ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 47 272
  • 762
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Повторното явяване на изпит може и да е от полза за някого с друг тип проблеми, но никак не спомага за едностранчивото и субективно оценяване.
Четох и в дванадесетокласната тема и страшно се ядосах. Много ме жегват такива несправедливости, хем хич не ме засягат, тъй като моята кифличка е далеч от отличен успех.
Най-вече невъзможността за корекция на оценката е потресаваща несправедливост. Навремето братовчед ми така пропуснал да учи медицина, защото на приемния изпит получил 4.85, при необходим минимум 5.50.
И понеже били сигурни, че се е справил, отишли с леля ми да проверят и се оказала грешка и че всъщност оценката му трябвало да е 5.85. Но междувременно кандидатстване, класиране и т.н. било минало. Това в годините на прехода, безотчетност, липса, на контрол, връзкарство и т.н.
Една пропусната мечта, сега той се занимава с компютри, понеже бил твърде разочарован и обиден, за да опитва пак.

Учудвам се, че няма по-голям шум по медиите относно проблема с оценяването на ДЗИ. Но както и останалите проблеми в образователната система, явно и това ще е "последна дупка на кавала". 😔

# 181
# 182
Повторното явяване на изпит може и да е от полза за някого с друг тип проблеми, но никак не спомага за едностранчивото и субективно оценяване.
Четох и в дванадесетокласната тема и страшно се ядосах. Много ме жегват такива несправедливости, хем хич не ме засягат, тъй като моята кифличка е далеч от отличен успех.
Най-вече невъзможността за корекция на оценката е потресаваща несправедливост. Навремето братовчед ми така пропуснал да учи медицина, защото на приемния изпит получил 4.85, при необходим минимум 5.50.
И понеже били сигурни, че се е справил, отишли с леля ми да проверят и се оказала грешка и че всъщност оценката му трябвало да е 5.85. Но междувременно кандидатстване, класиране и т.н. било минало. Това в годините на прехода, безотчетност, липса, на контрол, връзкарство и т.н.
Една пропусната мечта, сега той се занимава с компютри, понеже бил твърде разочарован и обиден, за да опитва пак.

Учудвам се, че няма по-голям шум по медиите относно проблема с оценяването на ДЗИ. Но както и останалите проблеми в образователната система, явно и това ще е "последна дупка на кавала". 😔
Аз имам девойка 12 клас. Цяла година сериозна подготовка и накрая много ниска оценка.Дори не можа да си види матурата, защото от училището не знаели как. Ами ако са я объркали, както във вашия случай? Много е демотивирано детето. Добре, че сме си подсигурили и други варианти, като предварителни изпити, участия в състезания и кандидатстване в чужбина. Момичето ми е от училище по изкуства, където матурата по- принцип не е важна.Само че, тя с изкуство не иска да се занимава. Това което и остана от там е нестандартния поглед и креативност,  много творчески подход към всичко което се занимава.Може и затова да са я резнали така на ЛИС.Остава огромното огорчение и ниско самочувствие.

# 183
  • София
Здравейте, спомням си, че някъде отдавна бях чела, че през годината ученик трябва да има една оценка за домашно/проект или активно участие. Знаете ли дали още има такова нещо?

# 184
Здравейте, спомням си, че някъде отдавна бях чела, че през годината ученик трябва да има една оценка за домашно/проект или активно участие. Знаете ли дали още има такова нещо?
Не, в Наредба 11 пише, че има изисквания за брой текущи изпитвания според хорариума на предмета. Текущите изпитвания са изброени като видове: писмени, устни, практически, както и: индивидуални или групови. Входното се брои за текущо изпитване.
За проектите пише, че се броят за текущо изпитване и има свобода дали да е устно, писмено или практическо.

# 185
  • софия
Еййй, не пуснаха редултатите от НВО по-рано!

# 186
Погледнете учебната програма за съответния предмет. Например за ХООС ООП в Х клас пише следното:
Съотношение при формиране на срочна и годишна оценка
Текущи оценки от устни, от писмени и от практически изпитвания - 30%
Оценки от контролни работи - 30%
Оценки от други дейности (домашни работи, лабораторни упражнения, семинари, работа по проекти и др.) - 40%

# 187
Еййй, не пуснаха редултатите от НВО по-рано!
Май за първа година ще излязат чак на крайната дата?

# 188
  • София
Погледнете учебната програма за съответния предмет. Например за ХООС ООП в Х клас пише следното:
Съотношение при формиране на срочна и годишна оценка
Текущи оценки от устни, от писмени и от практически изпитвания - 30%
Оценки от контролни работи - 30%
Оценки от други дейности (домашни работи, лабораторни упражнения, семинари, работа по проекти и др.) - 40%

Много ти благодаря, Дидева, точно химията ни трябваше. Hug

# 189
Ха, и как се постига това? Хоос е 2 пъти седмично, значи 2 оценки са минималният допустим брой. Как има в тях по 30% от две неща и по 40% от трето нещо?

# 190
Здравейте, да питам 27.06 ли беше крайния срок за годишното оформяне

# 191
  • София
Ха, и как се постига това? Хоос е 2 пъти седмично, значи 2 оценки са минималният допустим брой. Как има в тях по 30% от две неща и по 40% от трето нещо?
Ами половин оценка от текущи изпитвания, половин от контролни и една от други дейности. К'во не ти е ясно? Joy

# 192
  • София
А всъщност учителят длъжен ли е да се съобрази с това "разпределение", или може изобщо да не даде проекти, домашни работи и т.н?

# 193
На теория.
Чл. 24. (1) Срочната и годишната оценка се формират в съответствие с определеното в учебната програма съотношение между текущите оценки от устните, писмените и практическите изпитвания, в т.ч. и от класните и/или контролните работи, и участието на ученика в учебния процес (работа в час, изпълнение на домашни работи, изпълнение на практически задачи, работа по проекти).
На практика...може да се прочете какво се случва в училищата в много наборни теми.

# 194
  • София
Хора, аз много дълбоко се съмнявам, че учителите знаят и прилагат тези неща. Дано да съм в грешка, ама…едва ли…

Общи условия

Активация на акаунт