ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 46 852
  • 762
  •   1
Отговори
# 630
  • Някъде в Европа...
Няма ДЗИ бел ПП,но пък всички държат ДЗИ бел ооп като 1 матура задължително,2та е от пп.
Мерси! Върна ми безгрижието 😀...А, Светле, сега пък друго се замислих, не че ме интересува, де, само ми стана интересно. Дете с профил БЕЛ може ли да избере като втора матура пак БЕЛ (но ПП) освен задължителната БЕЛ (която е върху ООП, както казваш)? Сигурно голяма глупост изплясках 🤣, ама...

# 631
БЕЛ ПП за ДЗИ може да се избере като трета матура, но не и като втора задължителна. Дори детето да има профил БЕЛ като втора задължителна трябва да си избере измежду другите профилиращи предмети

# 632
  • София
...И дори да изучава БЕЛ като ПП, ще държи  ДЗИ върху ОПП Wink

# 633
...И дори да изучава БЕЛ като ПП, ще държи  ДЗИ върху ОПП Wink
Ами да, защото това е задължителното ДЗИ за абсолютно всички. Дори и за децата от професионалните гимназии, които нямат профили.

# 634
Ниско ДЗИ най-вече за СУ е проблем и за някои  унита в чужбина. При девойката ниската матура я класира по първо желание, но задочно, платено като тя съответно по скоро би предпочела УНСС където имаше и предварителни изпити, и под форма на тест, и под формата на матурата по БЕЛ, и състезания и съответно там е държавна поръчка. Но тя си избра изобщо да не остава в България...Чудя се, ако реши да се връща и не и се учи повече е чужбина..може резултатите които е изкарала на фона на завършващите в момента да са още по неконкурентни.Тогава е добре да държи матура със завършващия випуск.И не мисля, че ще е нечестно, дори напротив.
Ами ето жив пример за това, което се опитвам да кажа два дни. Че не е въпросът в повече явявания на ДЗИ.

Момичето сега не се ли пита тези, които са я изпреварили от кога им е ДЗИ-то. Защото тазгодишното определено доведе до по-ниски оценки.
Детето е потърсило друг вариант, а не чака второ явяване през септември, с пропускане на година.
Дори и да се яви септември и повиши оценката, догодина като дръпнат назад заради шума тази година и се качат чувствително оценките, пак греда. То как и да чакаш следваща година, като не като за медицините да знаеш, че ще учиш и ще се явиш с всички на изпит, ами лотария малко идва, само ще се генерират ДЗИ оценки, та всеки кандидат с оценка от незнайно кое да кандидатства.
Вместо университетите да сформират класиране само с едни и същи оценки за конкретната година.

# 635
  • sofia
Скрит текст:
Ниско ДЗИ най-вече за СУ е проблем и за някои  унита в чужбина. При девойката ниската матура я класира по първо желание, но задочно, платено като тя съответно по скоро би предпочела УНСС където имаше и предварителни изпити, и под форма на тест, и под формата на матурата по БЕЛ, и състезания и съответно там е държавна поръчка. Но тя си избра изобщо да не остава в България...Чудя се, ако реши да се връща и не и се учи повече е чужбина..може резултатите които е изкарала на фона на завършващите в момента да са още по неконкурентни.Тогава е добре да държи матура със завършващия випуск.И не мисля, че ще е нечестно, дори напротив.
Ами ето жив пример за това, което се опитвам да кажа два дни. Че не е въпросът в повече явявания на ДЗИ.

Момичето сега не се ли пита тези, които са я изпреварили от кога им е ДЗИ-то. Защото тазгодишното определено доведе до по-ниски оценки.
Детето е потърсило друг вариант, а не чака второ явяване през септември, с пропускане на година.
Дори и да се яви септември и повиши оценката, догодина като дръпнат назад заради шума тази година и се качат чувствително оценките, пак греда. То как и да чакаш следваща година, като не като за медицините да знаеш, че ще учиш и ще се явиш с всички на изпит, ами лотария малко идва, само ще се генерират ДЗИ оценки, та всеки кандидат с оценка от незнайно кое да кандидатства.
Вместо университетите да сформират класиране само с едни и същи оценки за конкретната година.
Това е невъзможно да се случи, а и няма особен смисъл от подобно упражнение в национален мащаб.
Допълвам се: Отделно за някои специалности приемат с различни матури, но с еднакъв коефициент...това как ще се уеднакви?

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 18:01 от vesi1

# 636
  • у дома
...И дори да изучава БЕЛ като ПП, ще държи  ДЗИ върху ОПП Wink
Това за 1то ДЗИ,което е задължително  и еднакво за всички,независимо от вида на училището.Обаче,ако дете е ПП бел и избере като 3то,допълнително ДЗИ бел не би ли трябвало да е върху ПП.Дидева обясняваше миналата година,но понеже няма шанс моето да е пп бел не съм запомнила.

# 637
Ако детето е с профил БЕЛ и иска да се яви на допълнителна трета матура по БЕЛ, то тя ще е върху материала от профила. Не знам за вече колко, две години май станаха, някой да е правил точно това упражнение. Няма никакъв смисъл. Ако ще се явяваш на трета матура, защото например някой чужд университет ти иска няколко определени, то няма да е БЕЛ. БЕЛ вече ще си имаш и без това.

# 638
  • София
А вие получихнте ли Удостоверения за завъшен първи гимназиален етап?
При нас никой нищо не е казал, а може и аз да съм разбрала...

# 639
Не, септември.

# 640
А вие получихнте ли Удостоверения за завъшен първи гимназиален етап?
При нас никой нищо не е казал, а може и аз да съм разбрала...
Не сме. Септември.

# 641
  • София
При нас получиха. Скоро беше, викнаха ги преди 2-3 седмици

# 642
При нас получиха. Скоро беше, викнаха ги преди 2-3 седмици
Е как така ги викат през лятото?

# 643
  • София
Е ами ей така.
Който беше тук, си взе удостоверението. Другите предполагам- през септември.

# 644
Е моят не го е взел Simple Smile Наесен, за книжката

Общи условия

Активация на акаунт