Пубертетът при момчетата - 14

• 47 438
  • 773
  •   1
Отговори
# 660
Синът ми през годините мина през няколко спорта: тенис, футбол, плуване и хокей на трева.

От четири години вече тренира хокей на трева. От миналата година е вратар. В Белгия много се вземат насериозно с този спорт - всички са картотекирани във федерацията, задължително тренираш в отбор и ходиш на мачове всеки уикенд. А ако попаднеш на отбор с амбициозни родители, става страшно до степен прекалено (за мен, де). Има и разни допълнителни прояви. Например след две седмици ще участва в благотворителен мач срещу отбора по парахокей. Тренировките са два пъти в седмицата по два часа.

През ваканциите обикновено ходи в едно тенис училище всеки ден в продължение на 2-3 седмици. Иначе играе тенис от тригодишен и в общи линии му се получава.

На плуване ходеше много редовно + ваканциите преди КОВИД, после басейнът фалира и сега разчитам само на плуването в училище, което е веднъж на две седмици.

Футбола тотално заряза (за което съм много доволна). Рита в междучасията в Бг училището, което е основната причина да ходи там. Тетрадки не сме купували за новата учебна година, но нова топка задължително 🤣

Другото, което правим заедно, е каране на колело. Ходим до морето и там си имаме един маршрут 40 км отиване и връщане. И съвсем целенасочено го карам да ходим, било то пеша или с градски транспорт. Срещу последното протестира от време на време, но като цяло върви.

# 661
Бейзбол от 5г. Смятам, че точно той повлия на ръста му. Започна и фитнес преди няколко месеца, но лятото го позанемари. Като цяло върви физически добре, с хармонично развити кости и мускули и добра височина / на 14г. е 176см/.
Може ли да  ми кажете какво тренират момчетата ви?

# 662
От 5 годишен тренира тенис, т.е. вече 8 години. В състезателен мод е. всеки ден по 3 часа +1 кондиционни. Така е 6 дни в седмицата.
Тренирал е и бокс и футбол, но сега няма време за тях.
Ваканциите ходи и на плуване и на сърф. Когато успеем да го измъкнем от тренировки е на преходи с нас, 27 км не са му проблем да мине и е свеж като репичка.
Иначе ходи и на курсове по актьорско майсторство, и смея да твърдя че и там е топ. В момента снима сериал за БНТ

# 663
Моят син тренира тенис на корт. И тук (Германия) се вземат много насериозно с каквито и да е спортове. Веднага отбори, състезания… ужас. Моето отказа да участва в отбора за наше щастие. Ходи на тренировките и играе с баща си или с някой приятел допълнително. Ходи и на катерене с баща си. Иначе всеки ден задължително ходим на разходка преди да се е скрило слънцето. Зимата е малко зор, че се стъмва още в 16:30, но успяваме. Събота и неделя често ходим на разходки в планината или правим по-дълга (10-12 км) по баирите наоколо. За мен никой спорт не може да замести ходенето пеша на открито.

Аз лично не смятам, че който и да е спорт повлиява ръста. Познато момиче (вече жена) тренираше от малко баскетбол. Беше много добра, в националната лига за девойки се състезаваше. Около 165 см стана. Родителите ѝ са среден за БГ ръст. Ако баскетболът наистина помагаше, щеше да е поне 180 см. Wink

# 664
Моят син е на 12год. и от 6год. тренира борба.Вече е и картотекиран. Доста е отдаден, заякна видимо, само не искам да му се деформират ушите😄 В момента му търся протектори, но той каза,че няма да ги сложи....😄

# 665
Моите момчета минаха през различни спортове - таекуондо, плуване, тенис на маса, но когато на хоризонта (неочаквано и непланирано) се появи хандбалът, той измести всичко встрани. Няколко години тренираха паралелно плуване и хандбал, но последният победи с емоциите и интензивността си и завладя цялото ни семейство. Тази година и двамата претърпяха тежки травми на колената, последваха операции и се възстановяват по план. Междувременно вкараха и баскетбол в картинката и големият се преориентира натам, вече намери подходящ отбор. Малкият се връща към хандбала, баскетболът ще е за кеф и като парньор на батко си. И двамата ходят на фитнес редовно и поддържат нивото си на плуване с басейн веднъж седмично.

