ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 47 281
  • 762
  •   1
Отговори
# 150
Проверката по бел на 10 клас е свършила вчера. Вероятно 10 клас ще излезе преди 7 клас. Иначе срокът си е до 28.06.

# 151
  • софия
Момичета, в дванадесетокласната тема е споделено писмо до "всички заинтересовани и отговарни" относно безумното и безконтролно оценяване НВО бел. Оценяването е напълно непрозрачно и безнаказано. Знам, че сме почти-ваканция, има още 2 години за нашите дванадесетокласници, но знаейки как се случват нещата на територията и в образУвателната система, мисля, че е хубаво да започнем да обмисляме нашето отношение.
От прочетеното в другата тема, моето впечатление е, че безобразията в оценяването са породени от пълната безконтролност на направените оценки. Проверяващите знаят, че каквото и да напишат нито ще бъдат санкционирани, нито поставената оценка подлежи на промяна. Това, разбира се, ощетява децата. Те си получават мизерното заплащане, прецакват за една година живота на някои деца и животът в блатото си продължава. Естествено, т.нар. "журналисти", като продукт на "високото" образУвание, също нямат интерес и желание да се занимават.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 14:19 от zvаnchе

# 152
Звънче, бих подкрепила всяка инициатива, касаеща този казус!
Това е безобразие и подигравка с дългогодишния труд на децата!
Според мен, трябва да се настоява  както за прозрочност, така й за преразглеждане и преоценяване, в случай, че са констатирани нередности допуснати  от страна на проверителите. И това да се случи в кратки срокове, защото кандидастването в университетите в много случаи е в пряка връзка с резултатите от ДЗИ.

# 153
  • София
Точно снощи синът ми ми каза, че са идвали журналисти в училището  във връзка с оплаквания на 12-класниците по повод оценяването по ДЗИ. За 73-то става въпрос. Не съм видяла отразяване в медиите...А сега видях, че писмото е точно от тях.

# 154
  • софия
Майка на едно от децата е написала, че заради мигрантите е отложено излъчването на репортажа за днес. Това, което за пореден път ме възмути в поведението на мисирката, е, че не е пожелала учител по БЕЛ да участва.
https://bg-mam.ma/p/1563532/46604075
Цитат
Взеха интервю от btv иБНР, трябваше да се излъчи на живо по btv вчера, но заради буса с мигранти се отложи за днес. Не виждам да е включено в анонса на предаването. Идеята на децата е да се повдигне тази тема и да ѝ се даде гласност. Явно медиите са страхуват да задълбаят навътре в проблема. Вчера не са дали възможност на учителката им по БЕЛ, която е била с тях да ги подкрепи, да се изкаже. Приемат и очакват подкрепа от обществото. Помоли ме да споделя във форума. Заедно сме били от седмокласната тема, макар да не съм писала, съм следяла и споделяла общите ни вълнения и емоции. Ако имате идеи, предложения насреща сме.

# 155
Редно е да се включат и учители по БЕЛ!
Тяхното мнение е от особена важност, вероятно и затова не са допуснати да участват в репортажа.

# 156
  • София
Не следя училищните теми напоследък и сега разбирам за казуса с матурите.Бих могла да съдействам с медийно отразяване на проблема.

# 157
Дойде, време да се завърна в темата, че е важен въпросът. (В кръга на шегата, аз съм повече за протести матурата по БЕЛ да е избор, освен ако не я направят 100% грамотност и 0% литература, ама както и да е Simple Smile)

ДЗИ не е ли като НВО в 7 клас. Проверители от всички краища, един друг не се разпознават и не знаят от къде са, не знаят и проверяваното дете от къде е. Арбитър при разминаване над определени точки. С всички недостатъци на системата от това по-безпристрастно оценяване, на така или иначе субективния БЕЛ, няма как да се осигури.

По скоро е интересно друго. Може да е изяснявано, но аз да съм го пропуснала. Арбитърът напълно нова оценка ли прави или знае каква разлика арбитрира? Много е съществено това!
Има ли форми на контрол на проверяващите? Примерно, ако съм проверяващ и постоянно оценките ми отиват на арбитраж и арбитърът повтаря оценката на другия проверител, би трябвало да "светна" като проблем и да има предвидени мерки.
Дяволът е в детайлите. Иначе при тази система, няма причина да се смята, че учители от Пловдив и Добрич, някак конспиративно са се съюзили срещу детето от Видин, да му прецакат резултата. Какво пропускам?

# 158
Мисля си, че проблемът е в критериите на мон и невъзможността проверител да зачете верен отговор от отворените за такъв, както и излизане от дадена рамка при писане на есе.

