ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 47 269
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
Никъде не е изказвано мнение, че начални учители са проверители на ДЗИ. Мнението, не на потребител от дванайсетокласната тема, е относно проверителите на НВО 7-ми клас. А и никой никъде не е изказвал мнение, че някой е развил омраза към зрелостниците или проверители са се наговорили да прецакат децата. Има мнения, които ясно описват какви са проблемите. Ако ще ги коментирате, моля четете внимателно.
                   Става дума за проверител на НВО 7 клас. Във фейсбук беше възникнал спор относно оценяването и една дама каза,че е начален учител и е проверител за това знае подробности,критерии и т.н. Не виждам смисъл да е излъгала.

# 166
Ох, моята сага с профилите най-после свърши. Днес попълнихме заветната бележка и довечера смятам да си сипя едно, че драмата последния месец беше голяма. Сега пак може да е направил грешен избор, но поне избора си е негов, аз не съм се месила. Имам обече питане. Какъв е мин. бр на записалите се деца за да има група по даден профил?
За минималния брой си е решение на училището. Принципно наредбата за финансиране дава възможност и за повече групи от броя паралелки, но тогава те се финансират от училището.
При нас сегашният 11 клас има група физика с 14 деца. В смг преди година имаше група с 9 деца, но тази година вече искат 15. Та е различно и година за година.

# 167
Е, това да не можеш да си протестираш оценката винаги го е имало.

Но ако има доказателства, че са развалили заложената идея за независимо проверяване, т.е. че проверяващите гледат оценката на предния. Ако наистина няма арбитър. Това си е скандално.

Иначе и при най-калпавите критерии, ако двама оценяващи НЕЗАВИСИМО ти дадат близки точки или при различие, арбитър невиждащ дадените точки, повтори една от оценките, няма причина да се търси необективност.

# 168
  • софия
Имаше описани случаи, не един, в които независимостта на оценяването навява съмнения за обективност. Не прочетох нито един пример с арбитър. Всички примери са в темата.
Много добре ще да са обучени оценителите, за да мерят с един аршин до стотни. И много добре ще да са обучени, за да отбелязват едни и същи грешки, без да ги аргументират и при преглед от учител от БЕЛ той да се чуди "какво е искал да каже оценителят".
Оценяването на свободен текст винаги е било субективно, но чак пък такива съвпадения не звучат като обективно и независимо оценяване.
И това са впечатления само на потребители във форума, които са проявили интерес да отидат и да видят работите. Колко не са отишли? Колко са видели същите неща, но не пишат тук?

# 169
Аз не защитавам системата, zvanche. Просто съм изненадана, защото досега, като че ли поне за това не е имало притеснения, откакто започна сканирането и полета на работите из цялата страна за оценяване.
Не съм видяла казусите от фейсбук.
Идея за осигуряване на обективно оценяване има, ако са я прецакали, това вече е друга работа.

# 170
Когато критерият ти е калпав и ти кажат, че за тоя отворен въпрос приемат само това и това изречение, колкото и да си ерудиран проверител нищо не можеш да направиш. Когато като критерий за есе ти кажат, че се оценява само това и това тълкуване, пак си безсилен. Затова си мисля, че проблемът е в критериите. Може и да греша.
При нво 7 мисля вече не съществува понятието арбитър, а нещо като супер оценител или подобно. Той се намесва при разлика в точките между двамата оценители като връща работата при този оценител, който мисли, че е направил грешката. Така по работите следи от арбитър няма, а точките са приблизително еднакви, за да може да има финална оценка. Вероятно и на дзи е подобно.

# 171
  • софия
Не съм чела ФБ. Само темата във форума от един момента нататък.

# 172
На теория е така.
4.3. Всяка писмена работа се оценява от двама оценители независимо един от
друг в съответствие с ключа с верните отговори и критериите за оценяване по съответния
учебен предмет.
4.4. Срещу всеки баркод електронната система отразява точките на всеки от
двамата оценители на задачите с отворен отговор (за номера на съответната задача), а на
ДЗИ по информатика и по информационни технологии и в изпитната система.
4.5. Една изпитна работа се приема за окончателно оценена от двамата оценители,
ако по всяка от задачите със свободен отговор или на всяка практическа задача разликата в
точките на двамата оценители не надвишава максимално допустимата разлика, заложена в
системата по конкретния предмет за съответната задача.
4.6. В случай че разликата в оценките на двамата оценители е по-голяма от
допустимата, работата се насочва от системата към председателя/заместник-председателя
на комисията за оценяване или към т.нар. супероценител за стъпките по т. 4.7. – 4.8.
4.7. Председателят/ заместник-председателят/ супероценителят констатира
проблема и отбелязва в системата начина, по който той може да бъде отстранен от единия
или от двамата оценители.
4.8. Писмената работа се връща автоматично към оценителя/оценителите за
отстраняване на съответните грешки.

При седми клас е почти същото. Отсъства само супероценител.

# 173
  • гр.София
Никъде не е изказвано мнение, че начални учители са проверители на ДЗИ. Мнението, не на потребител от дванайсетокласната тема, е относно проверителите на НВО 7-ми клас. А и никой никъде не е изказвал мнение, че някой е развил омраза към зрелостниците или проверители са се наговорили да прецакат децата. Има мнения, които ясно описват какви са проблемите. Ако ще ги коментирате, моля четете внимателно.
Чета внимателно по този казус в три наборни,защото
- ме вълнува
- ни касае
- подкрепям писмото на зрелостниците.
Извинявам се,че съм недовникнала и приписала случката с проверителя на кампанията с ДЗИ, а тя била за НВО.
Извинявам се и че не пиша пространни мнения.
Реагирах на постовете на Солничка и Мария ,както и на мнения за недобросъвестни или неопитни проверители. Споменах госпожата не с цел да я изтъкна, такива има във всяко училище. А понеже ако има от горните къси клечки при проверяване,още толкова има и опитни. И единият проверител ако пореже ученика,то другият ще се размине сериозно в своя пък резултат. И ще идат на преоценяване. И...стигаме до ясно написаните неща от Солничка и Мария, дето няма нужда да преписвам в нашата тема.

