ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 46 850
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
  • варненка от София
А вие получихнте ли Удостоверения за завъшен първи гимназиален етап?
При нас никой нищо не е казал, а може и аз да съм разбрала...

Да, получи го.

# 646
  • Някъде в Европа...
Нашите са ги давали първа седмица на юли..Моят е отговорил, че работа до училищната сграда през лятото няма и ще си го вземе септември като почне училище...

# 647
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
И на моя, ще го дадат септември.

# 648
Доколкото разбрах, който му е трябвало, защото напуска или ще кара шофьорски курс, го е получил към 15 юли.
Нашичкият не му трябва, не го е и търсик:)

# 649
  • София
Дори не сме говорили за това свидетелство, само преди време спомена в разговор, че се снимал за него.
Тъй като въобще не му е необходимо, възприема го като просто завършване на 10 клас и продължаване напред.

По отношение на шофьорски курс - не сме дискутирали въпроса, но за мен е рано все още. Безмислено е сега, когато и без това няма да му дадем кола, то няма как и книжка да получи...а за да кара сам ще трябва освен шофьорски курс и практика,  иначе няма да го пуснем да доближи кола без да сме сигурни, че може наистина да шофира.

# 650
Шофьорски курс и тя иска, и аз искам да изкара. Моята идея е да кара след като изкара книжка,  да й давам да кара с мен, за да свикне и аз да съм спокойна, че може. Примерно всяка сутрин да се закарва до училище, а аз да прибирам колата. Или пък да си правим разни екскурзии с кола и да кара и извънградско/международно.

# 651
Някои не са малки, началото на септември вече ще имат право да започват курсове 17г и 9м
Най- запалените и в нужда от транспорт вече имат книжки за мотопеди от 16г
Ясно е, че в началото ще карат с придружител, но когато и да изкарат курса не ги ли донаучим ще е рисково..
У нас само колата на баба му е ръчка, а и тя има най-много свободно време и би се радвала внук да я вози. Като се научи с ръчка, после ще добие право за другите автомобили

# 652
И моята девойка чака на нисък старт да започне курса, нищо , че още не е навършила 17 г🙂 Май на автоматик ще се учи, но тогава пък няма право да управлява автомобил с ръчна.

# 653
  • София
Моят навърши 17 на 1-ви август...не е питал за книжка, но както писах по-горе и ние не бързаме..движи се пеша и с градски транспорт.
По повод рождения му ден тази седмица - утре очакваме 20 младежи да нахлуят в къщата...от два дена чисти ( отделна част от  къща, която също е наша, където ще се подвизават и целия двор)..ние ще ги наблюдаваме кротко да няма издънки. Канят се голяма част и да останат да преспят...да видим

# 654
Pouh, жив и здрав да е младежът и късметът да бъде винаги с него!🍀🧙‍♂️
Голям купон се очертава при вас🙂
Весело да им е на децата!

# 655
И моят смята кога може да започне шофьорски курсове, няма търпение. Ще почака. Той е роден в края на 2006, така че има време. Отделно аз предпочитам да кара курсове през зимата, при по-лоши условия, така че няма да стане както иска - на 18г и 1 ден да се яви на изпит 🤣
Естествено, след като вземе книжката, ще кара известно време само с баща си, може и аз да се прежаля. Ще мине доста време докато започне сам да кара кола.

# 656
  • София
Pouh, жив и здрав да е младежът и късметът да бъде винаги с него!🍀🧙‍♂️
Голям купон се очертава при вас🙂
Весело да им е на децата!

Благодаря Simple Smile

# 657
  • у дома
Доколкото разбрах, който му е трябвало, защото напуска или ще кара шофьорски курс, го е получил към 15 юли.
Нашичкият не му трябва, не го е и търсик:)
Шоф курс не е ли 3 мес преди да навършат 18г-тоест род  даже на 1 ян могат да карат най-рано от 1 окт,та не виждам защо им е сега.
У  нас големият има книжка,баща му успя да кара 1 месец с него и тогава внезапно почина-имаме кола,изобщо не иска да кара за съжаление и вече не го ръчкам.Мисля си,че ако мм беше жив нямаше да го остави и щеше да кара-аз нямам книжка(като дете с баща юи правихме много тежка катастрофа)-3 пъти започвах курс и се отказвах-просто не мога и това е...Наборът също не е ентусиазиран,но наистина ни е трудно без кола и ми е обещал да изкара.Лошото е,че ние нямаме живи близки тоднини в града ни и опция да кара някой с него нямаме за съжаление(то това беше и причината според мен големият да не иска да кара-просто нямаше с кой,а той го е страх сам).Колата ни е пежо,на 7-8 год е-на големият даже предлагах да му купя по-малка кола втора употреба за не много пари,не поиска.

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 13:18 от svetlaem

# 658
  • София
И мойта щерка няма търпение за курсове за кола. Тя е април месец и по-скоро може да ѝ се получат нещата, но и на мен ми се ще да поулегне малко. Но като гледам какъв зор е единствената отсрочка май ще е да го получи като подарък за р.ден за 18 г.

Пух, чести да ви е рожденика и весел празник му пожелавам!

# 659
  • София
Синът ми има книжка от април, при нас когато навършат 16г, веднага изкарват 6 астрономически часа кормуване, теоретичен тест и очен тест. След това кара задължително с придружител - родител за период от мин. 6 месеца. Този придружител трябва също да отговаря на определени условия. На номерата на колата имаме червени правоъгълни светлоотразителни стикери, които индикират на полицията и другите участници в движението, че шофьорът в тази кола може да бъде непълнолетен. Ще се яви на изпит на първия ден след навършване на 17 г. След това ще има право да шофира сам и максимален брой пътници в колата двама. И вече след като мине и този период, ще може да шофира като възрастните. Тук е същото - някои деца нямат търпение, други не се вълнуват особено, ние сме от вторите. След първия час кормуване като го взех, едва говореше от адреналин и каза, че за нищо досега не се е притеснявал толкова много. В тези 6 ч покриват всичко - градско, извънградско, полигон, паралелно паркирате - това се случва в двора на едно от средните училища наоколо. Всичко това може да се направи в школа, а може и самостоятелно. Ние избрахме първия вариант, защото е по-удобно. Накрая на тези 6 ч, които са 3 посещения  х 2 ч получихме лист с покрития материал и цялостна оценка на силни и слаби страни на младия шофьор. За реалния изпит вече може да изберем да се яви на кормуването или с нашата кола, или с кола от школата. Тук всички се учат на автоматик, с ръчка колите са единици. В нашата школа предлагат и тази опция, вероятно ще се запише за някой час на ръчка, за да има представа, но автоматика си е автоматик. Всичко това звучи сложно и дълго, но реално не е. Застраховките са много скъпи при нас, особено за млади шофьори, няколко хилядарки долари стигат, ужас е това, но няма друг начин. Тук си зависим от кола на 100% и няма просто начин да не шофираш.

Общи условия

Активация на акаунт