# 159
Четох за тези казуси в дванайсетокласната като излязоха резултатите и част от зрелостниците си прегледаха работите. Принципно е така както Силничка описа. Независими един от друг проверители от различни краища на страната, анонимна работа. Щом при седми клас има арбитраж, най-вероятно и на ДЗИ има. Защо настъпва проблем с БЕЛ и на мен не ми е ясно, но пък и тази материя ми е доста мътна като оценяване. Може би както Мария пише самите критерии, спуснати от МОН за оценяване на отворените отговори не са достатъчно детайлно разписани или тестовите въпроси не са добре структурирани. Хич не ми е силна страна БЕЛ и не мога да взема отношение. А оценяването на есе, тема, още по мое време му се струваше прекалено субективно и на късмет.

# 160
Може да се поиска и от самите учители някакво валидиране на критериите на изготвените варианти на ДЗИ.
Защото от постовете по-горе оставам с впечатление, че проблемът е в безконтролното оценяване, а аз при тази система не виждам да има вариант да е безконтролно. Калпавите критерии са за всички.
Пак сравнение със 7 клас, там нямаше проблем, защото се потвърди, че се оценяват добре и тези без купешките фрази от ключа и готовите помагала.

# 161
  • Пловдив
Ох, моята сага с профилите най-после свърши. Днес попълнихме заветната бележка и довечера смятам да си сипя едно, че драмата последния месец беше голяма. Сега пак може да е направил грешен избор, но поне избора си е негов, аз не съм се месила. Имам обече питане. Какъв е мин. бр на записалите се деца за да има група по даден профил?

# 162
  • гр.София
И а съм за ,че МОН е проблемът.
Нашата учителка по Бел е дългогодишен проверител,не очаквам да си е самопроменила критериите или да е развила омраза към зрелостниците.(това по повод едно мнение,че начални учители проверяват. Те нямат право да преподават в гимназия,как ще са проверители на ДЗИ ?)

# 163
  • София
Никъде не е изказвано мнение, че начални учители са проверители на ДЗИ. Мнението, не на потребител от дванайсетокласната тема, е относно проверителите на НВО 7-ми клас. А и никой никъде не е изказвал мнение, че някой е развил омраза към зрелостниците или проверители са се наговорили да прецакат децата. Има мнения, които ясно описват какви са проблемите. Ако ще ги коментирате, моля четете внимателно.

# 164
  • софия
Без да твърдя, че съм права, моите впечатления от споделеното в дванадесетокласната тема е:
ДЗИ не е ли като НВО в 7 клас. Проверители от всички краища, един друг не се разпознават и не знаят от къде са, не знаят и проверяваното дете от къде е. Арбитър при разминаване над определени точки. С всички недостатъци на системата от това по-безпристрастно оценяване, на така или иначе субективния БЕЛ, няма как да се осигури.
Има впечатления, че вторият проверяващ вижда оценяването на първия и потвърждава неговата оценка в стотни. В повечето случаи оценките/отбелязаните грешки не са обосновани. Няма арбитър или поне не са регистрирали такова разминаване, което да налага намесата на такъв.

По скоро е интересно друго. Може да е изяснявано, но аз да съм го пропуснала. Арбитърът напълно нова оценка ли прави или знае каква разлика арбитрира? Много е съществено това!
Няма арбитър или поне не са регистрирали такова разминаване, което да налага намесата на такъв.

Има ли форми на контрол на проверяващите? Примерно, ако съм проверяващ и постоянно оценките ми отиват на арбитраж и арбитърът повтаря оценката на другия проверител, би трябвало да "светна" като проблем и да има предвидени мерки.
Няма форма на контрол. Нямаш възможност да възразиш на оценката. В повечето случаи оценките/отбелязаните грешки не са обосновани.

Дяволът е в детайлите. Иначе при тази система, няма причина да се смята, че учители от Пловдив и Добрич, някак конспиративно са се съюзили срещу детето от Видин, да му прецакат резултата. Какво пропускам?
Невъзможността да се възрази/поиска аргументиране на оценката. Липсата на разминаване между оценките на двама "независими" оценители. Липсата на арбитър при разминаване в оценяването.

В писмото на дванадесетокласниците са дадени и конкретни примери за нечестното и формално оценяване на отговори, както и на нееднозначно формулираните въпроси и техните възможни отговори.

Дали правилно съм разбрала проблемите и дали са това може да кажат момичетата от дванадесетокласната тема.

Не съм сигурна дали на моето дете изобщо ще му трябва тази оценка след 2 години, но в името на някаква елементарна справедливост и честност не мога да приема, че случващото се е нормално. Омерзена съм за пореден път от свинщината в МОН и това, че всички огромни проблеми, които съществуват и се множат там, винаги са за сметка на учениците и никога за сметка на участващите от другата страна.

Общи условия

Активация на акаунт