Майчинството счетоводно - 96

• 42 643
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • ново
Трябва да си подадете заявление към работодателя, че искате да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 г. От там той ще подаде приложение 7 към НОИ.
Отговорността е двустранна. Желанието за отпуск е ваше, съответно не чакате някой да ви търси. Отговорност на работодателя е да подаде в срок прил.7. към НОИ.

# 691
  • София-Младост
Прил. 7 също попълнено от вас.

# 692
Момичета, имам 2 въпроса, сигурна съм че са коментирани, но ще съм благодарна ако някой може много накратко да ми разясни. Терминът ми през ноември миналата година беше 17.11.2022, родих на 8.11.2022г, съответно преди да ми изтече 45-дневния болничен. Как да заявя тези дни, които ми се полагат за периода от 8.11 до 17.11 и от кой ден да ги броя, за да изчисля колко точно ми се полагат?
Другият ми въпрос е относно това, че прочетох, че имам възможност да се върна на работа след 1вата година и да получавам 50% от майчинството си като стимул да бъда отново на пазара на труда. Има ли такова нещо и какви са условията да започна да работя? Трябва ли да е на 8-часов работен ден? Също да вметна и че детето ми е прието в държавна ясла, което по принцип е и причината да се върна на работа. Вероятно не мога да се възползвам от това обезщетение, но питам за всеки случай. Благодаря ви!

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 19:20 от Ми-08

# 693
  • София
Здравейте, тази година се върнах на работа след  2-те години майчинство. Имам невзети отпуски още от 2021, когато родих. Някъде прочетох, че мога да ги ползвам в период от 2 години след връщане на работа, вярно ли е?

# 694
Момичета, имам 2 въпроса, сигурна съм че са коментирани, но ще съм благодарна ако някой може много накратко да ми разясни. Терминът ми през ноември миналата година беше 17.11.2022, родих на 8.11.2022г, съответно преди да ми изтече 45-дневния болничен. Как да заявя тези дни, които ми се полагат за периода от 8.11 до 17.11 и от кой ден да ги броя, за да изчисля колко точно ми се полагат?
Другият ми въпрос е относно това, че прочетох, че имам възможност да се върна на работа след 1вата година и да получавам 50% от майчинството си като стимул да бъда отново на пазара на труда. Има ли такова нещо и какви са условията да започна да работя? Трябва ли да е на 8-часов работен ден? Също да вметна и че детето ми е прието в държавна ясла, което по принцип е и причината да се върна на работа. Вероятно не мога да се възползвам от това обезщетение, но питам за всеки случай. Благодаря ви!

Дните от последният трети болничен, който е издаден от педиатър изравняват тази разлика между раждане и термин и след това вече използвате остатъка чрез попълването на декларацията. Майчинство първата година е до термин, а втората до навършване на 2г на детето, тоест 8/11 във вашия случай.

Може да получавате 50% от майчинството си, ако се върнете на работа и детето НЕ е записано на ясла.

# 695
  • ново
Понятие “до термин” няма! И напред писах 410 дни е отпускът за бременност и раждане, като 135 дни са с болничен лист. Дните започват да се броят от първия ден на 45-дневния болничен.
Отпуската има давност 2 години от края на годината, през която е отпаднала причината за не ползването.

# 696
Здравейте! На нова работа от три месеца , по договор със срок на изпитание шест месеца, бременна в 6 седмица. Може ли да се прекрати договора, ако още от сега се взема болничен?

# 697
  • София
Не знам защо като не сте запознати по даден въпрос коментирате.
До навършване на 2 г на детето, ако майката се върне на работа получава 50% от майчинството, независимо дали детето е на ясла, вкъщи, с детегледачка и т.н.