# 174
Темата за есе тази година беше много изкушаваща за децата. Не съм чела 12 класните, да не би заради есето да е проблема? Учителите отдавна съветват да НЕ се пише есе, заради риска да не "оцелиш" ключовите думички за точки...
Сигурна съм, че МОН е проблема ( традиционно). Ще подкрепя писмото. Не знам какво друго може да се направи Sad

# 175
Не е само в есето, проблем има и с отворените отговори, и с лис.

# 176
  • София
На теория е така.
4.3. Всяка писмена работа се оценява от двама оценители независимо един от
друг в съответствие с ключа с верните отговори и критериите за оценяване по съответния
учебен предмет.
4.4. Срещу всеки баркод електронната система отразява точките на всеки от
двамата оценители на задачите с отворен отговор (за номера на съответната задача), а на
ДЗИ по информатика и по информационни технологии и в изпитната система.
4.5. Една изпитна работа се приема за окончателно оценена от двамата оценители,
ако по всяка от задачите със свободен отговор или на всяка практическа задача разликата в
точките на двамата оценители не надвишава максимално допустимата разлика, заложена в
системата по конкретния предмет за съответната задача.

4.6. В случай че разликата в оценките на двамата оценители е по-голяма от
допустимата, работата се насочва от системата към председателя/заместник-председателя
на комисията за оценяване или към т.нар. супероценител за стъпките по т. 4.7. – 4.8.

А колко е допустимата, всъщност, имате ли информация?

Никога не съм разбирала защо проверителите търсят в отговорите със свободен текст точно определени думи, при положение, че езикът ни е богат на синоними и употребата им само показва по-голям речников запас.  Да, може определена дума да е малко по-точна, но понякога е въпрос само на нюанс, и смислово отговорът да бъде верен, а именно точно проверителите, бидейки филолози, най-добре би следвало да оценят това...иначе ги учим да са папагали, то може и да не са разбрали смисъла на думата, важното е да я запомнят. Това особено при деца, завършващи средното си образование не бива да се допуска.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 08:23 от Pouh

# 177
Здравейте, аз съм майката, публикувала протестното писмо на зрелостниците от 73 СОУ.
За дванадесетокласниците мачът е свиренен. След един месец всеки ще поеме по своя път, ще преглътне разочарованието и обидата. Вашите деца са следващите. Идеята е докато темата е "гореща" и имате време, да искате промяна в оценяването, хората, които слагат оценките, да носят отговорност за своите решения и да има ясни и прозрачни за родителите, децата и техните учители критерии защо  са отнети точки и кои отговори се зачитат за верни, а не да публикуват "примерен отговор", който в същото време се оказва задължителен.
Децата, които учат получават отлични оценки. В нашия случай 5.54 (85 т. ), но точно 2,5 точки или оценка 5,65 е тази която ни е необходима. Ще прикача контестацията, която изпратихме към МОН и РУО (за отговора се досещате). Погледнете отговорите на моето дете, за които са отнети точки.

# 178
  • София
Информация от Школо. Може да е полезна на някого:
"Скъпи ученици, уважаеми родители,

Съгласно Наредба №11/01.09.2016г. учениците от Х клас имат право да се явят на изпит за промяна на окончателна оценка за първи гимназиален етап. Могат да се явят на максимум три предмета, като явяването означава, че се отказват от оценката, която са получили като средноаритметична от трите години в първи гимназиален етап и оценката от изпита за промяна на оценката е окончателна. Учениците имат право да се явят на общо три изпита за промяна на оценка в първи и втори гимназиален етап.
Следва да се имат предвид три важни обстоятелства:

1. Оценките от първи гимназиален етап не участват при изчисляване на общия успех на дипломата за средно образование.

2. Ученикът трябва да се яви върху учебното съдържание за всички години, в които се е изучавал предметът.

3. Ученикът няма право да се яви на изпит за промяна на окончателна оценка за първи гимназиален етап в края на XII клас."

# 179
  • София
Здравейте, аз съм майката, публикувала протестното писмо на зрелостниците от 73 СОУ.
За дванадесетокласниците мачът е свиренен. След един месец всеки ще поеме по своя път, ще преглътне разочарованието и обидата. Вашите деца са следващите. Идеята е докато темата е "гореща" и имате време, да искате промяна в оценяването, хората, които слагат оценките, да носят отговорност за своите решения и да има ясни и прозрачни за родителите, децата и техните учители критерии защо  са отнети точки и кои отговори се зачитат за верни, а не да публикуват "примерен отговор", който в същото време се оказва задължителен.
Децата, които учат получават отлични оценки. В нашия случай 5.54 (85 т. ), но точно 2,5 точки или оценка 5,65 е тази която ни е необходима. Ще прикача контестацията, която изпратихме към МОН и РУО (за отговора се досещате). Погледнете отговорите на моето дете, за които са отнети точки.

Желая успех на вашето дете и се възхищавам на смелостта и борбеността на децата, независимо от горчивия отговор, който получават.

Днес имаше статия, че омбудсманът отново е внесъл предложение за допускане на възможността за повторно явяване на зрелостниците с цел подобряване на успеха. Това може да е стъпка, но категорично не решава проблема, тъй като липсата на прозрочност при оценяването и проблемът с критериите и яснотата им си остават.

Общи условия

Активация на акаунт