ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 46 872
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
  • у дома...
Ако МОН толкова много искат да направят нещо, нека като за начало вземат сериозно под внимание писмото на зрелостниците от 73-то. Докато има субективност при оценяването и хващането за точно определени думи, изрази и начини на решаване, нищо няма да е в ред.

Втората дата за ДЗИ и критериите за явяване искат доста добро обмисляне и оглеждане от всички страни.

Критериите за оценяване и при НВО 7 клас и при ДЗИ са много по-важни за ревизиране веднага. Както и втората дата за НВО 7 клас.

# 616
Не виждам защо едното да пречи на другото. Какъв е проблемът и двете неща да се случат?

# 617
  • у дома...
Защото за втора дата за НВО 7 клас се говори от много години. И няма дата за поправителен. Няма дори втора дата за децата, които са болни. Хайде да погледнем честно и реално - ако не предстоеше след две години дипломиране на нашите деца дали толкова щяхме да се вълнуваме? Едва ли. Защо като бяхме в нашата седмокласна коментирахме само втора дата за НВО, но не и втора дата за повишаване на вече изкарана оценка за ДЗИ? Или дай да изшляпаме някакви промени на ангро, пък после да мислим какво, що и как.
Каква е гаранцията, че още за следващата КСК университетите няма да сложат собствени изпити? Никаква - балообразуването за СУ излиза началото на февруари. Ако не ме лъже паметта, КСК без приемни изпити започна през пандемията. Преди това не беше ли друго?

# 618
Не се разбираме. Естествено, че съм за втора дата за нво. Никога не съм се изказвала против нея. И новото предложение много ми допада.
Но не разбирам какво пречи да има и втора дата за нво и възможност за повторно явяване на дзи, някой казал ли е или едното, или другото - избирайте кое?
Унитата много ме съмнява, че ще се върнат към собствени изпити, това им е разход и време, защо да го правят като има дзи по всички придмети?

# 619
  • София
Аз пък ще съм смела в мечтите. Смятам, че ако се прави някаква "реформа" свързана с входа към висшето образование по-скоро трябва да е в посока създаване на централизиран изпитен център - който иска да си се явява колкото му душа сака срещу съответната такса. Тогава ДЗИ може да си остане във варианта две сесии както  е сега.

# 620
  • у дома...

Унитата много ме съмнява, че ще се върнат към собствени изпити, това им е разход и време, защо да го правят като има дзи по всички придмети?
За пари. Такси за изпитите мисля и преди имаше. Докато не се променят или не се въведат точни критерии за оценяване на ДЗИ, и 18 пъти да се явиш все тая. Просто поредната машина за пари.
По-добрия вариант е да се започне със спешните и належащи промени - втора дата НВО и критериите за оценяване. Както и за учебници за ПП за чуждите езици. Другите неща да бъдат много добре обмислени. И дори и след три години да влязат в сила, нашите деца пак ще могат да се възползват, ако решат да сменят посоката. 34 години вече променяме закони на зула, някои и по пет пъти в годината. Хайде поне веднъж да свършат работа както трябва и експерти, и парламент.

# 621
  • София
Май говорим на различни езици. Дано да дадат възможност ако искаш всяка година да се явяваш на ДЗИ. За тези, които искат. А тези, които не искат просто няма да се явяват. Така децата на Солничка, Хепи и Просто майка ако не искат и не им трябва няма да се явяват. Но защо да спират моето, което да кажем 2 години след като е завършило реши да стана архитект и му трябва ДЗИ математика например. А за субективизмът на изпитите дано обърнат внимание. Но винаги го е имало, когато не става въпрос за точните науки. Въпросът е да е в минимална степен колкото е възможно.

# 622
мама Мони, еднократно ново явяване в същата година, което се предлага как точно ще даде възможност на твоето дете да се яви на ДЗИ мат след 2 години?!

И университетите колко да са "академично автономни". Денков ще прави нови акредитации и изисквания към тях и по тази линия (може да) има.

Ту се говори за втори шансове при недостатъчен резултат, ту за смяна на идеите след 1-2 години. Идеята, както е сега не покрива нито едно от двете. Та пак се връщаме на промени в приема.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 15:25 от solnichka

# 623
  • София
Ще видим какво се предлага. Още не е ясно. Аз написах какво бих искала и смятам за добре.

# 624
  • у дома...
Реално единственото официално на този етап, което се предлага, е това което постна Дидева.
мама Мони, и сега твоето дете има възможност да се яви на изпит в УАСГ, без да държи ДЗИ Математика. А и в утвърденият прием в университетите тази година в АМВР беше обявен прием на 60 човека "Архитектура".
За моето дете също би било "изгодно" да може да се явява до пенсия на ДЗИ. И да, явно не се разбираме. Нека има промени. Но обмислени и изговорени промени, реални, истински. А не такива, които да търпят корекции по амнайсе пъти в годината. А ако решат, че може да се явяваш n-пъти на ДЗИ, но само по предметите, по които вече си се явил веднъж? Тогава?

# 625
Защото Бг не е София и университетите не са само СУ и  УАСГ..
Кажете не е ли обидно да се класират ученици с подобни тестове
http://www.naval-acad.bg/wp-content/uploads/2016/03/OOT-2021.pdf
Университетът е единствения в Бг за морски специалности, емблемата на Варна, акредитации и международно признати дипломи

# 626
  • у дома...
Защото Бг не е София и университетите не са само СУ и  УАСГ..
Кажете не е ли обидно да се класират ученици с подобни тестове
http://www.naval-acad.bg/wp-content/uploads/2016/03/OOT-2021.pdf
Университетът е единствения в Бг за морски специалности, емблемата на Варна, акредитации и международно признати дипломи

Най-малкото е смешно. Както и онлайн ТОП теста на НБУ. Но пък университетите имат автономия...

# 627
  • Някъде в Европа...

Понеже съм всеизвестна, че съм много далеч от училищния живот, защото ми е приключил преди 25 г. 😀, пък и ми е лятно и морско, та съм и много далеч от темата, която обсъждате (и по-добре 😀), но все пак ви чета,   нещо ме попритеснихте с това, което съм постнала, та, моля, да ми разясните...Синковецът нищо, че няма профил БЕЛ, все пак ще държи задължителното ДЗИ БЕЛ на ПП ли?

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 16:31 от AIR

# 628
  • у дома
Няма ДЗИ бел ПП,но пък всички държат ДЗИ бел ооп като 1 матура задължително,2та е от пп.

# 629
Ниско ДЗИ най-вече за СУ е проблем и за някои  унита в чужбина. При девойката ниската матура я класира по първо желание, но задочно, платено като тя съответно по скоро би предпочела УНСС където имаше и предварителни изпити, и под форма на тест, и под формата на матурата по БЕЛ, и състезания и съответно там е държавна поръчка. Но тя си избра изобщо да не остава в България...Чудя се, ако реши да се връща и не и се учи повече е чужбина..може резултатите които е изкарала на фона на завършващите в момента да са още по неконкурентни.Тогава е добре да държи матура със завършващия випуск.И не мисля, че ще е нечестно, дори напротив.

Общи условия

Активация на акаунт