# 666
Синът ми е висок 166 на 13 току-що навършени има съученик, който му е до рамото и тренира  от години бейзбол три пъти седмично. Ръстът за мен зависи на първо място от ген, може би и от разнообразна храна.
Всъщност, когато плува, си има спортна форма и изглежда добре.  Но за ръцете ми иска и още нещо да избере, защото дългото плуване вталява. Точно това е при нас, че кара с един спорт от тодини. Иначе кара колело, разходки и движение не му липсват.
Май ще попитам във фитнес за упражнения със собствена тежест.  Виждам, че има при нас тренировки за неговата възраст в някои зали.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 12:43 от marigold_

# 667
Моят тренира футбол.Не расте повече от него.Току-що бяхме на ендокринолог.162,5см и 55кг., има пак проблем с щитовидната, ще пускаме още кръвни и ще назначи нов хормон.Не е доволна от растежа, но и той не си пи хормона редовно, въпреки моето натякване:Ще проверим пак витД.Другата седмица на контрола и ще гледа жлезата на ехограф.

# 668
Синът ми тренира футбол - 2 пъти по 1,5 ч. седмично и един мач всяка събота. Телосложението му е нормално за 13 г. Приятелят му, с когото са в един отбор, е жилав и по-слаб. Моят е по-набит.

# 669
ДХЗ, не знам дали би било от полза, но на мен през лятото TSH ми беше 2,2 и след супер стрес две седмици по-късно реших да пусна всички хормони и антитела, защото при първото изследване направих само TSH. Вторият път то беше 3.3, което отдадох на стреса при мен.  Тогава се разравих и намерих товав iherb:
https://naturawit.cz/product-cze-1928-Now-Foods-Thyroid-Energy-9 … QYASABEgJ0ZvD_BwE
В iherb имаше много коментари как тази добавка при някои с хормон при някои само добавката без хормон, е нормализирала TSh. Ако си склонна, я погледни, може да попиташ и ендокринолога какво мисли.

# 670
Не мисля да споря с никого за собствените си убеждения относно взаимовръзката между спорт и физическо развитие на моето собствено дете. Аз, стройна натура от цеееели 160 см, очевидно не мога да дам бонус в генетично отношение. Wink
Пък и лаишките ми наблюдения при баскетболисти и волейболисти, отчитат доста над средния ръст при тях , като винаги остава вариант това да са изключения и аз да бъркам в мнението си, че спортът им е допринесъл за такова развитие. Simple Smile
Мисля тук никой няма да отрече ползата от занимания с какъвто и да е спорт. Hands V

# 671
  • пустинята Гоби
Аз съм по-висока и от майка си и от баща си без да съм тренирала нещо в детството, защото приличам на дядо си. То, че спортът помага, помага, но най-много да докара 3-4 см, което не е малко. Моето дете ходи на плуване 2 пъти седмично, беше много кльощав, сега се поналя в бедрата и ми е по-лесно да купувам дрехи. Играе малко волейбол, баща му е страстен играч и ще е супер да могат да играят заедно, още повече че детето не е високо, въпреки че вкъщи и двамата сме (може на дядо си да се е метнал, както аз на моя).

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 14:13 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 672
  • София
Моят тренира кикбокс от 7г възраст (сега е на 15). Започнаха с таекуондо, след това се преквалифицираха. Сега отново ще отварят таекуондо секция в клуба.
Не виждам спортът да му се отразява на физическите показатели... слаб и нисък е. Това лято израсна доста. Надявам се и на повече.

# 673
Моят 13-годишен е около 164 см. Освен големината на стъпалото му, друг скок в растежа още няма. Съпругът ми искрено се шокира лятото, когато разбра, че синът ни носи 42 номер обувки, а той 43. Satisfied

# 674
  • София
Моят, почти на 17, от 1 до 7 клас тренираше плуване 2-3 седмично, после му доскуча и сега ходи на фитнес.
Според мен плуването много добре си развива тялото, но си трябват и кондиционни тренировки извън водата. Меже би точно това имат предвид за костити и остеопорозата, тъй като във водата тялото е по-леко и натоварването на костната система е по-малко. За мен единствения минус на плуването, е цялата химия във водата на басейните. 
Иначе имам наблюдение, върху момиченца, които тренират дълго време плуване - по 4-5 пъти в седмицата. Еми на които генът им е да са газелки, са си газелки, на които - да са нисички и по-набити - така си и вървят. Това не означава, че в нямат бонус от спорта.

Иначе имайте предвид, че това е възрастта, в която децата рязко порастват на височина и мускулатурата изостава. Често се получава при момчетата колената да са им по-широки от бедрата. В един момент това се наваксва и към 16-17 год започват да качват мускулна маса доста по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт