години на миналия век, в малко сицилианско селце. Време, в което жената е длъжна да се опази чиста, да стои с наведена глава и заключена вкъщи. Време, в което всеки насилник може да бъде оправдан, защото е в сила законът за поправителния брак, при който изнасилвачът може да се ожени за изнасилената от него жена, да избегне затвора и уж да възстанови честта ѝ. Време, в което сбърканата италианска система вместо да съди насилника, обвинява жертвата - заради един поглед или едно неуместно движение, защото "жената е стомна, който я счупи  - за него си е". Жените биват омъжвани насила, най- чесно с уговорени от родителите им бракове, биват тормозени и затваряни вкъщи, без никакви права.
Въпреки закостенелите разбирания обаче, Олива е едно почти 16-годишно будно, нежно и мило момиче, чиято съдба вероятно ще повтори тази на връстничките ѝ. Освен ако тя не успее да се опълчи на тези стари и безумни норми.
Книга за смелостта, за това как жертвата сама избира да се издигне и да се пребори с консервативната среда, да се справи с шушуканията зад гърба си и да поеме по своя път, но без тежестта на срама и соченето с пръст.
Хубава книга.
Човешка.
Всяка една от нас може да е Олива Денаро, затова я препоръчвам на всички дами, струва си.

# 116
Винаги съм се чудила за тази книга, след вашето ревю ще я прочета! Със сигурност! Благодаря ❤️

# 117
Не ми беше попадало заглавието преди този коментар, но сюжетът звучи "много мой". Аз също благодаря, че споделихте. При първа възможност ще си купя книгата.

Продължавам с "Тайните убежища". Интересна и увлекателна е. Предполагам, че ще ме изненада приятно. Или поне се надявам.

# 118

Заинтригувахте ме с "Тази благодатна земя", звучи като мой тип книга само ме притеснява, че не мога да чета за сексуално насилие над деца. Можете ли да ми кажете до колко темата се развива в книгата, само се споменава или е описана подробно?
Още съм съвсем в началото и засега само се споменава, че се случва, но не се описват сцени и т. Н. Като я довърша ще пиша за нея по - подробно.

# 119
Скрит текст:
Не ми беше попадало заглавието преди този коментар, но сюжетът звучи "много мой". Аз също благодаря, че споделихте. При първа възможност ще си купя книгата.

Продължавам с "Тайните убежища". Интересна и увлекателна е. Предполагам, че ще ме изненада приятно. Или поне се надявам.

“Тайните убежища“ ме изненада определено, и то няколко пъти, когато я четох. Миналата година четох друга книга на Жером Лубри, която за съжаление не са превели тук, “Сестрите от Планината на мъртвите” (така бих превела заглавието на планината Монмор, има защо името да се преведе), тя има някакво сходство като идеята с тази зад вече спомената книга, обаче пак ме изненада, и то много. Според мен е и по-добре написана, който може да я прочете на френски- препоръчвам (“Les soeurs de Montmorts”).

Общи условия

Активация на акаунт