# 698
Здравейте! На нова работа от три месеца , по договор със срок на изпитание шест месеца, бременна в 6 седмица. Може ли да се прекрати договора, ако още от сега се взема болничен?
Разбира се, че може - и по време на болничния. Най-добре изчакайте да мине изпитателния срок. Иначе с болничен, без болничен, доста е вероятно да Ви прекратят договора.
Г&В, има понятие "до термин"(условно казано 1 година след термина +1ден за високосна година). 45-дневния болничен се издава на база изчисления от АГ термин. На база този термин се смятат кога да са тези 410 дни. Ако не се вземе 45-дневния болничен, а жената си работи, ще има 365 дни вместо 410 (или друг брой според датата на раждане). Т.е. не е задължително дните да са 410.

# 699
Здравейте, имам остатъчен платен отпуск от 15 дни, натрупан от предходна бременност, който трябва да ползвам. Скоро обаче излизам отново в майчинство и ще трупам нов. Тъй като знам, че валидността на първият отпуск е 2г, бих искала да знам, дали второто майчинство ще ми "замрази" валидността на тези 15 дни и ще мога да ги ползвам заедно с другите след като изтече майчинство номер 2 или препоръчвате да си взема дните сега, за всеки случай? Благодаря Ви! Усмихнат ден!

# 700

Здравейте отново , само да попитам ако съм разбрала правилно. Започнало е плащане за дните от месец септември, а за 17-те дни от октомври - 10 дена след края на октомври ли да очаквам плащане, така ли - правилно ли разбирам?

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 13:28 от The_immortal_f

# 701

Здравейте отново , само да попитам ако съм разбрала правилно. Започнало е плащане за дните от месец септември, а за 17-те дни от октомври - 10 дена след края на септември да очаквам плащане, така ли - правилно ли разбирам?

Като изтече болничния с дните от октомври,  обикновено до 5 дни ги превеждат. Тоест сигурно другата седмица ще имате превод за дните от 1 октомври до 17ти.

# 702
Здравейте. Бременна съм в 10 седмица и съм в болничен, като мисля да продължа болничния до края на бременноста. От АГ ми казаха, че дните болничен нямало да ми стигнат и аз се разрових в интернет и намерих това:

“ Ако по една или друга причина за 1 календарен месец сте били в болничен, имате право да се явите на ЛКК (Лекарска консултативна комисия) за удължаване на болничните. При това положение имате право на 180 дни годишно болнични или общо 360 дни за 2 календарни години. “

Не мога да разбера щом имаме 180 дни годишно, аз влизам и в следващата година, би следвало да имам още 180 дни. При вас как беше? Те ми обясняват, че ако имам повече от тези дни трябва да мина на ТЕЛК, но за бременност не се давал.

# 703
Малко не разбрах какво пишеш и какво питаш, но минах скоро през това и ще ти кажа какво научих от обикаляне по болниците.
Значи АГ на мен може да ми издаде само 14 дни и после отивам на ТЕЛК (комисия). Заедно преценихме да ходя направо на тази комисия, която да ми дава болничен по 1 месец до края на бременността. Имаме право на 180 дни годишно, но декември е близо и няма да ги минем, така че дните ще стигнат и на мен, а и на теб. Аз съм почти в 21 г.с. и това ми е първа седмица болничен.

Сега за този ТЕЛК. Ще ти трябва здравен картон (поне на мен ми искаха...). Струва стотинки и се заварява с подпис, печат и входящ номер от личния. Отиваш с него, където ти е комисията в града и готово. При мен прегледи и комисии нямаше. Искаха ми директно 70лв и ми дадоха болничния.
Успех!

# 704
За съжаление бебенцето ми се роди мъртво преди 7 месетца пак съм бременна на 10 г.с но 7г.с получих кървене.Аз съм рискова бременност и излязох в болничен още в началото на бремеността си - 7г.с. личния ми лекар даде 14 болнични дни и паксъм.на 30 дневна болничен
Как трябва да си смятям тези болнични дни от първата ми бременост имам 160 дни в болницатами казаха че пак мого да взема болничен като бременя но дали ще има проблем

Общи условия

Активация на акаунт